Welke motorhelm is het beste voor jouw rijstijl?

Ben je een gepassioneerde motorrijder? Dan weet je vast hoe belangrijk het is om de juiste uitrusting te hebben om veilig de weg op te gaan. En een van de essentiële onderdelen van die uitrusting is natuurlijk de motorhelm. Maar met zoveel verschillende soorten motorhelmen op de markt, kan het een uitdaging zijn om de helm te vinden die perfect aansluit bij jouw rijstijl. Gelukkig ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost zullen we je begeleiden bij het vinden van de beste motorhelm die past bij jouw unieke manier van rijden. Dus leun achterover, ontspan en laat ons je helpen om de juiste keuze te maken.

Soorten motorhelmen

Als motorrijder weet je dat het dragen van een goede helm essentieel is voor je veiligheid op de weg. Er zijn verschillende soorten helmen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel zullen we de verschillende soorten motorhelmen bespreken, zodat je de juiste keuze kunt maken die past bij jouw rijstijl en behoeften.

Integraalhelmen

Een integraalhelm is een volledig afgesloten helm die je hele hoofd bedekt. Dit type helm biedt de hoogste mate van bescherming, omdat het je hoofd en gezicht volledig beschermt bij een val of ongeval. Enkele kenmerken en voordelen van integraalhelmen zijn:

 • Uitstekende bescherming van het hoofd, gezicht en kin
 • Goede geluidsisolatie en aerodynamica
 • Geschikt voor hoge snelheden en lange ritten
 • Verschillende ventilatie-openingen voor comfort tijdens warm weer
 • Voorbeelden van populaire integraalhelmen zijn de Shoei GT-Air II en de Arai RX-7V.

Systeemhelmen

Systeemhelmen, ook wel bekend als klap- of flip-up helmen, bieden een combinatie van dekenmerken van integraalhelmen en jethelmen. Deze helmen hebben een beweegbare kinbeschermer die omhoog kan worden geklapt, waardoor je gemakkelijk kunt communiceren zonder je helm volledig af te hoeven nemen. Enkele kenmerken en voordelen van systeemhelmen zijn:

 • Flexibiliteit om de kinbeschermer omhoog te klappen voor communicatie of om even snel iets te drinken
 • Goede bescherming van het hoofd en gezicht
 • Ideaal voor tourritten en woon-werkverkeer
 • Voorbeelden van populaire systeemhelmen zijn de Schuberth C4 Pro en de Nolan N100-5.

Jethelmen

Jethelmen zijn open helmen die je hoofd beschermen, maar je gezicht vrij laten. Deze helmen zijn populair bij stadsrijders en scooteraars vanwege hun lichtgewicht en luchtige ontwerp. Enkele kenmerken en voordelen van jethelmen zijn:

 • Lichtgewicht en comfortabel
 • Goede ventilatie en zichtbaarheid
 • Ideaal voor korte afstanden en stadsverkeer
 • Voorbeelden van populaire jethelmen zijn de Shark Street Drak en de Bell Custom 500.

Crosshelmen

Crosshelmen, ook wel bekend als off-road helmen, zijn speciaal ontworpen voor off-road rijden en motorcross. Ze zijn voorzien van een verlengde kinbeschermer en een vizier om je te beschermen tegen vuil, modder en takken tijdens het rijden op ruw terrein. Enkele kenmerken en voordelen van crosshelmen zijn:

 • Uitstekende bescherming van het hoofd en gezicht
 • Extra ventilatie en luchtstroom voor intensieve inspanning
 • Grote kinbeschermer voor extra bescherming
 • Voorbeelden van populaire crosshelmen zijn de Fox V3 en de Airoh Aviator 2.3.

Door de verschillende soorten motorhelmen te begrijpen en hun kenmerken en voordelen te kennen, kun je de juiste helm kiezen die past bij jouw rijstijl en behoeften. Vergeet niet dat het dragen van een goed passende helm van hoge kwaliteit essentieel is voor je veiligheid op de weg. Investeer daarom in een helm die je hoofd beschermt en tegelijkertijd comfortabel is tijdens je ritten.

Factoren om te overwegen

Bij het kiezen van de beste motorhelm voor jouw rijstijl zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het is belangrijk om een motorhelm te kiezen die niet alleen voldoet aan jouw persoonlijke voorkeuren, maar ook aan de belangrijkste aspecten van veiligheid, comfort, aerodynamica en geluidsisolatie. In dit artikel zullen we deze factoren in detail bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Veiligheid

Veiligheid is natuurlijk een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een motorhelm. Je wilt er zeker van zijn dat je hoofd goed beschermd is in geval van een ongeval. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om op te letten:

 • Certificering: Controleer of de motorhelm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals de ECE 22.05-norm in Europa.
 • Materiaal: Kies voor een helm met een sterke buitenschaal, zoals glasvezel, carbon of polycarbonaat, die goede schokabsorptie biedt.
 • Sluitsysteem: Zorg ervoor dat de helm een stevig sluitsysteem heeft, zoals een dubbel-D ringsluiting, dat ervoor zorgt dat de helm goed op je hoofd blijft zitten.

Comfort

Naast veiligheid is comfort ook essentieel tijdens het rijden. Een oncomfortabele helm kan afleiden en vermoeidheid veroorzaken. Hier zijn enkele aspecten van comfort waar je op kunt letten:

 • Pasvorm: Kies een helm die goed past bij de vorm van jouw hoofd. Een helm die te strak zit kan hoofdpijn veroorzaken, terwijl een te losse helm niet voldoende bescherming biedt.
 • Ventilatie: Zorg ervoor dat de helm voldoende ventilatieopeningen heeft om de luchtstroom te bevorderen en oververhitting te voorkomen.
 • Binnenvoering: Let op de kwaliteit en het comfort van de binnenvoering, zoals zachte padding en een uitneembare voering die je kunt wassen.

Aerodynamica

Aerodynamica speelt een rol bij het verminderen van windgeruis en het minimaliseren van vermoeidheid bij hoge snelheden. Let op de volgende punten:

 • Vorm: Kies voor een gestroomlijnde helm met een aerodynamische vorm die de lucht soepel langs de helm geleidt.
 • Windruiten: Sommige helmen zijn voorzien van geïntegreerde windruiten die de luchtstroom verbeteren en windgeruis verminderen.

Geluidsisolatie

Een goede geluidsisolatie kan het rijcomfort aanzienlijk verbeteren, vooral tijdens lange ritten. Hier zijn enkele aspecten van geluidsisolatie waar je op kunt letten:

 • Oordopjes: Sommige helmen hebben ingebouwde oordopjes of ruimte om oordopjes te plaatsen, wat kan helpen om het geluidsniveau te verminderen.
 • Geluidsdemping: Kijk naar helmen met goede geluidsdempingseigenschappen, zoals geïntegreerde geluidsisolerende materialen of speciale voeringen.

Rijstijl en helmkeuze

Bij het kiezen van een helm is het belangrijk om rekening te houden met je rijstijl. Verschillende rijstijlen vereisen namelijk verschillende soorten helmen. In dit artikel zullen we de verschillende rijstijlen bespreken en aanbevelingen doen voor de meest geschikte helmen voor elke stijl.

Sportief rijden

Sportief rijden vereist een helm die maximale bescherming biedt zonder concessies te doen aan comfort en aerodynamica. Hier zijn enkele aanbevolen helmen voor sportieve rijders:

 • Shark Race-R Pro: Deze helm is ontworpen met het oog op prestaties. Het heeft een aerodynamisch ontwerp en een dubbel-D sluitingssysteem voor extra veiligheid.
 • AGV Pista GP R: Deze helm is gemaakt voor professionele racers en biedt uitstekende aerodynamica en ventilatie. Het heeft ook een ingebouwd drinksysteem voor langere ritten.

Tourrijden

Tourrijden vereist een helm die comfortabel is voor langere ritten en goede geluidsisolatie biedt. Hier zijn enkele aanbevolen helmen voor tourrijders:

 • Schuberth C4 Pro: Deze helm biedt uitstekende geluidsisolatie en comfort. Het heeft ook een geïntegreerd zonnevizier voor veranderende lichtomstandigheden.
 • Nolan N100-5: Deze helm is ontworpen voor langeafstandsritten en biedt een uitstekende pasvorm en comfort. Het heeft ook een Pinlock-vizier voor helder zicht onder alle omstandigheden.

Off-road rijden

Off-road rijden vereist een helm die extra bescherming biedt tegen impact en goede ventilatie heeft. Hier zijn enkele aanbevolen helmen voor off-road rijders:

 • Arai VX-Pro 4: Deze helm is speciaal ontworpen voor off-road rijden en biedt uitstekende bescherming en ventilatie. Het heeft ook een verwijderbare binnenvoering voor eenvoudige reiniging.
 • Bell Moto-9 Flex: Deze helm is voorzien van de nieuwste technologieën op het gebied van impactbescherming en biedt ook een goede ventilatie. Het heeft ook een verstelbare peak voor verschillende rijomstandigheden.

Woon-werkverkeer

Bij woon-werkverkeer is het belangrijk om een helm te kiezen die comfortabel is, goede ventilatie heeft en geschikt is voor dagelijks gebruik. Hier zijn enkele aanbevolen helmen voor woon-werkverkeer:

 • HJC RPHA 70: Deze helm biedt een perfecte balans tussen comfort en bescherming. Het heeft een geïntegreerd zonnevizier en een verstelbare kinventilatie voor optimale luchtstroom.
 • Shoei GT-Air 2: Deze helm is ontworpen met het oog op comfort en biedt uitstekende ventilatie en geluidsisolatie. Het heeft ook een ingebouwd zonnevizier en een uitneembare voering voor eenvoudige reiniging.

Of je nu sportief rijdt, toert, off-road rijdt of woon-werkverkeer doet, het kiezen van de juiste helm is essentieel voor jouw veiligheid en comfort. Door rekening te houden met je rijstijl en te investeren in een kwaliteitshelm, kun je met een gerust hart de weg op gaan.

Disclaimer: De genoemde merken en modellen zijn voorbeelden en kunnen variëren afhankelijk van beschikbaarheid en persoonlijke voorkeur. Het is altijd aan te raden om verschillende helmen te passen en te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt.

Aanbevelingen

Als het gaat om het kiezen van de juiste motorhelm, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals jouw rijstijl en persoonlijke voorkeuren. In dit artikel zullen we enkele aanbevelingen doen op basis van deze factoren, zodat jij de perfecte motorhelm kunt vinden die bij jou past.

1. Stadsrijden

Als je voornamelijk in de stad rijdt, is het belangrijk om te kiezen voor een motorhelm die comfortabel en praktisch is. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Merk A heeft een geweldige helm genaamd de “CityRider”. Deze helm is speciaal ontworpen voor stadsrijden en biedt een uitstekende ventilatie en een breed gezichtsveld.
 • De “UrbanCommuter” van Merk B is een ander geweldig alternatief. Deze helm heeft een geïntegreerd zonnevizier en een handig ventilatiesysteem.

2. Toeren

Als je graag lange afstanden aflegt en geniet van het toeren, zijn comfort en geluidsreductie belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • De “TourPro” helm van Merk C is speciaal ontworpen voor toerrijders en biedt een uitstekende geluidsreductie en aerodynamica.
 • Merk D heeft de “TouringMaster” helm, die bekend staat om zijn comfortabele pasvorm en geïntegreerde communicatiesysteem.

3. Sportief rijden

Voor degenen die graag sportief rijden en snelheid willen ervaren, zijn veiligheid en aerodynamica cruciaal. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Merk E heeft de “RacePro” helm, die speciaal is ontworpen voor sportief rijden op het circuit. Deze helm biedt uitstekende bescherming en aerodynamische eigenschappen.
 • De “SportyRider” helm van Merk F is ook een geweldige keuze. Deze helm heeft een agressief ontwerp en biedt maximale ventilatie en stabiliteit bij hoge snelheden.

Tips voor het passen en kopen van een motorhelm

Nu je bekend bent met enkele aanbevolen helmen op basis van jouw rijstijl, willen we je ook enkele tips geven voor het passen en kopen van een motorhelm. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Zorg ervoor dat de helm goed past. Dit betekent dat hij stevig op je hoofd moet zitten zonder te knellen.
 • Controleer of de helm voldoet aan de veiligheidsnormen, zoals ECE 22.05.
 • Probeer de helm uit met jouw motorbril om ervoor te zorgen dat deze goed past en comfortabel is.
 • Let op het gewicht van de helm, vooral als je lange afstanden gaat rijden.
 • Overweeg het type sluitsysteem dat je verkiest, zoals een dubbel-D sluiting of een snelsluiting.

Met deze tips en aanbevelingen ben je goed op weg om de perfecte motorhelm te vinden die voldoet aan jouw behoeften en rijstijl. Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat je een helm kiest die je met vertrouwen kunt dragen tijdens al je motoravonturen.

Het kiezen van de juiste motorhelm voor ultieme veiligheid en comfort

Conclusie:

In deze blogpost hebben we uitgebreid besproken welke motorhelm het beste bij jouw rijstijl past. We hebben gekeken naar factoren zoals snelheid, terrein en persoonlijke voorkeuren. Door deze aspecten in overweging te nemen, kun je een weloverwogen keuze maken voor de ideale helm. Het is echter belangrijk om altijd de helm te passen voordat je hem aanschaft, om ervoor te zorgen dat deze goed past en veilig is. Veel plezier en veilige ritten gewenst met jouw nieuwe motorhelm!

Veelgestelde vragen over combat motorhelmen

Hoe vaak rij je normaal gesproken met de motor en voor welke afstanden?

Als ervaren motorrijder kan ik je vertellen dat de frequentie van het rijden met de motor varieert, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen rijden motorrijders regelmatig, vooral tijdens de warmere maanden van het jaar. Sommige mensen gebruiken hun motor dagelijks voor woon-werkverkeer, terwijl anderen er alleen in het weekend op uit gaan voor plezierritten.

Wat betreft de afstanden die normaal gesproken worden afgelegd, hangt dit af van de reden waarom je op de motor stapt. Voor woon-werkverkeer kan dit variëren van enkele kilometers tot tientallen kilometers, afhankelijk van de locatie van je werk. Voor plezierritten kunnen motorrijders ervoor kiezen om korte ritten van een paar uur te maken of zelfs langeafstandsritten van honderden kilometers, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur en beschikbare tijd.

Het is belangrijk op te merken dat deze frequentie en afstanden kunnen verschillen tussen motorrijders, afhankelijk van individuele voorkeuren, wegomstandigheden en andere externe factoren. Het belangrijkste is om altijd veilig te rijden en te genieten van de vrijheid en het plezier dat motorrijden biedt!

Heb je een voorkeur voor een specifiek merk of model van motorhelmen?

Het spijt me, maar als AI-assistent heb ik geen persoonlijke voorkeuren of meningen. Mijn taak is om je te voorzien van feitelijke informatie en je te helpen met je vragen. Als het gaat om motorhelmen, is het belangrijk om te zoeken naar een helm die voldoet aan de veiligheidsnormen en goed past bij de vorm van je hoofd. Het is ook raadzaam om te kijken naar merken en modellen die goede reviews hebben gekregen van andere motorrijders. Vergeet niet dat het dragen van een helm van essentieel belang is voor je veiligheid op de weg.

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb een sportmotor en rijd voornamelijk op het circuit. Welke helm zou je aanraden voor deze specifieke rijstijl?

 2. Bedankt voor dit artikel! Ik heb altijd een modulaire helm gebruikt, maar nu ben ik benieuwd om een integraalhelm uit te proberen. Ik zal er zeker een paar proberen en kijken welke het beste bij mij past.

 3. Ik heb gehoord dat modulaire helmen veelzijdig zijn omdat je het kinstuk omhoog kunt klappen. Heb je hier ervaring mee en zou je het aanbevelen?

  • Ja, modulaire helmen kunnen handig zijn omdat je het kinstuk kunt omhoogklappen, waardoor je makkelijker kunt communiceren of even kunt drinken zonder je helm af te hoeven doen. Het is echter belangrijk om te weten dat modulaire helmen iets minder bescherming bieden dan integraalhelmen, omdat het kinstuk een zwakker punt kan zijn bij een impact. Het is dus een afweging tussen gemak en bescherming.

 4. Ik vond dit artikel erg informatief en nuttig. Ik zou graag een artikel lezen over de beste merken motorhelmen en wat hun specifieke kenmerken zijn.

 5. Ik heb een avontuurlijke rijstijl en houd ervan om off-road te gaan. Welke helm zou geschikt zijn voor zowel on-road als off-road gebruik?

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen