Welke integraal motorhelmen bieden de beste balans tussen comfort en veiligheid?

Als gepassioneerde motorrijder begrijp ik hoe belangrijk het is om een motorhelm te hebben die zowel comfortabel als veilig is. Het vinden van de juiste balans tussen deze twee aspecten kan echter een uitdaging zijn. Daarom ben ik hier om je te helpen! In deze blogpost zullen we de beste integraal motorhelmen van 2022 onder de loep nemen en ontdekken hoe ze een optimale balans bieden tussen comfort en veiligheid. We zullen de verschillende factoren onderzoeken die van invloed zijn op de keuze van een motorhelm, zodat jij met vertrouwen de juiste beslissing kunt nemen. Laten we samen op reis gaan en de wereld van integraal motorhelmen verkennen!

Belang van comfort in een motorhelm

Als motorrijder weet je hoe belangrijk het is om een comfortabele motorhelm te dragen. Het is niet alleen essentieel voor je veiligheid, maar het kan ook je rijervaring verbeteren. In dit gedeelte zullen we de verschillende aspecten van comfort in een motorhelm bespreken, zodat je de juiste keuze kunt maken bij het kopen van een nieuwe helm.

Gewicht van de helm

Het gewicht van een motorhelm is een belangrijk aspect van het comfort. Een te zware helm kan na verloop van tijd vermoeiend worden en kan je nek belasten tijdens het rijden. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een helm die licht van gewicht is. Hier zijn enkele voordelen van een lichte helm:

 • Minder belasting voor je nekspieren tijdens lange ritten.
 • Verbeterde wendbaarheid en manoeuvreerbaarheid.
 • Minder vermoeidheid, waardoor je langer comfortabel kunt rijden.

Pasvorm

Een goede pasvorm is cruciaal voor het comfort van een motorhelm. Een helm die te strak zit, kan hoofdpijn veroorzaken en ongemakkelijk aanvoelen. Een te losse helm biedt daarentegen mogelijk niet voldoende bescherming bij een val. Hier zijn enkele tips om de juiste pasvorm te vinden:

 • Meet je hoofdomtrek om de juiste maat te bepalen.
 • Pas verschillende merken en modellen om te zien welke het beste bij je hoofdvorm past.
 • Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak.

Ventilatie

Tijdens het rijden kan het behoorlijk warm worden in een motorhelm, vooral tijdens de zomermaanden. Een goede ventilatie is daarom van essentieel belang voor het comfort. Hier zijn enkele voordelen van een goed geventileerde helm:

 • Afvoeren van warmte en vocht, waardoor je hoofd koel en droog blijft.
 • Voorkomen van beslagen vizier, waardoor je goed zicht behoudt.
 • Verminderen van zweet en onaangename geuren.

Andere comfortkenmerken

Naast het gewicht, de pasvorm en de ventilatie zijn er nog andere comfortkenmerken waar je op kunt letten bij het kopen van een motorhelm. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Gevoerde binnenvoering voor extra comfort.
 • Uitneembare en wasbare voering voor hygiëne.
 • Geïntegreerd zonnevizier voor bescherming tegen fel zonlicht.
 • Geluidsisolatie om het lawaai van de wind te verminderen.

Veiligheidskenmerken van een integraal motorhelm

Als het om veiligheid gaat, is er geen compromis te maken bij het kiezen van een motorhelm. Een integraal helm is een van de meest veilige opties op de markt, en in dit artikel zullen we de belangrijkste veiligheidskenmerken van deze helmen bespreken. We zullen kijken naar de impactbescherming, sluitingssystemen, het vizier en andere aspecten die de veiligheid van de rijder vergroten.

Impactbescherming

De integraal helm staat bekend om zijn uitstekende impactbescherming. Deze helmen bedekken het hele hoofd, inclusief de kin, en bieden daardoor een betere bescherming bij ongevallen. Een integraal helm is ontworpen om de impactkrachten te absorberen en te verspreiden over een groter oppervlak, waardoor de kans op ernstig letsel wordt verminderd. Enkele kenmerken van impactbescherming bij een integraal helm zijn:

 • Geavanceerde schaalconstructie: De buitenste schaal van een integraal helm is meestal gemaakt van materialen zoals glasvezel, carbon of polycarbonaat, die een hoge mate van sterkte en slagvastheid bieden.
 • EPS-voering: De binnenvoering van een integraal helm is meestal gemaakt van Expanded Polystyrene (EPS) schuim, dat de impactkrachten absorbeert en de energie verspreidt.
 • Dubbel-D-ring sluitingssysteem: De meeste integraal helmen hebben een dubbel-D-ring sluitingssysteem, dat zorgt voor een stevige en veilige pasvorm.

Sluitingssystemen

Een goed sluitingssysteem is essentieel voor de veiligheid van een integraal helm. Het zorgt ervoor dat de helm stevig op zijn plaats blijft, zelfs bij hoge snelheden of in geval van een ongeluk. Er zijn verschillende sluitingssystemen beschikbaar, maar de meest gebruikte zijn:

 • Dubbel-D-ring: Dit klassieke sluitingssysteem biedt een veilige pasvorm en is gemakkelijk aan te passen. Het vereist echter wat handigheid om te gebruiken.
 • Micrometrische snelsluiting: Dit sluitingssysteem is gemakkelijk te gebruiken en biedt een snelle en nauwkeurige pasvorm. Het kan met één hand worden bediend, wat handig is bij het dragen van handschoenen.

Vizier

Het vizier is een ander belangrijk veiligheidskenmerk van een integraal helm. Het biedt bescherming tegen stof, wind, regen en andere weersomstandigheden, en zorgt ervoor dat de rijder een duidelijk zicht heeft op de weg. Enkele kenmerken van een vizier bij een integraal helm zijn:

 • Krasbestendigheid: Een hoogwaardig vizier is krasbestendig en zorgt voor een helder zicht zonder vervorming.
 • Anti-condens coating: Sommige vizieren hebben een anti-condens coating, waardoor het vizier niet beslaat bij koud weer of hoge luchtvochtigheid.
 • Snelsluitingssysteem: Sommige integraal helmen hebben een snelsluitingssysteem voor het vizier, waardoor het gemakkelijk kan worden vervangen of verwijderd.

Andere veiligheidsaspecten

Naast de bovengenoemde kenmerken zijn er nog andere aspecten die de veiligheid van een integraal helm vergroten. Enkele van deze aspecten zijn:

 • Ventilatiesysteem: Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een comfortabele rijervaring en voorkomt oververhitting.
 • Gewicht: Een lichte integraal helm zorgt voor minder belasting op de nek en hoofd, wat de vermoeidheid van de rijder kan verminderen.
 • Helmkeuring: Let altijd op of de integraal helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals de Europese ECE 22.05 norm.

Het kiezen van de juiste integraal helm met de juiste veiligheidskenmerken is essentieel voor de bescherming van de rijder. Het is belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke voorkeuren en behoeften, evenals met de certificeringen en het beoogde gebruik van de helm. Vergeet niet dat een kwalitatieve helm een investering in veiligheid is die de moeite waard is.

Heeft u nog vragen over integraal helmen of heeft u advies nodig bij het kiezen van de juiste helm voor uw behoeften? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een motorhelm

Bij het kiezen van een integrale motorhelm zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om een helm te selecteren die niet alleen comfortabel is, maar ook voldoet aan de veiligheidsnormen en je maximale bescherming biedt tijdens het rijden. Hieronder bespreken we enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van de juiste motorhelm.

1. Pasvorm en maat

Een goede pasvorm is essentieel voor je comfort en veiligheid op de weg. Bij het selecteren van een motorhelm is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Hier zijn enkele tips om de juiste maat te bepalen:

 • Meet de omtrek van je hoofd met behulp van een meetlint.
 • Vergelijk je metingen met de maattabel van de fabrikant om de juiste maat te vinden.
 • Pas de helm altijd aan voordat je hem koopt om ervoor te zorgen dat hij goed past en niet te strak of te los zit.

2. ECE-goedkeuring

Bij het kiezen van een motorhelm is het van groot belang dat deze voldoet aan de veiligheidsnormen. De ECE-goedkeuring is een Europese standaard die aangeeft dat de helm voldoet aan de minimale veiligheidseisen. Controleer altijd of de helm die je overweegt deze goedkeuring heeft.

3. Materiaal en constructie

Het materiaal en de constructie van de helm spelen een belangrijke rol in de bescherming die hij biedt. Over het algemeen zijn helmen gemaakt van materialen zoals polycarbonaat, glasvezel of carbon. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Polycarbonaat: lichtgewicht en betaalbaar.
 • Glasvezel: sterker en duurzamer dan polycarbonaat, maar ook iets duurder.
 • Carbon: extreem licht en sterk, maar kan prijzig zijn.

4. Vizier

Het vizier van de helm is een belangrijk onderdeel dat je ogen beschermt tegen wind, vuil en insecten. Het is belangrijk om een vizier te kiezen dat goed past bij je rijstijl en omgevingsomstandigheden. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Heldere vizieren bieden een breed zicht en zijn geschikt voor verschillende weersomstandigheden.
 • Getinte vizieren verminderen schittering en zijn ideaal voor zonnige dagen.
 • Pinlock-vizieren voorkomen beslaan en bieden helder zicht in vochtige omstandigheden.

5. Ventilatie

Goede ventilatie is essentieel om comfortabel te blijven tijdens het rijden. Een helm met goede ventilatie kan helpen om oververhitting en condensvorming te voorkomen. Hier zijn enkele kenmerken om op te letten:

 • Vents aan de voorkant en bovenkant van de helm voor een optimale luchtstroom.
 • Verstelbare ventilatieopeningen zodat je de luchtstroom kunt aanpassen aan je behoeften.
 • Uitlaatopeningen aan de achterkant van de helm om warme lucht af te voeren.

6. Gewicht

Een lichte helm zorgt voor minder belasting op je nek en schouders tijdens het rijden. Het gewicht van de helm kan variëren afhankelijk van het materiaal en de constructie. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen gewicht en bescherming.

7. Extra functies

Sommige helmen bieden extra functies die je rijervaring kunnen verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden van extra functies om op te letten:

 • Geïntegreerde zonneklep voor bescherming tegen fel zonlicht.
 • Uitneembare en wasbare voering voor eenvoudig onderhoud.
 • Quick-release kinband voor gemakkelijk aan- en uittrekken.

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om rekening te houden met al deze factoren om de juiste keuze te maken. Vergeet niet dat de veiligheid voorop staat, dus zorg ervoor dat de helm die je kiest voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen en je optimale bescherming biedt tijdens het rijden.

Aanbevelingen voor de beste integraal motorhelmen van 2022

Bij de keuze voor een motorhelm is het essentieel om zowel comfort als veiligheid in overweging te nemen. Een integraal motorhelm biedt de meest uitgebreide bescherming voor motorrijders, omdat deze het hele hoofd en gezicht bedekt. Op basis van ons onderzoek en de besproken factoren, hebben we enkele aanbevelingen samengesteld voor de beste integraal motorhelmen van 2022. Hier is een overzicht van de beste opties op de markt:

1. Schuberth C4 Pro

 • Hoogwaardige bouwkwaliteit en innovatieve veiligheidskenmerken.
 • Geïntegreerd zonnevizier voor gemakkelijke aanpassing aan veranderende lichtomstandigheden.
 • Uitstekende geluidsisolatie voor een rustige en comfortabele rit.
 • Verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

2. Shoei RF-1400

 • Lichtgewicht en aerodynamisch ontwerp voor verbeterde stabiliteit op hoge snelheden.
 • Geavanceerde ventilatiekanalen zorgen voor een optimale luchtstroom en koeling tijdens het rijden.
 • Uitneembare en wasbare binnenvoering voor eenvoudig onderhoud.
 • Voorzien van een PINLOCK anti-condens vizier voor helder zicht onder alle omstandigheden.

3. AGV Pista GP RR

 • Gebruikt geavanceerde technologieën en materialen die afkomstig zijn uit de MotoGP.
 • Aerodynamisch ontwerp maximaliseert stabiliteit en vermindert windgeruis.
 • Uitstekende ventilatie dankzij meerdere luchtinlaten en uitlaten.
 • Carbon fiber buitenschaal biedt maximale bescherming bij een laag gewicht.

4. Arai Corsair-X

 • Handgemaakt en met de hand gecontroleerd voor de hoogste kwaliteit.
 • Variabel Axis System (VAS) viziermechanisme zorgt voor een breder gezichtsveld.
 • Verwijderbaar en wasbaar interieur met antibacteriële eigenschappen.
 • Leverbaar in verschillende grafische ontwerpen en kleurstellingen.

Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op een combinatie van belangrijke factoren zoals veiligheid, comfort, ventilatie en bouwkwaliteit. Het is belangrijk om elke helm te passen en te testen voordat je een definitieve keuze maakt, omdat persoonlijke voorkeuren kunnen variëren.

Vergelijkende tabel

Helmmodel Bouwkwaliteit Ventilatie Gewicht Viziermechanisme Prijs
Schuberth C4 Pro Hoog Goed 1,570g Geïntegreerd zonnevizier €499
Shoei RF-1400 Uitstekend Uitstekend 1,450g PINLOCK anti-condens vizier €599
AGV Pista GP RR Uitstekend Uitstekend 1,350g Race-afgeleid viziermechanisme €999
Arai Corsair-X Uitstekend Goed 1,540g Variabel Axis System (VAS) €699

Het kiezen van de beste integraal motorhelm is een persoonlijke beslissing, maar met deze aanbevelingen heb je een goed startpunt om de juiste keuze te maken. Vergeet niet om altijd de pasvorm en comfort te testen voordat je tot aankoop overgaat. Veiligheid staat altijd voorop, dus investeer in een kwaliteitshelm die jouw rit zo aangenaam en veilig mogelijk maakt.

Onze conclusie: De ideale integraal motorhelm voor comfort en veiligheid

Conclusie:

Bij het kiezen van een integraal motorhelm is het essentieel om zowel comfort als veiligheid in overweging te nemen. Door op de genoemde factoren te letten en onze aanbevelingen te volgen, kun je de beste balans vinden. We wensen je veel veilige en comfortabele ritten toe!

7 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb zelf goede ervaringen met de Shoei GT-Air II motorhelm. Het biedt een uitstekende balans tussen comfort en veiligheid, met een comfortabele pasvorm en hoogwaardige materialen.

 2. Reply
  SpringendeKikker mei 1, 2024 op 7:36 pm

  Zijn er bepaalde merken die bekend staan om hun innovatieve veiligheidskenmerken? Ik ben benieuwd naar welke merken ik moet overwegen bij het kiezen van een integraal motorhelm.

  • Ja, er zijn verschillende merken die bekend staan om hun innovatieve veiligheidskenmerken. Enkele merken om te overwegen zijn AGV, Arai en Schuberth. Ze hebben allemaal geavanceerde technologieën en veiligheidssystemen in hun helmen geïntegreerd.

 3. Kun je enkele aanbevelingen doen voor integraal motorhelmen specifiek voor mensen met een bril? Ik heb moeite met het vinden van een helm die goed past en comfortabel is met mijn bril op.

  • Natuurlijk! Een integraal motorhelm met een uitsparing in de binnenvoering voor de brilpoten kan een goede optie zijn. Enkele helmen die specifiek ontworpen zijn voor mensen met een bril zijn de Shoei Neotec II en de Schuberth C4 Pro. Deze helmen bieden ruimte en comfort voor brildragers.

 4. Bedankt voor je suggestie! Ik zal zeker overwegen om in toekomstige artikelen de prijs-kwaliteitverhouding van integraal motorhelmen te bespreken.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen