Welke veiligheidsnormen moet je letten bij het kopen van een motorhelm?

Beste lezer,

Ben jij van plan om een nieuwe motorhelm te kopen? Geweldig! Maar voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende veiligheidsnormen. Jouw veiligheid staat namelijk altijd voorop tijdens het motorrijden. In dit blogartikel zullen we je daarom informeren over de belangrijkste veiligheidsnormen waar je op moet letten bij het kopen van een motorhelm. Zo kun jij met een gerust hart de weg op gaan en genieten van jouw motoravonturen!

Inleiding

Bij het kopen van een motorhelm is het van groot belang om aandacht te besteden aan de veiligheidsnormen. Een goede helm kan namelijk het verschil maken tussen leven en dood in het geval van een motorongeluk. In dit artikel zullen we de risico’s van het dragen van een helm die niet aan de juiste normen voldoet bespreken en het belang benadrukken van het beschermen van je hoofd tijdens een ongeval.

Risico’s van het dragen van een helm die niet aan de juiste normen voldoet

Het dragen van een motorhelm die niet aan de juiste veiligheidsnormen voldoet, brengt verschillende risico’s met zich mee. Hieronder vind je de belangrijkste risico’s:

 1. Verminderde bescherming tegen impact: Helmen die niet voldoen aan de veiligheidsnormen kunnen mogelijk niet voldoende bescherming bieden bij een impact. Dit kan leiden tot ernstige hoofd- en nekletsel.
 2. Slechte pasvorm: Helmen die niet aan de normen voldoen, kunnen mogelijk geen goede pasvorm bieden. Dit kan leiden tot ongemak tijdens het dragen en kan de bescherming verminderen, omdat de helm niet stevig op het hoofd blijft zitten.
 3. Minder bescherming tegen andere gevaren: Naast impactbescherming bieden veiligheidsnormen ook richtlijnen voor bescherming tegen andere gevaren, zoals penetratie en brandwerendheid. Een helm die niet aan deze normen voldoet, kan je niet adequaat beschermen tegen deze risico’s.

Het belang van het beschermen van je hoofd tijdens een motorongeluk

Het beschermen van je hoofd tijdens een motorongeluk is van levensbelang. Hieronder volgen enkele redenen waarom dit zo belangrijk is:

 1. Verminderd risico op hoofdletsel: Het dragen van een helm die voldoet aan de juiste veiligheidsnormen vermindert aanzienlijk het risico op hoofdletsel tijdens een ongeval. Dit kan levensreddend zijn en de ernst van de verwondingen verminderen.
 2. Bescherming tegen impact: Een goede helm absorbeert en verdeelt de impactenergie bij een botsing. Hierdoor wordt de impact op je hoofd geminimaliseerd en verkleint het risico op traumatisch hersenletsel.
 3. Verhoogde zichtbaarheid en veiligheid: Veiligheidsnormen bevatten ook richtlijnen voor zichtbaarheid, zoals het hebben van reflecterende elementen op de helm. Dit verhoogt je zichtbaarheid op de weg en vergroot de kans dat andere weggebruikers je opmerken, wat de algehele veiligheid verbetert.

ECE-normen

Bij het kiezen van een motorhelm zijn er veel verschillende aspecten om rekening mee te houden. Een belangrijk aspect is de veiligheid van de helm, en daar komen de ECE-normen om de hoek kijken. In dit artikel gaan we dieper in op de ECE-normen, die wereldwijd worden erkend als de meest betrouwbare normen voor motorhelmen. We zullen uitleggen wat deze normen inhouden en waarom het belangrijk is om een helm te kiezen die voldoet aan de ECE-regelgeving.

Wat zijn ECE-normen?

De ECE-normen, ook wel bekend als de ECE-reglementen, zijn veiligheidsvoorschriften die zijn opgesteld door de Economische Commissie voor Europa (ECE) van de Verenigde Naties. Deze normen zijn bedoeld om de veiligheid van motorhelmen te waarborgen en te verzekeren dat ze voldoen aan hoge kwaliteits- en prestatie-eisen.

Waarom zijn ECE-normen belangrijk?

Het kiezen van een motorhelm die voldoet aan de ECE-regelgeving biedt verschillende voordelen:

 1. Betrouwbaarheid: ECE-normen worden wereldwijd erkend als de meest betrouwbare normen voor motorhelmen. Ze zijn gebaseerd op uitgebreide onderzoeken en testprocedures, waardoor je erop kunt vertrouwen dat een helm die voldoet aan deze normen, de nodige bescherming biedt in geval van een ongeval.
 2. Wettelijke vereisten: In veel landen is het verplicht om een motorhelm te dragen die voldoet aan de ECE-normen. Het niet naleven van deze vereisten kan leiden tot boetes en andere juridische consequenties.
 3. Veiligheid: ECE-normen zijn ontworpen om de veiligheid van motorrijders te verbeteren. Ze stellen eisen aan verschillende aspecten van de helm, zoals de schokabsorptie, de weerstand tegen doorboring en de zichtbaarheid. Door een helm te kiezen die voldoet aan deze normen, maximaliseer je je eigen veiligheid op de weg.

Verschillende ECE-normen

Er zijn verschillende ECE-normen die specifiek zijn ontwikkeld voor verschillende soorten motorhelmen, zoals de ECE R22.05 voor integraalhelmen en de ECE R05 voor jethelmen. Het is belangrijk om te controleren welke ECE-norm van toepassing is op het type helm dat je wilt aanschaffen.

Hoe herken je een helm die voldoet aan de ECE-regelgeving?

Om er zeker van te zijn dat een helm voldoet aan de ECE-regelgeving, kun je letten op het ECE-label aan de binnenzijde van de helm. Dit label geeft aan dat de helm is getest en goedgekeurd volgens de specifieke ECE-norm waaraan hij moet voldoen. Daarnaast moet de helm ook voorzien zijn van een geldig ECE-certificaatnummer.

Vergelijkingstabel

Hieronder hebben we een eenvoudige vergelijkingstabel opgesteld om de belangrijkste aspecten van ECE-normen te verduidelijken:

Aspect ECE-normen
Betrouwbaarheid Wereldwijd erkend
Wettelijke vereisten Verplicht in veel landen
Veiligheid Verbeterde bescherming
Type helmen Specifieke normen voor verschillende types
Herkenning ECE-label en certificaatnummer

Snell-certificering: wat is het en waarom is het belangrijk?

Als je een motorrijder bent, weet je dat het dragen van een goede helm cruciaal is voor je veiligheid. Maar hoe weet je zeker dat een bepaalde helm aan de juiste veiligheidsnormen voldoet? Een van de meest erkende en gerespecteerde normen in de motorsportwereld zijn de Snell-normen.

Wat zijn de Snell-normen?

De Snell-normen zijn veiligheidsnormen die specifiek zijn ontwikkeld voor helmen die worden gebruikt in motorsporten. Ze zijn genoemd naar de Snell Memorial Foundation, een non-profitorganisatie die in 1957 werd opgericht ter nagedachtenis aan Pete Snell, een autocoureur die om het leven kwam bij een ongeval. De missie van de stichting is om de veiligheid van helmen te verbeteren en het risico op hoofdletsel te verminderen.

Wat houdt de Snell-certificering in?

Een helm die de Snell-certificering heeft behaald, voldoet aan de strenge normen die zijn vastgesteld door de Snell Memorial Foundation. Deze normen omvatten onder andere tests op schokabsorptie, penetratieweerstand en kinbandsterkte. Helmen moeten ook voldoen aan bepaalde eisen met betrekking tot het gezichtsveld, het gewicht en de stabiliteit.

Waarom is de Snell-certificering belangrijk?

Het dragen van een helm die voldoet aan de Snell-normen biedt verschillende voordelen op het gebied van veiligheid. Hier zijn enkele redenen waarom de Snell-certificering belangrijk is:

 • Verhoogde bescherming: Helmen die voldoen aan de Snell-normen bieden over het algemeen een betere bescherming tegen schokken en stoten. Door de strikte tests die worden uitgevoerd, weet je zeker dat de helm bestand is tegen zware impact en je hoofd effectief beschermt.
 • Vertrouwen en gemoedsrust: Door een helm te kiezen die Snell-gecertificeerd is, kun je vertrouwen op de kwaliteit en betrouwbaarheid ervan. Je kunt met een gerust hart de weg op gaan, wetende dat je de best mogelijke bescherming hebt.
 • Competitieve motorsporten: Als je deelneemt aan competitieve motorsporten, kan het zijn dat deelname vereist dat je een helm draagt die voldoet aan de Snell-normen. Het hebben van een Snell-gecertificeerde helm kan ervoor zorgen dat je aan de regels voldoet en veilig kunt deelnemen aan races en evenementen.
 • Geloofwaardigheid van het merk: Merken die Snell-gecertificeerde helmen produceren, tonen hun toewijding aan veiligheid en kwaliteit. Dit geeft het merk een hogere geloofwaardigheid en reputatie onder motorrijders.

Welke helmen voldoen aan de Snell-normen?

Er zijn verschillende merken en modellen van helmen die voldoen aan de Snell-normen. Hier zijn enkele bekende voorbeelden:

 • Arai RX-7X: Deze helm van Arai is Snell-gecertificeerd en biedt geavanceerde bescherming en comfort voor motorrijders.
 • Shoei X-Fourteen: De Shoei X-Fourteen is een populaire keuze onder motorrijders en voldoet aan de Snell-normen. Het combineert aerodynamica, comfort en veiligheid in één helm.
 • Bell Race Star: De Bell Race Star is een high-end helm die de Snell-certificering heeft behaald. Het is ontworpen voor maximale prestaties en veiligheid op het circuit.

Overige veiligheidsnormen voor motorhelmen

Naast de bekende ECE- en Snell-normen zijn er nog andere veiligheidsnormen waar je op kunt letten bij het kopen van een motorhelm. Deze normen dragen bij aan de bescherming en veiligheid van je hoofd tijdens het rijden. In deze blogpost zullen we enkele van deze normen bespreken en uitleggen wat ze betekenen.

DOT-norm

De DOT-norm, afkomstig uit de Verenigde Staten, is een belangrijke veiligheidsnorm voor motorhelmen. DOT staat voor Department of Transportation, het ministerie van transport. Helmen die aan deze norm voldoen, zijn goedgekeurd voor gebruik op de Amerikaanse wegen. De DOT-norm vereist dat helmen bepaalde minimale prestatiecriteria halen, zoals schokabsorptie, penetratieweerstand en kinbandsterkte.

Voordelen van een helm die voldoet aan de DOT-norm:

 • Geschikt voor gebruik in de Verenigde Staten
 • Voldoet aan strenge veiligheidseisen
 • Vertrouwd en erkend door Amerikaanse autoriteiten

SHARP-rating

De SHARP-rating is een Britse beoordelingssysteem voor motorhelmen. Het is ontwikkeld door het Britse Ministerie van Transport en beoordeelt helmen op basis van hun veiligheid en bescherming. Helmen worden getest op verschillende impactscenario’s en krijgen een score op een schaal van 1 tot 5 sterren, waarbij 5 de hoogste score is.

Voordelen van een helm met een hoge SHARP-rating:

 • Bewezen veiligheid en bescherming
 • Onafhankelijke beoordeling
 • Gemakkelijk vergelijken van helmen op basis van scores

Snell M- en SA-normen

Naast de bekende Snell-norm, die we al eerder hebben besproken, zijn er ook de Snell M- en SA-normen. Deze normen zijn specifiek ontwikkeld voor motorhelmen en bieden een extra laag veiligheid en bescherming. De Snell M-norm is gericht op helmen voor straatgebruik, terwijl de Snell SA-norm vereist is voor helmen die gebruikt worden in autosporten.

Voordelen van een helm die voldoet aan de Snell M- of SA-norm:

 • Hogere veiligheidseisen dan de standaard Snell-norm
 • Geschikt voor specifieke toepassingen zoals straatgebruik of autosport
 • Vertrouwd en erkend door professionele motorsportorganisaties

Belangrijke veiligheidsnormen om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een motorhelm

Conclusie:

Bij het kopen van een motorhelm is het van groot belang om rekening te houden met de veiligheidsnormen. Let vooral op de ECE-normen, het Snell-certificaat en andere relevante normen. Door te kiezen voor een helm die aan deze normen voldoet, kun je er zeker van zijn dat je hoofd goed beschermd is tijdens het motorrijden. Zorg ervoor dat je veiligheid altijd op de eerste plaats staat en kies verstandig bij het kopen van een motorhelm.

Veelgestelde vragen over de Bell motorhelm

Welke veiligheidsnormen moet je in acht nemen bij het kopen van een Bell motorhelm?

Bij het kopen van een Bell motorhelm moet je letten op verschillende veiligheidsnormen. Allereerst moet de helm voldoen aan de Europese norm ECE 22.05. Deze norm garandeert dat de helm voldoet aan de minimale veiligheidseisen die gelden in Europa. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of de helm is goedgekeurd volgens de Amerikaanse norm DOT. Deze norm wordt voornamelijk gehanteerd in de Verenigde Staten.

Verder is het aan te raden om te controleren of de helm is voorzien van een Snell-certificering. Snell-certificering is een vrijwillige keuring die aangeeft dat de helm aan nog strengere veiligheidseisen voldoet dan de wettelijke normen. Dit geeft extra zekerheid over de bescherming die de helm biedt.

Let ook op de pasvorm van de helm. Een goed passende helm is essentieel voor optimale veiligheid. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak. Hij moet comfortabel aanvoelen en de juiste maat hebben.

Kortom, bij het kopen van een Bell motorhelm moet je letten op de Europese norm ECE 22.05, de Amerikaanse norm DOT en een eventuele Snell-certificering. Daarnaast is een goede pasvorm van groot belang.

Wat zijn de specifieke veiligheidscertificeringen waar je op moet letten bij het kiezen van een Bell motorhelm?

Bij het kiezen van een Bell motorhelm zijn er een aantal specifieke veiligheidscertificeringen waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk dat de helm voldoet aan de ECE R22.05-norm, wat aangeeft dat de helm is getest en goedgekeurd volgens Europese veiligheidsstandaarden. Daarnaast kun je letten op certificeringen zoals de DOT-certificering (Department of Transportation) die aantoont dat de helm voldoet aan de veiligheidsnormen van de Verenigde Staten. Ook de Snell-certificering is een belangrijke standaard om op te letten, aangezien deze hogere veiligheidseisen stelt dan de ECE en DOT-certificeringen. Het is altijd verstandig om te kiezen voor een Bell motorhelm die voldoet aan deze veiligheidscertificeringen, zodat je zeker weet dat je een helm van goede kwaliteit en betrouwbaarheid hebt gekozen.

Is het belangrijk om te controleren of de Bell motorhelm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen?

Ja, het is belangrijk om te controleren of de Bell motorhelm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. De Europese normen, zoals de ECE 22.05-certificering, stellen specifieke eisen aan de veiligheidsprestaties van motorhelmen. Het hebben van een helm die aan deze normen voldoet, geeft je de zekerheid dat de helm is getest en goedgekeurd volgens strenge veiligheidsstandaarden. Dit verhoogt de kans op bescherming bij een ongeval. Het is dus verstandig om te controleren of de Bell motorhelm aan deze normen voldoet voordat je hem aanschaft of gebruikt.

5 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb gehoord dat de ECE-normen de meest gangbare en betrouwbare normen zijn voor motorhelmen. Is dit correct?

 2. Hebben jullie specifieke aanbevelingen voor motorhelmen die aan de ECE-normen voldoen?

  • Ja, we hebben enkele aanbevelingen voor motorhelmen die voldoen aan de ECE-normen. Een populaire keuze is de Shark Spartan Carbon 1.2, deze helm biedt uitstekende bescherming en comfort. Een andere goede optie is de Arai RX-7V, deze helm staat bekend om zijn hoge kwaliteit en veiligheid. Vergeet niet om altijd de juiste maat en pasvorm te controleren bij het kopen van een motorhelm.

 3. Ik heb zelf onlangs een nieuwe motorhelm gekocht en ik heb ervaren dat het erg belangrijk is om op de veiligheidsnormen te letten. Het geeft gemoedsrust om te weten dat de helm voldoet aan de vereiste normen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen