Welke materialen worden gebruikt om het geluidsniveau van motorhelmen te verminderen?

Hé daar! Ben je een motorliefhebber die graag de weg op gaat met zijn motorhelm? Dan is deze blogpost speciaal voor jou! We gaan het hebben over een belangrijk aspect van motorhelmen – het verminderen van het geluidsniveau. We zullen de verschillende materialen bespreken die worden gebruikt om het geluid te dempen en de voordelen ervan. Dus ga er lekker voor zitten en ontdek welke materialen ervoor zorgen dat je ritjes nog aangenamer en rustiger worden.

Geluidsabsorberende voering: De oplossing voor een stillere motorhelm

Als je regelmatig motorrijdt, weet je dat het geluidsniveau in een motorhelm behoorlijk hoog kan zijn. Dit constante lawaai kan niet alleen vervelend zijn, maar het kan ook schadelijk zijn voor je gehoor op de lange termijn. Gelukkig is er een oplossing: geluidsabsorberende voering.

Wat is geluidsabsorberende voering?

Geluidsabsorberende voering is een van de meest gebruikte materialen om het geluidsniveau in motorhelmen te verminderen. Het is speciaal ontworpen om geluidsgolven te absorberen en te verminderen, zodat je tijdens het rijden kunt genieten van een stillere en meer comfortabele ervaring.

Hoe werkt het?

De geluidsabsorberende voering is gemaakt van materialen die geluidsgolven kunnen absorberen. Deze materialen hebben een poreuze structuur die het geluid opvangt en dempt, waardoor het niet meer zo hard doordringt in je gehoor. Dankzij deze voering kun je genieten van een rustigere rit, zonder dat je gehoor wordt blootgesteld aan schadelijke geluidsniveaus.

Voordelen van geluidsabsorberende voering

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het gebruik van geluidsabsorberende voering in je motorhelm:

 • Vermindert geluidsniveaus: Het belangrijkste voordeel van geluidsabsorberende voering is natuurlijk het verminderen van het geluidsniveau in je helm. Dit zorgt voor een meer comfortabele en plezierige rijervaring.
 • Beschermt je gehoor: Door het geluidsniveau te verminderen, beschermt deze voering je gehoor tegen schade op de lange termijn. Het voorkomt dat je gehoor wordt blootgesteld aan langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus, wat gehoorverlies kan veroorzaken.
 • Verbetert de concentratie: Een stillere helm helpt je om je beter te concentreren tijdens het rijden. Je wordt niet afgeleid door het constante lawaai en kunt je volledig richten op de weg en het verkeer om je heen.
 • Verhoogt het comfort: Het verminderen van het geluidsniveau in je helm maakt je rijervaring comfortabeler. Je hoeft geen oordopjes of andere gehoorbescherming te dragen, omdat de geluidsabsorberende voering al voor een rustige rit zorgt.

Merken en modellen met geluidsabsorberende voering

Veel bekende motorhelmmerken bieden nu modellen aan die zijn uitgerust met geluidsabsorberende voering. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Shoei Neotec II: Deze premium helm van Shoei beschikt over een geavanceerde geluidsabsorberende voering die een maximale geluidsreductie biedt.
 • AGV K6: De AGV K6 helm is voorzien van een geluidsabsorberende voering om het geluidsniveau te verminderen en tegelijkertijd een uitstekende aerodynamica te bieden.
 • HJC RPHA 11: Met zijn geluidsabsorberende voering en geavanceerde ventilatiesysteem biedt deze helm een perfecte balans tussen comfort en prestaties.

De geluidsisolerende schaal: verlaag het geluidsniveau van je motorhelm

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke motorrijder. Het biedt niet alleen bescherming, maar speelt ook een belangrijke rol bij het verminderen van het geluidsniveau dat je ervaart tijdens het rijden. Een van de cruciale componenten die bijdraagt aan het verminderen van dit geluidsniveau is de geluidsisolerende schaal van de helm.

Wat is een geluidsisolerende schaal?

De geluidsisolerende schaal is het buitenste deel van de motorhelm dat direct in contact staat met de omgeving. Het is gemaakt van speciale materialen die zijn ontworpen om geluidsgolven te blokkeren en te voorkomen dat ze de helm binnendringen. Door het gebruik van deze geluidsisolerende schaal wordt het geluidsniveau dat je hoort tijdens het rijden aanzienlijk verminderd.

Materialen die geluidsgolven blokkeren

De geluidsisolerende schaal van een motorhelm is meestal gemaakt van materialen die bekend staan om hun geluidsisolerende eigenschappen. Enkele van de meest voorkomende materialen die worden gebruikt zijn:

 • Glasvezel: Dit materiaal is lichtgewicht en heeft uitstekende dempende eigenschappen. Het helpt om geluidsgolven te absorberen en te voorkomen dat ze de helm binnendringen.
 • Carbonfiber: Dit materiaal staat bekend om zijn sterkte en stijfheid, maar het heeft ook goede geluidsisolerende eigenschappen. Het helpt om het geluidsniveau te verminderen en tegelijkertijd de veiligheid te waarborgen.
 • Kevlar: Kevlar wordt vaak gebruikt in motorhelmen vanwege zijn uitstekende schokabsorberende eigenschappen. Het biedt niet alleen bescherming bij een val, maar helpt ook om geluidsgolven te blokkeren.

Voordelen van een geluidsisolerende schaal

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een motorhelm met een geluidsisolerende schaal. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 • Vermindering van geluidsniveau: Door het gebruik van materialen die geluidsgolven blokkeren, wordt het algehele geluidsniveau dat je ervaart tijdens het rijden aanzienlijk verminderd. Dit zorgt voor een comfortabelere rijervaring en kan gehoorbeschadiging op de lange termijn helpen voorkomen.
 • Verbeterde concentratie: Het verminderen van het geluidsniveau kan ook leiden tot verbeterde concentratie tijdens het rijden. Doordat storende geluiden worden verminderd, kun je je beter focussen op de weg en eventuele gevaren die zich kunnen voordoen.
 • Verhoogd comfort: Een helm met een geluidsisolerende schaal zorgt voor een rustigere en minder inspannende rijervaring. Dit draagt bij aan het algehele comfort tijdens het rijden, vooral tijdens lange ritten.

Geluidsdempende oordopjes

Als motorrijder is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de geluiden die je tijdens het rijden ervaart. Naast de materialen die in de helm zelf worden gebruikt om het geluid te dempen, zijn er ook geluidsdempende oordopjes beschikbaar. Deze oordopjes verminderen het geluidsniveau dat je oren bereikt en bieden extra bescherming tegen gehoorbeschadiging.

Waarom zijn geluidsdempende oordopjes belangrijk?

Tijdens het motorrijden word je blootgesteld aan verschillende geluidsniveaus, vooral als je op hogere snelheden rijdt. Het geluid van de motor, de wind en het verkeer kunnen allemaal bijdragen aan een hoog decibelniveau dat schadelijk kan zijn voor je gehoor. Het dragen van geluidsdempende oordopjes kan helpen om dit geluidsniveau te verminderen en je gehoor te beschermen.

Voordelen van geluidsdempende oordopjes

Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van geluidsdempende oordopjes tijdens het motorrijden:

 • Geluidsreductie: Geluidsdempende oordopjes verminderen het geluidsniveau dat je oren bereikt, waardoor je gehoor beschermd wordt tegen schadelijke geluiden.
 • Comfort: Oordopjes kunnen ook bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid die veroorzaakt wordt door langdurige blootstelling aan geluid.
 • Concentratie: Door het verminderen van het omgevingsgeluid kun je je beter concentreren op de weg en eventuele gevaren.
 • Communicatie: Er zijn speciale oordopjes verkrijgbaar die het geluidsniveau verminderen, maar nog steeds communicatie met mederijders mogelijk maken. Deze oordopjes hebben ingebouwde microfoons en speakers waarmee je kunt communiceren zonder je gehoor te beschadigen.

Verschillende soorten geluidsdempende oordopjes

Er zijn verschillende soorten geluidsdempende oordopjes beschikbaar, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en behoeften. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Schuimdopjes: Deze oordopjes zijn gemaakt van zacht schuim dat zich aanpast aan de vorm van je gehoorgang. Ze zijn comfortabel om te dragen en bieden een goede geluidsreductie.
 • Siliconen dopjes: Deze oordopjes zijn herbruikbaar en gemaakt van siliconen materiaal. Ze zijn duurzaam en bieden een goede pasvorm.
 • Elektronische oordopjes: Deze geavanceerde oordopjes hebben ingebouwde technologie die het omgevingsgeluid vermindert, maar nog steeds belangrijke geluiden, zoals alarmsignalen, doorlaat.
 • Speciale oordopjes voor communicatie: Deze oordopjes zijn ontworpen om het geluidsniveau te verminderen, maar stellen je nog steeds in staat om te communiceren met mederijders. Ze zijn ideaal voor groepsritten waarbij communicatie essentieel is.

Het belang van goede pasvorm en kwaliteit

Bij het kiezen van geluidsdempende oordopjes is het belangrijk om te zorgen voor een goede pasvorm en kwaliteit. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je de juiste oordopjes kiest:

 • Zorg ervoor dat de oordopjes comfortabel passen en goed afsluiten in je gehoorgang.
 • Kies oordopjes van hoogwaardige materialen die duurzaam zijn en een goede geluidsreductie bieden.
 • Lees beoordelingen en vergelijk verschillende merken en modellen om een weloverwogen beslissing te nemen.
 • Overweeg om advies te vragen aan andere motorrijders of professionals in de industrie.

Andere factoren om te overwegen

Naast de gebruikte materialen zijn er nog andere factoren die het geluidsniveau van motorhelmen kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een stille motorhelm. Hieronder bespreken we enkele van deze factoren in meer detail.

De vorm van de helm

De vorm van de helm speelt een grote rol bij het bepalen van het geluidsniveau. Helmen met een gestroomlijnd ontwerp hebben vaak minder luchtweerstand, wat resulteert in minder windgeruis. Daarentegen kunnen helmen met een meer hoekig ontwerp meer windgeruis veroorzaken. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een helm met een aerodynamische vorm, zoals de Shark Spartan, die speciaal is ontworpen om windgeruis tot een minimum te beperken.

De pasvorm van de helm

Een goede pasvorm is essentieel voor het verminderen van geluidsniveaus. Helmen die te los zitten, kunnen het geluid van de wind gemakkelijk doorlaten, terwijl helmen die te strak zitten oncomfortabel kunnen zijn en drukpunten kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om de juiste maat helm te kiezen en deze goed af te stellen op je hoofd. Een voorbeeld van een helm met een uitstekende pasvorm is de Shoei GT Air II, die verkrijgbaar is in verschillende maten en uitgerust is met een geavanceerd verstelsysteem.

De aanwezigheid van ventilatieopeningen

Ventilatieopeningen zijn vaak nodig om de luchtstroom in de helm te regelen en het hoofd koel te houden tijdens het rijden. Echter, sommige ventilatieopeningen kunnen ook meer windgeruis veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een helm met strategisch geplaatste ventilatieopeningen, zoals de AGV K6, die zowel goede ventilatie als minimale geluidsproductie biedt.

Andere geluidsverminderende technologieën

Sommige motorhelmen zijn uitgerust met speciale geluidsverminderende technologieën om het geluidsniveau verder te verminderen. Deze technologieën kunnen onder andere bestaan uit geluidsisolerende materialen, speciale voeringen of interne dempers. Een goed voorbeeld hiervan is de Schuberth C4 Pro, die een geavanceerd akoestisch ontwerp heeft om storende geluiden te minimaliseren.

De juiste materialen voor het verminderen van het geluidsniveau van motorhelmen

Conclusie:

Om het geluidsniveau van motorhelmen te verminderen, worden verschillende materialen gebruikt, zoals geluidsabsorberende voering en geluidsisolerende schaal. Daarnaast kunnen geluidsdempende oordopjes ook helpen om het geluid te verminderen. Bij het kiezen van een stille motorhelm is het belangrijk om ook andere factoren, zoals de vorm en de pasvorm, in overweging te nemen. We raden aan om verschillende helmen uit te proberen en te kiezen voor een helm die comfortabel zit en voldoet aan jouw geluidsreductiebehoeften. Als je het geluidsniveau van je motorhelm wilt verminderen, zijn er dus verschillende opties beschikbaar. Veel plezier en veilige ritten!

Veelgestelde vragen over de stilste motorhelm

Zijn er bepaalde merken die bekend staan om het produceren van stille motorhelmen?

Ja, er zijn enkele merken die bekend staan om het produceren van stille motorhelmen. Een van de meest bekende merken is Shoei. Shoei staat bekend om zijn hoogwaardige helmen met geavanceerde geluidsisolatie technologieën. Daarnaast is ook Schuberth een merk dat bekend staat om zijn stille motorhelmen. Schuberth-helmen zijn ontworpen met de nadruk op geluidsreductie, waardoor ze een goede keuze zijn voor motorrijders die op zoek zijn naar een stille rijervaring. Het is altijd belangrijk om de specificaties en beoordelingen van verschillende merken en modellen te vergelijken voordat je een motorhelm aanschaft, om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Zijn er nog andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een motorhelm met een laag geluidsniveau?

Zeker weten! Naast een laag geluidsniveau zijn er nog andere factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een motorhelm. Hier zijn een paar belangrijke punten:

 1. Pasvorm: Een goede pasvorm is essentieel voor comfort en veiligheid. Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op je hoofd zonder dat het te strak of te los zit.
 2. Gewicht: Een lichte helm zorgt voor minder belasting op je nek en schouders tijdens het rijden. Dit kan de vermoeidheid verminderen, vooral bij langere ritten.
 3. Ventilatie: Een goede ventilatie is belangrijk om oververhitting van je hoofd te voorkomen. Kies een helm met voldoende ventilatieopeningen die je kunt aanpassen aan de weersomstandigheden.
 4. Veiligheidskeurmerk: Controleer altijd of de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen, zoals ECE 22.05. Dit garandeert dat de helm is getest en goedgekeurd volgens de geldende veiligheidsvoorschriften.
 5. Vizier: Een helder en krasbestendig vizier is belangrijk voor een goed zicht tijdens het rijden. Kies een helm met een vizier dat gemakkelijk te verwisselen of te vervangen is.
 6. Geluidsisolatie: Naast een laag geluidsniveau is het ook belangrijk dat de helm goede geluidsisolatie biedt. Zo kun je het motorlawaai verminderen en je gehoor beschermen.

18 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kun je wat specifieke aanbevelingen geven voor motorhelmen met goede geluidsreductie onder een bepaald budget?

  • Natuurlijk! Als je op zoek bent naar motorhelmen met goede geluidsreductie onder een bepaald budget, zou ik de HJC RPHA 11, de Scorpion EXO-R420 en de LS2 Valiant aanbevelen. Deze helmen bieden goede geluidsreductie tegen een betaalbare prijs. Vergeet niet om verschillende helmen te passen en te vergelijken om er zeker van te zijn dat ze goed passen en comfortabel zijn voor jou.

 2. Ik heb gemerkt dat sommige merken motorhelmen specifieke technologieën gebruiken om het geluidsniveau te verminderen. Kun je enkele voorbeelden geven?

  • Ja, er zijn verschillende merken die specifieke technologieën gebruiken om het geluidsniveau te verminderen. Bijvoorbeeld, Schuberth heeft het Anti-Noise System, Shoei heeft het Noise Isolation System en Arai heeft het Facial Contour System. Deze technologieën zijn ontworpen om de geluidsreductie te optimaliseren en een stille rijervaring te bieden.

 3. Zijn er nog andere factoren waar we rekening mee moeten houden bij het kiezen van een stille motorhelm?

  • Ja, naast de geluidsabsorberende voering, geluidsisolerende schaal en geluidsdempende oordopjes zijn er nog andere factoren om te overwegen. Bijvoorbeeld de vorm van de helm, aerodynamica en ventilatie kunnen allemaal invloed hebben op het geluidsniveau. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede pasvorm en de helm correct af te stellen voor optimaal comfort en geluidsreductie.

 4. Ja, dat kan gebeuren. Sommige geluidsabsorberende voeringen kunnen na verloop van tijd hun demping verliezen, vooral als ze niet goed worden onderhouden of als ze vaak worden blootgesteld aan zweet en vuil. Het is belangrijk om regelmatig de voering van je motorhelm te controleren en indien nodig te vervangen om de beste geluidsreductie te behouden.

 5. Ik vind het interessant hoe materiaalkeuze invloed kan hebben op geluidsreductie. Zou je een artikel kunnen schrijven dat dieper ingaat op de materialen die worden gebruikt in motorhelmen?

  • Bedankt voor je suggestie! Ik zal zeker een artikel schrijven dat dieper ingaat op de materialen die worden gebruikt in motorhelmen en hun invloed op geluidsreductie. Blijf op de hoogte van mijn toekomstige artikelen!

 6. Ik heb gehoord dat sommige geluidsabsorberende voeringen in motorhelmen na verloop van tijd hun demping verliezen. Is dat waar?

 7. Ik ben op zoek naar de stilste motorhelm op de markt. Welke merken en modellen zou je aanbevelen?

  • Er zijn verschillende merken en modellen die bekend staan om hun geluidsreductie, zoals de Schuberth C4 Pro, de Shoei Neotec II en de Arai Signet-X. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de geluidsreductie ook afhankelijk is van de pasvorm van de helm op jouw hoofd. Het is altijd het beste om verschillende helmen te passen en te vergelijken voordat je een keuze maakt.

 8. Heeft het materiaal van de geluidsisolerende schaal invloed op de geluidsreductie?

  • Ja, het materiaal van de geluidsisolerende schaal kan zeker invloed hebben op de geluidsreductie. Materialen zoals glasvezel en carbonfiber hebben vaak betere geluidsisolerende eigenschappen dan bijvoorbeeld kunststof. Het is echter belangrijk op te merken dat de constructie en pasvorm van de helm ook een rol spelen bij het verminderen van geluid.

 9. Ik ben benieuwd naar meer artikelen over motorhelmtechnologieën. Heb je enige aanbevelingen voor verdere lectuur?

  • Ja, er zijn veel interessante artikelen en boeken die dieper ingaan op motorhelmtechnologieën en geluidsreductie. Enkele aanbevolen titels zijn ‘The Science of Motorcycle Helmets’ door Tim Weir en ‘Motorcycle Handling and Chassis Design’ door Tony Foale. Deze boeken bieden een grondig inzicht in de technische aspecten van motorhelmen en kunnen nuttig zijn voor iedereen die meer wil weten.

 10. Kun je meer informatie geven over geluidsdempende oordopjes? Zijn ze effectief?

  • Geluidsdempende oordopjes zijn ontworpen om het geluidsniveau te verminderen en gehoorschade te voorkomen tijdens het rijden. Ze kunnen zeker effectief zijn bij het verminderen van windgeruis en andere omgevingsgeluiden. Er zijn verschillende soorten oordopjes beschikbaar, zoals op maat gemaakte oordopjes en universele oordopjes. Het is belangrijk om oordopjes te kiezen die goed passen en comfortabel zijn voor jou.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen