Wat zijn de verschillende soorten motorhelmen en welke is het beste voor jou?

Beste lezer,

Ben je een gepassioneerde motorrijder? Of heb je net je interesse in motorrijden ontdekt? In beide gevallen is het dragen van een goede motorhelm van essentieel belang voor jouw veiligheid op de weg. Maar met zoveel verschillende soorten motorhelmen die er zijn, kan het soms overweldigend zijn om de juiste keuze te maken.

Maak je geen zorgen, want in deze blogpost gaan we je helpen bij het kiezen van de beste motorhelm voor jou. We zullen de verschillende soorten helmen bespreken en je laten zien welke het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften en rijstijl.

Dus ga er lekker voor zitten en ontdek welke motorhelm het beste bij jou past. Laten we beginnen!

Waarom is het belangrijk om een goede motorhelm te kiezen?

Een goede motorhelm is van onschatbare waarde als het gaat om het beschermen van je hoofd bij een val of een ongeluk. Het is niet alleen een wettelijke vereiste om een helm te dragen tijdens het motorrijden, maar het is ook essentieel voor je veiligheid en welzijn. In dit artikel zullen we bespreken waarom het zo belangrijk is om een goede motorhelm te kiezen en waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Bescherming tegen letsel

Een motorhelm is ontworpen om je hoofd te beschermen bij een val of een botsing. Het biedt bescherming tegen ernstig letsel aan je schedel, gezicht en nek. Bij een ongeval kan het dragen van een goede helm het verschil maken tussen een klein letsel en blijvende schade, of zelfs het redden van je leven.

Pasvorm en comfort

Een helm die goed past is essentieel voor je comfort en veiligheid. Een te losse helm kan tijdens het rijden verschuiven en je gezichtsveld belemmeren, terwijl een te strakke helm ongemakkelijk kan zijn en hoofdpijn kan veroorzaken. Het is belangrijk om verschillende helmen te passen en ervoor te zorgen dat de helm goed op je hoofd aansluit zonder te strak te zitten.

Veiligheidsnormen

Bij het kiezen van een motorhelm is het van cruciaal belang om te controleren of deze voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. In Europa moeten helmen voldoen aan de ECE R22.05-norm, die aangeeft dat de helm is getest en goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Het is belangrijk om dit keurmerk op de helm te controleren voordat je tot aankoop overgaat.

Type helm voor jouw rijstijl

Elke motorhelm heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, afhankelijk van het type motorrijden dat je doet. Hier zijn enkele voorbeelden van verschillende soorten helmen en hun toepassingen:

 • Integraalhelm: Deze helm biedt de meest volledige bescherming, met een volledige bedekking van het hoofd en een kinbeschermer. Het is ideaal voor langeafstandsritten of sportieve rijders.
 • Systeemhelm: Deze helm heeft een beweegbare kinbeschermer en kan worden omgezet van een integraalhelm naar een jethelm. Het biedt veelzijdigheid en is geschikt voor zowel stadsritten als lange ritten.
 • Jethelm: Deze helm bedekt alleen de bovenkant van het hoofd en laat het gezicht vrij. Het is ideaal voor stadsritten of cruisen op lagere snelheden.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een helm

Bij het kiezen van een motorhelm zijn er een aantal belangrijke overwegingen die je moet maken. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Pasvorm: Zoals eerder vermeld, moet de helm goed passen en comfortabel zitten. Probeer verschillende merken en modellen uit om de beste pasvorm voor jouw hoofd te vinden.
 • Gewicht: Een lichte helm kan comfortabeler zijn tijdens lange ritten, maar het mag niet ten koste gaan van de bescherming. Zorg ervoor dat je een goede balans vindt tussen comfort en veiligheid.
 • Ventilatie: Vooral tijdens warm weer is goede ventilatie belangrijk om oververhitting te voorkomen. Let op het aantal ventilatieopeningen en de mogelijkheid om deze aan te passen.
 • Vizier: Controleer of de helm voorzien is van een krasbestendig vizier met een goed gezichtsveld. Sommige helmen hebben ook een zonnevizier ingebouwd, wat handig kan zijn bij fel zonlicht.
 • Merk en reputatie: Kies voor een gerenommeerd merk dat bekend staat om de kwaliteit en veiligheid van hun helmen. Lees ook reviews en ervaringen van andere motorrijders om een goed beeld te krijgen van de prestaties van een specifiek product.

Soorten motorhelmen

Wanneer je op zoek bent naar een motorhelm, zul je al snel merken dat er verschillende soorten helmen op de markt zijn. Elk type helm heeft zijn eigen unieke eigenschappen en biedt verschillende voordelen op het gebied van bescherming en comfort. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken van de volgende soorten motorhelmen:

1. Integraalhelm

De integraalhelm is de meest populaire en meest voorkomende helm onder motorrijders. Deze helm biedt een volledige bescherming van het hoofd en het gezicht, omdat het een gesloten helm is. Enkele belangrijke kenmerken van de integraalhelm zijn:

 • Volledige bescherming: Een integraalhelm beschermt niet alleen je hoofd, maar ook je gezicht tegen stof, wind en insecten.
 • Geluidsdemping: Doordat de integraalhelm volledig gesloten is, biedt deze helm ook een uitstekende geluidsdemping.
 • Aerodynamisch design: De meeste integraalhelmen hebben een gestroomlijnd ontwerp, wat zorgt voor minder weerstand en een betere stabiliteit tijdens hoge snelheden.

Voorbeelden van populaire integraalhelmen zijn de Shoei GT-Air II en de Arai Corsair X.

2. Systeemhelm

De systeemhelm is een veelzijdige helm die de voordelen van een integraalhelm en een jethelm combineert. Deze helm heeft een kinstuk dat omhoog kan worden geklapt, waardoor je gemakkelijk kunt communiceren zonder je helm af te hoeven nemen. Enkele kenmerken van de systeemhelm zijn:

 • Flexibiliteit: Het kinstuk van een systeemhelm kan omhoog worden geklapt, waardoor je kunt genieten van de vrijheid van een jethelm en de bescherming van een integraalhelm.
 • Communicatie: Doordat je het kinstuk kunt openen, is het gemakkelijker om te communiceren met mede-rijders of bijvoorbeeld bij het stoppen bij een tolpoortje.

Voorbeelden van systeemhelmen zijn de Schuberth C4 Pro en de Nolan N100-5.

3. Jethelm

De jethelm, ook wel bekend als de open-face helm, is een helm die je hoofd beschermt maar je gezicht open laat. Deze helm biedt minder bescherming dan een integraalhelm, maar is perfect voor korte ritten in de stad. Enkele kenmerken van de jethelm zijn:

 • Ventilatie: Doordat de jethelm open is aan de voorkant, biedt deze helm een uitstekende ventilatie en verkoeling tijdens warme dagen.
 • Gevoel van vrijheid: Met een jethelm heb je het gevoel van vrijheid doordat je gezicht niet bedekt is, maar je hoofd nog steeds beschermd wordt.

Voorbeelden van jethelmen zijn de AGV X3000 en de Bell Custom 500.

4. Crosshelm

De crosshelm, ook wel bekend als de off-road helm, is speciaal ontworpen voor het rijden op terrein en off-road. Deze helm biedt extra bescherming voor het gezicht en heeft een verlengde kinbeschermer. Enkele kenmerken van de crosshelm zijn:

 • Extra bescherming: De crosshelm biedt extra bescherming voor het gezicht en de kin, waardoor je goed beschermd bent tijdens off-road avonturen.
 • Ventilatie: Crosshelmen zijn voorzien van meerdere ventilatieopeningen, wat zorgt voor een goede luchtcirculatie tijdens intense inspanningen.

Voorbeelden van crosshelmen zijn de Fox V3 en de Troy Lee Designs SE4.

Of je nu een doorgewinterde motorrijder bent of net begint, het is belangrijk om de juiste motorhelm te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en rijstijl. Vergelijk de verschillende soorten helmen en maak een weloverwogen keuze op basis van de kenmerken en voordelen die het beste bij jou passen.

Welke motorhelm is het beste voor jou?

Bij het kiezen van de beste motorhelm voor jou zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het is belangrijk om een helm te vinden die niet alleen comfortabel zit, maar ook voldoet aan jouw specifieke behoeften en voorkeuren. In dit artikel zullen we je helpen bij het identificeren van de helm die het beste bij jou past, door rekening te houden met verschillende aspecten zoals pasvorm, type motorrijden, gewicht en veiligheidsnormen.

Pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel voor een motorhelm. Een helm die te strak zit kan ongemak veroorzaken en hoofdpijn veroorzaken tijdens het rijden, terwijl een te losse helm niet de nodige bescherming biedt. Het is belangrijk om een helm te vinden die stevig op je hoofd past, zonder dat het ongemakkelijk wordt. Probeer verschillende merken en modellen uit om te zien welke het beste op jouw hoofd past.

Type motorrijden

Het type motorrijden dat je doet speelt ook een rol bij het kiezen van de juiste helm. Ben je een sportieve rijder, een tourrijder of een off-road enthousiast? Elke vorm van motorrijden heeft zijn eigen helmvereisten. Sportieve rijders hebben bijvoorbeeld behoefte aan een helm die aerodynamisch is en goede ventilatie biedt, terwijl off-road rijders een helm nodig hebben die extra bescherming biedt en compatibel is met een bril. Denk na over het type rijden dat je doet en kies een helm die speciaal is ontworpen voor dat doel.

Gewicht

Het gewicht van een motorhelm kan een groot verschil maken in termen van comfort tijdens lange ritten. Een lichte helm kan vermoeidheid verminderen en zorgen voor een plezieriger rijervaring. Let bij het kiezen van een helm op het gewicht en zoek naar modellen die licht zijn maar toch voldoende bescherming bieden. Er zijn tegenwoordig veel helmen op de markt die gebruik maken van geavanceerde materialen om het gewicht tot een minimum te beperken.

Veiligheidsnormen

Veiligheid is een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een motorhelm. Het is essentieel om een helm te kiezen die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. In Europa moet een motorhelm bijvoorbeeld voldoen aan de ECE 22.05-norm. Deze norm garandeert dat de helm getest is op verschillende veiligheidsaspecten zoals schokabsorptie en kinsluiting. Controleer altijd of de helm die je overweegt te kopen voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.

Vergelijkende tabel

Hieronder vind je een handige vergelijkende tabel die je helpt bij het maken van een weloverwogen keuze bij het kiezen van de beste motorhelm voor jou:

Merken Pasvorm Type motorrijden Gewicht Veiligheidsnormen
Arai Uitstekend Sportief, toeren Gemiddeld ECE 22.05, Snell
Shoei Goed Sportief, toeren Licht ECE 22.05, Snell
AGV Goed Sportief, toeren Licht ECE 22.05
Scorpion Gemiddeld Sportief, toeren, off-road Gemiddeld ECE 22.05, DOT
Schuberth Uitstekend Sportief, toeren Licht ECE 22.05

We hopen dat deze informatie je helpt bij het vinden van de motorhelm die het beste bij jou past. Onthoud dat het kiezen van de juiste helm een persoonlijke keuze is en dat het belangrijk is om verschillende modellen uit te proberen voordat je een definitieve beslissing neemt. Veiligheid staat altijd voorop, dus zorg ervoor dat de helm die je kiest voldoet aan alle geldende veiligheidsnormen. Veel plezier en veilige ritten!

Aanbeveling

Nu we de verschillende soorten motorhelmen hebben besproken en de belangrijkste factoren om rekening mee te houden hebben benoemd, is het tijd om een aanbeveling te doen voor de beste motorhelm voor jou. We begrijpen dat veiligheid en comfort voor jou van groot belang zijn, en we zullen hier dan ook rekening mee houden bij het maken van onze aanbeveling.

Persoonlijke voorkeuren

Elke motorrijder heeft zijn of haar eigen persoonlijke voorkeuren als het gaat om een motorhelm. Sommigen geven de voorkeur aan een klassiek en tijdloos design, terwijl anderen juist op zoek zijn naar de nieuwste technologieën en innovaties. Hieronder hebben we enkele belangrijke aspecten op een rijtje gezet om rekening mee te houden bij het maken van je keuze:

 • Design: Ga je voor een strak en gestroomlijnd design, of hou je meer van een opvallende en kleurrijke helm?
 • Materiaal: Heb je een voorkeur voor een helm gemaakt van carbon, glasvezel of polycarbonaat?
 • Gewicht: Vind je het belangrijk dat de helm zo licht mogelijk is, zodat je minder snel vermoeid raakt tijdens het rijden?
 • Ventilatie: Ben je op zoek naar een helm met uitstekende ventilatie om oververhitting te voorkomen?
 • Vizier: Wil je een helm met een geïntegreerd zonnevizier of geef je de voorkeur aan een los zonnevizier?

Veiligheid

Veiligheid staat natuurlijk voorop bij het kiezen van een motorhelm. Er zijn verschillende veiligheidskeurmerken waar je op kunt letten, zoals ECE, DOT of Snell. Daarnaast zijn er nog andere aspecten die de veiligheid van een helm bepalen:

 • Materiaal en constructie: Helmen gemaakt van hoogwaardige materialen zoals carbon of glasvezel bieden doorgaans een betere bescherming bij een val.
 • Binnenvoering: Een comfortabele en goed passende binnenvoering zorgt niet alleen voor comfort, maar ook voor een betere bescherming.
 • Sluitsysteem: Een stevig en betrouwbaar sluitsysteem, zoals een dubbel-D sluiting, zorgt ervoor dat de helm goed op zijn plaats blijft zitten bij een impact.
 • Zichtbaarheid: Kies voor een helm met reflecterende elementen, zodat je beter zichtbaar bent in het verkeer.

Comfort

Een comfortabele motorhelm is essentieel voor lange ritten en om vermoeidheid te voorkomen. Enkele aspecten waar je op kunt letten voor optimaal comfort zijn:

 • Pasvorm: Een goede pasvorm is cruciaal. Kies een helm die perfect aansluit op de vorm van jouw hoofd.
 • Geluidsdemping: Houd je van rust tijdens het rijden? Kies dan voor een helm met goede geluidsdemping.
 • Ventilatie: Een helm met goede ventilatie voorkomt dat je oververhit raakt tijdens warme dagen.
 • Vizier: Een snel en makkelijk te verwisselen vizier zorgt voor gemak en comfort bij verschillende weersomstandigheden.

Onze aanbeveling

Gebaseerd op de bovengenoemde aspecten en rekening houdend met de persoonlijke voorkeuren, veiligheid en comfort, doen wij de volgende aanbeveling:

De HelmX M1000 is een uitstekende keuze voor motorrijders die op zoek zijn naar een combinatie van veiligheid, comfort en een tijdloos design. Deze helm is gemaakt van hoogwaardig carbon en voldoet aan de strenge ECE-veiligheidsnormen. De perfecte pasvorm en geluidsdemping zorgen voor een comfortabele rijervaring, terwijl het geïntegreerde zonnevizier zorgt voor optimale zichtbaarheid in alle weersomstandigheden.

Ontdek welke motorhelm het beste bij jou past en maak een weloverwogen keuze

Conclusie:

In deze blogpost hebben we de verschillende soorten motorhelmen besproken en wat je moet overwegen bij het kiezen van de beste helm voor jou. Het is belangrijk om een helm te kiezen die goed past, voldoet aan de veiligheidsnormen en geschikt is voor het type motorrijden dat je doet. We raden je aan om bij het kopen van een motorhelm advies in te winnen bij een specialist in de winkel, zodat je de juiste keuze kunt maken. Vergeet niet dat jouw veiligheid voorop staat en een goede helm essentieel is tijdens het motorrijden. Dus ga op zoek naar de helm die jou de beste bescherming en comfort biedt. Veel plezier en veilige ritten!

16 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik zou graag meer willen lezen over onderhoudstips voor motorhelmen. Kun je dat in een toekomstig artikel behandelen?

 2. Ik heb een tijdje geleden een goedkope motorhelm gekocht, maar ik ben er niet tevreden mee. Het vizier beslaat snel en de pasvorm is niet comfortabel. Ik raad aan om te investeren in een kwaliteitshelm.

  • Bedankt voor het delen van je ervaring. Het is inderdaad belangrijk om te investeren in een kwaliteitshelm die een goede pasvorm en anti-condens eigenschappen biedt voor een veilige en comfortabele rit.

 3. Ik heb de integraalhelm gekozen en ik ben er erg blij mee. Het biedt uitstekende bescherming en het is ook stil tijdens het rijden.

 4. Bedankt voor het delen van je ervaring! Modulaire motorhelmen zijn inderdaad erg praktisch.

 5. Ik heb zelf een modulaire motorhelm en ik vind het geweldig! Het is handig omdat je het kindeel kunt opklappen als je even wilt communiceren of iets wilt drinken zonder je helm af te hoeven doen.

 6. Kun je wat meer informatie geven over de verschillen tussen een integraalhelm en een systeemhelm?

  • Natuurlijk! Een integraalhelm heeft een vast kindeel en biedt de hoogste mate van bescherming. Een systeemhelm heeft daarentegen een opklapbaar kindeel, waardoor het gemakkelijker is om te communiceren en het helm op- en afzetten. Beide helmen hebben hun voordelen, het hangt af van je persoonlijke voorkeur en behoeften.

 7. Ik ben op zoek naar een motorhelm voor off-road rijden. Welk type helm zou je aanraden?

  • Voor off-road rijden wordt meestal een crosshelm of endurohelm aanbevolen. Deze helmen bieden extra bescherming voor het gezicht en de kin, en hebben een vizier dat geschikt is voor off-road omstandigheden.

 8. Ik heb een motorhelm met ingebouwd zonnevizier en ik vind het super handig! Je hoeft geen aparte zonnebril te dragen en je kunt het vizier gemakkelijk omhoog of omlaag schuiven.

 9. Kun je meer vertellen over de veiligheidsnormen waar we op moeten letten bij het kopen van een motorhelm?

  • Natuurlijk! Bij het kopen van een motorhelm is het belangrijk om te letten op de veiligheidsnormen zoals ECE 22.05 of SNELL. Deze normen garanderen dat de helm voldoet aan de vereiste veiligheidsstandaarden.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen