Welke motorhelmen hebben de beste ventilatie?

Hallo motorliefhebber! Ben jij op zoek naar de perfecte motorhelm met de beste ventilatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost gaan we het hebben over de belangrijkste factoren die de ventilatie van een motorhelm bepalen en zullen we een aantal van de meest populaire helmen op de markt bekijken. Of je nu een fanatieke motorrijder bent of gewoon op zoek naar wat meer comfort tijdens je ritten, we gaan je helpen bij het maken van de juiste keuze. Dus leun lekker achterover, ontspan en laten we samen ontdekken welke motorhelmen de beste ventilatie bieden.

Factoren die de ventilatie beïnvloeden

Ventilatie is een essentieel onderdeel van een motorhelm. Het zorgt niet alleen voor een comfortabele rijervaring, maar ook voor de veiligheid van de rijder. In dit artikel zullen we kijken naar de verschillende factoren die de ventilatie van een motorhelm beïnvloeden. We zullen ingaan op het ontwerp van de helm, de ventilatieopeningen, het materiaal van de voering en de aerodynamica. Door deze factoren te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing maken bij het kiezen van een motorhelm.

Ontwerp van de helm

Het ontwerp van een motorhelm speelt een grote rol bij de ventilatie. Helmen met een gestroomlijnd ontwerp zijn vaak beter in staat om de luchtstroom te optimaliseren. Dit betekent dat de helm zo min mogelijk weerstand biedt aan de lucht, waardoor er meer lucht door de ventilatieopeningen kan stromen. Een voorbeeld van een merk dat bekend staat om zijn gestroomlijnde helmontwerpen is Shoei.

Ventilatieopeningen

De plaatsing en het aantal ventilatieopeningen van een helm zijn ook belangrijk voor een goede ventilatie. Helmen met meerdere ventilatieopeningen, zoals de AGV K-5, bieden de mogelijkheid om de luchtstroom aan te passen aan de behoeften van de rijder. Sommige helmen hebben verstelbare ventilatieopeningen, waardoor je ze kunt openen of sluiten, afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit kan vooral handig zijn tijdens warme zomerritten.

Materiaal van de voering

Het materiaal van de voering in een motorhelm kan ook van invloed zijn op de ventilatie. Sommige voeringen zijn gemaakt van ademende materialen, zoals mesh, die de luchtstroom bevorderen en vocht afvoeren. Een voorbeeld van een helm met een ademende voering is de HJC RPHA 11. Deze helmen zijn ontworpen om zweet en warmte af te voeren, waardoor je hoofd koeler blijft tijdens het rijden.

Aerodynamica

De aerodynamica van een motorhelm heeft niet alleen invloed op de prestaties en stabiliteit, maar ook op de ventilatie. Een helm met een goed ontworpen aerodynamica kan de luchtstroom optimaliseren en turbulentie verminderen. Dit zorgt voor een efficiëntere ventilatie. Een voorbeeld van een merk dat bekend staat om zijn aerodynamische helmontwerpen is Arai.

Populaire motorhelmen met goede ventilatie

Als je een motorrijder bent, weet je hoe belangrijk het is om een helm te hebben die niet alleen veilig is, maar ook comfortabel, vooral tijdens warme dagen. In deze blogsectie zullen we enkele van de populairste motorhelmen met goede ventilatie bespreken. We zullen kijken naar helmen van verschillende merken, zoals Shoei, Arai en AGV, en hun unieke kenmerken op het gebied van ventilatie. Laten we eens kijken naar enkele van de beste opties die er zijn:

Shoei X-Fourteen

De Shoei X-Fourteen is een topkeuze voor motorrijders die op zoek zijn naar een helm met uitstekende ventilatie. Deze helm heeft een geavanceerd ventilatiesysteem met meerdere inlaten en uitlaten, wat zorgt voor een optimale luchtstroom. Enkele kenmerken van de Shoei X-Fourteen zijn:

 • Drie luchtinlaten aan de voorkant van de helm voor een frisse luchttoevoer.
 • Vier ventilatieopeningen aan de achterkant van de helm om warme lucht af te voeren.
 • Een verstelbare windgeleider bovenop de helm om turbulentie te verminderen.
 • Uitneembare en wasbare binnenvoering voor extra comfort en hygiëne.

Arai Corsair-X

De Arai Corsair-X is een andere geweldige keuze voor motorrijders die op zoek zijn naar goede ventilatie. Deze helm is ontworpen met een geavanceerd luchttoevoersysteem en biedt uitstekende luchtstroom. Enkele kenmerken van de Arai Corsair-X zijn:

 • Drie verstelbare luchtinlaten aan de voorkant van de helm voor een frisse luchttoevoer.
 • Drie ventilatieopeningen aan de achterkant van de helm om warme lucht af te voeren.
 • Een verstelbare windgeleider aan de voorkant van de helm om turbulentie te verminderen.
 • Een antibacteriële binnenvoering voor comfort en hygiëne.

AGV Pista GP R

De AGV Pista GP R is een helm die bekend staat om zijn uitstekende ventilatie en aerodynamica. Deze helm is ontworpen voor professionele motorrijders en biedt een perfecte balans tussen luchtstroom en bescherming. Enkele kenmerken van de AGV Pista GP R zijn:

 • Vier grote luchtinlaten aan de voorkant van de helm voor een optimale luchtstroom.
 • Vijf ventilatieopeningen aan de achterkant van de helm om warme lucht af te voeren.
 • Verstelbare windgeleiders aan de zijkanten van de helm voor maximale aerodynamica.
 • Een antibacteriële en vochtafvoerende binnenvoering voor comfort en hygiëne.

Vergelijkingstabel

Om de belangrijkste kenmerken van deze motorhelmen met goede ventilatie te vergelijken, hebben we een handige tabel samengesteld:

Helmmodel Aantal luchtinlaten Aantal ventilatieopeningen Verstelbare windgeleider Binnenvoering
Shoei X-Fourteen 3 4 Ja Uitneembaar & wasbaar
Arai Corsair-X 3 3 Ja Antibacterieel
AGV Pista GP R 4 5 Ja Antibacterieel

Het kiezen van een motorhelm met goede ventilatie is essentieel voor je comfort en veiligheid op de weg. Met deze populaire modellen van Shoei, Arai en AGV ben je verzekerd van een optimale luchtstroom tijdens je ritten. Vergeet niet om je hoofdmaat te meten en de pasvorm van de helm te controleren voordat je er een aanschaft. Veel plezier en veilige ritten!

Tips voor het kiezen van een motorhelm met goede ventilatie

Bij het rijden op een motor is het dragen van een goede motorhelm van cruciaal belang voor je veiligheid. Een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een motorhelm is de ventilatie. Een goed geventileerde helm zorgt ervoor dat je hoofd koel blijft, vooral tijdens warme zomerritten of lange afstanden. In deze blog delen we enkele handige tips om je te helpen bij het kiezen van een motorhelm met goede ventilatie.

1. Pasvorm is essentieel

Het is van groot belang dat de motorhelm goed past op je hoofd. Een goede pasvorm zorgt niet alleen voor comfort, maar ook voor een goede luchtstroom rond je hoofd. Als de helm te los zit, kan de luchtstroom belemmerd worden en zal de ventilatie minder efficiënt zijn. Een te strakke helm kan daarentegen oncomfortabel zijn en kan zelfs hoofdpijn veroorzaken. Het is dus belangrijk om verschillende merken en modellen te passen om de juiste maat te vinden die bij jouw hoofdvorm past.

2. Controleer de ventilatieopeningen

Bij het kiezen van een motorhelm met goede ventilatie is het belangrijk om de ventilatieopeningen zorgvuldig te inspecteren. De meeste helmen hebben meerdere ventilatieopeningen, zoals luchtinlaten aan de voorkant en luchtuitlaten aan de achterkant. Deze openingen zorgen voor een goede luchtstroom en verkoeling tijdens het rijden. Controleer of de ventilatieopeningen eenvoudig geopend en gesloten kunnen worden en of ze gemakkelijk te bedienen zijn, zelfs met handschoenen aan. Een goede ventilatie kan het verschil maken tijdens warme ritten en kan voorkomen dat je gaat zweten.

3. Overweeg je rijomstandigheden

Bij het kiezen van een motorhelm met goede ventilatie is het ook belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden waarin je de helm zult gebruiken. Rijd je voornamelijk in de stad, waar je vaak moet stoppen bij verkeerslichten? Of maak je liever lange tochten over bochtige wegen? Deze factoren kunnen invloed hebben op de vereiste ventilatie van je helm. Voor stadsritten kan een helm met een goede ventilatie aan de voorkant en zijkanten voldoende zijn, terwijl een helm met ventilatie aan de achterkant en bovenkant meer geschikt kan zijn voor lange afstanden waarbij je hogere snelheden bereikt.

4. Vergelijk merken en modellen

Er zijn talloze merken en modellen motorhelmen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en ventilatiesystemen. Het is raadzaam om verschillende merken en modellen te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Hier zijn enkele populaire merken die bekend staan om hun goede ventilatie:

 • Shoei Neotec II
 • Arai RX-7V
 • AGV Pista GP RR
 • HJC RPHA 11 Pro

Vergelijk de specificaties en kenmerken van deze helmen, zoals het aantal ventilatieopeningen, de plaatsing van de openingen en hoe gemakkelijk ze te bedienen zijn. Dit kan je helpen om een weloverwogen keuze te maken en de helm te vinden die het beste aansluit bij jouw behoeften.

Onderhoud en verzorging van je motorhelm

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van je uitrusting als motorrijder. Het beschermt niet alleen je hoofd bij een val, maar zorgt ook voor ventilatie tijdens het rijden. Om ervoor te zorgen dat je motorhelm altijd optimale ventilatie biedt, is het belangrijk om hem goed te onderhouden en te verzorgen. In dit artikel delen we enkele handige tips voor het schoonmaken en onderhouden van je motorhelm, zodat je altijd kunt genieten van maximale ventilatie.

Schoonmaken van je motorhelm

Het regelmatig schoonmaken van je motorhelm is van groot belang voor de levensduur en functionaliteit ervan. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om je helm schoon te maken:

 1. Verwijder eerst de binnenbekleding en was deze volgens de instructies van de fabrikant. Dit helpt om zweet en geurtjes te verwijderen en de levensduur van de bekleding te verlengen.
 2. Gebruik een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel om het buitenschaal van de helm af te vegen. Vermijd agressieve chemicaliën en schurende materialen, omdat deze de helm kunnen beschadigen.
 3. Controleer de ventilatieopeningen en verwijder eventuele vuilophopingen met behulp van perslucht of een zachte borstel. Dit zorgt ervoor dat de luchtstroom niet belemmerd wordt en je helm altijd optimaal ventileert.
 4. Reinig de vizier met een speciaal daarvoor bestemd schoonmaakmiddel. Gebruik geen gewoon glasreinigingsmiddel, omdat dit de coating van het vizier kan beschadigen.
 5. Laat alle onderdelen goed drogen voordat je de helm weer in elkaar zet.

Onderhoud van je motorhelm

Naast regelmatig schoonmaken, is het ook belangrijk om je motorhelm goed te onderhouden. Hier zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je helm altijd in optimale staat verkeert:

 • Controleer regelmatig de sluiting van de helm om er zeker van te zijn dat deze goed werkt en veilig blijft sluiten.
 • Inspecteer het buitenschaal op eventuele beschadigingen, zoals scheuren of deuken. Als je dergelijke beschadigingen opmerkt, vervang dan de helm, omdat deze mogelijk niet meer voldoende bescherming biedt.
 • Controleer ook de staat van het vizier en vervang deze indien nodig. Een beschadigd vizier kan je zicht belemmeren en de veiligheid in gevaar brengen.
 • Houd de ventilatieopeningen vrij van vuil en stof. Dit zorgt voor een goede luchtstroom en voorkomt dat je helm benauwd aanvoelt tijdens het rijden.
 • Bewaar je motorhelm op een koele en droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen. Dit helpt om de levensduur van de helm te verlengen.
 • Volg altijd de instructies van de fabrikant voor specifieke onderhoudsinstructies en vervangingsintervallen.

Ontdek hier welke motorhelmen de beste ventilatie bieden

Conclusie:

Om de beste motorhelm met goede ventilatie te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met de factoren die we hebben besproken. Denk aan het ontwerp, de ventilatieopeningen en het materiaal van de voering. Op basis van deze factoren kunnen we concluderen dat helmen zoals de Shoei RF-1200 en de Arai Corsair-X goede keuzes zijn. Vergeet niet om altijd de helm te passen en te controleren op goede ventilatie voordat je eropuit gaat rijden.

Veelgestelde vragen over motorhelm tests

Zijn er nog andere belangrijke aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een motorhelm met goede ventilatie?

Ja, er zijn nog andere belangrijke aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een motorhelm met goede ventilatie. Naast ventilatie is het bijvoorbeeld belangrijk om te letten op de pasvorm van de helm. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat de helm comfortabel zit en niet gaat schuiven tijdens het rijden. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het materiaal van de helm. Een helm gemaakt van hoogwaardige materialen biedt niet alleen bescherming, maar kan ook bijdragen aan een betere ventilatie. Verder is het handig om te controleren of de helm is voorzien van verstelbare ventilatieopeningen, zodat je de luchtstroom kunt aanpassen aan de weersomstandigheden. Het is ook verstandig om te kijken naar eventuele extra functies, zoals een uitneembare voering die je kunt wassen, zodat je de helm schoon en fris kunt houden. Kortom, let niet alleen op de ventilatie, maar ook op de pasvorm, het materiaal, de verstelbaarheid en eventuele extra functies bij het kiezen van een motorhelm met goede ventilatie.

Hoe kun je zelf de ventilatie van een motorhelm testen voordat je hem koopt?

Om de ventilatie van een motorhelm te testen voordat je hem koopt, zijn er een paar stappen die je kunt volgen. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de ventilatie van een helm afhangt van verschillende factoren, zoals het ontwerp, de ventilatieopeningen en de luchtstroom.

Om te beginnen kun je de helm in je handen nemen en de ventilatieopeningen inspecteren. Zorg ervoor dat je de openingen goed kunt zien en controleer of ze schoon zijn. Verstopte openingen kunnen de luchtstroom belemmeren en de ventilatie verminderen.

Vervolgens kun je je handen in de helm plaatsen en de ventilatieopeningen bedekken. Adem dan rustig uit door je neus en voel of er lucht door de ventilatieopeningen naar buiten stroomt. Dit zou aangeven dat er een goede luchtstroom is.

Daarnaast kun je ook de helm opzetten en de kinband vastmaken. Probeer vervolgens je ademhaling te simuleren door diep in te ademen en te voelen of er verse lucht door de ventilatieopeningen binnenkomt. Als je de luchtstroom goed kunt voelen, is de ventilatie waarschijnlijk effectief.

Tot slot is het altijd een goed idee om een professionele motorwinkel te bezoeken en verschillende helmen te passen. Vraag de verkoper om advies en laat hem weten dat je op zoek bent naar een helm met goede ventilatie. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een helm die aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Hopelijk helpt deze informatie je bij het testen van de ventilatie van een motorhelm voordat je er een koopt. Veel succes met je zoektocht naar de perfecte helm!

10 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik wil graag mijn ervaring delen met de Shoei RF-1200 helm. De ventilatieopeningen zijn goed geplaatst en bieden voldoende luchtstroom, zelfs tijdens warme ritten.

 2. Ik heb gehoord dat sommige motorhelmen speciale ventilatietechnologieën hebben, zoals de Shark Spartan Carbon helm met het ‘Air Pump System’. Zou je kunnen uitleggen hoe dit systeem werkt?

  • Het ‘Air Pump System’ van de Shark Spartan Carbon helm maakt gebruik van een pompmechanisme waarmee je de luchtstroom in de helm kunt regelen. Door op de knoppen te drukken, kun je de luchtstroom verhogen of verlagen, afhankelijk van je behoeften. Het is een innovatieve technologie die zorgt voor een gepersonaliseerde ventilatie-ervaring.

 3. Kun je meer informatie geven over hoe je de ventilatie van een motorhelm kunt optimaliseren? Ik ben geïnteresseerd om te weten hoe ik mijn helm nog beter kan laten ventileren.

  • Natuurlijk! Een belangrijke tip is om de ventilatieopeningen van je helm altijd open te houden tijdens het rijden. Ook het schoonmaken van de ventilatieopeningen kan helpen om de luchtstroom te verbeteren.

 4. Kun je wat meer informatie geven over de specifieke factoren die de ventilatie van een motorhelm beïnvloeden? Ik zou graag meer willen weten over dit onderwerp.

 5. Ik ben het eens met het artikel dat ventilatie een belangrijke factor is bij het kiezen van een motorhelm. Ik heb zelf goede ervaringen gehad met de Arai RX-7V helm, die een uitstekende ventilatie heeft.

 6. Kun je aanbevelingen doen voor andere artikelen of bronnen voor meer informatie over motorhelmen met goede ventilatie?

  • Natuurlijk! Ik raad je aan om het tijdschrift ‘Motorcycle Consumer News’ te lezen. Ze hebben vaak gedetailleerde beoordelingen van motorhelmen met een focus op ventilatieprestaties.

 7. Het zou geweldig zijn als je in een toekomstig artikel ook verschillende merken motorhelmen vergelijkt op basis van ventilatieprestaties.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen