Welke materialen worden gebruikt om motorhelmen stiller te maken?

In de post “Welke materialen worden gebruikt om motorhelmen stiller te maken?” bespreken we de verschillende materialen die worden gebruikt om motorhelmen stiller te maken. We leggen uit waarom het hebben van een stille motorhelm belangrijk is en bieden tips en advies over hoe je dit kunt bereiken. Deze post zal je helpen om te begrijpen welke materialen het geluidsniveau van je motorhelm kunnen verminderen en hoe je een stillere motorhelm kunt kiezen die aan jouw behoeften voldoet.

1

Stap 1: Onderzoek naar geluidsisolatie

Om motorhelmen stiller te maken, is het belangrijk om te begrijpen welke materialen effectief zijn in het verminderen van geluid. Volg deze stappen om onderzoek te doen naar verschillende geluidsisolatiematerialen en hun eigenschappen:

 1. Begin met het verzamelen van informatie: zoek naar verschillende geluidsisolatiematerialen die worden gebruikt in de industrie en hun eigenschappen. Raadpleeg wetenschappelijke artikelen, websites en technische specificaties van fabrikanten.
 2. Maak een overzicht van de materialen: maak een lijst van de geluidsisolatiematerialen die je hebt gevonden en noteer hun belangrijkste eigenschappen, zoals geluiddempend vermogen, gewicht en prijs.
 3. Vergelijk de materialen: analyseer de verzamelde informatie en vergelijk de materialen op basis van hun eigenschappen. Ga na welke materialen het meest geschikt zijn voor het verminderen van geluid in motorhelmen.
 4. Maak een keuze: op basis van je analyse en vergelijking, kies het geluidsisolatiemateriaal dat het meest geschikt lijkt voor jouw doel. Houd rekening met factoren als effectiviteit, kosten en praktische toepasbaarheid.

Door grondig onderzoek te doen naar geluidsisolatiematerialen en hun eigenschappen, kun je een weloverwogen keuze maken voor het optimaliseren van de geluidsisolatie van motorhelmen.

2

Stap 2: Geluidsisolatievoering

Om een geluidsisolatievoering aan de binnenzijde van je motorhelm toe te voegen, moet je eerst de voering verwijderen. Dit kun je meestal doen door de bevestigingspunten los te maken. Vervolgens kun je de geluidsisolatievoering op maat knippen en op de gewenste plek in de helm plaatsen. Zorg ervoor dat de voering stevig vastzit en geen losse stukken bevat die het zicht kunnen belemmeren. Bevestig ten slotte de helmvoering weer op dezelfde manier als voorheen. Nu kun je genieten van een verminderd geluidsniveau tijdens het rijden met je motorhelm.

3

Stap 3: Dubbele schaalconstructie

 1. Verwijder de binnenvoering van de helm om toegang te krijgen tot de buitenschaal.
 2. Meet zorgvuldig de afmetingen van de buitenschaal en noteer deze.
 3. Knip een extra laag geluiddempend materiaal op maat, zodat het past op de buitenschaal van de helm.
 4. Bevestig de geluiddempende laag stevig aan de buitenschaal van de helm met behulp van een geschikte lijm of bevestigingsmiddelen.
 5. Zorg ervoor dat de extra laag volledig de buitenschaal bedekt en geen losse randen heeft.
 6. Plaats de binnenvoering terug in de helm en controleer of alles stevig op zijn plaats zit.
 7. Test de helm om te controleren of het geluid daadwerkelijk gedempt is door de dubbele schaalconstructie.
 8. Geniet nu van een stillere rijervaring met je motorhelm!
4

Stap 4: Geluidsdempende materialen

Om het geluidsniveau in je motorhelm te verminderen, kun je verschillende geluidsdempende materialen toepassen. Hier zijn een paar opties die je kunt overwegen:

 1. Akoestisch schuim: Breng akoestisch schuim aan aan de binnenkant van je helm om geluidsgolven te absorberen en te verminderen. Snijd het schuim op maat en bevestig het stevig aan de binnenkant van de helm.
 2. Geluidsisolerend textiel: Gebruik geluidsisolerend textiel om het geluid te verminderen. Plaats een laag van dit textiel tussen de binnenkant van de helm en je hoofd. Zorg ervoor dat het textiel goed aansluit en geen belemmering vormt voor je comfort.
 3. Trilling dempende materialen: Voeg trilling dempende materialen toe aan je helm om het geluidsniveau verder te verminderen. Plaats deze materialen op strategische plaatsen, zoals bij de kinband of rond de oorschelpen. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten en niet in de weg zitten van belangrijke onderdelen van je helm.

Door het gebruik van deze geluidsdempende materialen kun je genieten van een stillere en comfortabelere rit op je motor. Vergeet niet om de materialen goed te bevestigen en te controleren of ze geen negatieve invloed hebben op de veiligheid van je helm.

5

Stap 5: Windruis verminderen

Om windruis te verminderen tijdens het dragen van een motorhelm, kun je aerodynamische aanpassingen aan de helm maken. Voeg spoilers of luchtinlaten toe om de luchtstroom te optimaliseren en de windruis te verminderen. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de helm beter bestand is tegen windgeruis en zorgen voor een comfortabelere rijervaring.

6

Stap 6: Sluitingen en afdichtingen

Zorg ervoor dat je motorhelm goed aansluit op je hoofd om geluid te verminderen. Controleer of de helm is uitgerust met hoogwaardige sluitingen en afdichtingen om ongewenst geluid buiten te houden. Zorg ervoor dat de kinband stevig is vastgemaakt en dat de sluiting goed vergrendeld is. Controleer ook of de afdichtingen rondom de oren en de nek goed aansluiten om geluidsisolatie te maximaliseren.

7

Stap 7: Helmventilatie

Goede ventilatie is essentieel voor jouw comfort als motorrijder. Het zorgt niet alleen voor verkoeling, maar kan ook bijdragen aan het verminderen van geluid. Om ervoor te zorgen dat jouw helm voldoende ventilatie biedt, is het belangrijk dat deze is voorzien van voldoende en goed geplaatste ventilatieopeningen.

Om te controleren of jouw helm voldoende ventilatieopeningen heeft, kun je het volgende doen:

 1. Inspecteer de helm aan de buitenkant en zoek naar ventilatieopeningen. Deze kunnen zich bevinden aan de voorkant, bovenkant en achterkant van de helm.
 2. Controleer of de ventilatieopeningen vrij zijn van vuil en andere obstructies. Als ze verstopt zijn, kunnen ze niet goed functioneren.
 3. Bekijk de binnenkant van de helm en zoek naar kanalen die lucht naar de ventilatieopeningen leiden. Deze kanalen helpen de luchtstroom te optimaliseren.
 4. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen strategisch zijn geplaatst, zodat ze verse lucht naar binnen laten stromen en warme lucht afvoeren. Dit zorgt voor een aangename temperatuur binnenin de helm.

Een goed voorbeeld van een helm met goede ventilatie is de XYZ-helm. Deze helm heeft meerdere ventilatieopeningen aan de voorkant en bovenkant, en de kanalen aan de binnenkant zorgen voor een goede luchtstroom. Hierdoor blijft jouw hoofd koel en comfortabel tijdens het rijden.

Let op: Vergeet niet regelmatig de ventilatieopeningen van jouw helm schoon te maken om de goede werking te behouden. Gebruik een zachte borstel of een doekje om vuil en stof te verwijderen.

Met voldoende en goed geplaatste ventilatieopeningen geniet je niet alleen van een comfortabele rit, maar draag je ook bij aan een vermindering van geluid tijdens het motorrijden.

8

Stap 8: Helmgewicht

 • Kies voor een lichtere helm: Ga voor een helm met een lager gewicht om de belasting op je nekspieren te verminderen. Dit kan ook het geluidsniveau verminderen.
 • Vergelijk verschillende helmen: Bekijk de specificaties van verschillende helmen en let hierbij op het gewicht. Zo kun je de lichtste helm kiezen die nog steeds aan je veiligheidseisen voldoet.
 • Probeer verschillende helmen uit: Test een aantal helmen en ervaar zelf het verschil in gewicht en hoe dit van invloed is op het geluidsniveau. Zo kun je de helm vinden die het beste bij jou past en tegelijkertijd zorgt voor comfort en minder geluid.
9

Stap 9: Kwaliteit en pasvorm

Een goede motorhelm van hoge kwaliteit kan het geluidsniveau aanzienlijk verminderen. Zorg er daarom voor dat je altijd kiest voor een helm van goede kwaliteit en dat deze goed past bij de vorm van je hoofd. Meet de omtrek van je hoofd nauwkeurig op en vergelijk dit met de maattabel van de helm. Pas verschillende helmen om ervoor te zorgen dat je de juiste maat en pasvorm vindt. Een goed passende helm zal niet alleen comfortabeler zijn tijdens het rijden, maar ook zorgen voor een betere bescherming en verminderd geluidsniveau.

10

Stap 10: Onderhoud en vervanging

Om de optimale geluidsisolatie van je motorhelm te behouden, moet je regelmatig onderhoud uitvoeren en indien nodig onderdelen vervangen. Controleer regelmatig de staat van de geluidsisolerende materialen in je helm, zoals de oorkussens en de binnenvoering. Als je merkt dat deze versleten zijn of niet meer goed aansluiten, vervang ze dan direct om de beste geluidsisolatie te blijven garanderen.

Het belang van geluidsreductie

Conclusie:

In dit artikel hebben we uitgelegd welke materialen worden gebruikt om motorhelmen stiller te maken. Door het gebruik van geluidsisolatievoering, dubbele schaalconstructies, geluidsdempende materialen en andere aanpassingen kun jij genieten van een rustige en comfortabele rit op jouw motor. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren en jouw helm indien nodig te vervangen.

Handige adviezen

 • Gebruik geluiddempend materiaal aan de binnenkant van de motorhelm, zoals schuimrubber of speciale akoestische isolatie
 • Kies voor een motorhelm met een aerodynamisch ontwerp, omdat dit het windgeruis kan verminderen
 • Let op het materiaal van de buitenschaal van de motorhelm. Materialen zoals glasvezel en carbonvezel kunnen effectief geluid absorberen
 • Controleer of de motorhelm is voorzien van een goede ventilatie. Een goede luchtcirculatie kan het geluidsniveau binnenin de helm verminderen
 • Investeer in een motorhelm met een dubbel vizier of een geïntegreerd zonnevizier. Dit kan helpen om windgeruis te verminderen
 • Kies voor een motorhelm met een goede pasvorm. Een goed passende helm kan ervoor zorgen dat er minder windgeruis doordringt
 • Controleer of de motorhelm is voorzien van een kinband die goed aansluit en geluidsisolerend werkt
 • Let op de afwerking van de motorhelm. Een goed afgewerkte helm kan bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast
 • Houd rekening met eventuele extra accessoires, zoals een winddeflector of een windruiter, die het geluidsniveau kunnen verminderen
 • Vergeet niet regelmatig onderhoud te plegen aan je motorhelm. Een schone en goed onderhouden helm kan beter geluid absorberen

Hoe de stilste motorhelm optimaal te gebruiken

 • Zorg ervoor dat je de helm op de juiste manier past. Meet de omtrek van je hoofd op en kies de juiste maat helm. Pas de verstelbare bandjes aan om ervoor te zorgen dat de helm stevig en comfortabel op je hoofd zit
 • Zorg ervoor dat de helm goed is bevestigd. Bevestig de kinband stevig onder je kin en zorg ervoor dat deze niet te strak of te los zit. Dit zorgt ervoor dat de helm op zijn plaats blijft, zelfs bij hoge snelheden
 • Besteed aandacht aan het geluidsisolatiesysteem van de helm. De stilste motorhelmen hebben vaak speciale geluidsisolerende materialen en technologieën om het lawaai van de wind en andere externe geluiden te verminderen. Controleer of de helm is voorzien van zachte oorkussens en een goed afsluitende vizierafdichting om zo min mogelijk lawaai binnen te laten
 • Vergeet niet om de helm regelmatig schoon te maken. Het kan zijn dat er na verloop van tijd stof, vuil of insecten op de helm komen. Reinig de buitenkant van de helm met een milde zeepoplossing en gebruik een zachte doek om het vizier schoon te maken. Verwijder eventueel vuil uit de ventilatieopeningen voor een optimale luchtstroom
 • Tot slot, houd je helm altijd in goede staat. Controleer regelmatig de helm op eventuele scheuren, beschadigingen of versleten onderdelen. Vervang indien nodig de helm of onderdelen om de veiligheid en prestaties te behouden
 • Hoop dat dit helpt! Veel plezier en veilige ritten met je “stilste motorhelm”!

Veelgestelde vragen over de stilste motorhelm

Wat is het gemiddelde prijsbereik voor stille motorhelmen?

Het gemiddelde prijsbereik voor stille motorhelmen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals merk, kwaliteit en extra functies. Over het algemeen liggen de prijzen voor stille motorhelmen tussen de €100 en €400. Houd er rekening mee dat dit een ruwe schatting is en dat er helmen kunnen zijn die buiten dit bereik vallen. Het is altijd verstandig om verschillende merken en modellen te vergelijken voordat je een aankoopbeslissing neemt.

5 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Bedankt voor je reactie! Ik ben blij dat je het artikel nuttig vond. Ik zal zeker de verschillende soorten geluidsdempende materialen die worden gebruikt in motorhelmen in een toekomstig artikel behandelen. Ook zal ik aandacht besteden aan merken die bekend staan om hun hoogwaardige geluidsisolatie. Het effect van deze materialen op de prestaties en veiligheid van de helm zal ook worden besproken. Bedankt voor je suggestie!

 2. Ik heb onlangs een motorhelm gekocht die beweert geluidsisolatie te hebben, maar ik merk nog steeds dat er veel windruis is tijdens het rijden. Heeft iemand anders dit probleem ervaren? Zijn er specifieke maatregelen die ik kan nemen om de windruis verder te verminderen, afgezien van de genoemde stappen in het artikel?

 3. Ik ben het niet helemaal eens met stap 4 over geluidsdempende materialen. Ik heb een motorhelm met een extra geluidsdempende voering en het maakt geen significant verschil in termen van geluidsisolatie. Persoonlijk denk ik dat de schaalconstructie en de pasvorm van de helm veel belangrijker zijn bij het verminderen van geluid. Wat is jouw mening hierover?

  • Bedankt voor je input! Ik begrijp je punt over de geluidsdempende materialen. Hoewel deze materialen bijdragen aan het verminderen van geluid, zijn de schaalconstructie en de pasvorm inderdaad ook belangrijke factoren. Het kan zijn dat de geluidsdempende voering in jouw specifieke helm niet voldoende effectief is. Ik zal zeker meer aandacht besteden aan de schaalconstructie en pasvorm in toekomstige artikelen. Dank je wel voor je mening!

 4. Ik vond dit artikel erg informatief en nuttig! Ik zou graag meer willen weten over de verschillende soorten geluidsdempende materialen die worden gebruikt in motorhelmen. Zijn er bepaalde merken die bekend staan om het gebruik van hoogwaardige geluidsisolatie? En welke effecten hebben deze materialen op de algehele prestaties en veiligheid van de helm?

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen