Welke materialen worden gebruikt bij het maken van open motorhelmen?

Welkom bij onze blogpost over de materialen die worden gebruikt bij het maken van open motorhelmen! We begrijpen dat het kiezen van de juiste helm een belangrijke beslissing is voor jou als motorrijder. Daarom willen we je graag informeren over de verschillende materialen die gebruikt worden en waarom het zo belangrijk is om de juiste keuze te maken. Zo kun jij met vertrouwen de weg op gaan, wetende dat jouw helm gemaakt is van hoogwaardige materialen die jouw veiligheid en comfort garanderen. Lees dus snel verder om meer te ontdekken over de fascinerende wereld van open motorhelmen!

Wat zijn open motorhelmen?

Voordat we ingaan op de gebruikte materialen, is het belangrijk om te begrijpen wat open motorhelmen precies zijn. Open motorhelmen, ook wel jethelmen genoemd, zijn helmen die het hoofd en gezicht gedeeltelijk bedekken. Ze bieden bescherming voor het hoofd, maar laten het gezicht vrij. Dit type helm is populair bij motorrijders die graag de wind in hun gezicht voelen tijdens het rijden.

Bescherming en stijl in één

Open motorhelmen bieden de perfecte balans tussen bescherming en stijl. Ze zijn ontworpen om het hoofd te beschermen bij een val of botsing, maar laten het gezicht vrij waardoor motorrijders het gevoel van vrijheid ervaren tijdens het rijden. Deze helmen zijn ideaal voor korte afstanden of stadsritten waarbij snelheid niet de belangrijkste factor is.

Materialen en constructie

Open motorhelmen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en constructies. De meest voorkomende materialen die worden gebruikt zijn:

 • Polycarbonaat: Dit is een lichtgewicht en duurzaam materiaal dat goede bescherming biedt tegen impact.
 • Fiberglas: Helmen gemaakt van fiberglas zijn sterk en bieden uitstekende bescherming. Ze zijn iets zwaarder dan helmen van polycarbonaat, maar bieden een hogere mate van veiligheid.
 • Carbon: Carbon helmen zijn lichtgewicht, maar bieden nog steeds een hoog niveau van bescherming. Ze zijn duurder dan helmen gemaakt van polycarbonaat of fiberglas, maar worden vaak gekozen door professionele motorrijders vanwege hun superieure eigenschappen.

Het is belangrijk om te zoeken naar helmen die voldoen aan de veiligheidsnormen, zoals ECE 22.05 of DOT, om ervoor te zorgen dat je de juiste bescherming krijgt.

Voordelen van open motorhelmen

Open motorhelmen hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten helmen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 • Ademend vermogen: Doordat het gezicht vrij is, kunnen motorrijders gemakkelijk ademen en blijft er een goede luchtcirculatie in de helm.
 • Comfort: Open motorhelmen zijn over het algemeen lichtgewicht en bieden een comfortabele pasvorm. Ze zijn ideaal voor langere ritten zonder dat je last krijgt van vermoeidheid of drukpunten.
 • Zichtbaarheid: Omdat het gezicht niet bedekt is, hebben motorrijders een breed gezichtsveld en een beter zicht op de weg en het verkeer om hen heen.
 • Gemak: Het op- en afzetten van een open motorhelm is eenvoudig en snel, waardoor het ideaal is voor dagelijks gebruik.

Populaire merken en modellen

Er zijn verschillende bekende merken die open motorhelmen aanbieden. Hier zijn enkele populaire merken en modellen:

 • Shark Raw: Deze helm heeft een stoer en modern ontwerp, en biedt geweldige bescherming en comfort.
 • Arai SZ-R VAS: Deze helm staat bekend om zijn uitstekende pasvorm en ventilatie. Het biedt ook een breed scala aan kleuropties.
 • Shoei J-Cruise: Deze helm combineert stijl, comfort en veiligheid. Het heeft een geïntegreerd zonnevizier en een uitstekende pasvorm.

Welke materialen worden gebruikt?

Bij het kiezen van een open motorhelm is het belangrijk om te weten welke materialen er worden gebruikt bij de productie ervan. De keuze van het materiaal speelt namelijk een cruciale rol in de veiligheid, het comfort en de duurzaamheid van de helm. In dit artikel zullen we de meest voorkomende materialen bespreken die worden gebruikt bij het maken van open motorhelmen en hun eigenschappen en voordelen benadrukken.

Polycarbonaat

Een veelvoorkomend materiaal dat wordt gebruikt bij het maken van open motorhelmen is polycarbonaat. Dit materiaal is bekend om zijn lichtgewicht en hoge slagvastheid. Enkele voordelen van polycarbonaat zijn:

 • Lichtgewicht: Polycarbonaat helmen zijn vaak lichter dan helmen gemaakt van andere materialen, waardoor ze comfortabeler zijn om te dragen tijdens lange ritten.
 • Slagvastheid: Polycarbonaat is zeer sterk en kan harde schokken absorberen, waardoor het een uitstekende keuze is voor motorrijders die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan.
 • Kosten: Polycarbonaat helmen zijn over het algemeen betaalbaarder dan helmen gemaakt van andere materialen, waardoor ze een goede keuze zijn voor motorrijders met een beperkt budget.

Glasvezel

Een ander materiaal dat vaak wordt gebruikt bij het maken van open motorhelmen is glasvezel. Glasvezel biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Sterkte: Glasvezel is zeer sterk en kan de impact van een val of ongeval effectief absorberen, wat de veiligheid van de motorrijder verhoogt.
 • Lichtgewicht: Glasvezel helmen zijn meestal lichter dan helmen gemaakt van andere materialen, wat bijdraagt aan het comfort tijdens het rijden.
 • Duurzaamheid: Glasvezel is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen slijtage en de tand des tijds goed doorstaat, waardoor de helm langer meegaat.

Carbon

Carbon is een materiaal dat vooral bekend is vanwege zijn gebruik in de luchtvaart en autosport, maar het wordt ook steeds vaker gebruikt bij het maken van motorhelmen. Enkele voordelen van carbon helmen zijn:

 • Lichtgewicht: Carbon helmen zijn extreem licht, waardoor ze zeer comfortabel zijn om te dragen, vooral tijdens lange ritten.
 • Sterkte: Carbon is buitengewoon sterk en biedt uitstekende bescherming tegen impact en letsel.
 • Stijfheid: Carbon helmen hebben vaak een hoge mate van stijfheid, waardoor ze beter bestand zijn tegen vervorming bij een ongeval.

Thermoplastische hars

Een ander materiaal dat gebruikt wordt bij het maken van open motorhelmen is thermoplastische hars. Dit materiaal biedt enkele unieke voordelen, zoals:

 • Veelzijdigheid: Thermoplastische hars kan in verschillende vormen en maten worden gegoten, waardoor het mogelijk is om helmen te produceren met verschillende ontwerpen en pasvormen.
 • Schokabsorptie: Thermoplastische helmen hebben de eigenschap om schokken te absorberen en de energie te verspreiden, waardoor de impact op het hoofd van de motorrijder wordt verminderd.
 • Kosten: Thermoplastische helmen zijn vaak betaalbaarder dan helmen gemaakt van andere materialen, waardoor ze een goede keuze zijn voor motorrijders met een beperkt budget.

Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen, dus het is belangrijk om te weten welk materiaal het beste bij jouw behoeften past. Bij het kiezen van een open motorhelm is het raadzaam om rekening te houden met factoren zoals veiligheid, comfort, duurzaamheid en prijs.

Factoren om te overwegen

Bij het kiezen van een open motorhelm zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende aspecten van de helm, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Hieronder bespreken we enkele belangrijke factoren die je moet overwegen:

Veiligheidsnormen

Bij het kiezen van een open motorhelm is veiligheid de allerbelangrijkste factor. Zorg ervoor dat de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals ECE 22.05 of SNELL. Deze normen garanderen dat de helm voldoet aan de minimale veiligheidseisen en biedt bescherming bij een eventuele valpartij.

Gewicht en comfort

Het gewicht van de helm speelt een belangrijke rol in het comfort tijdens het rijden. Een lichte helm zorgt ervoor dat je minder snel vermoeid raakt en biedt meer bewegingsvrijheid. Let daarom op het gewicht van de helm bij het maken van je keuze. Daarnaast is het belangrijk dat de pasvorm aansluit bij de vorm van jouw hoofd en dat de helm comfortabel zit. Comfortabele voering en goed verstelbare riemen dragen bij aan het draagcomfort.

Ventilatie

Tijdens het rijden wil je geen last hebben van overmatige hitte en zweet. Daarom is het belangrijk om te letten op de ventilatie van de helm. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat er voldoende luchtstroom is, waardoor je hoofd koel blijft en transpiratie wordt verminderd. Kijk naar de ventilatieopeningen aan de voor- en achterkant van de helm en of deze verstelbaar zijn.

Geluidsniveau

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is het geluidsniveau van de helm. Sommige helmen kunnen veel windgeruis veroorzaken, wat erg storend kan zijn tijdens het rijden. Het is aan te raden om te kiezen voor een helm die het geluidsniveau tot een minimum beperkt, zodat je ongestoord van je rit kunt genieten.

Persoonlijke voorkeuren

Naast bovengenoemde factoren, kunnen ook persoonlijke voorkeuren meespelen in je keuze voor een open motorhelm. Voor sommige mensen is het design en de kleur van de helm erg belangrijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele modellen en merken beschikbaar die een breed scala aan designs en kleuren aanbieden. Zo kun je een helm kiezen die niet alleen veilig en comfortabel is, maar ook past bij jouw persoonlijke stijl.

Het is belangrijk om al deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een open motorhelm. Door een weloverwogen beslissing te nemen, kun je ervoor zorgen dat je veiligheid, comfort en persoonlijke voorkeuren in balans zijn. Neem de tijd om verschillende helmen te vergelijken en maak gebruik van bullet points, een lijst of een vergelijkingstabel om de belangrijkste details, voordelen en kernpunten duidelijk weer te geven.

Het kiezen van de juiste open motorhelm kan een verschil maken in je rijervaring, dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en maak een keuze waar je achter staat. Happy riding!

Aanbeveling voor de juiste motorhelm

Inleiding

Het kiezen van de juiste motorhelm is een belangrijke beslissing voor elke motorrijder. Er zijn echter zoveel verschillende opties beschikbaar dat het moeilijk kan zijn om de beste keuze te maken. In dit artikel geven we je een aanbeveling voor de juiste motorhelm, gebaseerd op verschillende factoren zoals veiligheid, comfort en duurzaamheid.

Veiligheid voorop

Veiligheid is natuurlijk de belangrijkste overweging bij het kiezen van een motorhelm. Je wilt er zeker van zijn dat je hoofd goed beschermd is in geval van een ongeval. Daarom raden we aan om te kiezen voor een open motorhelm gemaakt van hoogwaardige materialen zoals polycarbonaat of glasvezel.

 • Polycarbonaat: Dit materiaal wordt veel gebruikt in motorhelmen vanwege de uitstekende schokabsorptie en sterkte. Het biedt een goede bescherming tegen impact en is licht van gewicht.
 • Glasvezel: Helmen gemaakt van glasvezel zijn zeer sterk en bieden uitstekende bescherming. Ze zijn ook licht van gewicht en kunnen de impact van een ongeval goed opvangen.

Comfort is essentieel

Naast veiligheid is comfort ook van groot belang bij het kiezen van een motorhelm. Je wilt immers langere ritten kunnen maken zonder last te hebben van ongemak. Bij het kiezen van een helm is het daarom belangrijk om te letten op de pasvorm, het gewicht en de ventilatie.

 • Pasvorm: Een goede pasvorm is essentieel voor het comfort van een motorhelm. Het is belangrijk dat de helm goed aansluit op je hoofd zonder te strak of te los te zitten. Probeer verschillende merken en modellen uit om de beste pasvorm voor jou te vinden.
 • Gewicht: Een lichte helm zorgt voor minder belasting op je nek en hoofd tijdens het rijden. Dit draagt bij aan het comfort, vooral tijdens lange ritten.
 • Ventilatie: Een goede ventilatie is belangrijk om oververhitting en zweten te voorkomen. Let daarom op de aanwezigheid van ventilatieopeningen en luchtstromen in de helm.

Duurzaamheid voor langdurig gebruik

Een motorhelm is een investering die je wilt dat lang meegaat. Daarom is duurzaamheid een belangrijke factor om in overweging te nemen bij het maken van je keuze. Helmen gemaakt van hoogwaardige materialen zoals polycarbonaat of glasvezel staan bekend om hun duurzaamheid en langdurig gebruik.

 • Polycarbonaat: Helmen gemaakt van polycarbonaat zijn vaak duurzaam en kunnen goed bestand zijn tegen slijtage en krassen.
 • Glasvezel: Glasvezel helmen zijn over het algemeen zeer duurzaam en kunnen tegen een stootje. Ze behouden vaak langer hun vorm en uiterlijk dan helmen gemaakt van andere materialen.

Een blik op de conclusie: de materialen die worden gebruikt bij open motorhelmen

In deze blogpost hebben we besproken welke materialen worden gebruikt bij het maken van open motorhelmen. We hebben uitgelegd wat open motorhelmen zijn, welke materialen worden gebruikt en welke factoren je moet overwegen bij het kiezen van een helm. Op basis van deze informatie raden we aan om te kiezen voor een helm gemaakt van hoogwaardige materialen. Vergeet niet om altijd de veiligheidsnormen te controleren en een helm te kiezen die past bij jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Als je op zoek bent naar een betrouwbare en comfortabele helm, dan is het zeker de moeite waard om te investeren in een open motorhelm gemaakt van duurzame en beschermende materialen. Veel plezier en veilige ritten!

7 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Wist je dat er ook open motorhelmen zijn gemaakt van carbonvezel? Deze zijn licht en bieden goede bescherming.

 2. Ik had nooit gedacht dat er zoveel verschillende materialen gebruikt worden bij het maken van open motorhelmen. Bedankt voor het informatieve artikel!

 3. Wat zijn de voor- en nadelen van open motorhelmen in vergelijking met integraalhelmen?

 4. Ik ben benieuwd naar de prijsrange van open motorhelmen. Zijn er betaalbare opties beschikbaar?

 5. Kun je meer vertellen over de verschillende soorten sluitingen die worden gebruikt bij open motorhelmen?

 6. Het zou interessant zijn om een artikel te lezen over de beste merken voor open motorhelmen.

 7. Een handige tip voor open motorhelm dragers is om altijd een zonnebril te dragen om je ogen te beschermen tegen de wind en vuil.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen