Zijn er motorhelmen met geavanceerde veiligheidsfuncties, zoals ingebouwde crashsensoren?

Heb je je ooit afgevraagd of er motorhelmen zijn met geavanceerde veiligheidsfuncties? Functies zoals ingebouwde crashsensoren? Als motorrijder begrijp ik hoe belangrijk het is om jezelf te beschermen tijdens het rijden. Daarom wil ik graag met je delen wat ik heb ontdekt over deze fascinerende technologieën. In deze blogpost ga ik onderzoeken of er motorhelmen beschikbaar zijn die deze geavanceerde veiligheidsfuncties hebben en wat de voordelen hiervan kunnen zijn. Dus, laten we samen op ontdekkingstocht gaan en kijken hoe deze innovaties kunnen bijdragen aan een veiligere en meer ontspannen rijervaring.

Geavanceerde Veiligheidsfuncties in Motorhelmen

Bij het kiezen van een motorhelm is veiligheid altijd de belangrijkste overweging. Gelukkig bieden moderne motorhelmen een scala aan geavanceerde veiligheidsfuncties die de bescherming van motorrijders naar een hoger niveau tillen. In dit artikel zullen we enkele van deze functies bespreken en hun voordelen benadrukken. Of je nu een doorgewinterde motorrijder bent of net begint, het begrijpen van deze geavanceerde veiligheidsfuncties kan je helpen om een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen van een motorhelm.

Ingebouwde Crashsensoren

Een van de meest essentiële geavanceerde veiligheidsfuncties in moderne motorhelmen zijn ingebouwde crashsensoren. Deze sensoren zijn ontworpen om onmiddellijk te reageren op een impact of een val en kunnen levensreddend zijn bij een ongeluk. Zodra de sensoren een impact detecteren, worden er automatisch maatregelen genomen om de impactkrachten te minimaliseren. Dit kan onder andere het activeren van een ingebouwd airbagsysteem om het hoofd en de nek van de rijder te beschermen, of het verzenden van een noodsignaal naar hulpverleners om onmiddellijke hulp in te schakelen.

Enkele voordelen van ingebouwde crashsensoren zijn onder andere:

 • Verbeterde reactietijd: Ingebouwde crashsensoren reageren snel op een impact, waardoor de tijd die nodig is om beschermende maatregelen te activeren tot een minimum wordt beperkt.
 • Aanpasbare gevoeligheid: Sommige motorhelmen bieden de mogelijkheid om de gevoeligheid van de crashsensoren aan te passen aan de rijstijl en de voorkeuren van de rijder.
 • Geïntegreerde communicatiefuncties: Sommige helmen kunnen automatisch een noodsignaal versturen naar hulpverleners, zodat er snel hulp ter plaatse kan zijn in geval van een ongeval.

Intelligente Helmsystemen

Naast crashsensoren bieden geavanceerde motorhelmen ook intelligente helmsystemen. Deze systemen maken gebruik van geavanceerde technologieën om de veiligheid en het comfort van de rijder te verbeteren. Een voorbeeld van een dergelijk systeem is een ingebouwd heads-up display (HUD) dat belangrijke informatie, zoals snelheid en navigatieaanwijzingen, direct in het gezichtsveld van de rijder projecteert. Dit minimaliseert de afleiding en zorgt ervoor dat de rijder zijn aandacht op de weg kan houden.

Andere intelligente helmsystemen omvatten bijvoorbeeld:

 • Bluetooth-connectiviteit: Hiermee kan de rijder draadloos verbinding maken met een smartphone of andere apparaten, zodat hij handsfree kan bellen, naar muziek kan luisteren of spraaknavigatie kan ontvangen.
 • Ingebouwde camera’s: Sommige helmen zijn uitgerust met ingebouwde camera’s die de weg voor de rijder vastleggen en kunnen dienen als bewijsmateriaal in geval van een ongeluk of andere incidenten.
 • Intercomsysteem: Helmen met een intercomsysteem stellen rijders in staat om met elkaar te communiceren tijdens het rijden, wat handig kan zijn bij groepsritten of communicatie met een passagier.

Andere Veiligheidskenmerken

Naast de bovengenoemde geavanceerde veiligheidsfuncties zijn er nog andere belangrijke veiligheidskenmerken om op te letten bij het kiezen van een motorhelm. Enkele van deze kenmerken zijn onder andere:

 • Materiaal: Kies een helm die is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals polycarbonaat of glasvezel, die de impactkrachten effectief kunnen absorberen en verspreiden.
 • EPS-voering: Een goede motorhelm heeft een EPS-voering (Expanded Polystyrene) die extra bescherming biedt tegen impacts.
 • Ventilatiesysteem: Een goed geventileerde helm zorgt ervoor dat de rijder koel en comfortabel blijft, zelfs tijdens lange ritten.
 • Sluitsysteem: Zorg ervoor dat de helm een stevig en betrouwbaar sluitsysteem heeft, zoals een dubbel-D-ring of een snelkoppelingssysteem, om ervoor te zorgen dat de helm goed op zijn plaats blijft zitten.

Het kiezen van een motorhelm met geavanceerde veiligheidsfuncties is een investering in je eigen veiligheid op de weg. Door te kiezen voor een helm met ingebouwde crashsensoren, intelligente helmsystemen en andere belangrijke veiligheidskenmerken, kun je met een gerust hart genieten van je motorritten, wetende dat je optimaal beschermd bent.

Bestaan er motorhelmen met ingebouwde crashsensoren?

De veiligheid van motorrijders staat altijd voorop, en daarom is het interessant om te onderzoeken of er motorhelmen op de markt zijn met ingebouwde crashsensoren. Deze sensoren kunnen een belangrijke rol spelen bij het detecteren van ongelukken en het bieden van extra bescherming aan de rijder. In dit artikel zullen we verschillende merken en modellen van helmen bespreken die deze technologie al hebben geïmplementeerd.

Hoe werken crashsensoren in motorhelmen?

Crashsensoren in motorhelmen zijn ontworpen om plotselinge bewegingen of impact te detecteren die kunnen wijzen op een ongeluk. Deze sensoren zijn vaak ingebouwd in het binnenwerk van de helm en kunnen communiceren met andere apparaten, zoals een smartphone of een speciale ontvanger.

De sensoren kunnen verschillende soorten bewegingen en impact meten, zoals versnellingen, rotatiesnelheid, hoeken en zelfs het algehele energieniveau van de impact. Op basis van deze metingen kunnen de sensoren bepalen of er sprake is van een crash, en zo ja, de ernst ervan inschatten.

Voordelen van motorhelmen met crashsensoren

Het gebruik van motorhelmen met ingebouwde crashsensoren biedt verschillende voordelen voor de rijder. Hieronder hebben we enkele belangrijke voordelen op een rijtje gezet:

 • Snellere reactietijd: Crashsensoren kunnen in real-time bewegingen en impact meten, waardoor ze in staat zijn om onmiddellijk te reageren op een ongeluk. Dit kan betekenen dat hulpdiensten sneller kunnen worden gewaarschuwd, wat van cruciaal belang kan zijn in noodsituaties.
 • Automatische noodoproepen: Sommige helmen met crashsensoren zijn uitgerust met functies zoals automatische noodoproepen. Dit betekent dat als de sensoren een crash detecteren, de helm automatisch een waarschuwing kan sturen naar vooraf ingestelde contacten, zoals familieleden of hulpdiensten.
 • Extra bescherming: Dankzij de geavanceerde technologie kunnen motorhelmen met crashsensoren een extra laag bescherming bieden aan de rijder. Ze kunnen bijvoorbeeld de airbags in de helm activeren, waardoor de impact op het hoofd wordt verminderd.

Merken en modellen van motorhelmen met crashsensoren

Op dit moment zijn er verschillende merken en modellen van motorhelmen die gebruik maken van crashsensoren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Sena Momentum Lite: Deze helm is uitgerust met een ingebouwde accelerometer en gyroscoop, die de bewegingen van de rijder detecteren en een crash kunnen herkennen. De helm kan ook worden gekoppeld aan een smartphone om automatische noodoproepen te activeren.
 • ARAI Signet-X: Deze helm heeft een ingebouwde crashsensor die de impact op het hoofd van de rijder kan meten. Bij een crash kan de helm een signaal sturen naar een speciale ontvanger, die vervolgens de hulpdiensten kan waarschuwen.
 • Shoei RF-1200: Deze helm maakt gebruik van een geavanceerd systeem genaamd “Emergency Quick Release System”, dat in staat is om een crash te detecteren en de kinband van de helm automatisch los te maken. Dit vergemakkelijkt het verwijderen van de helm na een ongeluk.

Voordelen van motorhelmen met geavanceerde veiligheidsfuncties

Motorrijden kan een opwindende en avontuurlijke activiteit zijn, maar het brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Daarom is het essentieel om de juiste beschermende uitrusting te dragen, met name een motorhelm. Tegenwoordig zijn er helmen op de markt met geavanceerde veiligheidsfuncties die de bescherming van motorrijders naar een hoger niveau tillen. In dit blogartikel zullen we de voordelen van motorhelmen met geavanceerde veiligheidsfuncties bespreken, en hoe deze functies de veiligheid en bescherming van motorrijders kunnen verbeteren.

Verbeterde impactbescherming

Een van de belangrijkste voordelen van motorhelmen met geavanceerde veiligheidsfuncties is hun verbeterde impactbescherming. Deze helmen zijn ontworpen met behulp van geavanceerde materialen en technologieën om een betere bescherming te bieden in geval van een ongeval. Enkele voorbeelden van geavanceerde veiligheidskenmerken zijn:

 • Multi-density schokabsorberende voering: Deze voeringen zijn gemaakt van verschillende dichtheden van schuim om de impactkrachten beter te absorberen en te verdelen, waardoor de kans op letsel wordt verminderd.
 • Versterkte helmschaal: Helmen met een versterkte helmschaal bieden extra bescherming doordat ze sterker en duurzamer zijn. Deze helmen kunnen de impactenergie beter weerstaan en voorkomen dat de helm barst of breekt bij een ongeval.
 • Geïntegreerde MIPS-technologie: MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System. Deze technologie is ontworpen om de rotatiekrachten te verminderen die kunnen optreden bij een schuine impact. Het systeem maakt gebruik van een glijlaag tussen de schaal en de voering van de helm om de rotatiekrachten te absorberen en te verminderen.

Betere ventilatie en comfort

Naast verbeterde impactbescherming bieden motorhelmen met geavanceerde veiligheidsfuncties ook betere ventilatie en comfort. Het hebben van een goed geventileerde helm is belangrijk om oververhitting en ongemak tijdens het rijden te voorkomen. Enkele functies die bijdragen aan betere ventilatie zijn:

 • Geïntegreerde ventilatieopeningen: Deze openingen zorgen voor de doorstroming van lucht in de helm, waardoor warme lucht kan ontsnappen en frisse lucht naar binnen kan stromen. Dit helpt om de temperatuur binnenin de helm te reguleren en de rijervaring comfortabel te houden.
 • Uitneembare en wasbare voering: Sommige motorhelmen met geavanceerde veiligheidsfuncties hebben uitneembare en wasbare voeringen. Dit maakt het gemakkelijk om de voering schoon te houden en onaangename geurtjes te voorkomen.

Geavanceerde communicatiefuncties

Als motorrijder is het belangrijk om in contact te blijven met andere rijders of navigatie-instructies te ontvangen tijdens het rijden. Motorhelmen met geavanceerde veiligheidsfuncties bieden vaak geïntegreerde communicatiefuncties, zoals:

 • Bluetooth-connectiviteit: Bluetooth-technologie stelt motorrijders in staat om draadloos verbinding te maken met hun smartphone, communicatiesystemen of GPS-apparaten. Hierdoor kunnen ze oproepen beantwoorden, naar muziek luisteren of navigatie-instructies ontvangen zonder hun handen van het stuur te halen.
 • Ingebouwde speakers en microfoon: Sommige helmen hebben ingebouwde speakers en een microfoon, zodat motorrijders gesprekken kunnen voeren of naar muziek kunnen luisteren terwijl ze onderweg zijn. Dit voegt gemak en entertainment toe aan de rijervaring.

Prijs: Waar voor je geld

Bij het kiezen van een motorhelm met geavanceerde veiligheidsfuncties is het belangrijk om de prijs in overweging te nemen. Hoewel je misschien verleid wordt door een lage prijs, is het essentieel om te investeren in een helm die je optimale bescherming biedt. Houd rekening met de volgende punten:

 • Overweeg je budget en zoek naar helmen die binnen dat budget vallen.
 • Vergelijk de prijzen van verschillende merken en modellen om te zien welke helm de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt.
 • Controleer of de helm voldoet aan de relevante veiligheidsnormen, zoals de ECE- of DOT-certificering.

Beschikbaarheid en pasvorm

Een motorhelm met geavanceerde veiligheidsfuncties moet goed passen om effectief te zijn. Het is belangrijk om te controleren of de helm beschikbaar is in de juiste maat en of deze geschikt is voor jouw hoofdvorm. Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden:

 • Meet je hoofdomtrek en vergelijk deze met de maattabel van de helm om de juiste maat te bepalen.
 • Probeer de helm altijd te passen voordat je hem koopt, om er zeker van te zijn dat hij goed aansluit op jouw hoofd.
 • Let op de pasvorm en het comfort van de helm. Zorg ervoor dat er geen drukpunten zijn die ongemak kunnen veroorzaken tijdens het dragen.

Compatibiliteit met andere uitrusting

Sommige motorhelmen met geavanceerde veiligheidsfuncties kunnen compatibel zijn met andere uitrustingsstukken, zoals communicatiesystemen of zonnevizieren. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Controleer of de helm voorzien is van ingebouwde uitsparingen of bevestigingspunten voor communicatiesystemen.
 • Kijk of de helm een zonnevizier heeft dat gemakkelijk kan worden geactiveerd en gedeactiveerd.
 • Overweeg of de helm compatibel is met andere accessoires die je mogelijk wilt toevoegen, zoals een pinlock-anticondensvizier of een bluetooth-communicatiesysteem.

Vergelijkende tabel van geavanceerde veiligheidsfuncties

Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing, hebben we een vergelijkende tabel samengesteld met enkele belangrijke geavanceerde veiligheidsfuncties die je kunt tegenkomen bij motorhelmen:

Functie Beschrijving
MIPS Een technologie die de rotatiekrachten vermindert bij een schuine impact, waardoor het risico op hersenletsel wordt verminderd.
Drielaags schuim Een constructie met meerdere lagen schuim die zorgt voor een betere energieabsorptie bij een impact.
Geïntegreerd zonnevizier Een ingebouwd zonnevizier dat gemakkelijk kan worden geactiveerd en gedeactiveerd zonder dat je een aparte zonnebril hoeft te dragen.
Communicatiesysteem Helmcompatibiliteit met communicatiesystemen, waardoor je gemakkelijk kunt communiceren met andere motorrijders of je favoriete muziek kunt luisteren tijdens het rijden.
Anticondensvizier Een vizier met een coating die voorkomt dat het beslaat, waardoor je altijd helder zicht hebt, zelfs bij koud weer of vochtige omstandigheden.

Bij het kiezen van een motorhelm met geavanceerde veiligheidsfuncties is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren. Vergeet niet om de prijs, beschikbaarheid en compatibiliteit te overwegen om de helm te vinden die het beste bij jouw behoeften past. Zorg er altijd voor dat je een helm kiest die je de juiste bescherming biedt, zonder concessies te doen aan je veiligheid op de weg.

Ontdek de toekomst van motorhelmen met ingebouwde crashsensoren in onze conclusie

Conclusie:

Dus, ja, er zijn motorhelmen met geavanceerde veiligheidsfuncties, zoals ingebouwde crashsensoren. Deze helmen kunnen de veiligheid van motorrijders verbeteren door snelle detectie van ongevallen en het verminderen van letsel. Bij het kiezen van een motorhelm met geavanceerde veiligheidsfuncties is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Raadpleeg ons artikel voor meer informatie over de beste opties van motorhelmen met geavanceerde veiligheidsfuncties in 2022.

11 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kun je wat meer details geven over de werking van crashsensoren in motorhelmen?

 2. Kun je wat meer uitleg geven over het belang van het kiezen van de juiste motorhelm met geavanceerde veiligheidsfuncties?

 3. Ik heb zelf een motorhelm met crashsensoren en ik vind het echt geweldig. Het voegt echt een extra laag veiligheid toe.

 4. Ik heb een succesverhaal over een motorhelm met geavanceerde veiligheidsfuncties. Wil je het horen?

 5. Zou je in toekomstige artikelen ook kunnen schrijven over andere veiligheidsmaatregelen voor motorrijders?

 6. Kun je me specifieke motorhelmen aanbevelen met geavanceerde veiligheidsfuncties?

 7. Ik ben het niet eens met het idee van motorhelmen met ingebouwde crashsensoren. Het kan leiden tot oververtrouwen bij motorrijders.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen