Welke veiligheidskenmerken moet je letten bij het kopen van een adventure motorhelm?

Hey avonturier! Ben je klaar om je volgende motoravontuur aan te gaan? Voordat je de open weg op gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed beschermd bent. En dat begint met het kiezen van de juiste adventure motorhelm. In deze blogpost ga ik je alles vertellen over de belangrijkste veiligheidskenmerken waar je op moet letten bij het kopen van een helm. Jouw veiligheid staat voorop, dus laten we snel beginnen!

Het belang van een goede pasvorm

Een van de belangrijkste veiligheidskenmerken van een adventure motorhelm is een goede pasvorm. Het kiezen van de juiste helm met de perfecte pasvorm kan het verschil maken tussen een veilige rit en potentieel ernstig hoofdletsel. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het belang van een goede pasvorm en hoe dit kan bijdragen aan jouw veiligheid tijdens het motorrijden.

Waarom is een goede pasvorm essentieel?

Een helm die niet goed op je hoofd past, kan tijdens een val of een ongeval verschuiven of zelfs afvallen. Dit kan leiden tot ernstig hoofdletsel of zelfs fatale gevolgen. Daarom is het cruciaal om een helm te vinden die stevig op je hoofd zit, zonder te strak of te los te zijn.

Voordelen van een goede pasvorm

Een goede pasvorm van je motorhelm biedt verschillende voordelen die bijdragen aan jouw veiligheid en comfort tijdens het rijden:

 1. Stabiliteit: Een goed passende helm blijft stevig op zijn plaats, zelfs bij hoge snelheden of bij het nemen van scherpe bochten. Hierdoor wordt jouw zicht niet belemmerd en kun je je beter concentreren op de weg.
 2. Bescherming: Een helm met een goede pasvorm biedt optimale bescherming voor je hoofd. Tijdens een impact verdeelt de helm de kracht gelijkmatig over het oppervlak, waardoor de kans op hoofdletsel aanzienlijk wordt verminderd.
 3. Geluidsreductie: Een helm die goed aansluit op je hoofd zorgt voor minder windgeruis en omgevingsgeluiden. Dit draagt bij aan een comfortabele rijervaring en vermindert vermoeidheid tijdens lange ritten.
 4. Comfort: Een helm die perfect op je hoofd past, zorgt ervoor dat je je comfortabel voelt tijdens het rijden. Een goede pasvorm voorkomt drukpunten en schuurplekken, waardoor je langer kunt genieten van je rit.

Hoe vind je de juiste pasvorm?

Het vinden van de juiste pasvorm voor jouw motorhelm kan soms een uitdaging zijn. Elk merk en model heeft zijn eigen unieke pasvorm, dus het is belangrijk om verschillende helmen te passen voordat je een keuze maakt. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het vinden van de perfecte pasvorm:

 • Meet je hoofdomtrek: Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd te meten, ongeveer een centimeter boven je wenkbrauwen. Vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant om de juiste maat helm te bepalen.
 • Pas verschillende merken en modellen: Elk merk en model heeft zijn eigen pasvorm. Probeer verschillende helmen uit om te zien welke het beste bij jouw hoofdvorm past.
 • Controleer de pasvorm: Een goede pasvorm betekent dat de helm strak op je hoofd zit zonder ongemakkelijke drukpunten. Zorg ervoor dat de helm niet te los of te strak zit en dat deze niet kan worden bewogen wanneer je je hoofd schudt.
 • Let op de wangstukken: De wangstukken moeten stevig tegen je wangen aandrukken zonder ongemak te veroorzaken. Dit zorgt voor extra stabiliteit en bescherming tijdens het rijden.

Het materiaal van de helm

Het kiezen van de juiste adventure motorhelm gaat verder dan alleen het uiterlijk en de pasvorm. Het materiaal waarvan de helm is gemaakt, speelt een cruciale rol bij het bieden van de nodige bescherming tijdens het rijden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende materialen die worden gebruikt bij het maken van helmen en waarom het belangrijk is om te kiezen voor hoogwaardige materialen.

Hoogwaardige materialen voor betere bescherming

Wanneer het aankomt op de veiligheid van een helm, zijn niet alle materialen gelijk. Helmen gemaakt van hoogwaardige materialen zoals glasvezel of carbon bieden over het algemeen betere bescherming dan helmen gemaakt van minder stevige materialen. Hieronder belichten we enkele belangrijke materialen die worden gebruikt bij het maken van motorhelmen:

1. Glasvezel

 • Helmen gemaakt van glasvezel zijn populair vanwege hun lichte gewicht en sterke constructie.
 • Glasvezel helmen bieden een goede balans tussen gewicht en bescherming, waardoor ze comfortabel zijn om te dragen tijdens lange ritten.
 • Deze helmen hebben de neiging om de energie van een impact goed te absorberen, wat bijdraagt aan een betere bescherming van het hoofd.

2. Carbon

 • Carbon helmen behoren tot de topklasse als het gaat om materialen voor helmen.
 • Het gebruik van carbon zorgt voor een nog lichtere helm dan glasvezel, zonder concessies te doen aan de stevigheid en slagvastheid.
 • Bovendien heeft carbon de unieke eigenschap om energie te verspreiden over een groter oppervlak, waardoor de impact op het hoofd wordt verminderd.

3. Polycarbonaat

 • Helmen gemaakt van polycarbonaat zijn vaak de meest betaalbare optie op de markt.
 • Hoewel polycarbonaat helmen minder duurzaam zijn dan glasvezel of carbon, bieden ze nog steeds een redelijke bescherming.
 • Deze helmen zijn ideaal voor rijders die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie zonder in te boeten aan veiligheid.

Europese veiligheidsnormen en andere overwegingen

Bij het kopen van een helm is het ook essentieel om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Helmen die voldoen aan deze normen worden getest op verschillende aspecten, zoals slagvastheid en stevigheid van de kinband. Het is een geruststellende gedachte dat je een helm draagt die voldoet aan strenge veiligheidsnormen.

Naast het materiaal en de veiligheidsnormen, zijn er nog enkele andere overwegingen die je moet maken bij het kiezen van de juiste helm:

 • Buitenschaal: Kies voor een model met een sterke buitenschaal die bestand is tegen impact en gemaakt is om schokken te absorberen.
 • Binnenvoering: Een goede schokabsorberende binnenvoering is van cruciaal belang om de impact op het hoofd te verminderen en het risico op letsel te minimaliseren.
 • Gewicht: Hoewel het gewicht van een helm misschien geen directe invloed heeft op de bescherming, kan het wel het comfort van de rijder beïnvloeden, vooral tijdens lange ritten.

Het type sluitingssysteem

Een adventure motorhelm is een essentieel onderdeel van je uitrusting als je graag off-road rijdt of lange afstanden aflegt. Naast de bescherming tegen impact en schokken, speelt het sluitingssysteem van de helm een cruciale rol in de veiligheid en het comfort van de rijder. In deze blogpost zoomen we in op het belang van een goed sluitingssysteem en bespreken we twee populaire opties: de dubbel-D sluiting en de micrometrische snelsluiting.

Dubbel-D sluiting: traditioneel en betrouwbaar

De dubbel-D sluiting is een klassiek sluitingssysteem dat al jarenlang wordt gebruikt in motorhelmen. Het bestaat uit twee D-vormige ringen die in elkaar worden gehaakt. Door de riem strak aan te trekken, kun je de helm perfect op maat afstellen en zorgen voor een stevige pasvorm. Enkele voordelen van een dubbel-D sluiting zijn:

 • Betrouwbaarheid: De dubbel-D sluiting staat bekend om zijn betrouwbaarheid en veiligheid. Het is bijna onmogelijk dat de sluiting per ongeluk loskomt, zelfs onder extreme omstandigheden.
 • Stabiliteit: Dankzij het stevige ontwerp blijft de helm goed op zijn plaats, zelfs bij hoge snelheden of ruig terrein. Dit zorgt voor een stabiele rijervaring zonder vervelende bewegingen van de helm op je hoofd.
 • Duurzaamheid: De dubbel-D sluiting is gemaakt van hoogwaardig materiaal dat lang meegaat. Het is bestand tegen slijtage en heeft geen last van corrosie.

Enkele voorbeelden van motorhelmmerken die gebruikmaken van de dubbel-D sluiting zijn Arai, Shoei en AGV.

Micrometrische snelsluiting: snel en eenvoudig

Een andere optie voor sluitingssystemen is de micrometrische snelsluiting. Dit systeem bestaat uit een ratelmechanisme met tanden die in elkaar grijpen. Door de sluiting aan te passen aan je hoofdomtrek, kun je de helm snel en eenvoudig vastmaken. De micrometrische snelsluiting biedt enkele voordelen:

 • Gemak: Het sluitingssysteem is gebruiksvriendelijk en kan eenvoudig met één hand worden bediend. Dit is handig als je onderweg snel je helm wilt af- of opzetten.
 • Verstelbaarheid: Het ratelmechanisme maakt het mogelijk om de sluiting precies af te stellen op je hoofdomtrek. Hierdoor kun je de helm perfect op maat maken voor een comfortabele pasvorm.
 • Veiligheid: De micrometrische sluiting biedt een betrouwbare bevestiging en komt niet onbedoeld los tijdens het rijden. Het garandeert een goede stabiliteit van de helm op je hoofd.

Enkele voorbeelden van motorhelmmerken die gebruikmaken van de micrometrische snelsluiting zijn Shark, HJC en Nolan.

Het belang van een betrouwbaar sluitingssysteem

Een goed sluitingssysteem is van groot belang voor je veiligheid op de motor. Het zorgt ervoor dat de helm stevig op je hoofd blijft zitten, zelfs in uitdagende omstandigheden. Of je nu kiest voor een traditionele dubbel-D sluiting of een moderne micrometrische snelsluiting, beide systemen bieden betrouwbaarheid, stabiliteit en comfort.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een motorhelm te letten op het type sluitingssysteem. Zorg ervoor dat je een helm kiest die past bij jouw persoonlijke voorkeuren en rijstijl. Vergeet niet dat de helm perfect moet passen en comfortabel aanvoelt. Probeer verschillende modellen uit en kies de helm die het beste bij jou past.

Bij twijfel kun je altijd advies vragen aan een gespecialiseerde motorzaak of een ervaren motorrijder. Veiligheid staat voorop, dus investeer in een motorhelm met een betrouwbaar sluitingssysteem en geniet zorgeloos van je avontuurlijke ritten!

Extra veiligheidskenmerken voor je adventure motorhelm

Een avontuurlijke rit op je motorfiets kan een geweldige ervaring zijn, maar het is ook belangrijk om je veiligheid serieus te nemen. Naast de basisveiligheidskenmerken zijn er extra functies die je kunt overwegen bij het kopen van een adventure motorhelm. Deze functies kunnen je rijervaring verbeteren en je extra bescherming bieden tijdens verschillende weersomstandigheden.

Geïntegreerd zonnevizier

Een geïntegreerd zonnevizier is een handige functie die je helpt om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht. Dit vizier is ingebouwd in de helm en kan eenvoudig naar beneden worden geklapt wanneer je het nodig hebt. Hierdoor hoef je geen aparte zonnebril te dragen en kun je genieten van een helder zicht, zelfs op zonnige dagen. Enkele populaire helmen met geïntegreerde zonnevizieren zijn de Shoei Neotec II en de AGV AX-9.

Pinlock anti-condens vizier

Een beslagen vizier kan je zicht ernstig belemmeren en je rit gevaarlijk maken. Gelukkig zijn er helmen met een Pinlock anti-condens vizier beschikbaar. Dit vizier heeft een speciale coating die condensvorming voorkomt, waardoor je altijd een helder zicht hebt, zelfs bij slechte weersomstandigheden. Voorbeelden van helmen met een Pinlock vizier zijn de Arai Tour-X4 en de Schuberth E1.

Goed ventilatiesysteem

Tijdens het rijden kan het behoorlijk warm worden in je helm, vooral tijdens de zomermaanden. Een goed ventilatiesysteem is daarom essentieel om je hoofd koel te houden en oververhitting te voorkomen. Helmen met geavanceerde ventilatiesystemen, zoals de Klim Krios en de Bell MX-9 Adventure, zorgen voor een optimale luchtstroom en houden je comfortabel, zelfs tijdens lange ritten in warm weer.

Vergelijkingstabel

Hieronder vind je een vergelijkingstabel met enkele populaire adventure motorhelmen en hun extra veiligheidskenmerken:

Helmmodel Geïntegreerd zonnevizier Pinlock anti-condens vizier Goed ventilatiesysteem
Shoei Neotec II Ja Nee Ja
AGV AX-9 Ja Nee Ja
Arai Tour-X4 Nee Ja Ja
Schuberth E1 Nee Ja Ja
Klim Krios Nee Nee Ja
Bell MX-9 Adventure Nee Nee Ja

Deze tabel geeft je een overzicht van de verschillende functies die beschikbaar zijn op deze helmen, zodat je de juiste keuze kunt maken op basis van je persoonlijke behoeften.

Belangrijkste veiligheidskenmerken om op te letten bij het kopen van een avontuurlijke motorhelm

Conclusie:

Bij het kopen van een adventure motorhelm zijn er verschillende veiligheidskenmerken waar je op moet letten. Het is belangrijk om te kijken naar de pasvorm, het materiaal, het sluitingssysteem en eventuele extra veiligheidskenmerken. Zorg er altijd voor dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en dat deze goed past bij jouw hoofd. Op deze manier kun je met een gerust hart genieten van je avontuurlijke ritten, wetende dat je goed beschermd bent.

Veelgestelde vragen over avontuurlijke motorhelmen

Welke certificeringen moet een adventure motorhelm hebben om aan de veiligheidsnormen te voldoen?

Om aan de veiligheidsnormen te voldoen, moet een adventure motorhelm minstens één van de volgende certificeringen hebben:

 1. ECE 22.05: Dit is de Europese norm die het meest wordt erkend en geaccepteerd. Helmen met deze certificering voldoen aan de veiligheids- en prestatievereisten die in Europa zijn vastgesteld.
 2. DOT: Dit is de Amerikaanse norm die wordt gebruikt in de Verenigde Staten. Helmen met deze certificering zijn getest op verschillende veiligheidsaspecten en moeten aan de vereiste normen voldoen.
 3. Snell: Deze certificering is gebaseerd op de Amerikaanse Snell Memorial Foundation-normen en wordt beschouwd als een van de strengste normen ter wereld. Helmen met deze certificering hebben extra tests doorstaan om de veiligheid te waarborgen.

14 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik had graag meer informatie gezien over het verschil tussen een integraalhelm en een systeemhelm. Welke is veiliger?

 2. Ik ben blij dat het artikel ook ingaat op het belang van een goede pasvorm. Dat is echt essentieel voor de veiligheid.

 3. Handige tips, vooral het punt over de veiligheidssluiting. Dat is iets waar ik nooit echt op had gelet.

 4. Leuk om te lezen! Ik ben net op zoek naar een nieuwe adventure motorhelm, dus dit artikel komt goed van pas.

 5. Goede tips, zeker voor beginners zoals ik. Veiligheid staat voorop!

 6. Ik heb gemerkt dat er ook helmen zijn met ingebouwde communicatiesystemen. Zijn die veilig?

 7. Interessant artikel! Ik ben benieuwd of er ook regels zijn omtrent de veiligheid van motorhelmen in Nederland.

 8. Goede punten over de zichtbaarheid en reflecterende elementen. Zeker belangrijk bij avontuurlijk rijden in verschillende omstandigheden.

 9. Ik vraag me af of er ook speciale veiligheidskenmerken zijn voor off-road rijden. Heeft iemand daar ervaring mee?

 10. Goed artikel! Ik wist niet dat er zoveel veiligheidskenmerken waren om op te letten bij het kopen van een adventure motorhelm.

 11. Ik vond het artikel een beetje beknopt. Zou fijn zijn als er meer diepgaande informatie werd gegeven.

 12. Ik had eigenlijk verwacht dat er meer zou worden geschreven over het materiaal van de helm. Is dat niet ook belangrijk?

 13. Ik heb zelf een adventure motorhelm met een ingebouwd zonnevizier. Zou dat ook als veiligheidskenmerk worden beschouwd?

 14. Ik ben het eens met het punt over het gewicht van de helm. Een te zware helm kan vermoeiend zijn tijdens lange ritten.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen