Zwarte motorhelm voor beginners

Welkom bij onze blogpost over zwarte motorhelmen voor beginners! Als je net begint met motorrijden, begrijpen we dat je misschien overweldigd bent door de vele keuzes die er zijn. Het kiezen van de juiste motorhelm is van cruciaal belang voor je veiligheid en comfort op de weg. Daarom willen we je graag helpen bij het maken van de beste keuze. In deze blogpost zullen we je informeren over de voordelen van zwarte motorhelmen, waar je op moet letten bij het kiezen van een helm en enkele handige tips geven voor beginners. Dus, laten we beginnen met het verkennen van de wereld van zwarte motorhelmen!

Waarom een zwarte motorhelm?

Als je net begint met motorrijden, is het kiezen van de juiste uitrusting essentieel. Een van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting is de motorhelm. Er zijn veel verschillende kleuren en stijlen beschikbaar, maar waarom kiezen veel beginners voor een zwarte motorhelm? In dit artikel zullen we de voordelen van een zwarte helm bespreken en waarom het een populaire keuze is onder motorrijders.

Tijdloze uitstraling

Een van de belangrijkste voordelen van een zwarte motorhelm is de tijdloze uitstraling. Zwart is een klassieke kleur die nooit uit de mode raakt. Het kan moeiteloos gecombineerd worden met verschillende motoren en outfits, ongeacht de trends van het moment. Of je nu een cruiser, een sportmotor of een naked bike hebt, een zwarte helm past altijd bij de esthetiek van je motorfiets.

Veelzijdigheid

Een ander voordeel van een zwarte motorhelm is de veelzijdigheid. Het is een kleur die gemakkelijk te combineren is met verschillende kledingstukken en accessoires. Of je nu een leren jas, een textiel motorpak of een casual outfit draagt, een zwarte helm zal altijd bij je stijl passen. Dit maakt het een handige keuze als je niet wilt investeren in meerdere helmen voor verschillende gelegenheden.

Verbergt vlekken en vuil

Een bijkomend voordeel van een zwarte motorhelm is dat het vlekken en vuil beter verbergt dan lichtere kleuren. Motorrijden kan soms een vuile aangelegenheid zijn, vooral als je off-road gaat of in slechte weersomstandigheden rijdt. Met een zwarte helm hoef je je minder zorgen te maken over zichtbare vlekken en vuil, omdat het minder opvalt dan op een lichtere helm.

Zichtbaarheid

Hoewel zwarte helmen veel voordelen hebben, is het belangrijk om ook rekening te houden met de zichtbaarheid. Het is bekend dat felle kleuren zoals geel, oranje of rood beter zichtbaar zijn in het verkeer. Als zichtbaarheid je prioriteit is, kan een zwarte helm misschien niet de beste keuze zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig zwarte helmen op de markt verkrijgbaar die voorzien zijn van reflecterende details of strips, waardoor je toch enige zichtbaarheid hebt.

Veiligheid en bescherming

Veiligheid is cruciaal als het gaat om motorrijden, en het dragen van een goede motorhelm is een absolute must. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de veiligheidsaspecten die verband houden met zwarte motorhelmen. We zullen bespreken welke veiligheidsnormen een zwarte motorhelm moet hebben en hoe deze bijdraagt aan jouw bescherming tijdens het rijden.

Veiligheidsnormen voor zwarte motorhelmen

Een zwarte motorhelm moet voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen om ervoor te zorgen dat jouw hoofd optimaal beschermd is tijdens het rijden. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsnormen waar je op moet letten bij het kiezen van een zwarte motorhelm:

 • ECE-norm: De Economic Commission for Europe (ECE) heeft een internationale norm vastgesteld voor motorhelmen. Een zwarte motorhelm die voldoet aan de ECE-norm biedt een hoog niveau van bescherming en is goedgekeurd voor gebruik op de Europese wegen.
 • SNELL-certificering: De SNELL Memorial Foundation is een non-profitorganisatie die de veiligheidsnormen voor motorhelmen vaststelt. Een zwarte motorhelm met een SNELL-certificering voldoet aan de strengste veiligheidsnormen en biedt een extra laag bescherming.
 • DOT-certificering: Het Department of Transportation (DOT) in de Verenigde Staten stelt een reeks veiligheidsnormen vast voor motorhelmen. Een zwarte motorhelm met een DOT-certificering voldoet aan deze normen en is geschikt voor gebruik op de Amerikaanse wegen.

Bescherming geboden door een zwarte motorhelm

Een zwarte motorhelm biedt verschillende vormen van bescherming tijdens het rijden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar een zwarte motorhelm aan bijdraagt:

 • Schokabsorptie: Een zwarte motorhelm is ontworpen om schokken op te vangen en de impact van een val of botsing op jouw hoofd te verminderen. De harde buitenschaal en de zachte binnenvoering absorberen de energie van de impact, waardoor jouw hoofd wordt beschermd.
 • Bescherming tegen penetratie: Een zwarte motorhelm is gemaakt van stevig materiaal, zoals polycarbonaat of glasvezel, dat jouw hoofd beschermt tegen objecten die in de helm kunnen doordringen tijdens een ongeval.
 • Bescherming tegen weersinvloeden: Een zwarte motorhelm beschermt jouw hoofd tegen regen, wind, stof en andere weersomstandigheden. Het vizier van de helm houdt je zicht helder en voorkomt dat regen of vuil in je ogen terechtkomt.
 • Zichtbaarheid: Hoewel zwart een populaire kleur is voor motorhelmen, kan het ook invloed hebben op jouw zichtbaarheid op de weg. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw zwarte motorhelm reflecterende details heeft of dat je reflecterende stickers toevoegt, zodat andere weggebruikers je goed kunnen zien, vooral in het donker.

Merken en modellen

Er zijn verschillende merken en modellen zwarte motorhelmen op de markt die aan de genoemde veiligheidsnormen voldoen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Shoei RF-1200: Deze zwarte motorhelm is voorzien van een ECE-norm en biedt uitstekende bescherming en comfort.
 • Arai Corsair-X: Met een SNELL-certificering biedt deze zwarte motorhelm een uitzonderlijke bescherming en aerodynamisch ontwerp.
 • AGV K-3 SV: Deze zwarte motorhelm heeft een DOT-certificering en biedt een goede balans tussen prijs en prestaties.

Comfort en pasvorm

Een motorhelm is meer dan alleen een veiligheidsmiddel – het moet ook comfortabel zijn om te dragen. Bij het kiezen van een zwarte motorhelm zijn er verschillende aspecten van comfort en pasvorm waar je op moet letten. In dit artikel zullen we deze belangrijke aspecten in detail bespreken, zodat je een helm kunt vinden die goed past en comfortabel zit.

Ventilatiesystemen voor optimale luchtstroom

Een goed ventilatiesysteem is van cruciaal belang om je hoofd koel te houden tijdens het rijden. Bij het selecteren van een zwarte motorhelm is het belangrijk om te letten op het type ventilatiesysteem dat wordt aangeboden. Hier zijn enkele populaire opties:

 • Topventilatie: Deze ventilatieopeningen bevinden zich meestal aan de bovenkant van de helm en zorgen voor een constante luchtstroom. Dit helpt om warmte op te nemen en zorgt voor verkoeling tijdens warme ritten.
 • Kinventilatie: Sommige motorhelmen hebben speciale openingen bij de kin om frisse lucht rechtstreeks naar het gezicht te leiden. Dit kan vooral handig zijn op warme dagen of bij lagere snelheden, waarbij de luchtstroom minder vanzelfsprekend is.
 • Achterventilatie: Deze ventilatieopeningen bevinden zich meestal aan de achterkant van de helm en zorgen voor een uitlaat voor warme lucht. Dit helpt om overtollige warmte af te voeren en zorgt voor een betere luchtcirculatie.

Verstelbare kinbandjes voor een perfecte pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel voor het comfort en de veiligheid van een motorhelm. Bij het kiezen van een zwarte motorhelm moet je letten op de verstelmogelijkheden van de kinbandjes. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden:

 • Verstelbaarheid: Zorg ervoor dat de kinbandjes van de helm verstelbaar zijn, zodat je ze kunt aanpassen aan de vorm van je gezicht en hoofd. Dit zorgt voor een betere pasvorm en voorkomt dat de helm gaat schuiven tijdens het rijden.
 • Sluitsysteem: Controleer het type sluitsysteem dat wordt gebruikt voor de kinbandjes. Populaire opties zijn onder andere de klassieke D-ring sluiting en de snelsluiting. Kies een sluitsysteem dat gemakkelijk te gebruiken is en comfortabel aanvoelt.
 • Zachte padding: Hoewel het niet direct met de kinbandjes te maken heeft, is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de padding rondom de kin. Zachte en comfortabele padding zorgt voor extra comfort en vermindert mogelijke irritatie tijdens het dragen.

Kies de juiste maat voor een ideale pasvorm

Het selecteren van de juiste maat is van cruciaal belang om een zwarte motorhelm te vinden die goed past en comfortabel zit. Hier zijn enkele tips om de juiste maat te bepalen:

 • Hoofdomtrek meten: Meet de omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen met behulp van een meetlint. Gebruik de maattabel van de fabrikant om de juiste maat te vinden op basis van je hoofdomtrek.
 • Pasvorm uitproberen: Het is altijd een goed idee om een helm te passen voordat je hem koopt. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit zonder oncomfortabele drukpunten. Schud je hoofd voorzichtig om te controleren of de helm goed op zijn plaats blijft zitten.
 • Verschillende merken en modellen: Onthoud dat niet alle helmen dezelfde pasvorm hebben, zelfs als ze dezelfde maat hebben. Verschillende merken en modellen kunnen variëren in vorm en pasvorm, dus probeer verschillende opties uit om te vinden wat het beste bij jou past.

Prijs en kwaliteit: waar moet je op letten bij het kiezen van een zwarte motorhelm?

Bij het kiezen van een zwarte motorhelm wil je natuurlijk een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je wilt waar voor je geld krijgen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit en veiligheid van de helm. In dit artikel zullen we je advies geven over waar je op moet letten bij het kiezen van een zwarte motorhelm binnen jouw budget.

1. Veiligheid staat voorop

Bij het kiezen van een motorhelm is veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Let daarom op de volgende punten:

 • Certificering: Controleer of de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen, zoals ECE 22.05. Dit geeft aan dat de helm is getest en goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg.
 • Materiaal: Kies voor een helm die gemaakt is van hoogwaardig materiaal, zoals glasvezel, carbon of polycarbonaat. Deze materialen bieden optimale bescherming bij een val of botsing.
 • Pasvorm: Zorg ervoor dat de helm goed past op je hoofd. Een goede pasvorm zorgt voor een betere bescherming en voorkomt dat de helm gaat schuiven tijdens het rijden.

2. Comfortabel en praktisch

Naast veiligheid is comfort ook belangrijk tijdens het dragen van een motorhelm. Let op de volgende aspecten om ervoor te zorgen dat de helm comfortabel en praktisch is:

 • Gewicht: Kies voor een lichtgewicht helm, zodat je minder belasting op je nek en hoofd ervaart tijdens het rijden.
 • Ventilatie: Een goede ventilatie is essentieel om oververhitting te voorkomen. Let op de aanwezigheid van ventilatieopeningen in de helm voor een optimale luchtstroom.
 • Geluidsdemping: Sommige helmen hebben speciale technologieën om het geluidsniveau tijdens het rijden te verminderen. Als je veel lange ritten maakt, kan dit een belangrijk aspect zijn om rekening mee te houden.
 • Vizier: Controleer of de helm is uitgerust met een kwalitatief hoogwaardig vizier dat zorgt voor een helder zicht en bescherming biedt tegen wind, regen en insecten.

3. Prijs en kwaliteit in balans

Het is begrijpelijk dat je binnen een bepaald budget wilt blijven bij het kiezen van een zwarte motorhelm. Hier zijn enkele tips om de prijs en kwaliteit in balans te houden:

 • Vergelijk verschillende merken en modellen: Maak een lijst van zwarte motorhelmen binnen jouw prijsklasse en vergelijk ze op basis van veiligheid, comfort en praktische eigenschappen.
 • Lees reviews: Raadpleeg online reviews van andere motorrijders om te zien wat hun ervaringen zijn met specifieke helmen. Dit kan je helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze.
 • Garantie: Controleer of de helm wordt geleverd met een garantie. Dit geeft je extra gemoedsrust en beschermt je tegen eventuele fabricagefouten.

Een verstandige keuze voor veiligheid en stijl

Conclusie:

Dus, als beginner op de motor is een zwarte motorhelm een uitstekende keuze. Deze helmen hebben een tijdloze uitstraling en zijn zeer veelzijdig. Bij het kiezen van een zwarte motorhelm is het echter belangrijk om rekening te houden met veiligheid, comfort, pasvorm en prijs-kwaliteitverhouding. Het is aan te raden om te investeren in een kwalitatieve zwarte motorhelm die voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen en jou comfort biedt tijdens het rijden. Veel plezier en veilige ritten gewenst!

Veelgestelde vragen over zwarte motorhelmen

Welke materialen worden meestal gebruikt bij het maken van een zwarte motorhelm en wat zijn de voor- en nadelen van deze materialen?

Bij het maken van een zwarte motorhelm worden meestal verschillende materialen gebruikt, elk met hun eigen voor- en nadelen. De buitenste laag van de helm, ook wel de buitenschaal genoemd, is vaak gemaakt van polycarbonaat of glasvezel. Polycarbonaat is een lichtgewicht materiaal dat zorgt voor een goede bescherming tegen schokken. Het heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en is goed bestand tegen krassen. Glasvezel daarentegen is sterker en stijver dan polycarbonaat, waardoor het een betere bescherming biedt bij impact. Het nadeel van glasvezel is dat het duurder is dan polycarbonaat.

De binnenvoering van de helm is meestal gemaakt van EPS (geëxpandeerd polystyreen) schuim. EPS heeft uitstekende schokabsorberende eigenschappen en biedt daardoor een goede bescherming bij een val of botsing. Het nadeel van EPS is dat het een eenmalige impact absorbeert, dus na een flinke klap moet de binnenvoering vaak vervangen worden.

Verder worden er vaak materialen zoals nylon en polyester gebruikt voor de kinband en het binnenste deel van de helm. Deze materialen zijn duurzaam, ademend en gemakkelijk schoon te maken.

Het belangrijkste voordeel van een zwarte motorhelm is dat het een tijdloze en stijlvolle uitstraling heeft. Het past bij verschillende motorkleding en kan gemakkelijk worden gecombineerd met andere zwarte accessoires. Het nadeel van een zwarte motorhelm is dat het meer warmte absorbeert dan lichtere kleuren, vooral bij blootstelling aan de zon. Hierdoor kan de helm warmer aanvoelen tijdens het rijden in de zomer.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze voor een motorhelm niet alleen afhangt van de kleur en de gebruikte materialen, maar ook van andere factoren zoals de pasvorm, het type sluiting en de veiligheidsnormen. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een professional en verschillende helmen uit te proberen voordat je een definitieve keuze maakt.

7 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb gehoord dat zwarte helmen meer warmte absorberen in vergelijking met lichtere kleuren. Is dit ook het geval bij deze zwarte motorhelm? Ik maak me zorgen over het comfort op warme zomerdagen.

 2. Ik ben het eens dat veiligheid en bescherming de belangrijkste aspecten van een motorhelm zijn. Ik zou graag meer willen weten over de specifieke veiligheidskenmerken van deze zwarte motorhelm voor beginners.

  • Bedankt voor je reactie! Deze zwarte motorhelm voor beginners voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en heeft een stevige buitenschaal om optimale bescherming te bieden. Daarnaast is de helm voorzien van een comfortabele voering en een verstelbaar kinbandje voor een goede pasvorm.

 3. Kun je wat meer informatie geven over de prijs en kwaliteit van deze zwarte motorhelm? Zijn er vergelijkbare helmen op de markt die misschien goedkoper zijn maar dezelfde kwaliteit bieden?

 4. Ik ben een beginnende motorrijder en ik ben op zoek naar een zwarte motorhelm. Ik ben blij om te horen dat deze helm geschikt is voor beginners. Ik zal zeker overwegen om deze aan te schaffen!

  • Bedankt voor je reactie! Deze zwarte motorhelm is inderdaad ideaal voor beginners vanwege de goede pasvorm en de betaalbare prijs. Ik hoop dat je er veel plezier van zult hebben tijdens het motorrijden!

 5. Ik begrijp waarom een zwarte motorhelm populair is, maar ik vraag me af of er ook andere kleuropties beschikbaar zijn. Ik persoonlijk hou niet zo van zwarte helmen, dus ik zou graag wat meer keuze willen hebben.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen