Welke materialen worden gebruikt bij het maken van een integraal motorhelm?

Welkom bij onze blogpost over het maken van een integraal motorhelm! We begrijpen dat het kiezen van de juiste motorhelm een belangrijke beslissing is, omdat jouw veiligheid op de weg ervan afhangt. Daarom willen we jou helpen bij het begrijpen van de verschillende materialen die worden gebruikt bij het maken van een integraal motorhelm. We zullen de buitenkant, het binnenwerk en het vizier van de helm bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Laten we dus snel beginnen!

De buitenkant van de helm

Wanneer je op zoek bent naar een motorhelm, is het belangrijk om te weten welke materialen er worden gebruikt voor de buitenkant van de helm. De buitenkant van een integraal motorhelm is meestal gemaakt van een harde kunststof, zoals polycarbonaat of glasvezel. In deze blogpost zullen we de eigenschappen van deze materialen bespreken en waarom ze zo belangrijk zijn voor de bescherming van je hoofd tijdens het motorrijden.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is een populair materiaal dat veel wordt gebruikt in de productie van motorhelmen. Dit materiaal is bijzonder licht van gewicht, waardoor het comfortabel is om te dragen tijdens lange ritten. Daarnaast biedt polycarbonaat een goede bescherming tegen impact. Het heeft een hoge weerstand tegen krassen en deuken, waardoor de buitenkant van de helm er langer mooi uit zal blijven zien. Een ander voordeel van polycarbonaat is dat het gemakkelijk te bewerken is, waardoor fabrikanten het kunnen vormen in verschillende stijlen en designs.

Voorbeelden van motorhelmen met een buitenkant van polycarbonaat zijn onder andere de Shoei GT-Air II en de Arai Quantum-X. Deze helmen combineren de beschermende eigenschappen van polycarbonaat met een stijlvol design en comfortabele pasvorm.

Glasvezel

Glasvezel is een ander materiaal dat vaak wordt gebruikt voor de buitenkant van motorhelmen. Het is zeer sterk en biedt uitstekende bescherming tegen impact. Glasvezelhelmen zijn over het algemeen lichter dan helmen van polycarbonaat, wat het draagcomfort verhoogt. Daarnaast heeft glasvezel een hoge weerstand tegen krassen en deuken, waardoor de helm er langer als nieuw uit zal blijven zien.

Een voorbeeld van een motorhelm met een buitenkant van glasvezel is de AGV Pista GP RR. Deze helm is ontworpen voor professionele racers en biedt ultieme bescherming en aerodynamica.

Vergelijking

Om je te helpen bij het maken van een keuze, hebben we een vergelijkingstabel opgesteld met de belangrijkste kenmerken van polycarbonaat en glasvezelhelmen:

Eigenschappen Polycarbonaat Glasvezel
Gewicht Licht Lichter
Bescherming tegen impact Goed Uitstekend
Weerstand tegen krassen en deuken Hoog Hoog
Vormbaarheid Gemakkelijk Moeilijker
Voorbeelden Shoei GT-Air II, Arai Quantum-X AGV Pista GP RR

Het binnenwerk van de helm

Het binnenwerk van een integraal motorhelm is een essentieel onderdeel dat zorgt voor comfort en veiligheid tijdens het rijden. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op de verschillende materialen die worden gebruikt in het binnenwerk van een motorhelm en hoe ze bijdragen aan een optimale rijervaring.

Voering van zacht schuim

Een belangrijk onderdeel van het binnenwerk is de voering, die vaak gemaakt is van zacht schuim, zoals EPS (geëxpandeerd polystyreen). Deze voering heeft verschillende functies:

 • Schokabsorptie: Het zachte schuim in de voering absorbeert schokken bij een val of botsing, waardoor de impact op het hoofd wordt verminderd. Dit is cruciaal voor de veiligheid van de rijder.
 • Comfort: De voering van zacht schuim zorgt voor een comfortabele pasvorm en voorkomt dat de helm gaat schuren of drukpunten veroorzaakt tijdens het dragen.
 • Ventilatie: Sommige helmen hebben ventilatiekanalen in de voering om de luchtstroom te bevorderen en het hoofd koel te houden tijdens het rijden.

Uitneembaar en wasbaar

Naast het materiaal van de voering is het ook belangrijk om te kijken naar de functionaliteit ervan. Veel helmen hebben een uitneembare en wasbare voering, wat verschillende voordelen biedt:

 • Hygiëne: Door de voering regelmatig te kunnen verwijderen en wassen, blijft de helm schoon en vrij van bacteriën en geurtjes.
 • Duurzaamheid: Een uitneembare voering zorgt ervoor dat je de helm langer kunt gebruiken. Als de voering versleten is, kun je deze eenvoudig vervangen zonder een nieuwe helm te hoeven kopen.
 • Pasvorm: Met een uitneembare voering kun je de pasvorm van de helm aanpassen aan jouw voorkeur. Als de voering te strak of te los zit, kun je deze eenvoudig vervangen door een ander formaat.

Merken en modellen

Er zijn talloze merken en modellen motorhelmen op de markt die gebruik maken van hoogwaardige materialen voor het binnenwerk. Enkele voorbeelden van bekende merken die bekend staan om hun kwaliteit en comfortabele binnenwerk zijn:

 • Shoei: De helmen van Shoei staan bekend om hun uitstekende pasvorm en hoogwaardige materialen.
 • AGV: AGV-helmen bieden een uitstekende combinatie van comfort, ventilatie en veiligheid.
 • Arai: Arai-helmen zijn geliefd bij veel motorrijders vanwege hun comfortabele voering en duurzaamheid.

Het vizier van de helm

Het vizier van een integraal motorhelm is een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke motorrijder. Het biedt niet alleen bescherming tegen impact en weersinvloeden, maar zorgt er ook voor dat je tijdens het rijden een helder zicht behoudt. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een goed vizier, de materialen waaruit deze gemaakt kunnen zijn en de extra features die sommige helmen bieden.

Helder en sterk: polycarbonaat vizieren

Een van de meest voorkomende materialen waaruit een vizier van een integraal motorhelm gemaakt kan zijn, is polycarbonaat. Dit materiaal staat bekend om zijn uitstekende weerstand tegen impact en biedt daarmee een optimale bescherming voor je gezicht en ogen. Bovendien is polycarbonaat helder genoeg om je een goed zicht te bieden, zelfs in verschillende weersomstandigheden.

Krasbestendigheid voor een langere levensduur

Het is frustrerend wanneer het vizier van je helm na een paar ritten al bekrast is. Gelukkig hebben sommige helmen een krasbestendige coating op het vizier, waardoor je langer van een helder zicht kunt genieten. Deze coating biedt een extra beschermingslaag tegen kleine krassen die kunnen ontstaan door dagelijks gebruik en blootstelling aan stof en vuil.

Extra features voor nog meer gebruiksgemak

Naast de basisfuncties bieden sommige helmen ook extra features om het gebruiksgemak te vergroten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 • Pinlock systeem: Dit systeem maakt gebruik van een extra lens aan de binnenzijde van het vizier om condensvorming tegen te gaan. Zo heb je altijd een helder zicht, zelfs tijdens vochtige omstandigheden.
 • Quick release mechanisme: Dit handige mechanisme maakt het verwisselen van het vizier snel en eenvoudig. Je kunt zonder gereedschap het vizier losmaken en vervangen, waardoor je altijd de juiste bescherming hebt voor de omstandigheden waarin je rijdt.
 • Geïntegreerd zonnevizier: Sommige helmen hebben een ingebouwd zonnevizier, dat je met één hand kunt bedienen. Dit biedt extra bescherming tegen fel zonlicht en voorkomt dat je een aparte zonnebril hoeft te dragen.

Vergelijkingstabel: kies het juiste vizier voor jouw behoeften

Merk/Model Materiaal Krasbestendigheid Extra features
ABC Helm Polycarbonaat Ja Pinlock systeem, Quick release mechanisme
XYZ Helm Polycarbonaat Nee Geïntegreerd zonnevizier
MotoPro Helm Glasvezel Ja Quick release mechanisme, Geïntegreerd zonnevizier
RideSafe Helm Polycarbonaat Ja Pinlock systeem, Geïntegreerd zonnevizier

Het kiezen van het juiste vizier hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Ga je voor een maximale krasbestendigheid? Wil je extra features zoals een geïntegreerd zonnevizier? Vergelijk verschillende merken en modellen om de helm te vinden die het beste bij jou past.

Conclusie

Een goed vizier is van cruciaal belang voor een veilige en comfortabele rit op de motor. Polycarbonaat vizieren bieden een uitstekende impactweerstand en helderheid, terwijl een krasbestendige coating de levensduur van het vizier verlengt. Extra features zoals een Pinlock systeem, quick release mechanisme en geïntegreerd zonnevizier kunnen het gebruiksgemak verder vergroten. Vergelijk verschillende merken en modellen om het vizier te vinden dat voldoet aan jouw specifieke behoeften en geniet van een helder zicht tijdens elke rit.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een integraal motorhelm

Bij het kiezen van een integraal motorhelm zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een integraal motorhelm biedt namelijk de meest complete bescherming voor je hoofd en gezicht tijdens het motorrijden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren die je moet overwegen bij het kiezen van een integraal motorhelm, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel bij het kiezen van een integraal motorhelm. Een helm die niet goed past, zal niet alleen oncomfortabel zijn om te dragen, maar kan ook de bescherming verminderen. Het is belangrijk om verschillende helmmaten en modellen uit te proberen om te bepalen welke het beste bij de vorm van je hoofd past. Let hierbij op de volgende punten:

 • De helm moet stevig op je hoofd zitten zonder te knellen.
 • De wangstukken moeten goed aansluiten, maar mogen niet te strak zitten.
 • Controleer of de kinband strak genoeg is, maar nog steeds comfortabel aanvoelt.

Gewicht

Een andere factor om te overwegen is het gewicht van de integraal motorhelm. Het dragen van een zware helm kan na verloop van tijd vermoeiend zijn en kan je rijervaring negatief beïnvloeden. Kies daarom voor een helm die licht genoeg is, zodat je deze langere tijd comfortabel kunt dragen. Let op, een lichtere helm betekent niet altijd dat de veiligheid in het gedrang komt. Moderne materialen en technologieën maken het mogelijk om lichte helmen te produceren zonder concessies te doen aan de veiligheid.

Ventilatie

Een goed ventilatiesysteem is van groot belang om comfortabel te kunnen rijden, vooral tijdens warme zomerdagen. Een integraal motorhelm met een efficiënt ventilatiesysteem zorgt voor voldoende luchtstroom en voorkomt dat je oververhit raakt. Let bij het kiezen van een helm op de volgende punten:

 • De aanwezigheid van ventilatieopeningen aan de voorkant, bovenkant en achterkant van de helm.
 • Verstelbare ventilatieopeningen, zodat je de luchtstroom kunt aanpassen aan je behoeften.
 • Een goed ontworpen uitlaat aan de achterkant van de helm om warme lucht af te voeren.

Veiligheidsnormen

De veiligheid van je hoofd en gezicht staat voorop bij het kiezen van een integraal motorhelm. Let daarom op de veiligheidsnormen waaraan een helm voldoet. De belangrijkste veiligheidsnormen voor motorhelmen zijn de ECE-norm en de DOT-norm. Zorg ervoor dat de helm die je kiest voldoet aan deze normen om maximale bescherming te garanderen.

De juiste keuze van materialen voor een veilige en duurzame integraal motorhelm

Samenvattend worden bij het maken van een integraal motorhelm materialen zoals polycarbonaat, glasvezel en EPS-schuim gebruikt. Het is belangrijk om een helm te kiezen die aan jouw behoeften en voorkeuren voldoet, rekening houdend met factoren zoals pasvorm, gewicht en veiligheidsnormen. We raden je aan om een helm te kiezen die comfortabel zit en voldoet aan de juiste veiligheidsnormen om optimale bescherming te bieden tijdens het motorrijden.

Veelgestelde vragen over integraalhelmen voor motorrijders

Worden er ook andere materialen gebruikt naast de traditionele materialen?

Ja, er worden zeker ook andere materialen gebruikt naast de traditionele materialen. In verschillende industrieën zie je een groeiend gebruik van nieuwe en innovatieve materialen. Denk bijvoorbeeld aan vezelversterkte kunststoffen, composieten en biologisch afbreekbare materialen. Deze materialen hebben vaak unieke eigenschappen, zoals een lager gewicht, hogere sterkte of betere duurzaamheid. Ze worden vaak gebruikt in sectoren zoals de luchtvaart, automotive, bouw en verpakkingen. Het gebruik van deze nieuwe materialen draagt bij aan de ontwikkeling van efficiëntere en duurzamere producten.

Welke eigenschappen hebben de materialen die worden gebruikt in een integraal motorhelm?

Een integraal motorhelm is een geavanceerd veiligheidsproduct dat gebruikmaakt van specifieke materialen om optimale bescherming te bieden. De belangrijkste eigenschappen van de materialen die worden gebruikt in een integraal motorhelm zijn:

 1. Buitenschaal: De buitenschaal van een integraal motorhelm is meestal gemaakt van een sterk en duurzaam materiaal zoals glasvezelversterkt kunststof (fiberglas), carbonvezel of een combinatie van beide. Deze materialen bieden een hoge mate van sterkte en stijfheid, waardoor de helm bestand is tegen impact en schokken.
 2. Schokabsorberende voering: De voering aan de binnenkant van de helm is vaak gemaakt van een schokabsorberend materiaal, zoals EPS (geëxpandeerd polystyreen). Dit materiaal absorbeert de energie die vrijkomt bij een impact, waardoor het hoofd van de drager wordt beschermd tegen letsel.
 3. Vizier: Het vizier van een integraal motorhelm is meestal gemaakt van een krasbestendig materiaal, zoals polycarbonaat. Dit zorgt voor een helder zicht en beschermt de ogen tegen wind, stof en insecten tijdens het rijden.
 4. Voering en comfortabel materiaal: De voering aan de binnenzijde van de helm is doorgaans gemaakt van comfortabel en ademend materiaal, zoals zacht schuim of vochtafvoerend textiel. Dit zorgt voor een goede pasvorm en draagcomfort tijdens het rijden.

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik vraag me af welke materialen het meest duurzaam zijn voor de buitenkant van de helm. Zijn er bepaalde materialen die beter bestand zijn tegen schokken en krassen?

 2. Bedankt voor je vraag! Bij het maken van een integraal motorhelm worden vaak materialen zoals polycarbonaat, glasvezel en carbon gebruikt voor de buitenkant. Deze materialen zijn allemaal zeer duurzaam en bieden goede bescherming tegen schokken en krassen.

 3. Er is veel discussie over het gebruik van modulaire motorhelmen versus integraal motorhelmen. Sommige mensen geven de voorkeur aan de flexibiliteit van een modulaire helm, terwijl anderen beweren dat een integrale helm over het algemeen veiliger is. Wat zijn jouw gedachten hierover?

  • Dat is inderdaad een interessante discussie! Hoewel modulaire helmen handig kunnen zijn, wordt algemeen aangenomen dat integrale helmen over het algemeen meer bescherming bieden. Bij een integrale helm is er geen scharnierpunt, wat kan bijdragen aan een betere bescherming bij een ongeval. Het is echter belangrijk om te kiezen wat voor jou het beste werkt op basis van je rijstijl en voorkeuren.

 4. Een handige tip bij het kiezen van een integraal motorhelm is om te letten op het type vizier. Een anti-condens vizier kan erg handig zijn, vooral bij slecht weer of in vochtige omstandigheden. Het zorgt ervoor dat je goed zicht blijft houden tijdens het rijden.

  • Bedankt voor het delen van deze tip! Inderdaad, een anti-condens vizier kan een grote meerwaarde zijn, vooral in bepaalde weersomstandigheden. Het is zeker belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een integraal motorhelm.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen