Welke HJC motorhelm is het meest geschikt voor lange afstanden?

Hallo daar! Ben je een enthousiaste motorrijder die graag lange afstanden aflegt? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost gaan we het hebben over een belangrijk onderwerp voor jou: welke HJC motorhelm het meest geschikt is voor lange afstanden. We begrijpen dat comfort, bescherming en functionaliteit essentieel zijn tijdens lange ritten, en daarom willen we je helpen bij het maken van de juiste keuze. Of je nu een ervaren rijder bent die regelmatig lange tochten maakt of een nieuweling die zich voorbereidt op een eerste avontuur op de weg, we hebben alle informatie die je nodig hebt. Dus leun achterover, ontspan en laten we beginnen met het ontdekken van de beste HJC motorhelm voor jouw lange afstanden!

De pasvorm en comfort van een helm voor lange afstanden

Een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van een helm voor lange afstanden is de pasvorm en het comfort. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat de helm goed op je hoofd zit en niet gaat verschuiven tijdens het rijden. Daarnaast is het belangrijk dat de helm comfortabel is, zodat je geen last krijgt van drukpunten of nekpijn na lange uren op de motor.

De juiste maat

Een helm die te groot of te klein is, kan zorgen voor ongemak en verminderde veiligheid. Het is daarom essentieel om de juiste maat te kiezen. Meet de omtrek van je hoofd op, net boven je wenkbrauwen, en vergelijk dit met de maattabel van de helmfabrikant. Verschillende merken en modellen kunnen enigszins variëren in de maten, dus het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het maken van je keuze.

Verstelbare pasvormsystemen

Sommige helmen hebben verstelbare pasvormsystemen, zoals een draaiknop aan de achterkant van de helm, waarmee je de pasvorm kunt aanpassen aan de vorm van je hoofd. Dit zorgt voor een nog betere pasvorm en voorkomt dat de helm losraakt tijdens het rijden. Merken zoals Shoei, Arai en AGV staan bekend om hun verstelbare pasvormsystemen die veel comfort bieden.

Binnenvoering en ventilatie

Een comfortabele helm heeft ook een zachte en goed passende binnenvoering. Deze voering kan gemaakt zijn van materialen zoals antibacterieel textiel of vochtafvoerend materiaal om zweet en geurtjes te verminderen. Een goede ventilatie is ook belangrijk om oververhitting te voorkomen tijdens warme ritten. Helmen met geïntegreerde ventilatiekanalen en verstelbare ventilatieopeningen, zoals de Schuberth C4 Pro en de HJC RPHA 11, zorgen voor een goede luchtstroom en houden je hoofd koel.

Gewicht en aerodynamica

Een lichte helm kan een groot verschil maken tijdens lange ritten. Het dragen van een zware helm kan vermoeiend zijn voor je nekspieren en kan uiteindelijk leiden tot nekpijn. Kijk dus naar helmen die gemaakt zijn van lichtgewicht materialen, zoals carbonvezel of glasvezel, zoals de Shark Spartan Carbon 3 of de Bell Race Star Flex. Daarnaast is een goede aerodynamica belangrijk om windgeruis en turbulentie te verminderen, wat bijdraagt aan een comfortabele rijervaring.

Extra functies

Naast de pasvorm en het comfort zijn er nog andere extra functies die het rijden nog aangenamer kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een geïntegreerd zonnevizier, een pinlock vizier tegen beslaan, of een Bluetooth communicatiesysteem. Sommige merken, zoals Schuberth en Sena, bieden helmen met deze extra functies, waardoor je niet alleen comfortabel, maar ook veilig en geconnecteerd kunt rijden.

 • De pasvorm en het comfort van een helm zijn essentieel voor lange ritten.
 • Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest.
 • Verstelbare pasvormsystemen bieden extra comfort en zorgen ervoor dat de helm goed blijft zitten.
 • Een goede binnenvoering en ventilatie zorgen voor extra comfort en voorkomen oververhitting.
 • Kijk naar lichtgewicht helmen met een goede aerodynamica om nekpijn te voorkomen.
 • Overweeg helmen met extra functies zoals een geïntegreerd zonnevizier of Bluetooth communicatiesysteem voor nog meer gemak tijdens het rijden.

Geluidsisolatie en ventilatie

Wanneer je lange ritten maakt op je motor, is het belangrijk om op verschillende aspecten van je helm te letten. Eén van die aspecten is de geluidsisolatie, waardoor je minder last hebt van windgeruis en andere storende geluiden. Daarnaast speelt ook de ventilatie van je helm een grote rol, vooral tijdens warme zomerritten, om oververhitting te voorkomen. In deze blogpost leggen we uit waarom geluidsisolatie en ventilatie belangrijk zijn en hoe je de juiste helm kunt kiezen met deze eigenschappen.

Geluidsisolatie: Het belang van een stille rit

Minder last van windgeruis en andere storende geluiden

Een goede geluidsisolatie zorgt ervoor dat je minder last hebt van windgeruis en andere storende geluiden tijdens het rijden. Dit kan het rijcomfort aanzienlijk verbeteren, vooral tijdens lange ritten. Je wilt immers volop kunnen genieten van het geluid van je motor en de omgeving, zonder dat storende geluiden je ervaring verpesten.

Merken en modellen met uitstekende geluidsisolatie

Er zijn verschillende merken en modellen helmen op de markt die bekend staan om hun uitstekende geluidsisolatie. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Schuberth C4 Pro: Deze helm staat bekend om zijn uitstekende geluidsisolatie en aerodynamica. Het minimaliseert windgeruis en andere storende geluiden, zodat je in alle rust kunt genieten van je motorrit.
 • Shoei GT-Air II: Deze helm heeft een geavanceerd ventilatiesysteem en biedt tegelijkertijd een goede geluidsisolatie. Het zorgt voor een stille en comfortabele rit, zelfs op hoge snelheden.
 • Arai Quantum-X: Deze helm combineert een hoog niveau van geluidsisolatie met een uitstekende ventilatie. Het zorgt voor een rustige en koele rit, ongeacht de weersomstandigheden.

Ventilatie: Houd het hoofd koel

Voorkom oververhitting tijdens warme zomerritten

Goede ventilatie in je helm is essentieel, vooral tijdens warme zomerritten. Het houdt je hoofd koel en voorkomt oververhitting, zodat je comfortabel en geconcentreerd kunt blijven rijden. Het laat ook zweet verdampen, waardoor je geen klam gevoel krijgt en je vizier niet beslaat.

Helmen met uitstekende ventilatie

Er zijn verschillende helmen op de markt die bekend staan om hun uitstekende ventilatie. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • AGV Pista GP-R: Deze helm heeft een geavanceerd ventilatiesysteem met meerdere luchtinlaten en -uitlaten. Het zorgt voor een goede luchtstroom en houdt je hoofd koel, zelfs tijdens intense ritten.
 • Bell Qualifier DLX: Deze helm heeft een verstelbaar ventilatiesysteem, waarmee je de luchtstroom kunt aanpassen aan jouw voorkeuren. Het zorgt voor een comfortabele en geventileerde rit, ongeacht het weer.
 • HJC RPHA 11 Pro: Deze helm heeft een geoptimaliseerd ventilatiesysteem met luchtinlaten en -uitlaten die zorgen voor een efficiënte luchtstroom. Het houdt je hoofd koel en comfortabel tijdens lange ritten.

De juiste helm kiezen: Geluidsisolatie en ventilatie

Bij het kiezen van de juiste helm is het belangrijk om rekening te houden met zowel geluidsisolatie als ventilatie. Hier zijn enkele tips om de juiste keuze te maken:

 • Probeer de helm altijd eerst uit voordat je hem koopt. Pas hem en controleer of hij goed past en comfortabel zit.
 • Let op de aanwezigheid van geluidsisolerende materialen, zoals schuim met hoge dichtheid, in de helm.
 • Controleer het ventilatiesysteem van de helm en zorg ervoor dat het voldoende luchtinlaten en -uitlaten heeft om een goede luchtstroom te garanderen.
 • Lees reviews en ervaringen van andere motorrijders om te achterhalen welke helmen goede geluidsisolatie en ventilatie bieden.

Gewicht en aerodynamica

Bij het kiezen van een helm zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. In ons vorige blogartikel hebben we het gehad over de pasvorm en ventilatie. Nu gaan we dieper in op twee andere belangrijke aspecten: het gewicht en de aerodynamica van de helm. Deze twee aspecten spelen een cruciale rol in het comfort en de veiligheid tijdens lange afstanden.

Het belang van een lichte helm

Een lichte helm heeft vele voordelen, vooral tijdens lange ritten. Hieronder leggen we uit waarom:

 • Minder vermoeidheid: Een lichte helm zorgt ervoor dat je minder snel vermoeid raakt tijdens lange ritten. Het dragen van een zware helm kan je nek- en schouderspieren belasten, waardoor vermoeidheid toeneemt. Met een lichte helm kun je langer comfortabel blijven rijden zonder dat je last krijgt van pijnlijke spieren.
 • Wendbaarheid: Een lichte helm heeft een positieve invloed op de wendbaarheid van je fiets. Het gewicht van je helm kan invloed hebben op hoe snel en gemakkelijk je kunt sturen. Met een lichte helm kun je sneller en nauwkeuriger reageren op veranderingen in de weg of het verkeer, wat de veiligheid vergroot.

De rol van aerodynamica

Naast het gewicht is ook de aerodynamica van de helm belangrijk. Hieronder lichten we toe waarom:

 • Stabiliteit: Een helm met goede aerodynamica is ontworpen om stabiel te blijven, zelfs bij hoge snelheden. Dit betekent dat de helm geen ongewenste trillingen of bewegingen veroorzaakt die je balans kunnen verstoren. Een stabiele helm vergroot je vertrouwen en veiligheid tijdens het rijden.
 • Snelheid: Een helm met goede aerodynamica kan je snelheid verhogen. Door de luchtweerstand te verminderen, kun je met minder inspanning dezelfde snelheid behouden. Dit kan vooral handig zijn tijdens wedstrijden of tijdritten, waar elke seconde telt.

Het vinden van de juiste balans

Bij het kiezen van een helm is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen gewicht en aerodynamica. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Test verschillende modellen: Probeer verschillende helmen uit en voel hoe ze aanvoelen tijdens het dragen. Let op het gewicht en hoe stabiel ze zijn bij hogere snelheden. Neem de tijd om te experimenteren en vind de helm die het beste bij je past.
 • Informeer naar de technologieën: Let op de technologieën die worden gebruikt in helmen. Sommige merken hebben speciale ontwerpen en materialen om het gewicht te verminderen en de aerodynamica te verbeteren. Verdiep je in de verschillende opties en kies degene die het beste aansluit bij jouw behoeften.
 • Lees reviews en vergelijk: Bekijk online reviews en vergelijk verschillende merken en modellen. Let hierbij specifiek op het gewicht en de aerodynamica. Dit kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen en de helm te vinden die aan jouw eisen voldoet.

Extra functies voor langeafstandsmotorrijden

Bij het kiezen van een HJC motorhelm voor lange afstanden zijn er nog een aantal extra functies die je kunt overwegen. Deze functies kunnen het rijgemak en comfort verder vergroten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste extra functies die je zou kunnen overwegen:

Geïntegreerd zonnevizier

Een van de extra functies die je kunt overwegen is een geïntegreerd zonnevizier. Dit is een handige toevoeging aan je motorhelm, vooral als je vaak rijdt in gebieden met veel zonlicht. Met een geïntegreerd zonnevizier kun je gemakkelijk het zonlicht blokkeren zonder dat je een aparte zonnebril hoeft te dragen. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort tijdens het rijden, maar ook voor een betere zichtbaarheid en veiligheid.

Voorbeelden van HJC motorhelmen met geïntegreerde zonnevizieren zijn onder andere de HJC RPHA 70, HJC RPHA 90 en HJC RPHA 11.

Pinlock anti-condens systeem

Een ander belangrijk extra kenmerk om te overwegen is het pinlock anti-condens systeem. Dit systeem voorkomt dat je vizier beslaat tijdens het rijden, wat vooral handig is bij koud weer of in vochtige omstandigheden. Door het pinlock anti-condens systeem blijft je vizier helder en heb je altijd een goed zicht op de weg.

Veel HJC motorhelmen zijn uitgerust met het pinlock anti-condens systeem, zoals de HJC FG-ST, HJC IS-MAX II en HJC RPHA 70.

Communicatiesysteem

Als je graag communiceert tijdens het rijden, bijvoorbeeld met een passagier of andere motorrijders, dan is een ingebouwd communicatiesysteem een goede extra functie om te overwegen. Met een communicatiesysteem kun je gemakkelijk in contact blijven met anderen, zonder dat je je helm af hoeft te zetten of je telefoon hoeft te gebruiken.

HJC biedt verschillende motorhelmen aan met een geïntegreerd communicatiesysteem, zoals de HJC RPHA 90S Carbon en HJC RPHA 70 ST.

Het kiezen van de juiste HJC motorhelm voor comfortabele lange afstanden

Conclusie:

Het kiezen van de ideale HJC motorhelm voor lange afstanden vereist aandacht voor verschillende aspecten, zoals pasvorm, comfort, geluidsisolatie, ventilatie, gewicht, aerodynamica en eventuele extra functies. Op basis van deze factoren raden we aan om te kijken naar modellen zoals de HJC RPHA 70 of de HJC RPHA 11. Deze helmen zijn specifiek ontworpen voor lange afstanden en bieden uitstekende prestaties op al deze gebieden. Met een van deze modellen ben je goed uitgerust voor comfortabele en veilige ritten over lange afstanden.

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kun je meer informatie geven over de geluidsisolatie van HJC motorhelmen?

  • Natuurlijk! HJC motorhelmen staan bekend om hun uitstekende geluidsisolatie. Ze zijn voorzien van geavanceerde technologieën om het geluid van de wind en het verkeer tot een minimum te beperken. Dit zorgt voor een comfortabele en rustige rit, zelfs tijdens lange afstanden.

 2. Kun je een specifieke HJC motorhelm aanbevelen voor lange afstanden?

 3. Natuurlijk! Voor lange afstanden zou ik de HJC RPHA 70 of de HJC RPHA 90 aanbevelen. Beide helmen bieden uitstekend comfort en zijn speciaal ontworpen voor lange ritten.

 4. Heb je enkele tips voor het onderhoud van HJC motorhelmen?

  • Absoluut! Het is belangrijk om de binnenvoering van de helm regelmatig te wassen en te laten drogen. Daarnaast is het ook aan te raden om de helm regelmatig te controleren op slijtage en de sluiting goed te onderhouden. Een goede onderhoudsbeurt zal de levensduur van de helm verlengen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen