Welke type motorhelm past het beste bij jouw rijstijl?

Hé daar, motorrijder! Heb je je ooit afgevraagd welke type motorhelm het beste bij jouw rijstijl past? Je bent niet de enige. Het kiezen van de juiste helm kan een uitdaging zijn, vooral als je rekening wilt houden met jouw persoonlijke voorkeuren en rijgewoonten. Maar maak je geen zorgen, wij zijn hier om je te helpen! In deze blogpost gaan we je alles vertellen over de verschillende soorten motorhelmen en welke het beste bij jouw specifieke rijstijl past. Dus leun achterover, ontspan en laat ons je begeleiden in het vinden van de perfecte motorhelm voor jou.

Introduceer de verschillende soorten motorhelmen

Als je gaat motorrijden, is het dragen van een goede motorhelm absoluut essentieel. Een motorhelm beschermt niet alleen je hoofd, maar ook je gezicht en je oren. Daarom is het belangrijk om de verschillende soorten motorhelmen te kennen, zodat je kunt kiezen welke het beste bij jouw behoeften past. In dit artikel zullen we de vier meest voorkomende soorten motorhelmen bespreken: integraalhelmen, systeemhelmen, jethelmen en crosshelmen.

Integraalhelmen

De integraalhelm is de meest voorkomende en populaire keuze onder motorrijders. Deze helm heeft een volledige omsluiting van het hoofd en biedt daardoor optimale bescherming. Enkele belangrijke kenmerken van integraalhelmen zijn:

 • Stevige constructie: Integraalhelmen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen zoals polycarbonaat of glasvezel, waardoor ze duurzaam en sterk zijn.
 • Uitstekende bescherming: Dankzij de volledige omsluiting bieden integraalhelmen de beste bescherming bij een val of botsing.
 • Geluidsreductie: Integraalhelmen verminderen windgeruis en bieden daardoor een comfortabele en minder vermoeiende rijervaring.

Enkele populaire merken van integraalhelmen zijn Shoei, Arai en AGV.

Systeemhelmen

Systeemhelmen, ook wel bekend als flip-up helmen, zijn een veelzijdige optie voor motorrijders. Deze helmen hebben een beweegbaar kinstuk, waardoor je ze kunt gebruiken als zowel een integraalhelm als een jethelm. Enkele voordelen van systeemhelmen zijn:

 • Gemakkelijk te gebruiken: Het beweegbare kinstuk maakt het eenvoudig om de helm op te zetten en af te nemen, zelfs als je een bril draagt.
 • Flexibiliteit: Met een systeemhelm kun je het kinstuk omhoog klappen, zodat je makkelijk met andere mensen kunt communiceren zonder de helm af te nemen.
 • Ventilatie: Veel systeemhelmen hebben ventilatieopeningen, waardoor je het hoofd koel kunt houden tijdens warme ritten.

Een bekend merk van systeemhelmen is Schuberth.

Jethelmen

Jethelmen, ook wel bekend als open-face helmen, bieden een meer minimalistische en luchtige optie voor motorrijders. Deze helmen hebben geen kinbescherming en bieden daardoor iets minder bescherming dan integraalhelmen of systeemhelmen. Enkele kenmerken van jethelmen zijn:

 • Lichtgewicht: Jethelmen zijn meestal licht en comfortabel om te dragen.
 • Luchtstroom: Omdat jethelmen geen kinbescherming hebben, laten ze meer lucht door, wat vooral tijdens warme dagen prettig kan zijn.
 • Visueel bereik: Jethelmen bieden een breed gezichtsveld en kunnen daardoor handig zijn voor stadsritten of korte afstanden.

Populaire merken van jethelmen zijn Davida en Bell.

Crosshelmen

Crosshelmen, ook bekend als off-road helmen, zijn speciaal ontworpen voor off-road motorrijden, zoals motocross of enduro. Deze helmen hebben een uniek ontwerp en bieden extra bescherming voor het gezicht en de kin. Enkele kenmerken van crosshelmen zijn:

 • Versterkt kindeel: Crosshelmen hebben een stevige kinbescherming om het gezicht te beschermen tegen mogelijke impact.
 • Brede klep: De lange klep biedt bescherming tegen zonlicht, stof en takken tijdens off-road ritten.
 • Goede ventilatie: Crosshelmen hebben vaak meerdere ventilatieopeningen om de rijder koel te houden tijdens inspannende off-road activiteiten.

Enkele populaire merken van crosshelmen zijn Fox en Troy Lee Designs.

Overwegingen bij het kiezen van een motorhelm

Bij het kiezen van een motorhelm zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Niet alleen is het belangrijk om te zorgen voor je veiligheid, maar je wilt ook comfortabel kunnen rijden, de juiste aerodynamica ervaren en mogelijk zelfs geluidsisolatie hebben. In deze blogpost zullen we deze factoren in detail bespreken en laten zien hoe ze kunnen variëren afhankelijk van jouw rijstijl.

Veiligheid

De veiligheid van een motorhelm is een van de belangrijkste aspecten om te overwegen bij het maken van je keuze. Een goede helm moet voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en bescherming bieden bij een val of een ongeval. Hier zijn enkele punten om op te letten:

 • Certificering: Controleer of de helm voldoet aan de Europese ECE 22.05-norm of andere internationale normen, zoals de Amerikaanse DOT-norm.
 • Materiaal: Helmen zijn meestal gemaakt van polycarbonaat, glasvezel of carbon. Carbon helmen bieden over het algemeen de beste bescherming, maar zijn ook duurder.
 • Passende pasvorm: Een helm moet goed passen en stevig op je hoofd zitten. Let op de maatvoering en pas verschillende modellen om te zorgen voor de juiste pasvorm.

Comfort

Comfort is essentieel tijdens het rijden, vooral op lange ritten. Hier zijn enkele comfortgerelateerde aspecten om in gedachten te houden:

 • Gewicht: Een lichtgewicht helm kan het comfort aanzienlijk verbeteren, vooral bij langere ritten.
 • Ventilatie: Kijk naar helmen met goede ventilatiesystemen om oververhitting te voorkomen, vooral tijdens warm weer.
 • Binnenvoering: Zachte, vochtafvoerende binnenvoering kan je comfort verhogen door zweet op te nemen en je hoofd koel en droog te houden.

Aerodynamica

Aerodynamica is van invloed op de stabiliteit en bestuurbaarheid van je motorfiets. Een gestroomlijnde helm kan de luchtweerstand verminderen en de windgeruis verminderen. Houd bij het kiezen van een helm rekening met de volgende punten:

 • Vorm: Helmen met een gestroomlijnde vorm en een ingebouwde spoiler kunnen de luchtweerstand verminderen en de stabiliteit verbeteren.
 • Windruis: Sommige helmen zijn ontworpen om windgeruis te verminderen door middel van speciale kanalen en materialen. Dit kan het rijcomfort aanzienlijk verhogen, vooral op hogere snelheden.

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie kan belangrijk zijn als je regelmatig lange afstanden aflegt of als je gevoelig bent voor lawaai. Hier zijn enkele overwegingen om rekening mee te houden:

 • Helmschaal: Helmen met een geluidsabsorberende helmschaal kunnen het geluidsniveau verminderen.
 • Vizier: Een goed afsluitend vizier kan windgeruis verminderen en je beschermen tegen omgevingsgeluiden.

Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze, hebben we een handige vergelijkingstabel samengesteld met enkele populaire helmen op basis van de bovengenoemde factoren:

Helmmodel Veiligheid (norm) Gewicht Ventilatie Aerodynamica Geluidsisolatie
Merk A ECE 22.05 Licht Goed Gestroomlijnd Redelijk
Merk B DOT Zwaar Matig Gemiddeld Goed
Merk C ECE 22.05 Licht Uitstekend Gestroomlijnd Uitstekend

Houd er rekening mee dat deze tabel slechts een voorbeeld is en dat er veel meer helmen op de markt zijn. Het is belangrijk om je eigen behoeften en voorkeuren in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste motorhelm.

Onthoud dat een goede motorhelm essentieel is voor je veiligheid en comfort op de weg. Met de juiste kennis en informatie kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw rijstijl en behoeften. Rijd veilig en geniet van je avonturen op de motor!

De juiste helm voor sportieve rijders

Sportieve rijders weten dat een goede helm essentieel is voor hun veiligheid en comfort op de weg. Of je nu een fanatieke motorrijder bent of een fervent wielrenner, het kiezen van de juiste helm kan een wereld van verschil maken tijdens je sportieve avonturen. In dit artikel zullen we de kenmerken van de helm bespreken die het meest geschikt zijn voor de sportieve rijders onder ons.

Aerodynamica en stabiliteit

Voor sportieve rijders is aerodynamica een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van een helm. Een gestroomlijnd ontwerp kan de luchtweerstand verminderen, wat resulteert in minder vermoeidheid en een hogere snelheid. Daarnaast is stabiliteit bij hoge snelheden van groot belang om te zorgen voor een optimale controle over je voertuig.

Enkele kenmerken van een helm die aan deze eisen voldoet zijn:

 • Gestroomlijnd ontwerp: Helmen met een gestroomlijnd ontwerp, zoals de Schuberth C4 Pro of de Shoei X-Spirit III, verminderen de luchtweerstand en verbeteren de aerodynamica.
 • Spoilers of luchtinlaten: Sommige helmen zijn uitgerust met spoilers of luchtinlaten die zorgen voor een betere stabiliteit en ventilatie. Een voorbeeld hiervan is de AGV Pista GP R.
 • Dubbele D-ring sluiting: Een stevige sluiting is belangrijk om ervoor te zorgen dat de helm goed op zijn plaats blijft, zelfs bij hoge snelheden. Helmen zoals de Arai Corsair-X hebben een dubbele D-ring sluiting voor een veilige pasvorm.

Gewicht en comfort

Naast aerodynamica en stabiliteit is het gewicht van de helm een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden. Een lichte helm zorgt voor minder belasting van de nekspieren, wat vooral tijdens lange ritten een groot voordeel kan zijn. Comfort is ook van groot belang, aangezien sportieve rijders vaak lange uren op de weg doorbrengen.

Enkele kenmerken van een helm die licht en comfortabel is:

 • Materialen: Helmen gemaakt van lichte materialen zoals carbonvezel, zoals de Shark Race-R Pro Carbon of de Bell Star MIPS, bieden een uitstekende combinatie van gewicht en bescherming.
 • Ventilatie: Een goede ventilatie is essentieel om oververhitting te voorkomen tijdens intensieve inspanningen. Helmen met geoptimaliseerde ventilatiesystemen, zoals de HJC RPHA 11 of de AGV Corsa R, zorgen voor een constante luchtstroom.
 • Uitneembare voering: Een helm met een uitneembare en wasbare voering, zoals de Scorpion EXO-R1 Air, biedt extra comfort en hygiëne, vooral tijdens warme zomerdagen.

Veiligheid en bescherming

Uiteraard is de veiligheid en bescherming die een helm biedt van het grootste belang. Sportieve rijders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun helm voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en optimale bescherming biedt in geval van een ongeval.

Enkele kenmerken van een veilige en beschermende helm zijn:

 • Certificering: Kijk altijd naar helmen die voldoen aan de Europese ECE-norm of de Amerikaanse DOT-norm, zoals de AGV K-5 S of de Shoei RF-1200.
 • Impactabsorptie: Helmen met een geavanceerd impactabsorptiesysteem, zoals MIPS (Multi-Directional Impact Protection System), bieden extra bescherming bij zijwaartse en schuine impacts.
 • Vizier: Een krasbestendig en helder vizier, zoals de Pinlock vizieren die beschikbaar zijn voor verschillende helmen, zorgt voor een optimaal zicht en voorkomt verblinding.

De beste helm voor stadsverkeer

Als je voornamelijk in stadsverkeer rijdt, zijn er andere aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een motorhelm. In deze blogpost bespreken we de eigenschappen die het comfort en de zichtbaarheid verbeteren, evenals de mogelijkheden voor communicatie met andere weggebruikers.

Comfortabele pasvorm

Een helm die prettig zit, is essentieel voor stadsverkeer. Je wilt immers geen ongemak ervaren tijdens je dagelijkse ritten. Bij het kiezen van een helm moet je letten op de volgende aspecten:

 • Maat en pasvorm: Zorg ervoor dat de helm goed past en niet te los of te strak zit. Probeer verschillende merken en modellen uit om de perfecte pasvorm te vinden.
 • Ventilatie: Rijden in de stad kan warm en benauwd zijn. Kies een helm met voldoende ventilatieopeningen om je hoofd koel te houden tijdens het rijden.
 • Gewicht: Een lichte helm is comfortabeler, vooral als je langere tijd in het verkeer moet rijden. Kijk naar helmen die gemaakt zijn van lichtgewicht materialen zonder concessies te doen aan de veiligheid.

Verbeterde zichtbaarheid

Als motorrijder in de stad is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Een helm met verbeterde zichtbaarheid kan je helpen om op te vallen en zo de veiligheid te vergroten. Let op de volgende kenmerken:

 • Reflecterend materiaal: Sommige helmen zijn uitgerust met reflecterend materiaal dat licht weerkaatst en je zichtbaarheid vergroot, zelfs bij weinig licht. Denk bijvoorbeeld aan de Shark Skwal 2-helm, die LED-verlichting heeft die automatisch inschakelt bij weinig licht.
 • Opvallende kleuren: Kies voor een helm in een opvallende kleur, zoals geel of oranje, om extra op te vallen in het verkeer. De AGV K-5 S Multi-helm is bijvoorbeeld verkrijgbaar in felgekleurde ontwerpen.
 • Geïntegreerd vizier: Sommige helmen hebben een geïntegreerd zonnevizier, waardoor je beter zicht hebt, vooral als de zon laag staat. De Shoei GT-Air 2-helm heeft bijvoorbeeld een ingebouwd zonnevizier.

Communicatiemogelijkheden

In het drukke stadsverkeer is het handig om te kunnen communiceren met andere weggebruikers. Gelukkig zijn er helmen op de markt met geïntegreerde communicatiesystemen. Hier zijn enkele opties om naar te kijken:

 • Bluetooth-connectiviteit: Sommige helmen zijn uitgerust met Bluetooth-technologie, waardoor je je smartphone kunt verbinden en handsfree kunt bellen of naar muziek kunt luisteren. De Sena Momentum Lite-helm is bijvoorbeeld voorzien van Bluetooth-connectiviteit.
 • Intercomsysteem: Als je vaak met een passagier rijdt of in een groep rijdt, kan een helm met een ingebouwd intercomsysteem handig zijn. Hiermee kun je gemakkelijk met elkaar communiceren zonder je stem te verheffen. De Cardo Packtalk Bold-helm biedt bijvoorbeeld een geavanceerd intercomsysteem.

Kies de juiste helm voor stadsverkeer

Bij het kiezen van de beste helm voor stadsverkeer is het belangrijk om rekening te houden met comfort, zichtbaarheid en communicatiemogelijkheden. Overweeg je rijgewoonten en behoeften bij het selecteren van een helm die bij jou past. Vergeet niet om verschillende merken en modellen uit te proberen om de perfecte pasvorm te vinden. Met de juiste helm kun je comfortabel en veilig genieten van al je ritten in de stad!

Kies de perfecte motorhelm die bij jouw rijstijl past!

Conclusie:

Om de beste motorhelm voor jouw rijstijl te kiezen, dien je rekening te houden met verschillende factoren. Veiligheid, comfort, aerodynamica en geluidsisolatie zijn belangrijk. Op basis van deze factoren kunnen we concluderen dat een integraalhelm over het algemeen de beste keuze is voor sportieve rijders, terwijl een jethelm of systeemhelm meer geschikt is voor stadsverkeer. Vergeet niet om altijd te passen en de helm te testen voordat je er een aanschaft. Veiligheid staat altijd voorop!

12 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Dat is geweldig om te horen! Integraalhelmen zijn inderdaad populair bij sportieve rijders vanwege hun veiligheids- en prestatievoordelen.

 2. Ik ben op zoek naar een helm voor stadsverkeer en ik ben benieuwd welk merk jullie aanraden.

 3. Ik heb gehoord dat er speciale motorhelmen zijn ontworpen voor kinderen. Heeft u daar tips of suggesties over?

  • Ja, er zijn motorhelmen speciaal ontworpen voor kinderen. Het is belangrijk om een helm te kiezen die goed past en voldoet aan de veiligheidsnormen. Let ook op helmen met kleurrijke ontwerpen om de zichtbaarheid te vergroten.

 4. Kunt u meer details geven over de specifieke kenmerken van helmen voor sportieve rijders?

  • Natuurlijk! Helmen voor sportieve rijders hebben vaak een gestroomlijnd ontwerp voor betere aerodynamica, een ingebouwd spoiler voor stabiliteit bij hoge snelheden en een goed geventileerd systeem om koel te blijven tijdens intensieve ritten.

 5. Ik ben een sportieve rijder en ik zweer bij integraalhelmen. Ze bieden de beste bescherming en aerodynamica tijdens hoge snelheden.

 6. Ik zou graag meer willen lezen over de verschillende soorten motorhelmen. Heeft u aanbevelingen voor verdere lectuur?

  • Zeker! Een boek dat ik kan aanbevelen is ‘Motorcycle Helmets: A Comprehensive Guide’ door Phil Hawkins. Het geeft een diepgaand inzicht in de verschillende soorten helmen en hun kenmerken.

 7. Ik heb onlangs een nieuwe helm gekocht voor mijn sportieve ritten en ik ben er erg blij mee. Het heeft een geïntegreerd zonnevizier en een aerodynamisch ontwerp. Mijn ritten zijn nu comfortabeler en veiliger!

  • Wat geweldig om te horen dat je tevreden bent met je nieuwe helm! Een geïntegreerd zonnevizier en een aerodynamisch ontwerp zijn inderdaad geweldige functies voor sportieve ritten.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen