Zijn er specifieke afmetingen voor kinderhelmen?

Hey daar! Ben je op zoek naar informatie over kinderhelmen en de specifieke afmetingen die daarbij komen kijken? Je bent op de juiste plek beland! In dit blogbericht gaan we dieper in op het belang van de juiste maat helm voor je kind en welke factoren je moet overwegen bij het selecteren van de perfecte maat. We begrijpen dat de veiligheid van je kind altijd voorop staat en daarom willen we je graag helpen om de beste keuze te maken. Dus leun even achterover, ontspan en laten we samen in dit onderwerp duiken!

Waarom zijn specifieke afmetingen belangrijk?

Wanneer je kind gaat fietsen, skaten of andere buitenactiviteiten onderneemt, is het dragen van een helm van essentieel belang voor zijn of haar veiligheid. Een helm beschermt het hoofd tegen mogelijke verwondingen en minimaliseert het risico op ernstig letsel.

De juiste maat voor optimale bescherming

Een helm van de juiste maat biedt optimale bescherming, omdat deze goed op het hoofd van je kind past. Het is dus van groot belang om te begrijpen welke afmetingen belangrijk zijn bij het kiezen van een kinderhelm. Hieronder leggen we uit waarom specifieke afmetingen een rol spelen bij het selecteren van de juiste helm voor jouw kind.

Hoofdomtrek en helmmaat

Bij het kiezen van een kinderhelm is de hoofdomtrek een belangrijke factor. De helm moet goed aansluiten op het hoofd van je kind, zonder te strak te zitten of te los te zitten. Het meten van de hoofdomtrek is een eenvoudige manier om de juiste maat te bepalen.

Om de hoofdomtrek van je kind te meten, gebruik je een flexibel meetlint en wikkel je dit rond het breedste deel van het hoofd, net boven de wenkbrauwen. Noteer de verkregen maat en vergelijk deze met de maattabel van de helm die je wilt kopen. De maattabel geeft de hoofdomtrek aan die hoort bij elke helmmaat, zodat je de juiste maat voor je kind kunt selecteren.

Pasvorm en comfort

Naast de juiste maat is het ook belangrijk om te letten op de pasvorm en het comfort van de helm. Een goed passende helm zal je kind niet hinderen tijdens het dragen en zal niet verschuiven tijdens het bewegen. Dit betekent dat de helm stevig op het hoofd moet zitten zonder ongemak te veroorzaken.

Om de pasvorm van de helm te controleren, kun je ervoor zorgen dat de helm zonder problemen op het hoofd van je kind blijft zitten, zelfs wanneer je kind zijn of haar hoofd schudt. Daarnaast moet je controleren of de riempjes van de helm goed kunnen worden afgesteld, zodat de helm stevig op zijn plaats blijft zitten.

Veiligheidscertificeringen

Bij het kiezen van een kinderhelm is het ook belangrijk om te kijken naar de veiligheidscertificeringen die de helm heeft ontvangen. Veiligheidscertificeringen zoals EN1078 of ASTM F1492 geven aan dat de helm voldoet aan bepaalde veiligheidsnormen en getest is op schokabsorptie en bescherming van het hoofd.

Merken en modellen

Er zijn verschillende merken en modellen kinderhelmen op de markt die rekening houden met specifieke afmetingen en een goede pasvorm bieden. Enkele populaire merken die bekend staan om hun kwaliteit en comfortabele pasvorm zijn bijvoorbeeld Nutcase, Giro en Bell.

Het is belangrijk om te vermelden dat elk merk en model zijn eigen maattabel heeft, dus het is raadzaam om de maattabel van het specifieke merk en model te raadplegen voordat je een aankoop doet. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je de juiste maat helm kiest voor de optimale bescherming van je kind.

Welke afmetingen moet je controleren?

Bij het kiezen van een kinderhelm is het van essentieel belang om de juiste afmetingen te controleren. Een goed passende helm zorgt namelijk voor maximale bescherming en comfort tijdens het dragen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste afmetingen waar je op moet letten bij het kiezen van een kinderhelm.

Hoofdomtrek

De hoofdomtrek van je kind is een van de belangrijkste afmetingen om te controleren bij het kiezen van een kinderhelm. De juiste pasvorm zorgt ervoor dat de helm stevig en veilig op het hoofd van je kind zit. Om de hoofdomtrek van je kind te meten, kun je een meetlint gebruiken. Plaats het meetlint ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen en meet de omtrek van het breedste deel van het hoofd.

Belangrijk: zorg ervoor dat het meetlint niet te strak of te los zit tijdens het meten.

Helmbandjes

Naast de hoofdomtrek is het ook belangrijk om de juiste maat van de helmbandjes te controleren. De bandjes moeten stevig en comfortabel onder de kin van je kind vastgemaakt kunnen worden. Controleer of de bandjes goed aansluiten, maar niet te strak zitten.

Tip: sommige kinderhelmen hebben verstelbare bandjes, waardoor je de pasvorm kunt aanpassen aan de grootte van het hoofd van je kind.

Verstelbare achterkant

De verstelbare achterkant van de helm is een ander belangrijk aspect om te controleren. Deze achterkant kan vaak worden aangepast om de helm beter te laten passen. Controleer of je de achterkant van de helm kunt verstellen en of je deze kunt aanpassen aan de vorm van het hoofd van je kind.

Voorbeeld: de “Merk X” kinderhelm heeft een handig verstelsysteem aan de achterkant, waarmee je eenvoudig de maat kunt aanpassen aan de groei van je kind.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Meet de hoofdomtrek van je kind met een meetlint rond het breedste deel van het hoofd, ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen.
 • Controleer of de helmbandjes goed passen en comfortabel onder de kin van je kind kunnen worden vastgemaakt.
 • Let op een verstelbare achterkant, zodat de helm beter kan worden aangepast aan de vorm van het hoofd van je kind.

Het controleren van de juiste afmetingen is cruciaal bij het kiezen van een kinderhelm. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je kind een helm draagt die perfect past en maximale bescherming biedt tijdens het fietsen, skaten of andere activiteiten. Zorg altijd voor de veiligheid van je kind en kies een kinderhelm die voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen.

Opmerking: voor een uitgebreide vergelijkingstabel van verschillende kinderhelmen, kun je terecht op onze website. We hebben alle belangrijke details en voordelen op een rijtje gezet, zodat je gemakkelijk de beste keuze kunt maken voor jouw kind.

Wat zijn de gevolgen van een verkeerde maat?

Het kiezen van de juiste maat kinderhelm is essentieel voor de veiligheid van je kind tijdens het fietsen, skaten of andere activiteiten. Een verkeerde maat kan namelijk ernstige gevolgen hebben. In dit artikel bespreken we de mogelijke consequenties van het dragen van een te grote of te kleine kinderhelm.

Te grote kinderhelm

Een kinderhelm die te groot is, kan tijdens een val of ongeluk losraken. Dit kan leiden tot het verlies van bescherming op cruciale momenten. Enkele gevolgen van het dragen van een te grote helm zijn:

 • Verminderde bescherming: Een losse helm biedt niet de optimale bescherming die nodig is bij een valpartij. Het kan de impact niet goed absorberen en het hoofd van je kind mogelijk niet goed beschermen tegen verwondingen.
 • Oncomfortabel: Een te grote helm kan ongemakkelijk zijn voor je kind. Het kan schuren, bewegen of zelfs afvallen tijdens het dragen, wat de algehele ervaring van het dragen van een helm negatief beïnvloedt.
 • Beperkt zicht: Als de helm te groot is, kan deze het zicht van je kind belemmeren. Dit kan gevaarlijk zijn tijdens het fietsen of skateboarden, omdat een goed zicht essentieel is om obstakels en andere weggebruikers op tijd op te merken.

Te kleine kinderhelm

Een kinderhelm die te klein is, kan ook problemen veroorzaken. Hoewel een te kleine helm beter blijft zitten, heeft het negatieve gevolgen voor de veiligheid en het comfort van je kind. Enkele gevolgen van het dragen van een te kleine helm zijn:

 • Onvoldoende bescherming: Een te kleine helm biedt mogelijk niet de juiste bescherming bij een val. Het kan delen van het hoofd onbeschermd laten, waardoor het risico op letsel toeneemt.
 • Ongemak: Een helm die te strak zit, kan ongemak veroorzaken voor je kind. Het kan drukpunten creëren en de bloedcirculatie belemmeren, wat kan leiden tot hoofdpijn en een onaangename draagervaring.
 • Minder effectief bij impact: Een te kleine helm kan de impact niet goed opvangen. Het heeft mogelijk niet de juiste demping om het hoofd van je kind te beschermen tegen harde klappen.

Kies de juiste maat kinderhelm

Om de veiligheid van je kind te waarborgen, is het van groot belang om de juiste maat kinderhelm te kiezen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je de juiste maat selecteert:

 1. Meet het hoofd van je kind: Gebruik een meetlint om de omtrek van het hoofd van je kind te meten. Doe dit net boven de wenkbrauwen en oren.
 2. Vergelijk de metingen met maattabellen: Raadpleeg de maattabel van de fabrikant om te zien welke maat het beste past bij de gemeten omtrek van het hoofd van je kind.
 3. Pas de helm: Laat je kind de helm passen voordat je hem koopt. Zorg ervoor dat het goed aansluit, comfortabel zit en niet te strak of te los zit. Het zou stevig moeten zitten, maar niet ongemakkelijk.

Door de juiste maat kinderhelm te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je kind veilig en comfortabel kan genieten van allerlei buitenactiviteiten. Vergeet niet dat de juiste pasvorm essentieel is voor de optimale bescherming van het hoofd van je kind.

Hoe kies je de juiste maat kinderhelm?

Het beschermen van het hoofd van je kind is van het grootste belang, vooral tijdens activiteiten zoals fietsen, skaten of skateboarden. Een kinderhelm is essentieel om ervoor te zorgen dat je kind veilig blijft tijdens het spelen en bewegen. Maar hoe kies je nu de juiste maat kinderhelm? Hier zijn een paar belangrijke punten om op te letten:

1. Meet de hoofdomtrek van je kind nauwkeurig

De eerste stap bij het kiezen van een kinderhelm is het meten van de hoofdomtrek van je kind. Pak een meetlint en plaats het rond het breedste deel van het hoofd, net boven de wenkbrauwen. Zorg ervoor dat het meetlint comfortabel, maar niet te strak, om het hoofd zit. Noteer de gemeten omtrek in centimeters.

2. Vergelijk de hoofdomtrek met maataanduidingen

Verschillende helmfabrikanten hebben vaak verschillende maataanduidingen voor hun helmen. Het is belangrijk om de gemeten hoofdomtrek van je kind te vergelijken met de maataanduidingen van de specifieke helm die je overweegt. Veel merken hebben maattabellen beschikbaar op hun website of op de verpakking van de helm. Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest op basis van de hoofdomtrek van je kind.

3. Let op de verstelbaarheid van de helm

Kinderen groeien snel, en het is belangrijk dat hun helm met hen meegroeit. Let bij het kiezen van een kinderhelm op de verstelbaarheidsopties. Veel helmen hebben bijvoorbeeld een verstelbaar draaiwiel aan de achterkant, waarmee je de pasvorm kunt aanpassen aan de groei van je kind. Dit zorgt ervoor dat de helm comfortabel blijft zitten en optimale bescherming biedt, zelfs als je kind groeit.

4. Overweeg het gewicht en de ventilatie

Naast de maat en verstelbaarheid is het ook belangrijk om te letten op het gewicht en de ventilatie van de helm. Een lichte helm zorgt voor meer comfort, vooral tijdens langere activiteiten. Daarnaast is goede ventilatie van de helm belangrijk om oververhitting te voorkomen. Let op ventilatieopeningen en eventuele ventilatiesystemen die de helm biedt.

5. Probeer verschillende merken en modellen uit

Elk kind heeft een andere hoofdvorm en wat voor het ene kind werkt, past mogelijk niet bij een ander kind. Het is daarom raadzaam om verschillende merken en modellen kinderhelmen uit te proberen voordat je een definitieve keuze maakt. Een helm moet goed passen en comfortabel aanvoelen op het hoofd van je kind. Neem je kind mee naar een winkel waar ze verschillende helmen kunnen passen en laat hem of haar de helm kiezen die het beste past en comfortabel aanvoelt.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Meet de hoofdomtrek van je kind nauwkeurig en vergelijk deze met de maataanduidingen van de helmfabrikanten.
 • Let op de verstelbaarheid van de helm om mee te groeien met je kind.
 • Overweeg het gewicht en de ventilatie voor optimaal comfort.
 • Probeer verschillende merken en modellen uit om de beste pasvorm te vinden.

Een goed passende kinderhelm is van vitaal belang voor de veiligheid van je kind. Neem de tijd om de juiste maat te kiezen en zorg ervoor dat de helm comfortabel zit. Met de bovenstaande tips kun je de juiste kinderhelm vinden die perfect past bij de behoeften van jouw kind.

De belangrijkste afmetingen om op te letten bij het kiezen van een kinderhelm

Conclusie:

Voor de veiligheid van je kind is het belangrijk om een kinderhelm te vinden met de juiste afmetingen. Meet de hoofdomtrek van je kind zorgvuldig en kies een helm die goed past. Vergeet niet om ook naar de verstelbaarheid van de helm te kijken. Zo kun je ervoor zorgen dat je kind veilig en comfortabel kan genieten van fietsen en andere activiteiten.

7 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Zou het ook mogelijk zijn om kinderhelmen aan te passen aan de vorm van het hoofd?

 2. Interessant artikel! Ik wist niet dat er specifieke afmetingen waren voor kinderhelmen.

 3. Goed om te weten dat er rekening wordt gehouden met de hoofdomtrek bij het kiezen van een kinderhelm.

 4. Ik ga zeker letten op de afmetingen bij het kopen van een kinderhelm voor mijn kinderen.

 5. Zijn er ook verschillende afmetingen voor verschillende leeftijdsgroepen?

 6. Het is belangrijk dat kinderhelmen goed passen om de veiligheid te waarborgen.

 7. Ik vraag me af of er ook minimum- en maximumafmetingen zijn voor kinderhelmen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen