Welke helmtypes zijn het meest geschikt voor langeafstandsritten?

Hey daar, avontuurlijke fietser! Ben je klaar om je volgende langeafstandsrit te maken? Voordat je op pad gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste helm draagt. Wist je dat het dragen van de verkeerde helm je rit kan verpesten? Ja, serieus! Dus blijf nog even hangen, want in deze blogpost gaan we je alles vertellen over welke helmtypes het meest geschikt zijn voor langeafstandsritten. We delen handige tips en inzichten, zodat jij straks veilig en comfortabel op pad kunt.

Belangrijke factoren om rekening mee te houden

Bij het kiezen van een helm voor langeafstandsritten zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om een helm te vinden die niet alleen comfortabel is, maar ook voldoet aan jouw specifieke behoeften tijdens lange ritten. In dit artikel zullen we de belangrijkste factoren in detail bespreken en uitleggen waarom ze van belang zijn.

Comfort

Comfort is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een helm voor langeafstandsritten. Tijdens lange ritten wil je niet afgeleid worden door een oncomfortabele helm die drukpunten veroorzaakt. Enkele aspecten van comfort waar je op moet letten zijn:

 • Pasvorm: Een helm moet goed passen en niet te strak of te los zitten. Verschillende merken en modellen hebben vaak verschillende pasvormen, dus het is belangrijk om te experimenteren en te proberen welke het beste bij jouw hoofd past.
 • Gewicht: Een lichte helm kan het comfort tijdens langeafstandsritten aanzienlijk verbeteren. Het kan vermoeidheid verminderen en ervoor zorgen dat je niet constant het gewicht van de helm voelt.
 • Kussen en voering: Een goede padding en voering zorgen voor extra comfort en voorkomen schuren en irritatie tijdens lange ritten.

Aerodynamica

Tijdens langeafstandsritten wil je zo min mogelijk weerstand ervaren, zodat je optimaal kunt presteren. Een aerodynamische helm kan je helpen om sneller te gaan en minder energie te verbruiken. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van aerodynamica waar je op kunt letten:

 • Vorm: Een gestroomlijnde vorm met minimale luchtweerstand kan je helpen om sneller te fietsen. Helmen met een druppelvormige achterkant zijn vaak aerodynamischer dan helmen met een rechte achterkant.
 • Windtunneltests: Veel merken onderwerpen hun helmen aan uitgebreide windtunneltests om de aerodynamische prestaties te optimaliseren. Kijk naar helmen die getest zijn en bewezen hebben goed te presteren in windtunnels.

Ventilatie

Tijdens langeafstandsritten kan het behoorlijk warm worden, vooral in de zomermaanden. Een goede ventilatie in je helm kan helpen om je hoofd koel te houden en oververhitting te voorkomen. Enkele aspecten van ventilatie om op te letten zijn:

 • Ventilatieopeningen: Kijk naar helmen met voldoende ventilatieopeningen die luchtstroom mogelijk maken. Helmen met grote ventilatieopeningen aan de voorkant en achterkant zijn vaak het meest efficiënt in het koelen van je hoofd.
 • Kanalen: Sommige helmen hebben interne kanalen die de luchtstroom verbeteren en de warmte afvoeren. Deze kanalen helpen bij het afvoeren van warmte en zorgen voor een betere ventilatie.

Geluidsreductie

Bij langeafstandsritten kan windgeruis behoorlijk hinderlijk zijn, vooral wanneer je urenlang op hoge snelheden fietst. Een helm met goede geluidsreductie kan het comfort aanzienlijk verbeteren. Enkele aspecten van geluidsreductie om op te letten zijn:

 • Windtunneltests: Merken die windtunneltests uitvoeren, testen vaak ook het geluidsniveau van hun helmen. Kijk naar helmen die getest zijn en bewezen hebben het geluidsniveau te verminderen.
 • Aerodynamica: Een aerodynamische helm kan ook bijdragen aan het verminderen van het windgeruis.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een helm voor langeafstandsritten. Door te letten op comfort, aerodynamica, ventilatie en geluidsreductie kun je een helm vinden die optimaal presteert tijdens lange ritten en jou het gewenste comfort biedt.

Uitstekende bescherming

Wanneer je langeafstandsritten maakt, is veiligheid natuurlijk van het grootste belang. Integralhelmen bieden een uitstekende bescherming voor je hoofd en gezicht. In vergelijking met andere helmtypes, zoals jethelmen of systeemhelmen, bieden integralhelmen een volledige omsluiting van het hoofd, waardoor ze de beste bescherming bieden bij een eventuele valpartij of botsing. Dit is vooral belangrijk op langeafstandsritten, waar vermoeidheid soms een rol kan spelen en je reactievermogen mogelijk iets minder is.

Aerodynamisch ontwerp

Een ander voordeel van integralhelmen is hun aerodynamische ontwerp. Dit betekent dat ze zijn ontworpen om de luchtweerstand te verminderen, waardoor je minder windgeruis en turbulentie ervaart tijdens het rijden. Dit kan je rit aangenamer maken, vooral op lange afstanden waar je gedurende langere tijd hoge snelheden kunt behalen.

Geluidsreducerende eigenschappen

Integralhelmen staan ook bekend om hun goede geluidsreducerende eigenschappen. Dankzij het volledige omsluitende ontwerp wordt het geluid van wind en verkeer effectief verminderd. Hierdoor kun je je beter concentreren op de weg en genieten van een rustigere rit. Dit is vooral van belang als je langeafstandsritten maakt, waarbij je vaak urenlang onderweg bent en blootgesteld wordt aan verschillende geluidsomstandigheden.

Uitstekend ventilatiesysteem

Tijdens langeafstandsritten kan het warm worden, vooral bij hogere temperaturen en in de zomer. Het is belangrijk om je hoofd koel en comfortabel te houden tijdens het rijden. Integralhelmen zijn voorzien van een goed ventilatiesysteem dat zorgt voor een goede luchtcirculatie en afvoer van warmte. Dit helpt om oververhitting te voorkomen en zorgt ervoor dat je hoofd fris blijft, zelfs tijdens lange ritten onder zware omstandigheden.

Comfortabel en ergonomisch

Naast de bovengenoemde voordelen bieden integralhelmen over het algemeen ook een hoog niveau van comfort. Ze zijn ontworpen met oog voor ergonomie en pasvorm, zodat je geen ongemak ervaart tijdens het dragen. Veel modellen hebben verstelbare kinbanden, wangkussens en ventilatieopeningen, zodat je de helm kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren en behoeften. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel kunt rijden, zelfs tijdens langeafstandsritten waarbij je mogelijk urenlang op de motor zit.

Modulaire helmen: veelzijdigheid en comfort

Modulaire helmen zijn een uitstekende optie voor motorrijders die langeafstandsritten maken. Deze helmen bieden namelijk de mogelijkheid om het kinstuk omhoog te klappen, waardoor je gemakkelijk kunt communiceren of even kunt drinken zonder je helm af te hoeven zetten. In dit artikel zullen we de voordelen en nadelen van modulaire helmen bespreken, zodat je kunt beslissen of ze geschikt zijn voor jouw lange ritten.

Voordelen van modulaire helmen

Modulaire helmen hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele integraalhelmen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen die je moet overwegen:

 1. Veelzijdigheid: Het kinstuk van een modulaire helm kan eenvoudig omhoog geklapt worden, waardoor je snel kunt schakelen tussen een gesloten helm en een helm met open gezicht. Dit is handig wanneer je even wilt communiceren met mederijders, een drankje wilt nemen of gewoon wat frisse lucht nodig hebt.
 2. Comfort: Modulaire helmen bieden over het algemeen meer comfort dan integraalhelmen. Het openen van het kinstuk zorgt voor betere ventilatie, waardoor je hoofd koeler blijft tijdens warme ritten. Daarnaast is het mogelijk om een modulaire helm met bril te dragen, wat handig is voor brildragers.
 3. Gemak: Het kunnen omhoogklappen van het kinstuk maakt het ook gemakkelijker om je helm op en af te zetten. Dit kan vooral handig zijn wanneer je vaak stopt tijdens je rit, bijvoorbeeld om te tanken of een pitstop te maken.

Nadelen van modulaire helmen

Hoewel modulaire helmen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 1. Gewicht: Modulaire helmen zijn vaak iets zwaarder dan integraalhelmen. Dit komt door het mechanisme waarmee het kinstuk omhoog geklapt kan worden. Het extra gewicht kan vermoeiend zijn tijdens lange ritten, vooral als je gevoelig bent voor nek- en schouderpijn.
 2. Veiligheid: Hoewel modulaire helmen voldoen aan de veiligheidsnormen, is het belangrijk om te weten dat het kinstuk een zwakker punt kan zijn bij een val. Het kinstuk kan namelijk niet zo stevig zijn als de rest van de helm. Het is daarom essentieel om een modulaire helm te kiezen die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en van hoogwaardige materialen is gemaakt.

Andere helmtypes om te overwegen

Naast integralhelmen en modulaire helmen zijn er nog andere helmtypes die geschikt kunnen zijn voor langeafstandsritten. Het is belangrijk om de juiste helm te kiezen die past bij jouw rijstijl en behoeften. In dit artikel zullen we kort bespreken wat deze helmtypes te bieden hebben en in welke situaties ze het meest geschikt zijn.

1. Systeemhelmen

Systeemhelmen zijn helmen die een combinatie bieden van een integraalhelm en een jethelm. Ze hebben een kinstuk dat omhoog kan klappen, waardoor je de helm kunt dragen als een jethelm met meer ventilatie, of als een integraalhelm met extra bescherming. Dit maakt systeemhelmen veelzijdig en geschikt voor verschillende rijomstandigheden.

Belangrijke details en voordelen van systeemhelmen:

 • Gemakkelijk schakelen tussen een jethelm en een integraalhelm, afhankelijk van jouw behoeften tijdens het rijden.
 • Ideaal voor rijders die de voorkeur geven aan een goede ventilatie tijdens warme dagen, maar ook de mogelijkheid willen hebben om extra bescherming te bieden wanneer dat nodig is.
 • Sommige populaire merken die systeemhelmen aanbieden zijn Shoei Neotec II, Schuberth C4 Pro, en AGV Sportmodular.

2. Jethelmen

Jethelmen zijn helmen zonder een volledige kinbescherming. Ze bieden een open gevoel en goede ventilatie, waardoor ze perfect zijn voor rijden in warme weersomstandigheden. Jethelmen zijn echter minder beschermend dan integral- of systeemhelmen, omdat ze geen bescherming bieden aan de kin en het gezicht.

Belangrijke details en voordelen van jethelmen:

 • Comfortabel en lichtgewicht, wat zorgt voor een aangename rijervaring, vooral tijdens langere ritten.
 • Ideaal voor rijders die de voorkeur geven aan een open gevoel en een goed zicht op de weg.
 • Sommige populaire merken die jethelmen aanbieden zijn Bell Custom 500, Arai SZ-R VAS, en Shark Raw.

3. Adventurehelmen

Adventurehelmen zijn ontworpen voor off-road rijden en bieden een combinatie van bescherming en functionaliteit. Ze hebben een kinstuk, vergelijkbaar met een integraalhelm, maar met een grotere kinopening voor betere ventilatie tijdens off-road avonturen. Deze helmen zijn ook vaak voorzien van een vizier en een zonneklep.

Belangrijke details en voordelen van adventurehelmen:

 • Bieden bescherming en functionaliteit voor zowel on-road als off-road rijden.
 • Uitstekende ventilatie en een breed gezichtsveld voor beter zicht tijdens avontuurlijke ritten.
 • Sommige populaire merken die adventurehelmen aanbieden zijn Arai XD-4, Shoei Hornet X2, en Scorpion EXO-AT950.

Vergelijkingstabel

Hieronder vind je een vergelijkingstabel met de belangrijkste kenmerken van de verschillende helmtypes:

Helmtypes | Kenmerken | Voordelen

— | — | —Systeemhelmen | Combinatie van integraalhelm en jethelm, kinstuk kan omhoog klappen | Veelzijdigheid, aanpasbaarheid aan rijomstandighedenJethelmen | Geen volledige kinbescherming, open gevoel, goede ventilatie | Comfortabel, lichtgewicht, goed zicht op de wegAdventurehelmen | Kinstuk, grotere kinopening, vizier en zonneklep | Bescherming en functionaliteit voor on-road en off-road rijden, uitstekende ventilatie

Het kiezen van de juiste helm is essentieel voor jouw veiligheid en comfort tijdens langeafstandsritten. Overweeg de verschillende helmtypes en hun specifieke kenmerken voordat je een beslissing neemt. Vergeet ook niet om te controleren of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en dat deze goed past op jouw hoofd.

Of je nu kiest voor een systeemhelm, een jethelm of een adventurehelm, zorg ervoor dat je altijd rijdt met de juiste bescherming. Veel plezier en veilige ritten!

Onze conclusie: de ideale helmtypes voor langeafstandsritten

Conclusie:

Om de beste helm voor langeafstandsritten te kiezen, moet je rekening houden met verschillende factoren zoals comfort, aerodynamica, ventilatie en geluidsreductie. Uit deze factoren blijkt dat integralhelmen en modulaire helmen de meest geschikte opties zijn. Het is echter ook belangrijk om je persoonlijke voorkeuren en behoeften in overweging te nemen. Bezoek een motorhelmwinkel en probeer verschillende helmtypes uit om te bepalen welke het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen over motorhelmen

Zijn er helmen met ingebouwde communicatiesystemen die handig zijn voor langeafstandsritten?

Ja, er zijn helmen met ingebouwde communicatiesystemen die erg handig kunnen zijn voor langeafstandsritten. Deze helmen zijn uitgerust met technologie waarmee je draadloos kunt communiceren met andere motorrijders, passagiers of zelfs met je smartphone. Ze stellen je in staat om te praten en te luisteren zonder je handen van het stuur te halen, waardoor je veiligheid en gemak op de weg worden vergroot. Deze helmen hebben vaak ook functies zoals bluetooth-connectiviteit, ruisonderdrukking en GPS-navigatie. Het is belangrijk om een helm te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en budget, dus ik raad aan om wat onderzoek te doen en verschillende modellen te vergelijken voordat je er een aanschaft.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een helm voor langeafstandsritten?

Voor langeafstandsritten is het belangrijk om een helm te kiezen die specifiek is ontworpen voor comfort en prestaties. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken waar je op moet letten:

 1. Gewicht: Een lichte helm is essentieel voor langeafstandsritten, omdat het je nekspieren minder belast en vermoeidheid vermindert.
 2. Ventilatie: Zorg ervoor dat de helm voldoende ventilatieopeningen heeft om je hoofd koel te houden tijdens lange ritten, vooral op warme dagen.
 3. Pasvorm: Een goede pasvorm is cruciaal om comfortabel te kunnen rijden. Kies een helm die goed aansluit op je hoofd en verstelbaar is voor een optimale pasvorm.
 4. Aerodynamica: Voor langeafstandsritten is het belangrijk om een helm te kiezen die aerodynamisch is, zodat je minder luchtweerstand hebt en efficiënter kunt fietsen.
 5. Veiligheid: Natuurlijk is veiligheid altijd een prioriteit. Kies een helm die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en die een goede bescherming biedt bij een val.

8 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Is er ook aandacht besteed aan de ventilatie van de helmen? Dat is toch ook belangrijk tijdens langeafstandsritten.

 2. Hebben jullie ook gekeken naar de veiligheid van de verschillende helmtypes?

 3. Hebben jullie ook onderzocht welke helmen geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden?

 4. Zijn er ook helmen die speciaal ontworpen zijn voor langeafstandsritten en comfort bieden?

 5. Ik mis een beetje informatie over het gewicht van de helmen. Zijn er lichtgewicht opties beschikbaar?

 6. Ik zou graag wat ervaringen lezen van mensen die al langeafstandsritten hebben gemaakt met bepaalde helmen.

 7. Ik ben benieuwd naar de verschillende helmtypes die worden besproken in het artikel.

 8. Kunnen jullie ook wat meer vertellen over de aerodynamica van de helmen? Dat kan namelijk ook een factor zijn bij langeafstandsritten.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen