Zijn goedkope motorhelmen veilig genoeg?

Beste motorliefhebber,

Als motorrijder weet je hoe belangrijk het is om altijd goed beschermd de weg op te gaan. Een van de belangrijkste beschermingsmiddelen is natuurlijk je motorhelm. Maar wat als je op zoek bent naar een goedkope motorhelm? Zijn deze helmen wel veilig genoeg? In deze blogpost gaan we dieper in op dit vraagstuk en willen we je helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing bij het kopen van een motorhelm. We begrijpen dat veiligheid voor jou als motorrijder van essentieel belang is en daarom willen we je graag meer inzicht geven in dit onderwerp. Dus, leun achterover, ontspan en laten we samen de wereld van goedkope motorhelmen verkennen.

Wat zijn goedkope motorhelmen?

Als motorrijder is het belangrijk om altijd goed beschermd op de weg te zijn. Een essentieel onderdeel van die bescherming is een goede motorhelm. Maar wat bedoelen we precies met “goedkope” motorhelmen? In dit gedeelte willen we duidelijkheid scheppen over wat we hiermee bedoelen en bespreken we de prijsklassen en kenmerken die vaak voorkomen bij goedkope motorhelmen.

Prijsklassen voor motorhelmen

Motorhelmen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende prijsklassen voor motorhelmen:

 1. Budgetklasse (€50 – €100): Dit zijn de meest betaalbare motorhelmen op de markt. Ze zijn geschikt voor motorrijders die een beperkt budget hebben, maar toch de nodige bescherming willen hebben. Hoewel de prijs lager is, betekent dit niet dat de kwaliteit van deze helmen slecht is. Er zijn merken die betaalbare helmen van goede kwaliteit aanbieden.
 2. Middenklasse (€100 – €300): In deze prijsklasse vind je helmen die een goede balans bieden tussen prijs en kwaliteit. Ze zijn vaak voorzien van extra functies en technologieën voor een betere bescherming en comfort. Veel bekende merken bieden helmen aan in deze prijsklasse.
 3. Premiumklasse (€300+): Als je bereid bent om wat meer te investeren, kun je kiezen voor een premium motorhelm. Deze helmen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en bieden geavanceerde technologieën en functies. Ze zijn ontworpen voor motorrijders die op zoek zijn naar het allerbeste op het gebied van bescherming en comfort.

Kenmerken van goedkope motorhelmen

Goedkope motorhelmen hebben vaak bepaalde kenmerken die ze onderscheiden van duurdere helmen. Hier zijn enkele veelvoorkomende kenmerken van goedkope motorhelmen:

 • Basismaterialen: Goedkope helmen zijn meestal gemaakt van polycarbonaat of thermoplastische kunststoffen. Hoewel deze materialen licht en duurzaam zijn, bieden ze mogelijk niet dezelfde bescherming als helmen gemaakt van duurdere materialen zoals glasvezel of carbon.
 • Eenvoudigere ventilatiesystemen: Goedkope helmen hebben vaak eenvoudigere ventilatiesystemen in vergelijking met duurdere modellen. Ze kunnen bijvoorbeeld minder ventilatieopeningen hebben of minder geavanceerde luchtstroomkanalen.
 • Beperkte extra functies: Goedkope helmen bieden meestal de basisfuncties die nodig zijn voor bescherming, zoals een kinband, vizier en mogelijk een zonnevizier. Extra functies zoals een geïntegreerd Bluetooth-systeem, anti-condens coating of een pinlock vizier zijn vaak niet beschikbaar in goedkope helmen.

Hoewel goedkope motorhelmen misschien niet alle geavanceerde functies en materialen hebben die duurdere helmen bieden, kunnen ze nog steeds voldoen aan de basisvereisten voor veiligheid en bescherming.

De veiligheidsnormen voor motorhelmen

Motorrijden is een geweldige manier om van de vrijheid op de weg te genieten, maar veiligheid moet altijd voorop staan. Een van de belangrijkste aspecten van veiligheid bij het motorrijden is het dragen van een goede motorhelm. Er zijn verschillende veiligheidsnormen die gelden voor motorhelmen, en in deze blogpost zullen we dieper ingaan op deze normen en waar je op moet letten bij het kiezen van een veilige motorhelm.

De ECE-norm

De ECE-norm (Economic Commission for Europe) is een van de meest erkende en gebruikte veiligheidsnormen voor motorhelmen. Deze Europese norm stelt strikte eisen aan de bescherming, pasvorm en duurzaamheid van motorhelmen. Helmen die voldoen aan de ECE-norm hebben een ECE-goedkeuringslabel, dat kenbaar wordt gemaakt door een cirkel met daarin de letter ‘E’ en een nummer dat het land van goedkeuring aangeeft.

Belangrijke punten om op te letten bij een motorhelm die voldoet aan de ECE-norm zijn onder andere:

 • Bescherming tegen impact: Een helm die voldoet aan de ECE-norm moet een bepaalde minimale bescherming bieden bij impact. Dit betekent dat de helm in staat moet zijn om een bepaalde hoeveelheid energie te absorberen, zodat het hoofd van de motorrijder goed beschermd blijft.
 • Pasvorm: Een goede pasvorm is essentieel voor de veiligheid van een motorhelm. Een helm die te los zit, kan bij een val gemakkelijk van het hoofd glijden, terwijl een helm die te strak zit oncomfortabel kan zijn en de bloedtoevoer naar de hersenen kan belemmeren. Bij het kiezen van een helm is het belangrijk om te letten op de maat en pasvorm die het beste bij je hoofd past.
 • Duurzaamheid: Een helm die voldoet aan de ECE-norm moet ook lang meegaan en bestand zijn tegen slijtage. Het is belangrijk om te controleren of de helm is gemaakt van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen schokken en stoten.

Andere belangrijke veiligheidsnormen

Naast de ECE-norm zijn er ook andere veiligheidsnormen die gelden voor motorhelmen, zoals de DOT-norm (Department of Transportation) in de Verenigde Staten en de SNELL-norm. Deze normen stellen ook eisen aan de bescherming en veiligheid van motorhelmen, maar verschillen soms in de specifieke testmethoden en criteria.

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om niet alleen te letten op de veiligheidsnorm, maar ook op andere factoren, zoals het gewicht, het ventilatiesysteem, en de aanwezigheid van een vizier. Het is altijd een goed idee om verschillende modellen te passen en te vergelijken om te zien welke helm het beste bij jouw behoeften en voorkeuren past.

De kwaliteit van goedkope motorhelmen

Als motorrijder is je veiligheid natuurlijk van het grootste belang. Een essentieel onderdeel van je uitrusting is dan ook een goede motorhelm. Maar wat als je een beperkter budget hebt? Zijn goedkope motorhelmen wel veilig en van voldoende kwaliteit? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en bekijken we de materialen, het productieproces en eventuele compromissen die gemaakt worden bij goedkopere helmen.

Materialen

Een belangrijk aspect van een motorhelm is het gebruikte materiaal. Hoewel goedkopere helmen vaak gemaakt zijn van polycarbonaat, terwijl duurdere helmen vaak gebruikmaken van materialen zoals glasvezel of carbon, betekent dit niet automatisch dat de goedkopere helmen van mindere kwaliteit zijn. Polycarbonaat is namelijk een zeer sterk en duurzaam materiaal dat voldoet aan strenge veiligheidsnormen. Het is belangrijk om te kijken naar de certificering van de helm, zoals de ECE 22.05-norm, die aangeeft dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften.

Productieproces

Bij het produceren van goedkope motorhelmen worden vaak kostenbesparende maatregelen genomen. Dit kan zich uiten in een minder uitgebreid productieproces, waarbij bijvoorbeeld minder aandacht wordt besteed aan de afwerking of het aantal ventilatieopeningen. Echter, dit betekent niet per definitie dat de veiligheid van de helm in het geding is. Het is mogelijk dat een goedkope helm minder comfortabele voering heeft of dat de afwerking iets minder verfijnd is, maar dit heeft geen invloed op de beschermende eigenschappen van de helm zelf.

Compromissen

Bij goedkopere motorhelmen worden soms compromissen gemaakt om de kosten te drukken. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in een iets hoger gewicht van de helm, minder geavanceerde sluitsystemen of een beperktere keuze in designs. Deze compromissen zijn echter vaak te verwaarlozen en hebben geen invloed op de veiligheid van de helm. Het is belangrijk om te weten dat een helm met een hogere prijs niet automatisch betekent dat deze veiliger is. Het is de certificering en de kwaliteit van het gebruikte materiaal dat telt.

Vergelijkingstabel

Om de belangrijkste punten over de kwaliteit van goedkope motorhelmen op een rijtje te zetten, hebben we een vergelijkingstabel samengesteld:

Aspect Goedkope Motorhelm Duurdere Motorhelm
Materiaal Polycarbonaat Glasvezel/Carbon
Certificering ECE 22.05 ECE 22.05
Productieproces Kostenbesparend Uitgebreider
Compromissen Gewicht, sluitsysteem, design Minimaal
Veiligheid Voldoet aan normen Voldoet aan normen

Factoren om te overwegen bij het kopen van een motorhelm

Bij het kopen van een motorhelm zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Of je nu een beginner bent of een ervaren rijder, het is belangrijk om een helm te kiezen die goed bij jou past en die voldoet aan jouw behoeften en veiligheidseisen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke factoren die je moet overwegen bij het kopen van een motorhelm.

Pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel voor een motorhelm. Een helm die niet goed past, kan niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook de bescherming verminderen. Bij het passen van een helm moet je ervoor zorgen dat deze stevig op je hoofd zit zonder te knellen. Let op de volgende punten bij het beoordelen van de pasvorm:

 • De helm mag geen drukpunten op je hoofd veroorzaken.
 • Controleer of de wangpads goed aansluiten op je gezicht.
 • Zorg ervoor dat de kinband strak genoeg is, maar niet te strak.

Gewicht

Het gewicht van een motorhelm kan een belangrijke factor zijn, vooral als je lange ritten maakt. Een lichte helm kan comfortabeler zijn om te dragen, vooral bij hogere snelheden. Het kan ook vermoeidheid verminderen en je meer bewegingsvrijheid geven. Houd er echter rekening mee dat een lichtere helm niet altijd betekent dat deze minder bescherming biedt. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen comfort en veiligheid.

Veiligheidsnormen

Bij het kopen van een motorhelm is het cruciaal om te controleren of deze voldoet aan de relevante veiligheidsnormen. In Europa moet een motorhelm voldoen aan de ECE 22.05-norm. Dit betekent dat de helm is getest en goedgekeurd volgens specifieke veiligheidsnormen. Controleer altijd het ECE-label op de helm om er zeker van te zijn dat deze aan de norm voldoet.

Garantie

De garantieperiode van een motorhelm kan variëren, afhankelijk van het merk en het model. Het is belangrijk om de garantievoorwaarden te controleren voordat je een helm koopt. Sommige fabrikanten bieden bijvoorbeeld een garantie van 5 jaar, terwijl andere mogelijk slechts 1 jaar bieden. Een langere garantieperiode kan een indicatie zijn van de kwaliteit en duurzaamheid van de helm.

Extra functies

Naast de bovengenoemde factoren zijn er nog andere zaken die je kunt overwegen, afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Enkele extra functies waar je naar kunt kijken zijn:

 • Geïntegreerd zonnevizier voor gemakkelijke aanpassing aan verschillende lichtomstandigheden.
 • Uitneembaar en wasbaar interieur voor hygiëne en onderhoudsgemak.
 • Ventilatieopeningen voor een goede luchtstroom en temperatuurregeling.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke rijder anders is en dat wat voor de een werkt, mogelijk niet voor de ander geldt. Neem de tijd om verschillende helmen te passen en vergelijk ze op basis van de bovengenoemde factoren voordat je een definitieve keuze maakt.

Kortom, bij het kopen van een motorhelm moet je rekening houden met de pasvorm, het gewicht, de veiligheidsnormen, de garantie en eventuele extra functies. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een helm kiezen die niet alleen comfortabel is, maar ook de nodige bescherming biedt tijdens het rijden.

Een weloverwogen conclusie: goedkope motorhelmen en veiligheid

Conclusie:

Samengevat, goedkope motorhelmen kunnen soms minder hoogwaardig zijn, maar het is cruciaal om te letten op de veiligheidsnormen en de kwaliteit van de helm. In de lagere prijsklasse is het mogelijk om een veilige motorhelm te vinden, maar het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en verschillende merken en modellen met elkaar te vergelijken. Ons advies is om niet alleen te focussen op de prijs, maar ook op de veiligheid en kwaliteit van de helm.

Veelgestelde vragen over goedkope motorhelmen

Zijn er bepaalde functionaliteiten of eigenschappen waar we op moeten letten bij het selecteren van een goedkope motorhelm, om de veiligheid te maximaliseren zonder de bank te breken?

Absoluut! Bij het selecteren van een goedkope motorhelm zijn er enkele belangrijke functionaliteiten en eigenschappen waar je op moet letten om de veiligheid te maximaliseren zonder de bank te breken.

Ten eerste is het erg belangrijk om te controleren of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. In Europa moet een motorhelm bijvoorbeeld voldoen aan de ECE 22.05-norm. Dit is een keurmerk dat aangeeft dat de helm is getest en goedgekeurd volgens de Europese veiligheidsstandaarden.

Een andere belangrijke eigenschap om op te letten is de pasvorm van de helm. Een goed passende helm is essentieel voor maximale veiligheid. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit zonder te knellen en dat hij niet te los zit. Je kunt dit testen door de helm op te zetten en je hoofd heen en weer te bewegen. Als de helm op zijn plaats blijft zitten zonder te verschuiven, is de pasvorm waarschijnlijk goed.

Daarnaast is het aan te raden om te kijken naar het materiaal waar de helm van gemaakt is. Over het algemeen zijn helmen van polycarbonaat of glasvezel versterkt met kevlar of carbon lichter en duurzamer. Deze materialen bieden ook goede schokabsorptie en bescherming bij een val.

Verder is het ook belangrijk om te letten op de ventilatie van de helm. Een goed geventileerde helm zorgt ervoor dat je hoofd koel blijft tijdens het rijden, wat het comfort verhoogt. Dit kan vooral belangrijk zijn tijdens warme zomerdagen.

Tot slot is het verstandig om prijzen en beoordelingen van verschillende merken en modellen te vergelijken. Op die manier kun je een goede kwaliteit helm vinden voor een betaalbare prijs.

Ik hoop dat deze informatie je helpt bij het selecteren van een goedkope motorhelm die de veiligheid maximaliseert zonder de bank te breken. Veel plezier en rij veilig!

20 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kunt u specifieke merken van goedkope motorhelmen aanbevelen?

 2. Ik ben het niet eens met de stelling dat goedkope motorhelmen van mindere kwaliteit zijn. Ik heb een goedkope helm die voldoet aan alle veiligheidsnormen en ik voel me er veilig mee.

  • Bedankt voor het delen van uw persoonlijke ervaring. Het is waar dat er ook goedkope motorhelmen zijn die aan de veiligheidsnormen voldoen. Echter, in het algemeen is de kwaliteit en duurzaamheid van duurdere helmen vaak hoger. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je een helm koopt.

 3. Kunt u meer details geven over de veiligheidsnormen die moeten worden nageleefd door goedkope motorhelmen?

  • Natuurlijk! Goedkope motorhelmen moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm ECE 22.05. Deze norm stelt eisen aan onder andere de sterkte van de helmschaal en de bescherming van het hoofd bij impact.

 4. Natuurlijk! Enkele goedkope motorhelmmerken die als veilig worden beschouwd zijn HJC, LS2 en AGV K3.

 5. Bedankt voor het informatieve artikel. Ik kijk uit naar meer artikelen over motorhelmveiligheid!

  • Graag gedaan! We zijn blij dat je het artikel waardeert. We zullen zeker meer artikelen over motorhelmveiligheid publiceren in de toekomst. Blijf ons volgen!

 6. Ik heb een goedkope motorhelm en ben er erg tevreden mee. Het heeft me al beschermd bij een val. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de pasvorm en de veiligheidsnormen.

  • Dat is geweldig om te horen! Het is inderdaad belangrijk om te kijken naar de pasvorm en de veiligheidsnormen, zelfs bij goedkope motorhelmen. Het is altijd beter om een goede pasvorm en veiligheidsnormen te hebben, ongeacht de prijs.

 7. Ik zou graag meer willen weten over de verschillende soorten sluitsystemen die worden gebruikt bij motorhelmen. Kunt u daar in de toekomst een artikel over schrijven?

  • Dat is een interessant onderwerp! We zullen zeker overwegen om een artikel te schrijven over de verschillende soorten sluitsystemen bij motorhelmen. Bedankt voor de suggestie!

 8. Ik heb gehoord dat sommige goedkope motorhelmen gemaakt zijn van inferieure materialen. Is dat waar?

  • Ja, dat kan voorkomen. Goedkope motorhelmen kunnen soms gemaakt zijn van minder duurzame materialen, wat invloed kan hebben op de bescherming en de levensduur van de helm. Het is belangrijk om de specificaties van de helm te controleren voordat je deze koopt.

 9. Ik zou aanraden om bij het kopen van een goedkope motorhelm ook te letten op extra functies, zoals een ingebouwd zonnevizier of ventilatieopeningen.

  • Dat is een uitstekende tip! Extra functies kunnen het comfort en de functionaliteit van een motorhelm verbeteren. Bedankt voor het delen van deze suggestie!

 10. Kunt u aanbevelingen doen voor verdere lectuur over dit onderwerp? Ik wil graag meer leren over motorhelmveiligheid.

  • Natuurlijk! Een boek dat ik kan aanbevelen is ‘Motorcycle Safety and Dynamics’ door James R. Davis en Dave Searle. Dit boek gaat dieper in op motorhelmveiligheid en andere aspecten van motorrijden.

 11. Ik ben benieuwd naar mogelijke pijnpunten bij het gebruik van goedkope motorhelmen. Kunt u enkele noemen?

  • Enkele mogelijke pijnpunten bij het gebruik van goedkope motorhelmen zijn minder comfort, beperkte ventilatie en een kortere levensduur. Het is belangrijk om deze overwegingen in gedachten te houden bij het kopen van een goedkope helm.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen