Welke bivakmuts motorhelm past bij jouw behoeften?

Welkom bij deze blogpost waarin we het gaan hebben over bivakmuts motorhelmen en welke het beste bij jouw behoeften past! We begrijpen dat het kiezen van de juiste motorhelm een belangrijke beslissing is. Het gaat immers niet alleen om veiligheid, maar ook om comfort en stijl. Daarom willen we je helpen om de ideale bivakmuts motorhelm te vinden die perfect aansluit bij jouw wensen en eisen. Of je nu een ervaren motorrijder bent of net begint, we staan voor je klaar met professioneel advies en handige tips. Dus lees snel verder en ontdek welke bivakmuts motorhelm het beste bij jou past!

Waarom een bivakmuts motorhelm?

Als motorrijder is het belangrijk om te investeren in de juiste uitrusting om jezelf te beschermen tijdens het rijden. Een van de essentiële items die je moet overwegen is een bivakmuts motorhelm. In dit gedeelte zullen we uitleggen waarom het dragen van een bivakmuts motorhelm belangrijk is en hoe deze je kan beschermen tegen de elementen en letsel tijdens een ongeluk.

Bescherming tegen de elementen

Als je op de motor rijdt, sta je bloot aan verschillende weersomstandigheden. Of het nu warm en zonnig is of koud en winderig, een bivakmuts motorhelm biedt bescherming tegen deze elementen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het dragen van een bivakmuts motorhelm:

 • Bescherming tegen kou: Een bivakmuts motorhelm kan je gezicht en nek bedekken, waardoor je beschermd bent tegen koude temperaturen en windvlagen. Dit is vooral belangrijk als je lange afstanden aflegt of als je in een regio woont waar de winters streng zijn.
 • Bescherming tegen hitte: In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kan een bivakmuts motorhelm je ook beschermen tegen hitte. Het kan fungeren als een buffer tussen je gezicht en de brandende zon, waardoor je koeler blijft tijdens zonnige ritten.
 • Bescherming tegen stof en vuil: Tijdens het rijden kan er veel stof en vuil in de lucht zijn. Een bivakmuts motorhelm kan voorkomen dat deze deeltjes in je mond, neus en ogen terechtkomen, waardoor je comfortabeler en veiliger kunt rijden.

Bescherming bij ongelukken

Naast bescherming tegen de elementen biedt een bivakmuts motorhelm ook waardevolle bescherming in het geval van een ongeluk. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke aspecten van deze helm:

 • Schokabsorptie: Een bivakmuts motorhelm is speciaal ontworpen om schokken en impact te absorberen tijdens een ongeluk. Het helpt de impactkrachten te verdelen over een groter oppervlak van je hoofd, waardoor de kans op ernstig letsel wordt verminderd.
 • Bescherming van het gezicht: Een bivakmuts motorhelm heeft een vizier dat je gezicht beschermt tegen vliegende voorwerpen en schokken. Dit betekent dat je minder kans hebt op snijwonden of verwondingen aan je gezicht in geval van een botsing.
 • Veiligheidsnormen: Het is belangrijk om bij het kiezen van een bivakmuts motorhelm te letten op de veiligheidsnormen. Kijk naar certificeringen zoals ECE, DOT, of SNELL om er zeker van te zijn dat de helm voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen.

Samenvattend

Een bivakmuts motorhelm is een essentieel onderdeel van de uitrusting van een motorrijder. Het beschermt je niet alleen tegen de elementen, maar biedt ook waardevolle bescherming bij ongelukken. Zorg ervoor dat je een helm kiest die voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen en die comfortabel past. Investeer in je veiligheid en geniet van zorgeloze ritten op de motor!

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Een bivakmuts motorhelm beschermt tegen kou, hitte, stof en vuil.
 • Het biedt schokabsorptie en gezichtsbescherming bij ongevallen.
 • Let op de veiligheidsnormen bij het kiezen van een helm.
 • Investeer in je veiligheid en geniet van zorgeloze ritten op de motor!

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een bivakmuts motorhelm

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte bivakmuts motorhelm, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. In dit artikel zullen we de belangrijkste factoren bespreken die je moet overwegen bij het maken van je keuze. We zullen praten over de pasvorm, het materiaal, de ventilatie en andere belangrijke aspecten. Laten we beginnen!

Pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel voor een comfortabele en veilige motorhelm. Hier zijn enkele zaken om op te letten:

 • Zorg ervoor dat de helm strak, maar niet te strak, op je hoofd zit. Een te losse helm kan gemakkelijk afvallen tijdens het rijden, terwijl een te strakke helm ongemak kan veroorzaken.
 • Controleer of de wangkussens goed aansluiten op je gezicht. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabele pasvorm, maar ook voor extra bescherming.
 • Pas de helm aan op je hoofdvorm. Sommige merken bieden verschillende helmvormen aan, zoals rond, ovaal of langwerpig. Kies de vorm die het beste bij je past.

Materiaal

Het materiaal van de motorhelm speelt een belangrijke rol in zowel de veiligheid als het comfort. Hier zijn enkele veelvoorkomende materialen die worden gebruikt:

 • Polycarbonaat: dit is een lichtgewicht en duurzaam materiaal dat een goede bescherming biedt. Het is vaak te vinden in betaalbare helmen.
 • Glasvezel: dit materiaal is sterker en lichter dan polycarbonaat, maar kan duurder zijn. Het biedt een uitstekende bescherming en is populair bij professionele motorrijders.
 • Koolstofvezel: dit is het lichtste en sterkste materiaal dat wordt gebruikt in motorhelmen. Het biedt een superieure bescherming, maar heeft ook een hoger prijskaartje.

Ventilatie

Goede ventilatie is cruciaal om te voorkomen dat je oververhit raakt tijdens het rijden. Hier zijn enkele aspecten om op te letten:

 • Controleer of de helm ventilatieopeningen heeft aan de voorkant, bovenkant en achterkant. Deze openingen zorgen voor een goede luchtstroom en verkoeling.
 • Sommige helmen hebben verstelbare ventilatieopeningen, zodat je ze kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en de weersomstandigheden.
 • Overweeg ook helmen met een uitneembare voering die je kunt wassen. Dit zorgt voor een frisse en hygiënische helm, vooral tijdens warme zomerritten.

Andere belangrijke aspecten

Hier zijn nog enkele andere belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een bivakmuts motorhelm:

 • Gewicht: een lichtere helm zorgt voor minder belasting op je nekspieren tijdens lange ritten.
 • Vizier: controleer of het vizier krasbestendig is en een goed zicht biedt. Sommige helmen hebben ook een zonnevizier voor extra bescherming tegen fel zonlicht.
 • Veiligheidskeurmerken: zorg ervoor dat de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals de ECE- of DOT-certificering.

Verschillende soorten bivakmuts motorhelmen

Als het gaat om motorrijden, is veiligheid een topprioriteit. Een essentieel onderdeel van je uitrusting is een goede motorhelm. Binnen de wereld van motorhelmen zijn er verschillende soorten bivakmuts motorhelmen die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. In dit artikel zullen we de drie meest voorkomende typen bespreken: de integraalhelm, de systeemhelm en de jethelm. We zullen de voor- en nadelen van elk type bespreken en je helpen bepalen welke het beste bij je past.

1. Integraalhelm

De integraalhelm is het meest populaire type motorhelm en wordt door veel motorrijders gekozen vanwege de uitstekende bescherming die het biedt. Deze helmen bedekken je hele hoofd, inclusief je kin en gezicht. Hierdoor bieden ze maximale bescherming bij een val of ongeval. Enkele voordelen van een integraalhelm zijn:

 • Uitstekende bescherming: De stevige constructie en volledige bedekking van de integraalhelm zorgen voor een hoge mate van veiligheid.
 • Geluidsreductie: Het ontwerp van de integraalhelm vermindert windruis en externe geluiden, waardoor je comfortabeler kunt rijden.
 • Aerodynamica: Integraalhelmen zijn ontworpen met aerodynamica in gedachten, waardoor ze de luchtweerstand verminderen en je een soepeler rijervaring bieden.

Enkele nadelen van een integraalhelm zijn het beperkte zichtveld en het feit dat ze minder geschikt zijn voor gebruik in warme weersomstandigheden, omdat ze minder ventilatie bieden dan andere typen helmen.

2. Systeemhelm

De systeemhelm, ook wel bekend als de flip-up helm, biedt een goede balans tussen bescherming en gemak. Deze helmen hebben een kinbar die omhoog kan worden geklapt, waardoor je je gezicht kunt blootstellen zonder de helm volledig af te nemen. Enkele voordelen van een systeemhelm zijn:

 • Flexibiliteit: Je kunt de kinbar omhoog klappen om te communiceren, een drankje te nemen of gewoon wat frisse lucht te krijgen, zonder je helm af te nemen.
 • Gemak: Het op- en afzetten van een systeemhelm is gemakkelijk en snel, wat handig kan zijn bij korte stops tijdens je rit.
 • Bescherming: Systeemhelmen bieden over het algemeen dezelfde bescherming als integraalhelmen, omdat ze dezelfde constructie hebben.

Enkele nadelen van een systeemhelm zijn het hogere gewicht in vergelijking met integraalhelmen en het feit dat ze iets duurder kunnen zijn.

3. Jethelm

De jethelm, ook wel bekend als de open face helm, is een populair type helm onder stadsrijders en cruisers. Deze helmen bedekken alleen de bovenkant en zijkanten van je hoofd, terwijl je gezicht volledig open blijft. Enkele voordelen van een jethelm zijn:

 • Vrijheid en comfort: Een jethelm geeft je een gevoel van vrijheid en biedt een beter zichtveld dan andere typen helmen.
 • Ventilatie: Jethelmen hebben meestal een betere ventilatie dan integraal- of systeemhelmen, wat vooral gunstig is tijdens warme zomerritten.
 • Lichtgewicht: Jethelmen zijn over het algemeen lichter dan andere typen helmen, wat bijdraagt aan het comfort tijdens het rijden.

Het belangrijkste nadeel van een jethelm is de verminderde bescherming in vergelijking met integraalhelmen. Omdat je gezicht volledig open is, loop je een groter risico op letsel bij een val of botsing.

We hopen dat dit overzicht je heeft geholpen bij het begrijpen van de verschillende soorten bivakmuts motorhelmen. Het is belangrijk om de juiste helm te kiezen op basis van je persoonlijke behoeften en rijstijl. Vergeet niet om altijd te investeren in een kwaliteitshelm van een gerenommeerd merk, zoals de Schuberth C4 Pro integraalhelm, de Shoei Neotec II systeemhelm of de Bell Custom 500 jethelm. Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat je altijd beschermd de weg op gaat!

Aanbevelingen en tips bij het kopen van een bivakmuts motorhelm

Nu we de belangrijkste factoren hebben besproken waar je op moet letten bij het kopen van een bivakmuts motorhelm, willen we graag enkele aanbevelingen doen en tips geven om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste punten en aanbevelingen:

1. Veiligheid staat voorop

 • Kies altijd voor een bivakmuts motorhelm die voldoet aan de veiligheidsnormen. Helmcertificeringen zoals ECE R22.05 zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je hoofd optimaal wordt beschermd in geval van een ongeval.
 • Controleer ook of de helm is uitgerust met andere veiligheidskenmerken, zoals een kinband met snelsluiting en een stevige buitenschaal die schokken absorbeert.

2. Comfort is essentieel

 • Let op het gewicht en de pasvorm van de helm. Een lichte helm die goed op je hoofd past, zorgt voor comfort tijdens lange ritten.
 • Controleer of de helm is voorzien van een zachte en ademende voering die vocht absorbeert en je hoofd koel houdt.
 • Verstelbare ventilatieopeningen zijn ook belangrijk om de luchtstroom te regelen en oververhitting te voorkomen.

3. Functionaliteit en extra functies

 • Overweeg welke functionaliteiten belangrijk voor je zijn. Wil je bijvoorbeeld een helm met geïntegreerd zonnevizier, communicatiesysteem of Pinlock-anticondensvizier?
 • Sommige helmen hebben speciale kenmerken zoals een geïntegreerd zonnevizier dat je met één hand kunt bedienen, wat handig kan zijn tijdens het rijden.
 • Andere helmen hebben een ingebouwd communicatiesysteem waarmee je draadloos kunt communiceren met andere motorrijders.

4. Prijs-kwaliteitverhouding

 • Vergelijk de prijzen en kwaliteit van verschillende merken en modellen. Het is belangrijk om een helm te kiezen die past binnen je budget, maar ook voldoet aan je eisen qua veiligheid en comfort.
 • Let op aanbiedingen en kortingen, maar verlies het belang van kwaliteit niet uit het oog. Het is beter om iets meer te investeren in een helm van goede kwaliteit die lang meegaat en je hoofd optimaal beschermt.

5. Passen en uitproberen

 • Ga naar een motorwinkel en probeer verschillende helmen uit om te zien welke het beste bij je past. Pas de helm met je bivakmuts op en controleer of de pasvorm goed is.
 • Vraag om advies aan ervaren motorrijders of verkoopmedewerkers in de winkel. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste maat en het kiezen van een geschikte helm.

6. Onderhoud en vervanging

 • Zorg ervoor dat je de helm regelmatig controleert op beschadigingen en slijtage. Een helm die beschadigd is, biedt mogelijk niet meer de optimale bescherming.
 • Vervang de helm indien nodig volgens de aanbevolen levensduur of na een ongeval. Het is belangrijk om je hoofd altijd te beschermen met een helm in goede staat.

Met deze aanbevelingen en tips hopen we dat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kopen van een bivakmuts motorhelm. Veiligheid en comfort zijn cruciaal, maar vergeet ook niet om te kijken naar functionaliteit en prijs-kwaliteitverhouding. Een goede pasvorm en de juiste features kunnen het verschil maken tijdens je motorritten. Veel plezier en veilige kilometers gewenst!

De ideale keuze voor jouw ultieme motorhelm bivakmuts

Conclusie:

Om de juiste bivakmuts motorhelm te vinden die bij jouw behoeften past, is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals pasvorm, materiaal en ventilatie. We raden aan om verschillende soorten bivakmuts motorhelmen uit te proberen voordat je er een koopt, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Vergeet ook niet om de wet- en regelgeving in jouw land of regio te controleren met betrekking tot het dragen van een bivakmuts motorhelm tijdens het rijden. Als je deze overwegingen in gedachten houdt, kun je genieten van een comfortabele en veilige rit met de juiste bivakmuts motorhelm die aan jouw behoeften voldoet.

4 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik ben op zoek naar een bivakmuts die goed beschermt tegen de kou, maar ook voldoende lucht doorlaat. Welke zou je aanraden?

 2. Ik ben benieuwd naar de prijs-kwaliteitverhouding van de verschillende bivakmutsen. Kan je daar meer informatie over geven?

 3. Interessant artikel! Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten bivakmutsen voor motorhelmen waren.

 4. Heeft iemand ervaring met een van deze bivakmutsen? Ik hoor graag jullie mening!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen