Welke materialen worden gebruikt in coole motorhelmen?

Hallo daar! Ben je een motorliefhebber die altijd op zoek is naar de coolste motorhelmen? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de materialen die worden gebruikt in deze stoere hoofddeksels? Hoe dan ook, je bent op de juiste plek beland! In deze blogpost gaan we je alles vertellen over de materialen die worden gebruikt in coole motorhelmen. We zullen je uitleggen waarom het zo belangrijk is om de juiste materialen te kiezen en bovendien zul je ontdekken wat de voordelen zijn van elk materiaal. Dus, laten we meteen beginnen en dieper duiken in de wereld van motorhelmen!

Materialen voor de buitenschaal

De buitenschaal van een motorhelm is van essentieel belang om de impact van een ongeluk te absorberen en de bestuurder te beschermen. Verschillende materialen worden gebruikt voor de buitenschaal van een motorhelm, elk met hun eigen unieke eigenschappen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op enkele van de meest gebruikte materialen, namelijk polycarbonaat, glasvezel en koolstofvezel.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is een thermoplastisch materiaal dat vaak wordt gebruikt in motorhelmen. Het is bekend om zijn hoge slagvastheid, wat betekent dat het goed bestand is tegen harde klappen en impact. Enkele voordelen van het gebruik van polycarbonaat voor de buitenschaal van een motorhelm zijn:

 • Lichtgewicht: Polycarbonaat is een lichtgewicht materiaal, waardoor het comfortabel is om te dragen, vooral tijdens lange ritten.
 • Flexibiliteit: Het materiaal heeft een zekere mate van flexibiliteit, wat helpt bij het absorberen van energie bij een impact.
 • Betaalbaarheid: Polycarbonaat is over het algemeen een betaalbaar materiaal, waardoor motorhelmen die hiervan zijn gemaakt een goede prijs-kwaliteitverhouding kunnen bieden.

Enkele bekende motorhelmmerken die gebruik maken van polycarbonaat voor hun buitenschaal zijn Arai, Shoei en HJC.

Glasvezel

Glasvezel is een ander populair materiaal dat wordt gebruikt voor de buitenschaal van motorhelmen. Het bestaat uit dunne glasvezeldraden die met elkaar zijn verweven en versterkt met een hars. Enkele voordelen van glasvezel als materiaal voor de buitenschaal zijn:

 • Sterkte: Glasvezel biedt een uitstekende sterkte-gewichtsverhouding, waardoor het een effectieve keuze is voor motorhelmen.
 • Veerkracht: Het materiaal heeft een zekere mate van veerkracht, wat helpt bij het absorberen van energie bij een impact.
 • Geluidsisolatie: Glasvezelhelmen hebben vaak goede geluidsisolerende eigenschappen, waardoor het rijden comfortabeler wordt.

Enkele bekende motorhelmmodellen die gebruik maken van glasvezel voor hun buitenschaal zijn de Shoei GT-Air II en de Bell Qualifier DLX.

Koolstofvezel

Koolstofvezel is een geavanceerd materiaal dat steeds populairder wordt in de motorhelmenindustrie. Het bestaat uit dunne koolstofvezeldraden die met elkaar zijn verweven en versterkt met een hars. Enkele voordelen van koolstofvezel als materiaal voor de buitenschaal zijn:

 • Uitzonderlijke sterkte: Koolstofvezel is extreem sterk en biedt een uitstekende bescherming bij impact.
 • Lichtgewicht: Het materiaal is ook zeer licht van gewicht, wat het comfort tijdens het rijden verhoogt.
 • Stijfheid: Koolstofvezelhelmen hebben vaak een hoge stijfheid, wat zorgt voor een betere bescherming van het hoofd bij een ongeval.

Enkele bekende motorhelmmerken die gebruik maken van koolstofvezel voor hun buitenschaal zijn Schuberth, AGV en Shark.

Materialen voor de binnenvoering

Een goede motorhelm is essentieel voor het waarborgen van veiligheid tijdens het rijden. Naast de buitenschaal is de binnenvoering een belangrijk onderdeel dat niet over het hoofd mag worden gezien. In dit blogartikel zullen we wat dieper ingaan op de materialen die worden gebruikt voor de binnenvoering van een motorhelm en hoe deze bijdragen aan zowel comfort als bescherming.

EPS (geëxpandeerd polystyreen) schuim: Impactabsorptie

EPS schuim is een materiaal dat veelvuldig wordt gebruikt in de binnenvoering van motorhelmen vanwege zijn uitstekende eigenschappen op het gebied van impactabsorptie. Het schuim bestaat uit kleine, gesloten cellen die de energie van een impact kunnen absorberen en verspreiden, waardoor de impactkrachten op het hoofd worden verminderd. Dit helpt bij het voorkomen van ernstig hoofdletsel bij een val of ongeval.

Belangrijke eigenschappen van EPS schuim:

 • Uitstekende schokabsorptie
 • Lichtgewicht en comfortabel
 • Duurzaam en langdurig
 • Biedt een goede pasvorm en demping

Geavanceerde energieabsorberende materialen: Extra bescherming

Naast EPS schuim worden er ook geavanceerde energieabsorberende materialen gebruikt in de binnenvoering van motorhelmen. Deze materialen zijn ontworpen om nog beter te presteren op het gebied van bescherming en comfort. Enkele voorbeelden van deze materialen zijn:

 • MIPS (Multi-Directional Impact Protection System): Dit systeem bestaat uit een laag tussen de buitenschaal en de binnenvoering die de rotatiekrachten bij een impact kan verminderen. Dit helpt bij het voorkomen van hersenletsel.
 • EPP (geëxpandeerd polypropyleen) schuim: Dit schuim heeft vergelijkbare eigenschappen als EPS schuim, maar biedt extra bescherming tegen meerdere impacts. Het is zeer effectief bij het absorberen van energie bij herhaalde impacts.
 • X-Static voering: Deze voering is gemaakt van zilvervezels die natuurlijke antibacteriële eigenschappen hebben. Dit helpt bij het voorkomen van geur en bacteriële groei in de helmvoering.

Comfort en pasvorm

Naast bescherming is comfort natuurlijk ook belangrijk bij het dragen van een motorhelm. De binnenvoering speelt hierbij een cruciale rol. Veel motorhelmfabrikanten besteden dan ook veel aandacht aan het ontwerp en de materialen van de binnenvoering om een optimale pasvorm en comfort te bieden.

Enkele belangrijke aspecten van comfortabele binnenvoering zijn:

 • Ademend vermogen: Goede ventilatie in de binnenvoering zorgt voor een aangename luchtstroom en voorkomt dat het hoofd te warm wordt tijdens het rijden.
 • Zweetabsorptie: Een voering die zweet absorbeert en snel droogt, helpt bij het reguleren van vocht en voorkomt dat de helm onaangenaam gaat ruiken.
 • Verwijderbaar en wasbaar: Een verwijderbare en wasbare binnenvoering maakt het gemakkelijk om de helm schoon te houden en te zorgen voor een frisse en hygiënische ervaring.

Materialen voor het vizier

Het vizier van een motorhelm is een belangrijk onderdeel dat zorgt voor een goed zicht en bescherming tijdens het rijden. Het beschermt je tegen wind, stof en insecten, en het is essentieel dat het vizier van goede kwaliteit is. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende materialen die gebruikt worden voor het vizier van een motorhelm, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van een nieuwe helm.

Polycarbonaat

Een veelvoorkomend materiaal dat gebruikt wordt voor vizieren is polycarbonaat. Polycarbonaat staat bekend om zijn optische helderheid en slagvastheid. Het is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen krassen en stoten, waardoor het vizier lang meegaat en je altijd een helder zicht hebt. Bovendien biedt polycarbonaat bescherming tegen UV-straling, wat belangrijk is om je ogen te beschermen tijdens het rijden.

Thermoplastisch

Een andere populaire keuze voor vizieren is thermoplastisch materiaal. Thermoplastisch vizier is gemaakt van een polymeer dat bij verhitting zacht wordt en vervormbaar is. Dit maakt het vizier flexibel en stootbestendig. Het voordeel van thermoplastisch materiaal is dat het zich kan aanpassen aan verschillende vormen van helmen, waardoor het comfortabel is om te dragen. Het is ook licht van gewicht, wat de helm minder belastend maakt tijdens lange ritten.

Getint vizier

Naast de verschillende materialen zijn er ook verschillende soorten vizieren beschikbaar, zoals getinte vizieren. Een getint vizier biedt bescherming tegen fel zonlicht en vermindert schittering, waardoor je een beter zicht hebt op de weg. Dit is vooral handig als je vaak in zonnige omstandigheden rijdt, zoals op vakantie of in warme klimaten. Het getinte vizier kan eenvoudig worden vervangen door een helder vizier als je ’s avonds of bij slecht weer rijdt.

Anti-condens coating

Een belangrijke eigenschap die je kunt overwegen bij het kiezen van een vizier is een anti-condens coating. Deze coating voorkomt dat het vizier beslaat tijdens het rijden, waardoor je altijd een helder zicht hebt. Vooral tijdens koud weer kan condensvorming een probleem zijn, maar met een anti-condens coating hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Overige materialen en accessoires

Naast de belangrijkste materialen die worden gebruikt in motorhelmen, zoals polycarbonaat, glasvezel en koolstofvezel, zijn er ook andere materialen en accessoires die een belangrijke rol spelen in het comfort en de veiligheid van de helm. In dit artikel bespreken we enkele van deze overige materialen en accessoires.

Kinbanden

Een van de belangrijkste accessoires van een motorhelm is de kinband. Deze band zorgt ervoor dat de helm stevig op zijn plaats blijft zitten tijdens het rijden. Kinbanden kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals nylon, polyester of leer. Het is belangrijk dat de kinband goed verstelbaar is, zodat de helm perfect past en niet verschuift tijdens het rijden. Een bekend merk dat hoogwaardige kinbanden produceert, is bijvoorbeeld Shoei.

Ventilatiesystemen

Een ander belangrijk aspect van een motorhelm is het ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat er voldoende frisse lucht in de helm circuleert, waardoor het hoofd koel blijft tijdens warme dagen en langdurige ritten. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen op de markt, zoals verstelbare ventilatieopeningen aan de voorkant en bovenkant van de helm. Deze kunnen eenvoudig worden geopend of gesloten, afhankelijk van de temperatuur en rijomstandigheden. Een populair model dat bekend staat om zijn uitstekende ventilatiesysteem is de Arai Quantum-X.

Wangkussens

Wangkussens zijn de zachte kussentjes aan de binnenkant van de motorhelm die tegen de wangen rusten. Deze kussens dienen niet alleen voor comfort, maar ook voor het dempen van schokken en het absorberen van zweet. De wangkussens moeten goed passen en mogen niet te strak of te los zitten. Ze moeten ook eenvoudig te verwijderen en te wassen zijn, zodat de helm altijd fris en hygiënisch blijft. Het merk AGV is bekend om zijn hoogwaardige wangkussens die comfort en functionaliteit bieden.

Vergelijkingstabel

Hieronder vind je een handige vergelijkingstabel met de belangrijkste kenmerken van de genoemde materialen en accessoires:

Accessoire Materiaal Belangrijkste kenmerken
Kinbanden Nylon, polyester of leer Verstelbaar, stevig en comfortabel
Ventilatiesystemen Diverse soorten Verstelbaar, goede luchtstroom, comfortabel
Wangkussens Zacht materiaal Goede pasvorm, demping, vochtafvoer, wasbaar

Met behulp van deze vergelijkingstabel kun je gemakkelijk de verschillende materialen en accessoires vergelijken en de juiste keuze maken bij het kiezen van een motorhelm.

Vind de perfecte motorhelm met de juiste materialen voor optimale veiligheid en stijl

Conclusie:

Het is essentieel om de juiste materialen te kiezen voor je motorhelm, zowel voor veiligheids- als comfortredenen. Populaire keuzes voor de buitenschaal zijn polycarbonaat, glasvezel en koolstofvezel, terwijl EPS-schuim zorgt voor goede impactabsorptie. Vergeet niet om ook te letten op het vizier en andere accessoires. Het is aan te raden om een helm te kiezen die voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en goed past bij jouw rijstijl en voorkeuren.

Veelgestelde vragen over coole motorhelmen

Welke materialen bieden de beste bescherming tegen impact bij een val?

Als het gaat om bescherming tegen impact bij een val, zijn er verschillende materialen die als beste worden beschouwd. Een van de meest effectieve materialen is schuimrubber, zoals bijvoorbeeld geheugenschuim of polyurethaan schuim. Dit soort schuimrubber absorbeert de energie van de impact en vermindert daardoor de kans op letsel.

Een ander materiaal dat vaak wordt gebruikt voor impactbescherming is rubber. Rubber heeft een hoge mate van elasticiteit en kan daardoor de schok van een val goed absorberen. Het wordt vaak gebruikt in sportuitrusting, zoals kniebeschermers of elleboogbeschermers.

Daarnaast zijn er ook speciale materialen, zoals Kevlar, die een uitstekende bescherming bieden tegen impact. Kevlar is een zeer sterk en lichtgewicht materiaal dat vaak wordt gebruikt in beschermende kleding en helmen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat geen enkel materiaal volledige bescherming kan garanderen tegen impact bij een val. Het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste beschermende uitrusting te dragen, afhankelijk van de activiteit die je doet.

Welk materiaal is het meest geschikt voor het buitenschaal van een coole motorhelm?

Voor het buitenschaal van een motorhelm is het meest geschikte materiaal vaak polycarbonaat of glasvezel. Polycarbonaat is een lichtgewicht materiaal dat zeer sterk en duurzaam is. Het biedt goede bescherming tegen impact en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Glasvezel daarentegen is iets sterker en stijver dan polycarbonaat, maar kan ook iets zwaarder zijn. Beide materialen hebben echter bewezen effectief te zijn in het beschermen van je hoofd tijdens het motorrijden. Het is belangrijk om te vermelden dat het altijd raadzaam is om bij het aanschaffen van een motorhelm te letten op de keurmerken en veiligheidsnormen die van toepassing zijn. Zo kun je er zeker van zijn dat je een helm kiest die voldoet aan de vereiste veiligheidsstandaarden. Veiligheid gaat immers boven alles!

Wat zijn enkele van de materialen die worden gebruikt in coole motorhelmen?

Er zijn verschillende materialen die worden gebruikt in coole motorhelmen. Een van de meest voorkomende materialen is polycarbonaat, dat bekend staat om zijn lichtheid en duurzaamheid. Dit materiaal biedt een goede bescherming tegen impact en is ook bestand tegen krassen.

Daarnaast worden ook glasvezelversterkte kunststoffen (zoals fiberglas) gebruikt voor motorhelmen. Deze materialen zijn zeer sterk en bieden uitstekende bescherming. Ze zijn ook lichter dan polycarbonaat helmen, waardoor ze comfortabeler zijn om te dragen.

Sommige motorhelmen zijn gemaakt van carbon, een materiaal dat bekend staat om zijn extreme sterkte en lichtheid. Carbon helmen bieden een hoge mate van bescherming en zijn populair bij professionele motorrijders vanwege hun prestaties.

Ten slotte kunnen motorhelmen ook materialen bevatten zoals EPS-schuim (Expanded Polystyrene), dat de impactkrachten absorbeert, en comfortabele voeringen van stoffen zoals leer, polyester of antibacterieel materiaal.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke helm moet voldoen aan de veiligheidsnormen die gelden in jouw land of regio. Het is aan te raden om altijd een goed passende en gecertificeerde helm te kiezen die geschikt is voor jouw specifieke rijbehoeften.

12 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Bedankt voor het delen van je ervaring! Inderdaad, glasvezel kan een goede keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar een lichtere helm.

 2. Ik vraag me af of er ook helmen zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Het zou geweldig zijn als fabrikanten meer duurzame opties zouden bieden.

  • Dat is een interessante vraag! Momenteel zijn er nog niet veel helmen op de markt die gemaakt zijn van gerecyclede materialen, maar het is zeker een ontwikkeling waar fabrikanten zich bewust van zijn. Hopelijk zullen we in de toekomst meer duurzame opties zien.

 3. Ik heb gemerkt dat helmen met een buitenschaal van glasvezel vaak lichter zijn dan helmen met een buitenschaal van polycarbonaat. Dit maakt het dragen ervan comfortabeler, vooral tijdens lange ritten.

 4. Ik heb een helm met een anti-condens vizier en het werkt echt goed. Geen beslagen vizier meer tijdens het rijden in slecht weer!

  • Dat is geweldig om te horen! Anti-condens vizieren kunnen inderdaad een enorme verbetering zijn tijdens het rijden in slechte weersomstandigheden. Ze helpen het zicht helder te houden en zorgen voor een veiligere rijervaring.

 5. Ik zou graag meer willen weten over de verschillende soorten sluitsystemen voor motorhelmen. Kun je daar in een toekomstig artikel over schrijven?

  • Bedankt voor je suggestie! Ik zal zeker overwegen om een artikel te schrijven over de verschillende sluitsystemen voor motorhelmen. Het is een interessant onderwerp dat veel rijders kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor hun helm.

 6. Ik las ergens dat helmen met een carbon buitenschaal de beste bescherming bieden. Klopt dat?

  • Er is inderdaad veel vraag naar helmen met een buitenschaal van carbon vanwege de hoge sterkte-gewichtsverhouding. Carbon helmen kunnen goede bescherming bieden, maar het is belangrijk om te benadrukken dat de bescherming van een helm afhankelijk is van meerdere factoren, waaronder het ontwerp en de constructie. Het is altijd verstandig om een helm te kiezen die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.

 7. Ik ben benieuwd naar de veiligheidsnormen voor motorhelmen. Zou je daar iets meer over kunnen vertellen?

  • Natuurlijk! Motorhelmen moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm ECE R22.05 om op de markt te mogen worden verkocht. Deze norm omvat onder andere tests op bescherming tegen schokken, penetratie en kinbandsterkte. Het is altijd belangrijk om te controleren of een helm voldoet aan deze norm voordat je er een aanschaft.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen