Welke veiligheidsnormen moet een motorhelm hebben?

Beste lezers,

Welkom bij deze nieuwe blogpost waarin we samen gaan ontdekken welke veiligheidsnormen een motorhelm moet hebben. We begrijpen maar al te goed dat veiligheid een topprioriteit is voor iedere motorrijder. Daarom willen we je graag informeren over de belangrijkste normen die een motorhelm moet hebben en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste helm. Dus leun even achterover, ontspan en laten we beginnen met het verkennen van de essentiële veiligheidskenmerken van een motorhelm.

Wat zijn veiligheidsnormen voor motorhelmen?

Veiligheid is van het grootste belang bij het rijden op een motorfiets. Een van de belangrijkste beschermingsmiddelen die motorrijders hebben, is de motorhelm. Maar hoe weet je of een helm voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen? In dit artikel zullen we de belangrijkste veiligheidsnormen voor motorhelmen bespreken en waarom ze zo belangrijk zijn.

De betekenis van veiligheidsnormen voor motorhelmen

Sterkte van de helm

Een van de belangrijkste aspecten van een veilige motorhelm is de sterkte ervan. Helmen moeten worden ontworpen en vervaardigd om bestand te zijn tegen impactkrachten die kunnen optreden bij een val of een ongeval. Voor dit doel zijn er verschillende normen vastgesteld die de minimale sterkte van een helm bepalen. Deze normen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en testen om ervoor te zorgen dat de helm de best mogelijke bescherming biedt aan de drager.

Beschermingsniveau van het vizier

Het vizier van een motorhelm speelt een cruciale rol bij het beschermen van de ogen en het gezicht van de rijder. Daarom moeten motorhelmen voldoen aan bepaalde normen voor het beschermingsniveau van het vizier. Deze normen zorgen ervoor dat het vizier bestand is tegen impact, krassen en schadelijke UV-stralen. Een helm met een vizier dat niet aan de vereiste normen voldoet, kan de rijder blootstellen aan potentieel gevaarlijke situaties, zoals verminderd zicht of letsel door rondvliegende objecten.

Energieabsorptie bij impact

Een ander belangrijk aspect van veiligheidsnormen voor motorhelmen is de energieabsorptie bij impact. Dit betekent dat de helm in staat moet zijn om de energie van een impact te absorberen en te verspreiden, waardoor de kans op hoofdletsel wordt verminderd. Verschillende normen bepalen de minimale vereisten voor energieabsorptie, waaronder het vermogen van de helm om te vervormen en te breken om de impactkrachten te absorberen.

Waarom zijn veiligheidsnormen belangrijk?

Het naleven van veiligheidsnormen voor motorhelmen is essentieel om de veiligheid van motorrijders te waarborgen. Hier zijn enkele redenen waarom deze normen van groot belang zijn:

 • Bescherming: Veiligheidsnormen garanderen dat motorhelmen voldoen aan de vereiste sterkte, waardoor de kans op hoofd- en gezichtsletsel bij een ongeval wordt verminderd.
 • Vertrouwen: Door een helm te kiezen die voldoet aan veiligheidsnormen, kun je erop vertrouwen dat je de best mogelijke bescherming krijgt tijdens het rijden.
 • Wettelijke vereisten: In veel landen zijn er wettelijke vereisten voor het dragen van een helm die voldoet aan specifieke normen. Het niet naleven van deze vereisten kan leiden tot boetes of andere juridische consequenties.
 • Kwaliteit: Veiligheidsnormen fungeren als een kwaliteitscontrolemechanisme, waardoor je er zeker van kunt zijn dat de helm die je koopt van goede kwaliteit is en voldoet aan de hoogste normen in de industrie.

Wat is de ECE 22.05-norm?

De ECE 22.05-norm is een belangrijke veiligheidsnorm die wordt gebruikt in Europa om de kwaliteit en veiligheid van motorhelmen te waarborgen. Helmen die aan deze norm voldoen, hebben het ECE 22.05-keurmerk. Dit keurmerk is een betrouwbare indicator dat de helm voldoet aan de vereiste veiligheidsstandaarden.

Schokabsorptie: Bescherming bij ongevallen

Een essentieel aspect van de ECE 22.05-norm is de eis met betrekking tot schokabsorptie. Deze norm stelt dat een motorhelm moet kunnen voldoen aan specifieke criteria voor het absorberen van impactenergie bij een ongeval. Dit betekent dat een helm met het ECE 22.05-keurmerk garant staat voor een hoog niveau van bescherming voor de drager.

 • De schokabsorptie-eisen van de ECE 22.05-norm zorgen ervoor dat de impactenergie gelijkmatig over de helm wordt verspreid, waardoor ernstig hoofdletsel wordt geminimaliseerd.
 • Helmen die voldoen aan deze norm bieden een betrouwbare bescherming, zelfs bij hoge snelheden.

Kinriemsysteem: Veiligheid en comfort

Naast schokabsorptie stelt de ECE 22.05-norm ook eisen aan het kinriemsysteem van een helm. Het kinriemsysteem is cruciaal voor zowel de veiligheid als het comfort van de drager.

 • De ECE 22.05-norm zorgt ervoor dat het kinriemsysteem stevig en betrouwbaar is, waardoor de helm op zijn plaats blijft bij een ongeval.
 • Een goed ontworpen kinriemsysteem kan ook het comfort verhogen, door een goede pasvorm en eenvoudige verstelbaarheid te bieden.

Vizier: Duidelijk zicht en bescherming

Het vizier van een helm speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van een duidelijk zicht en bescherming tegen wind, stof en andere externe factoren. De ECE 22.05-norm stelt ook eisen aan het vizier van een helm.

 • Helmen die aan de ECE 22.05-norm voldoen, hebben een vizier dat bestand is tegen impact en voldoende optische helderheid biedt.
 • Een helder vizier is essentieel voor een goed zicht tijdens het rijden, vooral bij verschillende weersomstandigheden.

Vergelijkende tabel van helmen

Om u een beter overzicht te geven van de verschillen tussen helmen die voldoen aan de ECE 22.05-norm, hebben we een vergelijkende tabel samengesteld met enkele belangrijke kenmerken en voordelen:

Merk/Model Schokabsorptie Kinriemsysteem Vizierkwaliteit
ABC Helmet X Hoog niveau van bescherming Stevig en verstelbaar Bestand tegen impact
XYZ Helmet Y Uitstekende schokabsorptie Comfortabele pasvorm Optische helderheid

De DOT-norm: Een Veiligheidsnorm voor Helmen in de Verenigde Staten

Helmen spelen een cruciale rol bij het beschermen van motorrijders en fietsers tegen ernstig hoofdletsel tijdens ongevallen. In de Verenigde Staten wordt de DOT-norm gebruikt als een belangrijke maatstaf voor de veiligheid van helmen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de DOT-norm, wat het inhoudt en waarom het belangrijk is bij het kiezen van een helm.

Wat is de DOT-norm?

De DOT-norm (Department of Transportation) is een veiligheidsnorm die wordt toegepast op helmen die in de Verenigde Staten worden verkocht. Het is een wettelijke vereiste voor alle motorhelmen die op de openbare weg worden gebruikt. Helmen die voldoen aan de DOT-norm hebben een label met het DOT-keurmerk, wat aangeeft dat de helm aan de vereisten voldoet.

Vereisten van de DOT-norm

De DOT-norm stelt verschillende eisen aan helmen om de veiligheid van de drager te waarborgen. Enkele belangrijke vereisten zijn:

 1. Schokabsorptie: Helmen moeten een bepaald niveau van schokabsorptie hebben om de impact van een botsing op het hoofd te verminderen. Dit wordt getest door een valtest waarbij de helm op verschillende punten wordt laten vallen en het energieabsorptievermogen wordt gemeten.
 2. Kinriem: Helmen moeten een stevige en betrouwbare kinriem hebben om ervoor te zorgen dat de helm goed op zijn plaats blijft zitten bij een botsing. Dit voorkomt dat de helm van het hoofd van de drager afvliegt en biedt extra bescherming aan de kin.

Waarom is de DOT-norm belangrijk?

De DOT-norm is van groot belang omdat het de kwaliteit en veiligheid van helmen waarborgt. Het is een betrouwbare maatstaf die consumenten helpt bij het maken van een weloverwogen keuze bij het kopen van een helm. Hieronder volgen enkele redenen waarom de DOT-norm belangrijk is:

 • Bescherming: Helmen die voldoen aan de DOT-norm bieden een hoger niveau van bescherming in geval van een ongeval. De schokabsorptie en de stevige kinriem dragen bij aan het verminderen van de impact op het hoofd en het voorkomen van ernstig letsel.
 • Betrouwbare norm: De DOT-norm is een erkende en wettelijke norm in de Verenigde Staten. Door te kiezen voor een helm met het DOT-keurmerk, kun je erop vertrouwen dat de helm aan strenge veiligheidseisen voldoet.
 • Verantwoordelijkheid: Het dragen van een helm die voldoet aan de DOT-norm is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook een verantwoorde keuze. Door te kiezen voor een gecertificeerde helm, neem je verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid en die van anderen.

SHARP

Het belang van een goede helm kan niet genoeg benadrukt worden als het gaat om de veiligheid van motorrijders. Gelukkig is er een Brits programma genaamd SHARP dat helmen beoordeelt op basis van een sterrensysteem. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het SHARP-programma en de voordelen van het kiezen van een helm met een hoger aantal sterren.

Wat is het SHARP-programma?

Het SHARP-programma, dat staat voor Safety Helmet Assessment and Rating Programme, is een initiatief van het Britse Department for Transport. Het heeft als doel de veiligheid van motorrijders te verbeteren door helmen te beoordelen op basis van een uitgebreid evaluatieproces. Het programma kijkt naar verschillende aspecten van de helm, zoals de schokabsorptie en de bescherming van het hoofd bij rotatie-impact.

Hoe werkt het sterrensysteem?

Het sterrensysteem van het SHARP-programma is gebaseerd op een schaal van één tot vijf sterren, waarbij vijf sterren de hoogste beoordeling is. Helmen met een hoger aantal sterren bieden over het algemeen een betere bescherming en absorberen de impact van een val of een ongeluk beter dan helmen met minder sterren.

Voordelen van een helm met meer sterren

Het kiezen van een helm met een hoger aantal sterren heeft verschillende voordelen. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Betere bescherming: Helmen met meer sterren bieden een betere bescherming tegen impact en verminderen de kans op ernstige hoofdletsel.
 • Schokabsorptie: Helmen met meer sterren hebben doorgaans een betere schokabsorptie, waardoor de impact van een val of een botsing beter wordt opgevangen.
 • Rotatie-impactbescherming: Helmen met een hoger aantal sterren bieden vaak betere bescherming tegen rotatie-impact, die kan optreden bij een ongeluk.
 • Vertrouwen en gemoedsrust: Het dragen van een helm met een hoger aantal sterren geeft motorrijders een gevoel van vertrouwen en gemoedsrust, wetende dat ze de best mogelijke bescherming hebben.

Merken en modellen om naar uit te kijken

Als het gaat om het kiezen van een helm met een hoog aantal sterren, zijn er verschillende merken en modellen om naar uit te kijken. Hier zijn enkele voorbeelden van helmen die goed scoren in het SHARP-programma:

 • Shoei GT-Air II: Deze helm van Shoei heeft vijf sterren gekregen in het SHARP-programma en biedt uitstekende bescherming en comfort.
 • AGV K-5 S: Deze helm van AGV heeft eveneens vijf sterren gekregen en staat bekend om zijn goede pasvorm en uitstekende ventilatie.
 • Arai RX-7V: Deze Arai-helm heeft vijf sterren gekregen en biedt een uitstekende balans tussen comfort en bescherming.

De belangrijkste veiligheidsnormen voor motorhelmen

Conclusie:

Bij het kiezen van een motorhelm is het essentieel om te letten op de veiligheidsnormen. Een helm die voldoet aan de ECE 22.05-, DOT- of SHARP-normen biedt een solide basisbescherming. Zorg er daarnaast ook voor dat de helm goed past en comfortabel is. Veiligheid staat voorop, dus investeer in een hoogwaardige motorhelm die aan de juiste normen voldoet.

Veelgestelde vragen over motorhelmen

Wat zijn enkele belangrijke tips of richtlijnen die ik moet volgen om ervoor te zorgen dat ik een veilige motorhelm draag?

Om ervoor te zorgen dat je een veilige motorhelm draagt, zijn er enkele belangrijke tips en richtlijnen die je moet volgen:

 1. Pasvorm: Zorg ervoor dat de helm goed past op je hoofd. Hij moet stevig zitten, maar mag niet te strak of te los zitten. Dit kun je controleren door je hoofd van links naar rechts en van voor naar achter te bewegen terwijl je de helm draagt. Hij mag niet verschuiven.
 2. Certificering: Controleer of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals de ECE 22.05-norm in Europa. Dit certificaat geeft aan dat de helm is getest en goedgekeurd voor gebruik op de weg.
 3. Kwaliteit: Kies altijd voor een helm van goede kwaliteit. Dit betekent dat je moet letten op het materiaal, de afwerking en de duurzaamheid. Een betrouwbare helm beschermt je hoofd beter in geval van een ongeval.
 4. Sluitingssysteem: Controleer het sluitingssysteem van de helm. Een snelsluiting of een dubbel-D sluitingssysteem wordt over het algemeen als veiliger beschouwd dan een kliksluiting.
 5. Onderhoud: Zorg ervoor dat je de helm regelmatig controleert en onderhoudt. Reinig de buitenkant met een mild schoonmaakmiddel en vervang de helm als je zichtbare tekenen van schade, zoals scheuren of barsten, tegenkomt.
 6. Vervangingsinterval: Omdat helmen na verloop van tijd kunnen verslechteren, is het belangrijk om te weten wanneer je je helm moet vervangen. Over het algemeen wordt aanbevolen om een helm elke vijf tot zeven jaar te vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is.

Wat zijn de belangrijkste veiligheidsnormen waar een motorhelm aan moet voldoen?

Om ervoor te zorgen dat een motorhelm voldoende bescherming biedt, moet deze voldoen aan een aantal belangrijke veiligheidsnormen. De belangrijkste zijn:

 1. ECE-norm: Europese motorhelmnorm (Economic Commission for Europe). Deze norm wordt erkend in de meeste Europese landen en stelt eisen aan de prestaties en kwaliteit van de helm.
 2. DOT-norm: Amerikaanse motorhelmnorm (Department of Transportation). Deze norm is verplicht in de Verenigde Staten en vereist dat de helm een bepaalde impacttest doorstaat.
 3. Snell-norm: Deze norm is ontwikkeld door de Snell Memorial Foundation en stelt strengere eisen dan de ECE- en DOT-normen. Helmen die aan deze norm voldoen, bieden over het algemeen een hoger niveau van bescherming.
 4. SHARP-rating: Dit is een onafhankelijk testsysteem dat wordt gebruikt in het Verenigd Koninkrijk. De SHARP-rating geeft aan hoe goed een helm presteert op het gebied van bescherming en kan je helpen bij het kiezen van een veilige helm.

10 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb een motorhelm met de ECE 22.05 norm en ik voel me echt veilig tijdens het rijden. Het is belangrijk om altijd een helm te dragen die aan de juiste veiligheidsnormen voldoet.

 2. Kunnen jullie een aantal specifieke aanbevelingen doen voor motorhelmen die aan de ECE 22.05 norm voldoen?

  • Natuurlijk! Enkele populaire motorhelmen die aan de ECE 22.05 norm voldoen zijn de Shoei Neotec II, de Arai RX-7V en de AGV Pista GP R. Deze helmen hebben allemaal uitstekende beoordelingen op het gebied van veiligheid en comfort.

 3. Kunnen jullie meer informatie geven over hoe de SHARP-test precies werkt? Ik ben geïnteresseerd om te weten hoe ik de veiligheid van mijn huidige helm kan beoordelen.

  • Natuurlijk! De SHARP-test beoordeelt helmen op basis van hun schokabsorptievermogen. Ze geven elke helm een score op een schaal van 1 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren de hoogste score is. Je kunt meer informatie vinden op de officiële SHARP-website.

 4. Ik heb gehoord dat de SHARP-test een goede indicator is voor de veiligheid van een helm. Heeft iemand hier ervaring mee?

 5. Ik heb een vriend die betrokken was bij een motorongeluk en zijn helm heeft echt zijn leven gered. Het benadrukt het belang van het dragen van een goede helm die aan de juiste veiligheidsnormen voldoet.

 6. Ik ben het niet eens met de DOT-norm. Ik denk dat deze norm niet streng genoeg is en dat er betere normen zijn om motorrijders te beschermen.

  • Bedankt voor je mening. Het is interessant om verschillende perspectieven te horen. Kun je meer details geven over welke normen volgens jou beter zouden zijn?

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen