Welke materialen worden gebruikt bij het maken van motorhelmen?

Hé daar, motorliefhebber! Ben je ooit gestopt om na te denken over wat er eigenlijk in jouw motorhelm zit? Het zou je verbazen hoeveel verschillende materialen er worden gebruikt om jouw hoofd te beschermen tijdens je avonturen op de weg. Van sterke vezels tot schokabsorberend schuim, de materialen die worden gebruikt bij het maken van motorhelmen zijn van vitaal belang voor jouw veiligheid en comfort. Dus, ga er even goed voor zitten en ontdek welke materialen de motorhelmen van vandaag de dag zo onmisbaar maken.

Verschillende soorten helmen

Motorhelmen zijn een essentieel onderdeel van de veiligheidsuitrusting voor elke motorrijder. Ze bieden bescherming voor het hoofd en het gezicht, en kunnen het verschil maken tussen een kleine schram en ernstig hoofdletsel. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten helmen die op de markt verkrijgbaar zijn, hun kenmerken en materialen die worden gebruikt bij de productie.

Integraalhelmen

Een integraalhelm is een van de meest populaire keuzes onder motorrijders vanwege de uitgebreide bescherming die het biedt. Dit type helm bedekt het hele hoofd en heeft een vast, niet-verwijderbaar kinstuk. Enkele belangrijke kenmerken van integraalhelmen zijn:

 • Volledige bescherming: Het ontwerp van een integraalhelm biedt bescherming aan het hele hoofd, inclusief het gezicht en de kin. Dit maakt het ideaal voor motorrijders die maximale veiligheid wensen.
 • Stille rit: Integraalhelmen staan bekend om hun geluidsisolatie. Het strakke ontwerp sluit geluiden van buitenaf effectief af, waardoor een stille en comfortabele rit mogelijk is.
 • Aerodynamica: Integraalhelmen zijn vaak ontworpen met aerodynamica in gedachten. Dit betekent dat ze minder luchtweerstand hebben, wat resulteert in minder vermoeidheid tijdens langere ritten.
 • Extra functies: Sommige integraalhelmen zijn uitgerust met extra functies zoals ingebouwde zonnevizieren, pinlock-lenzen voor anti-condensatie en Bluetooth-connectiviteit voor handsfree communicatie.

Systeemhelmen

Systeemhelmen, ook wel bekend als flip-up helmen, bieden het beste van twee werelden. Ze combineren de bescherming van een integraalhelm met de veelzijdigheid van een jethelm. Systeemhelmen hebben een kinstuk dat omhoog kan worden geklapt, waardoor je gemakkelijk kunt communiceren zonder je helm af te hoeven nemen. Enkele belangrijke kenmerken van systeemhelmen zijn:

 • Veelzijdigheid: Het kinstuk van een systeemhelm kan omhoog worden geklapt, waardoor je snel kunt schakelen tussen een integraalhelm en een jethelm. Dit is handig wanneer je wilt communiceren met mede-rijders, een drankje wilt nemen of even wilt genieten van de frisse lucht tijdens een stop.
 • Gemak: Met een systeemhelm hoef je je helm niet af te nemen om met anderen te praten, je telefoon op te nemen of iets te eten of drinken. Het kinstuk kan gemakkelijk omhoog worden geklapt, waardoor je snel toegang hebt tot je gezicht.
 • Ventilatie: Veel systeemhelmen hebben ventilatieopeningen die kunnen worden geopend of gesloten, afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit zorgt voor een goede luchtstroom en helpt oververhitting te voorkomen.

Jethelmen

Jethelmen, ook wel bekend als open-face helmen, zijn ideaal voor motorrijders die een meer ontspannen en luchtige rijervaring willen. Jethelmen bedekken het hoofd en de oren, maar hebben geen kinstuk, waardoor het gezicht volledig vrij is. Enkele belangrijke kenmerken van jethelmen zijn:

 • Vrijheid: Jethelmen bieden een gevoel van vrijheid en ruimte, omdat het gezicht volledig open is. Dit is vooral prettig tijdens warme zomerse ritten, waarbij je wilt genieten van de wind op je gezicht.
 • Gemakkelijk te dragen: Jethelmen zijn over het algemeen lichter en gemakkelijker te dragen dan integraal- of systeemhelmen. Dit maakt ze ideaal voor korte ritten of stadsverkeer waarbij een volledige bescherming minder noodzakelijk is.
 • Communicatie: Met een jethelm kun je gemakkelijk communiceren met mede-rijders, omdat je gezicht volledig zichtbaar is. Dit kan handig zijn tijdens groepsritten of wanneer je instructies wilt kunnen geven of ontvangen.

Materialen en veiligheid

Ongeacht het type helm dat je kiest, is het belangrijk om te kijken naar de materialen die worden gebruikt bij de productie. Veel helmen zijn gemaakt van materialen zoals polycarbonaat, glasvezel of carbon, die allemaal unieke eigenschappen hebben op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Het is raadzaam om te investeren in een helm die is goedgekeurd volgens de geldende veiligheidsnormen, zoals de ECE 22.05-norm in Europa.

Het kiezen van de juiste helm is een persoonlijke beslissing die afhangt van je rijstijl, voorkeuren en budget. Of je nu kiest voor een integraalhelm, systeemhelm of jethelm, het belangrijkste is om altijd te zorgen voor een goede pasvorm en de nodige veiligheidscertificeringen. Zo kun je met een gerust hart genieten van je motorritten, wetende dat je goed beschermd bent.

Bronnen:

 • XYZ Helmets: https://www.xyzhelmets.com
 • ABC Helmets: https://www.abchelmets.com

Buitenschaal materialen

Een motorhelm is ontworpen om je hoofd te beschermen bij een val of impact. De buitenschaal van een motorhelm speelt hierbij een essentiële rol. Het materiaal waaruit de buitenschaal is gemaakt, bepaalt namelijk de balans tussen sterkte en gewicht. In dit blogartikel bespreken we de verschillende materialen die vaak gebruikt worden voor de buitenschaal van motorhelmen: glasvezel, carbonvezel en polycarbonaat.

Glasvezel: lichtgewicht en stevigheid in één

Glasvezel is een veelgebruikt materiaal voor motorhelm buitenschalen vanwege zijn uitstekende sterkte-gewichtsverhouding. Het bestaat uit dunne strengen glas die met een polymeerhars worden samengebonden. Dit resulteert in een solide en duurzame buitenschaal die toch relatief licht van gewicht is. Voordelen van een glasvezel buitenschaal zijn onder andere:

 • Lichtgewicht ontwerp voor comfortabel dragen
 • Uitstekende stijfheid voor optimale bescherming
 • Goede schokabsorptie om de impact bij een val te verminderen
 • Hoge weerstand tegen scheuren en breken

Enkele bekende merken die gebruik maken van glasvezel buitenschalen in hun motorhelmen zijn Arai, Shoei en Shark.

Carbonvezel: de ultieme combinatie van sterkte en lichtheid

Carbonvezel is een geavanceerd materiaal dat steeds populairder wordt in de wereld van motorhelmen. Het bestaat uit dunne vezels van koolstof die met een polymeerhars worden versterkt. Carbonvezel biedt een ongeëvenaarde sterkte-gewichtsverhouding, waardoor het de ultieme keuze is voor motorrijders die op zoek zijn naar maximale bescherming bij minimale belasting. Enkele voordelen van een carbonvezel buitenschaal zijn:

 • Extreem lichtgewicht ontwerp voor ultiem draagcomfort
 • Hoge stijfheid en weerstand tegen impact
 • Uitstekende schokabsorptie om de energie van een val te verspreiden
 • Verbeterde weerstand tegen scheuren en breken in vergelijking met glasvezel

Merken zoals Schuberth, AGV en Bell hebben carbonvezel buitenschalen in hun assortiment, waardoor motorrijders kunnen genieten van de voordelen van dit geavanceerde materiaal.

Polycarbonaat: betaalbaarheid zonder concessies

Polycarbonaat is een kunststof materiaal dat veel wordt gebruikt in motorhelm buitenschalen vanwege zijn betaalbaarheid en duurzaamheid. Het is een polymeer dat sterk, lichtgewicht en flexibel is, waardoor het een uitstekende keuze is voor motorrijders die een goede bescherming willen zonder de kosten van glasvezel of carbonvezel. Enkele voordelen van een polycarbonaat buitenschaal zijn:

 • Kostenbesparende optie zonder concessies aan bescherming
 • Flexibiliteit voor een goede pasvorm en comfort
 • Goede schokabsorptie voor een effectieve demping van de impact
 • Uitstekende weerstand tegen scheuren en breken

Merken zoals HJC, Scorpion en LS2 bieden hoogwaardige motorhelmen met polycarbonaat buitenschalen, zodat motorrijders kunnen profiteren van de voordelen van dit materiaal zonder hun portemonnee te veel te belasten.

Binnenvoering materialen

Wanneer je op zoek bent naar een motorhelm, is het belangrijk om niet alleen naar het uiterlijk en de pasvorm te kijken, maar ook naar de binnenvoering van de helm. De binnenvoering heeft namelijk een belangrijke functie bij het bieden van comfort en bescherming tijdens het dragen van de helm. In dit artikel zullen we verschillende materialen voor binnenvoering bespreken en hun voordelen toelichten.

1. EPS (geëxpandeerd polystyreen) schuim

EPS schuim is een veelgebruikt materiaal voor de binnenvoering van motorhelmen. Dit schuim heeft uitstekende schokabsorberende eigenschappen, waardoor het de impactenergie bij een val absorbeert en verspreidt. Hierdoor wordt de kans op hoofdletsel aanzienlijk verminderd. EPS schuim is licht van gewicht en biedt een goede pasvorm, waardoor het comfortabel is om te dragen.

Voordelen van EPS schuim:

 • Uitstekende schokabsorptie voor optimale bescherming
 • Lichtgewicht en comfortabel om te dragen
 • Biedt een goede pasvorm voor verschillende hoofdvormen

2. Comfortabele stoffen zoals polyester of nylon

Naast schokabsorptie is het ook belangrijk dat de binnenvoering van een motorhelm comfortabel is om te dragen, vooral tijdens lange ritten. Daarom worden vaak comfortabele stoffen zoals polyester of nylon gebruikt voor de binnenvoering.

Voordelen van comfortabele stoffen:

 • Verbeteren het draagcomfort van de helm
 • Zorgen voor een zachte en prettige pasvorm
 • Ademend materiaal voor goede ventilatie

Het gebruik van comfortabele stoffen in de binnenvoering zorgt ervoor dat de helm niet alleen veilig is, maar ook prettig aanvoelt op het hoofd. Hierdoor kun je comfortabel en zonder afleiding genieten van je rit.

Samenvattend

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om aandacht te besteden aan de binnenvoering. EPS schuim biedt uitstekende schokabsorptie en bescherming tegen hoofdletsel, terwijl comfortabele stoffen zoals polyester of nylon zorgen voor een prettige pasvorm en draagcomfort. Door te kiezen voor een helm met de juiste binnenvoering, kun je genieten van een veilige en comfortabele rit op de motor.

Belangrijkste voordelen van binnenvoering materialen:

 • EPS schuim: uitstekende schokabsorptie, lichtgewicht, goede pasvorm
 • Comfortabele stoffen: verbeterd draagcomfort, zachte pasvorm, ademend

Let op: bij het kopen van een motorhelm is het altijd belangrijk om te controleren of deze voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en de juiste maat heeft voor jouw hoofd.

Overige materialen en kenmerken

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om niet alleen naar de buitenschaal en binnenvoering te kijken, maar ook naar de andere materialen en kenmerken die worden gebruikt. Deze spelen namelijk een cruciale rol in het comfort, de veiligheid en de functionaliteit van de helm. In dit artikel zullen we dieper ingaan op enkele van deze materialen en kenmerken.

Het vizier: helder zicht en bescherming

Een van de belangrijkste onderdelen van een motorhelm is het vizier. Het vizier biedt niet alleen bescherming voor je ogen tegen wind, stof en insecten, maar zorgt er ook voor dat je een helder zicht hebt op de weg voor je. Meestal wordt het vizier gemaakt van polycarbonaat, een sterk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen impact en krassen. Sommige helmen hebben zelfs een anti-condens coating op het vizier om te voorkomen dat het beslaat bij koud weer of regen.

Voor extra veiligheid en gemak zijn er ook helmen met een ingebouwd zonnevizier. Dit zonnevizier kan met een druk op de knop naar beneden worden geklapt, waardoor je je ogen beschermt tegen fel zonlicht zonder dat je een aparte zonnebril hoeft te dragen.

Het kinbandje: comfort en veiligheid

Het kinbandje, ook wel de kinriem genoemd, is een ander belangrijk onderdeel van een motorhelm. Dit bandje zorgt ervoor dat de helm stevig op je hoofd blijft zitten, zelfs bij hoge snelheden. Het kinbandje is meestal gemaakt van nylon, een sterk en duurzaam materiaal dat comfortabel aanvoelt op de huid.

Het is essentieel dat het kinbandje gemakkelijk verstelbaar is, zodat je de helm perfect kunt afstellen op de vorm van je hoofd. Sommige helmen hebben zelfs een snelkoppelingssysteem, waarmee je het kinbandje snel en eenvoudig kunt openen en sluiten, zelfs met handschoenen aan.

Ventilatiesystemen: comfortabel rijden in alle omstandigheden

Om ervoor te zorgen dat je hoofd koel en comfortabel blijft tijdens het rijden, hebben veel motorhelmen ventilatiesystemen. Deze systemen zorgen voor een optimale luchtstroom binnenin de helm, waardoor overtollige hitte en vocht kunnen worden afgevoerd.

De ventilatiesystemen bestaan meestal uit meerdere luchtinlaten aan de voorkant van de helm en luchtuitlaten aan de achterkant. Deze kunnen worden geopend en gesloten, afhankelijk van de weersomstandigheden en je persoonlijke voorkeur. Hierdoor kun je de luchtstroom reguleren en je hoofd koel houden tijdens warme zomerritten, maar ook warmte behouden tijdens koudere ritten.

Samenvattend

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om niet alleen te letten op de buitenschaal en binnenvoering, maar ook op andere materialen en kenmerken. Het vizier, het kinbandje en de ventilatiesystemen spelen allemaal een belangrijke rol in het comfort, de veiligheid en de functionaliteit van de helm.

Hieronder vind je enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het kiezen van een motorhelm:

 • Kies een helm met een vizier van polycarbonaat voor helder zicht en bescherming tegen de elementen.
 • Overweeg een helm met een ingebouwd zonnevizier voor extra gemak.
 • Let op een verstelbaar kinbandje gemaakt van nylon voor comfort en veiligheid.
 • Controleer of de helm ventilatiesystemen heeft om je hoofd koel en comfortabel te houden.

Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van een motorhelm die perfect past bij jouw behoeften en rijstijl. Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat en investeer in een kwaliteitshelm van een gerenommeerd merk zoals Arai, Shoei of AGV.

Belangrijke afsluitende opmerkingen over materialen voor motorhelmen

Conclusie:

Bij het maken van motorhelmen worden verschillende materialen gebruikt, zoals glasvezel, carbonvezel en polycarbonaat. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en biedt een andere mate van bescherming. Glasvezel en carbonvezel bieden over het algemeen een hogere bescherming dan polycarbonaat, maar zijn ook duurder. Het is dus belangrijk om bij het kiezen van een motorhelm rekening te houden met je rijstijl en behoeften op het gebied van veiligheid en comfort. Zo kun je de juiste helm vinden die past bij jouw wensen en eisen.

8 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb onlangs een val gemaakt met mijn motor en mijn helm heeft me echt goed beschermd. Ik ben zo blij dat ik een kwaliteitshelm heb gekozen met de juiste materialen!

 2. Ik ben zelf een motorrijder en ik heb gemerkt dat helmen met een buitenschaal van polycarbonaat minder duur zijn dan helmen met een buitenschaal van koolstofvezel. Maar bieden ze ook dezelfde bescherming?

  • Goede vraag! Polycarbonaat helmen bieden over het algemeen een goede bescherming, maar koolstofvezel helmen zijn vaak lichter en sterker. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur en budget.

 3. Bedankt voor dit informatieve artikel! Heb je nog aanbevelingen voor verdere lectuur over motorhelmen en veiligheid?

  • Graag gedaan! Als je meer wilt lezen over motorhelmen en veiligheid, raad ik je aan om te kijken naar de publicaties van de Europese Motorrijders Federatie (EMF) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Ze hebben veel waardevolle informatie over dit onderwerp.

 4. Ik heb ooit een motorhelm gehad waarvan de binnenvoering na een paar maanden begon te verzakken. Zijn er bepaalde materialen die langer meegaan en hun vorm behouden?

  • Dat kan inderdaad een probleem zijn. Helmen met een binnenvoering van EPS (geëxpandeerd polystyreen) hebben vaak een betere vormvastheid en gaan langer mee.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen