Wat zijn de voordelen van het kopen van een motorhelm met keurmerk?

In de stapsgewijze handleiding “Wat zijn de voordelen van het kopen van een motorhelm met keurmerk?” introduceren we het onderwerp van motorhelmen met keurmerk en leggen we het doel van de handleiding uit. We gaan in op de voordelen van het kopen van een motorhelm met keurmerk en geven stapsgewijze instructies om ervoor te zorgen dat je de juiste helm kiest die aan de veiligheidsnormen voldoet. Door het volgen van deze handleiding zul je een beter inzicht krijgen in waarom het kopen van een motorhelm met keurmerk essentieel is voor je veiligheid op de weg.

1

Stap 1: Begrijp het belang van een motorhelm met keurmerk

Het is belangrijk om een motorhelm te kopen met een keurmerk, omdat dit de veiligheid en bescherming van de bestuurder vergroot. Een keurmerk geeft aan dat de helm voldoet aan bepaalde veiligheidsnormen en is getest op bescherming bij een val of een botsing. Het biedt gemoedsrust en vertrouwen dat de helm betrouwbare bescherming biedt tijdens het rijden.

2

Stap 2: Onderzoek de verschillende keurmerken

Hier is een overzicht van de verschillende keurmerken die beschikbaar zijn voor motorhelmen:

 • ECE R22.05: Dit keurmerk wordt erkend in de Europese Unie en vertegenwoordigt de minimale veiligheidsnormen voor motorhelmen. Het certificaat wordt toegekend nadat de helm is getest op schokabsorptie, kinriemsterkte en gezichtsveld.
 • DOT: Dit keurmerk is van toepassing in de Verenigde Staten en staat voor de normen van het Department of Transportation. Helmen met dit keurmerk zijn getest op schokabsorptie, penetratieweerstand en kinriemsterkte.
 • Snell: Dit keurmerk is een vrijwillige certificering die hogere veiligheidsnormen vertegenwoordigt dan de wettelijke vereisten. Helmen met het Snell-keurmerk zijn getest op schokabsorptie, kinriemsterkte en bescherming tegen penetratie.
 • SHARP: Dit Britse keurmerk beoordeelt helmen op basis van een schaal van 1 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren het hoogste veiligheidsniveau vertegenwoordigt. Helmen met het SHARP-keurmerk zijn getest op schokabsorptie, kinriemsterkte, bescherming tegen penetratie en zijdelingse impact.

Het is belangrijk om bij het kopen van een motorhelm rekening te houden met deze keurmerken en te kiezen voor een helm die voldoet aan de juiste veiligheidsnormen voor jouw behoeften.

3

Stap 3: Informeer jezelf over de wetgeving

De wetgeving met betrekking tot motorhelmen met keurmerk is essentieel om de veiligheid van motorrijders te waarborgen. In Nederland moeten motorhelmen voldoen aan de Europese veiligheidsnorm ECE R22.05. Dit keurmerk garandeert dat de helm voldoende bescherming biedt bij een val of botsing. Helmfabrikanten zijn verplicht om aan verschillende eisen te voldoen, zoals het gebruik van specifieke materialen en het testen van de helmen volgens strikte procedures. Een voorbeeld van een helmeis is dat deze een kinband met snelsluiting moet hebben om ervoor te zorgen dat de helm stevig op je hoofd blijft zitten tijdens het rijden. Zorg ervoor dat je altijd een helm draagt die voldoet aan de geldende wetgeving en voorzien is van het juiste keurmerk.

4

Stap 4: Doe onderzoek naar de verschillende merken en modellen

Bekijk verschillende merken en modellen van motorhelmen met een keurmerk. Controleer of de helm voldoet aan de veiligheidsnormen en kwaliteitseisen. Let op belangrijke aspecten zoals pasvorm, materiaal en ventilatie. Vergelijk ook de prijzen en lees recensies van andere gebruikers om een weloverwogen keuze te maken.

5

Stap 5: Bezoek een gespecialiseerde winkel

Adviseer om een gespecialiseerde winkel te bezoeken waar ze een breed assortiment motorhelmen met keurmerk kunnen vinden. Het is belangrijk om verschillende helmen te passen en uit te proberen, zodat je de beste pasvorm en comfort kunt vinden. Bijvoorbeeld, probeer een helm op te zetten en controleer of het goed op je hoofd past en niet te strak of te los zit. Loop ook rond met de helm op om te controleren of het comfortabel aanvoelt en niet knelt op bepaalde punten.

6

Stap 6: Controleer het keurmerk op de helm

Om er zeker van te zijn dat het keurmerk op de helm authentiek is, kun je het volgende doen:

 1. Controleer of het keurmerk aanwezig is op de helm. Het keurmerk moet duidelijk zichtbaar zijn en zich meestal op de achterkant of binnenkant van de helm bevinden.
 2. Kijk naar de informatie die op het keurmerk staat. Het keurmerk moet de naam of het logo van de instantie die de helm heeft gekeurd, vermelden. Daarnaast moet het keurmerk het type keuring aangeven, bijvoorbeeld “EN 1078” voor fiets- of skatehelmen.
 3. Let op eventuele hologrammen, watermerken of andere beveiligingskenmerken op het keurmerk. Deze kunnen helpen om de authenticiteit van het keurmerk te bevestigen.
 4. Controleer of het keurmerk niet beschadigd, vervaagd of moeilijk leesbaar is. Een authentiek keurmerk moet duidelijk en goed leesbaar zijn.

Door deze stappen te volgen, kun je er zeker van zijn dat het keurmerk op de helm authentiek is en dat de helm voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen.

7

Stap 7: Vergelijk prijzen en kwaliteit

Om je te helpen bij het vergelijken van prijzen en kwaliteit van verschillende motorhelmen met keurmerk, zijn er een paar belangrijke punten om in gedachten te houden. Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat prijs niet altijd gelijk staat aan kwaliteit. Een duurdere helm betekent niet automatisch dat deze veiliger is. Daarom is het essentieel om te letten op de duurzaamheid en veiligheid van de helm. Controleer of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en zoek naar gebruikersrecensies om de ervaringen van andere motorrijders met vergelijkbare helmen te achterhalen. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en de beste helm selecteren die aan jouw behoeften voldoet.

8

Stap 8: Maak je keuze en koop de motorhelm

Om een weloverwogen keuze te maken voor de aanschaf van je motorhelm, is het belangrijk om rekening te houden met je behoeften, budget en de informatie die je hebt verzameld. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kopen van de juiste helm:

 • Bepaal eerst welk type helm je nodig hebt. Bijvoorbeeld een integraalhelm, systeemhelm of jethelm. Elk type helm heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus kies degene die het beste bij jouw persoonlijke voorkeur en rijstijl past.
 • Controleer de veiligheidsnormen van de helm. Een goede helm moet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen (ECE-norm), dit staat meestal vermeld in de productbeschrijving. Zorg ervoor dat de helm een juiste pasvorm heeft en goed aansluit op je hoofd.
 • Let op de ventilatie en het comfort van de helm. Het is belangrijk dat de helm voldoende luchtstroming heeft om je hoofd koel te houden tijdens het rijden. Daarnaast moet de helm comfortabel zitten en geen drukpunten veroorzaken.
 • Overweeg ook andere functies en extra’s. Sommige helmen hebben bijvoorbeeld een zonnevizier, ingebouwde communicatiesystemen of verwijderbare voeringen. Bedenk welke extra functies voor jou belangrijk zijn en zoek een helm die daaraan voldoet.
 • Probeer verschillende helmen uit voordat je er een koopt. Ga naar een motorzaak en pas verschillende modellen aan om te zien welke het beste bij je past. Let op de pasvorm, het gewicht en het zichtveld van de helm.

Door deze tips te volgen en een weloverwogen keuze te maken, kun je de juiste motorhelm kopen die aan al jouw behoeften voldoet. Veel plezier en veilige ritten!

9

Stap 9: Onderhoud en vervanging

Om je motorhelm met keurmerk goed te onderhouden, is het belangrijk om regelmatig periodieke controles uit te voeren. Controleer de staat van de helm, de sluitingen en het vizier. Reinig de helm met een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek. Volg altijd de instructies van de fabrikant op voor het onderhoud van je specifieke helmmodel.

Daarnaast is het essentieel om te weten wanneer je motorhelm moet worden vervangen. Over het algemeen wordt aanbevolen om een helm elke vijf jaar te vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. Als je helm betrokken is geweest bij een ongeval, moet hij onmiddellijk worden vervangen, zelfs als er geen externe schade zichtbaar is. Vertrouw niet op je helm als deze zijn beschermende eigenschappen heeft verloren.

Blijf veilig op de weg door regelmatig onderhoud aan je motorhelm uit te voeren en de instructies van de fabrikant op te volgen.

Een verstandige keuze!

In deze blogpost hebben we de voordelen van het kopen van een motorhelm met keurmerk besproken. We hebben gezien dat een goedgekeurde helm garant staat voor kwaliteit en veiligheid. Het keurmerk zorgt ervoor dat de helm getest is op verschillende criteria, zoals schokabsorptie en kinbandsterkte. Door te kiezen voor een helm met keurmerk geef je jezelf de beste bescherming tijdens het motorrijden. Vergeet niet dat jouw veiligheid altijd voorop staat en investeren in een goedgekeurde motorhelm een verstandige keuze is.

Benodigde gereedschappen

 • Motorhelm met keurmerk
 • Informatie over verschillende keurmerken
 • Informatie over wetgeving
 • Onderzoek naar verschillende merken en modellen
 • Bezoek aan een gespecialiseerde winkel
 • Controle op keurmerk op de helm
 • Vergelijkingsmateriaal voor prijzen en kwaliteit
 • Geld om de motorhelm te kopen
 • Onderhoudsproducten voor de motorhelm

Handige tips

 • Verbeterde veiligheid: Een motorhelm met keurmerk voldoet aan strenge veiligheidsnormen en biedt daardoor een betere bescherming bij een ongeval. Dit kan het risico op ernstig hoofdletsel verminderen
 • Betrouwbaarheid: Een helm met keurmerk is getest en goedgekeurd door erkende instanties. Dit betekent dat je kunt vertrouwen op de kwaliteit en prestaties van de helm
 • Comfort: Een goedgekeurde helm is ontworpen met het oog op comfort. Ze hebben vaak padding en ventilatiesystemen die zorgen voor een aangename rijervaring, zelfs tijdens lange ritten
 • Duurzaamheid: Helmen met keurmerk worden gemaakt van hoogwaardige materialen die zorgen voor een langere levensduur. Dit betekent dat je langer kunt genieten van je helm voordat je deze moet vervangen
 • Wettelijke vereisten: In sommige landen is het verplicht om een helm met keurmerk te dragen tijdens het motorrijden. Door een goedgekeurde helm te kopen, voldoe je aan deze wettelijke vereisten en voorkom je boetes
 • Garantie: Veel helmfabrikanten bieden garantie op helmen met keurmerk. Dit betekent dat je in geval van fabricagefouten of defecten recht hebt op reparatie of vervanging
 • Waardevastheid: Een goedgekeurde helm behoudt zijn waarde beter dan een niet-gekeurde helm. Als je ooit besluit om je helm te verkopen, kun je mogelijk een betere prijs krijgen voor een helm met keurmerk
 • Vertrouwen: Het dragen van een helm met keurmerk geeft je een gevoel van vertrouwen en gemoedsrust tijdens het motorrijden. Je weet dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt om jezelf te beschermen

Hoe gebruik je een motorhelm met keurmerk?

 • Zorg ervoor dat de motorhelm de juiste maat heeft en goed op je hoofd past. Dit is essentieel voor de veiligheid en het comfort tijdens het rijden
 • Maak de helm vast met de kinband en stel deze goed af, zodat de helm stevig op je hoofd blijft zitten. Je wilt niet dat de helm tijdens het rijden verschuift of afvalt
 • Controleer regelmatig de staat van je motorhelm. Let op eventuele beschadigingen, zoals scheuren, deuken of losse onderdelen. Als je een defect opmerkt, is het belangrijk om de helm te laten repareren of vervangen
 • Reinig de motorhelm regelmatig om ervoor te zorgen dat deze vrij blijft van vuil en zweet. Hierdoor blijft de helm niet alleen langer in goede staat, maar houd je ook een frisse en hygiënische helm
 • Bewaar je motorhelm op een veilige plek, bij voorkeur in een koele en droge omgeving. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht of extreme hitte, omdat dit de levensduur van de helm kan verkorten
 • Ik hoop dat deze tips je helpen om veilig en comfortabel van je motorritten te genieten met een “Motorhelm met keurmerk”!

8 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb gemerkt dat sommige merken hogere prijzen hebben, maar nog steeds voldoen aan de veiligheidsnormen. Het kan dus de moeite waard zijn om verschillende merken te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Ik heb een goede kwaliteit helm gevonden voor een lagere prijs dan ik had verwacht!

  • Dat is een uitstekende tip! Het is inderdaad belangrijk om te onthouden dat hogere prijzen niet altijd gelijk staan aan betere kwaliteit. Het vergelijken van verschillende merken kan je helpen om een goede kwaliteit helm te vinden voor een redelijke prijs. Bedankt voor het delen van je ervaring!

 2. Ik heb onlangs een motorhelm met keurmerk gekocht en ik kan de voordelen zeker bevestigen! Het geeft me gemoedsrust om te weten dat de helm aan bepaalde veiligheidsnormen voldoet. Bovendien voelt de helm stevig en betrouwbaar aan. Ik zou het zeker aanraden aan iedereen die op zoek is naar een nieuwe motorhelm.

 3. Ik heb de stappen in dit artikel gevolgd en ik ben erg blij met mijn nieuwe motorhelm! De informatie was zeer nuttig bij het maken van mijn keuze en ik voel me nu veel veiliger tijdens het rijden. Bedankt voor dit informatieve artikel!

 4. Een real-world toepassing van dit artikel is dat ik nu beter geïnformeerd ben over keurmerken en wetgeving met betrekking tot motorhelmen. Hierdoor kan ik weloverwogen keuzes maken bij het kopen van een nieuwe helm. Bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie!

 5. Bedankt voor het delen van je positieve ervaring! Het is inderdaad geruststellend om te weten dat de helm voldoet aan veiligheidsnormen. Veel plezier en veilige ritten gewenst!

 6. Ik zou graag meer willen weten over hoe je een motorhelm met keurmerk kunt onderhouden en wanneer het tijd is om de helm te vervangen. Misschien zou je dit kunnen toevoegen aan een toekomstig artikel?

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen