Wat zijn de verschillende soorten carbon motorhelmen?

Hey daar! Ben je een gepassioneerde motorrijder die altijd op zoek is naar de nieuwste en beste uitrusting? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blogpost gaan we het hebben over een essentieel onderdeel van je uitrusting – de motorhelm. Specifiek, de verschillende soorten carbon motorhelmen. We zullen je uitleggen wat carbon motorhelmen zijn en waarom ze zo populair zijn bij motorrijders. Dus, leun achterover, ontspan en lees verder om meer te weten te komen over deze geweldige helmen!

Wat is een carbon motorhelm?

Een carbon motorhelm is een type motorhelm dat gemaakt is van carbonvezels. Carbonvezels zijn lichtgewicht en tegelijkertijd erg sterk. Dit maakt carbon motorhelmen zeer geschikt voor motorrijders die op zoek zijn naar bescherming en comfort tijdens het rijden.

Lichtgewicht en sterk

Carbonvezels zijn gemaakt van geavanceerde composietmaterialen die bestaan uit dunne, lange vezels van koolstof. Deze vezels worden vervolgens in lagen gelegd en met elkaar verbonden door middel van een speciale hars. Het resultaat is een helm die veel lichter is dan traditionele motorhelmen, maar toch zeer sterk en duurzaam.

Bescherming en veiligheid

Een van de belangrijkste redenen waarom motorrijders kiezen voor een carbon motorhelm is de uitstekende bescherming die het biedt. De sterke eigenschappen van carbonvezels zorgen ervoor dat de helm impact kan absorberen en de klap kan verspreiden, waardoor de kans op ernstig hoofdletsel wordt verminderd.

Comfort en pasvorm

Naast bescherming is comfort natuurlijk ook een belangrijke factor bij het kiezen van een motorhelm. Carbon motorhelmen staan bekend om hun goede pasvorm en comfortabele draagervaring. Het lichte gewicht zorgt ervoor dat de helm minder druk uitoefent op de nek en schouders, wat vooral tijdens lange ritten erg prettig is.

Merken en modellen

Er zijn verschillende merken en modellen van carbon motorhelmen op de markt. Enkele bekende merken die carbon helmen aanbieden zijn:

 • Shark
 • Shoei
 • Arai
 • AGV
 • HJC

Binnen deze merken zijn er verschillende modellen beschikbaar met verschillende functies en designs. Het is belangrijk om te kijken naar specifieke eigenschappen, zoals ventilatie, vizier, comfortvoering en veiligheidssluiting, om een helm te vinden die aan jouw persoonlijke behoeften voldoet.

Voordelen van een carbon motorhelm

 • Lichtgewicht en comfortabel om te dragen
 • Sterke constructie voor optimale bescherming
 • Uitstekende schokabsorptie bij impact
 • Goede pasvorm voor langere ritten
 • Verschillende merken en modellen om uit te kiezen

Let op: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een carbon motorhelm kiest die goed past en voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Het is ook raadzaam om regelmatig je helm te controleren op eventuele schade en deze indien nodig te vervangen.

Kortom, een carbon motorhelm is een geweldige keuze voor motorrijders die op zoek zijn naar optimale bescherming, comfort en stijl. Met een ruime keuze aan merken en modellen is er voor iedereen wel een geschikte carbon motorhelm te vinden.

Voordelen van carbon motorhelmen

Een carbon motorhelm is een populaire keuze onder motorrijders vanwege de vele voordelen die dit materiaal biedt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen van carbon motorhelmen en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor jouw veiligheid en comfort.

Lichtgewicht en comfortabel

Carbon motorhelmen staan bekend om hun lichtgewicht constructie. In vergelijking met helmen gemaakt van andere materialen, zoals polycarbonaat of glasvezel, zijn carbon helmen veel lichter. Dit heeft verschillende voordelen:

 • Een lichte helm zorgt voor een comfortabele pasvorm, waardoor je minder snel last krijgt van nek- en schouderpijn, zelfs tijdens lange ritten.
 • Het lichte gewicht vermindert vermoeidheid, waardoor je langer en comfortabeler kunt rijden.

Uitstekende impactbescherming

Een van de belangrijkste redenen waarom motorrijders voor carbon helmen kiezen, is de uitstekende impactbescherming die ze bieden. Carbonvezel heeft een enorme sterkte-gewichtsverhouding, wat betekent dat het extreem sterk is, zelfs bij een licht gewicht. Dit zorgt voor een betere bescherming tegen impact bij een ongeval.

 • Carbon helmen absorberen de energie van een impact effectief, waardoor de kans op letsel wordt verminderd.
 • Ze bieden een betere bescherming tegen penetratie, wat vooral belangrijk is als je off-road rijdt of op hogere snelheden rijdt.

Duurzaamheid en lange levensduur

Een ander voordeel van carbon motorhelmen is hun duurzaamheid en lange levensduur. Hoewel carbon helmen vaak duurder zijn dan helmen gemaakt van andere materialen, bieden ze een uitstekende investering op de lange termijn.

 • Carbonvezel is bestand tegen de effecten van veroudering en UV-licht, waardoor de helm zijn sterkte en kwaliteit behoudt, zelfs na langdurig gebruik.
 • Ze zijn minder gevoelig voor deuken en krassen, wat de levensduur van de helm verlengt.

Vergelijkingstabel van carbon helmen

Kenmerk Carbon Motorhelm Polycarbonaat Motorhelm
Gewicht Lichtgewicht Iets zwaarder
Bescherming Uitstekende impactbescherming Goede impactbescherming
Duurzaamheid Lange levensduur Minder duurzaam
Comfort Comfortabele pasvorm Comfortabele pasvorm

Verschillende soorten carbon motorhelmen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe motorhelm, is het belangrijk om de verschillende opties te overwegen. Eén van de meest populaire keuzes onder motorrijders zijn carbon motorhelmen. Deze helmen zijn gemaakt van carbonvezel, een lichtgewicht en sterke materiaal dat optimale bescherming biedt. In dit artikel zullen we de verschillende soorten carbon motorhelmen bespreken, namelijk integraalhelmen, systeemhelmen en jethelmen.

Integraalhelmen

Bescherming voorop!

Integraalhelmen zijn de meest uitgebreide vorm van bescherming die je kunt krijgen. Ze bedekken het hele hoofd en hebben een volledig gesloten ontwerp. Dit zorgt voor maximale bescherming bij een val of impact. De carbonvezelconstructie van deze helmen biedt niet alleen optimale bescherming, maar zorgt ook voor een lichtgewicht en comfortabel gevoel tijdens het rijden.

Belangrijkste voordelen:

 • Maximale bescherming van het hele hoofd
 • Lichtgewicht en comfortabel
 • Geavanceerde aerodynamica voor betere stabiliteit bij hoge snelheden
 • Geluidsisolatie voor een rustige rit
 • Mogelijkheid tot het installeren van communicatiesystemen

Voorbeeldmerken: Shoei X-Spirit 3, Arai Corsair-X

Systeemhelmen

Veelzijdigheid en gemak

Systeemhelmen, ook wel bekend als modulaire helmen, bieden een unieke combinatie van bescherming en gemak. Deze helmen hebben een klapbaar kindeel, waardoor je je helm eenvoudig kunt openen zonder deze volledig af te nemen. Dit is handig wanneer je even wilt communiceren met anderen of wat frisse lucht wilt binnenlaten tijdens een stop. De carbonvezelconstructie van systeemhelmen zorgt voor een lichtgewicht helm zonder concessies te doen aan de veiligheid.

Belangrijkste voordelen:

 • Mogelijkheid tot het opklappen van het kindeel voor meer gemak
 • Lichtgewicht en comfortabel
 • Goede bescherming door carbonvezelconstructie
 • Geschikt voor zowel lange afstanden als stadsritten
 • Eenvoudig te bedienen viziermechanisme

Voorbeeldmerken: Schuberth C4 Pro, Nolan N100-5

Jethelmen

Vrijheid en ventilatie

Jethelmen, ook wel bekend als open-face helmen, hebben een meer minimalistisch ontwerp. Deze helmen bedekken het hoofd en de zijden, maar laten het gezicht open. Ze bieden een meer open gevoel en ventilatie tijdens het rijden, waardoor ze ideaal zijn voor stadsritten of bij warm weer. Jethelmen met een carbonvezelconstructie combineren lichtheid en bescherming voor een comfortabele rit.

Belangrijkste voordelen:

 • Meer vrijheid en ventilatie
 • Lichtgewicht en comfortabel
 • Geschikt voor stadsritten en warm weer
 • Carbonvezelconstructie voor optimale bescherming

Voorbeeldmerken: Shark Spartan Carbon, AGV Sportmodular

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een carbon motorhelm

Bij het kiezen van een carbon motorhelm zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Deze factoren bepalen niet alleen de prestaties en het comfort van de helm, maar ook de veiligheid ervan. In dit artikel zullen we de belangrijkste factoren bespreken die je moet overwegen bij het kiezen van een carbon motorhelm.

Pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel voor een motorhelm. Een helm die niet goed past kan niet alleen oncomfortabel zijn, maar kan ook de bescherming die het biedt verminderen. Bij het kiezen van een carbon motorhelm is het belangrijk om te letten op de pasvorm. Dit kan variëren tussen verschillende merken en modellen.

Belangrijke punten om op te letten bij de pasvorm van een carbon motorhelm zijn:

 • Hoofdmaat: Zorg ervoor dat je de juiste maat helm kiest die past bij de omtrek van je hoofd. Dit kan variëren tussen verschillende merken en modellen.
 • Wangkussens: De wangkussens moeten stevig en comfortabel aansluiten op je gezicht, zodat de helm goed op zijn plaats blijft zitten.
 • Kinband: Controleer of de kinband verstelbaar is en of je deze strak genoeg kunt vastmaken.

Ventilatie

Ventilatie is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een carbon motorhelm. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat de helm comfortabel blijft, zelfs tijdens lange ritten op warme dagen.

Enkele punten om op te letten bij de ventilatie van een carbon motorhelm zijn:

 • Luchtinlaten: Controleer of de helm voorzien is van genoeg luchtinlaten, zodat er voldoende frisse lucht naar binnen kan stromen.
 • Luchtuitlaten: Zorg ervoor dat de helm ook luchtuitlaten heeft, zodat de warme lucht effectief kan worden afgevoerd.
 • Verstelbare ventilatieopeningen: Sommige helmen hebben verstelbare ventilatieopeningen, waarmee je de luchtstroom naar wens kunt regelen.

Vizier

Een goed vizier is van groot belang voor een optimale zichtbaarheid tijdens het motorrijden. Bij het kiezen van een carbon motorhelm is het belangrijk om te letten op het type vizier en de eigenschappen ervan.

Belangrijke eigenschappen van een vizier zijn onder andere:

 • Anti-kras coating: Een vizier met anti-kras coating zorgt ervoor dat het langer mooi blijft en het zicht niet wordt belemmerd door krassen.
 • Anti-condens coating: Sommige vizieren hebben een anti-condens coating, waardoor het vizier niet beslaat tijdens koude of vochtige omstandigheden.
 • Zonwerend vizier: Sommige helmen hebben een zonwerend vizier ingebouwd. Dit kan handig zijn om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht.

Veiligheidskeurmerken

Bij het kiezen van een carbon motorhelm is het belangrijk om te controleren of deze voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen. Veiligheidskeurmerken zoals ECE of DOT zijn belangrijke indicatoren dat de helm getest is en voldoet aan de minimale veiligheidseisen.

Prijs

Tot slot is prijs ook een factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een carbon motorhelm. Carbon motorhelmen kunnen variëren in prijs, afhankelijk van de merknaam, het model en de eigenschappen ervan. Het is belangrijk om een helm te kiezen die past binnen je budget, maar ook voldoet aan de gewenste specificaties en veiligheidseisen.

Het kiezen van de juiste carbon motorhelm is een belangrijke beslissing. Door rekening te houden met factoren zoals pasvorm, ventilatie, vizier, veiligheidskeurmerken en prijs, kun je een weloverwogen keuze maken die voldoet aan jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren.

De juiste keuze maken voor jouw carbon motorhelm

Samenvattend zijn carbon motorhelmen een populaire keuze onder motorrijders vanwege hun lichte gewicht, sterke bescherming en duurzaamheid. Bij het kiezen van een carbon motorhelm is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals pasvorm, veiligheidskeurmerken en prijs. We raden aan om verschillende helmen te passen en te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt.

Veelgestelde vragen over carbon motorhelmen

Welke soorten carbon worden gebruikt bij het vervaardigen van motorhelmen?

Bij het vervaardigen van motorhelmen worden verschillende soorten carbon gebruikt. De meest voorkomende soorten zijn koolstofvezel (carbon fiber) en koolstofcomposiet (carbon composite). Deze materialen zijn zeer sterk en toch licht van gewicht, waardoor ze ideaal zijn voor het maken van helmen die bescherming bieden bij motorrijden. Koolstofvezel wordt vaak gebruikt voor de buitenschaal van de helm, terwijl koolstofcomposiet vaak wordt gebruikt voor de binnenschaal. Door het gebruik van deze materialen wordt de impactenergie beter geabsorbeerd en wordt het risico op letsel bij een val verminderd. Het is echter belangrijk om te weten dat er ook andere materialen worden gebruikt in combinatie met carbon, zoals glasvezel en kevlar, om de helm nog sterker en duurzamer te maken.

Zijn er specifieke kenmerken waar je op moet letten bij het kiezen van een carbon motorhelm?

Ja, er zijn zeker specifieke kenmerken waar je op moet letten bij het kiezen van een carbon motorhelm. Allereerst is het belangrijk om te weten dat een carbon motorhelm lichter en sterker is dan helmen gemaakt van andere materialen, zoals polycarbonaat. Dit betekent dat je een carbon motorhelm kunt kiezen voor een betere bescherming en minder gewicht op je hoofd.

Een ander belangrijk kenmerk om op te letten is de certificering van de helm. Zorg ervoor dat de helm voldoet aan de Europese normen voor motorhelmen, zoals de ECE 22.05-norm. Dit garandeert dat de helm is getest en goedgekeurd volgens strenge veiligheidsnormen.

Daarnaast is het belangrijk om naar de pasvorm van de helm te kijken. Een goede pasvorm zorgt voor comfort en stabiliteit tijdens het rijden. Probeer verschillende maten en modellen uit om te zorgen dat de helm goed op je hoofd aansluit en niet te strak of te los zit.

Tot slot is het ook de moeite waard om naar extra functies te kijken, zoals een geïntegreerd zonnevizier, ventilatieopeningen voor goede luchtstroom en een verwijderbare binnenvoering voor eenvoudige reiniging.

Door rekening te houden met deze kenmerken, kun je de juiste carbon motorhelm kiezen die past bij jouw behoeften en zorgt voor maximale bescherming en comfort tijdens het motorrijden.

Wat zijn de voordelen van een motorhelm van carbon?

Een motorhelm van carbon biedt verschillende voordelen. Ten eerste is carbon een extreem licht materiaal, wat betekent dat de helm minder zwaar is dan helmen gemaakt van andere materialen zoals glasvezel of polycarbonaat. Dit zorgt voor een comfortabele pasvorm en vermindert de belasting op je nek tijdens het rijden.

Een ander voordeel van carbon helmen is de hoge sterkte en stijfheid van het materiaal. Carbonvezels zijn zeer sterk en hebben uitstekende impactbestendige eigenschappen. Dit betekent dat een helm van carbon betere bescherming kan bieden bij een val of een ongeval, doordat het de impactkracht effectief kan absorberen en verspreiden.

Bovendien hebben carbon helmen vaak een verbeterde aerodynamica. Het gladde oppervlak van carbon vermindert de luchtweerstand, waardoor je minder windgeruis en vermoeidheid ervaart bij hogere snelheden. Dit draagt bij aan een comfortabelere en veiligere rit.

Tot slot hebben carbon helmen vaak een hoogwaardige afwerking en een luxe uitstraling. Ze worden vaak geassocieerd met premium merken en worden gewaardeerd door motorrijders die op zoek zijn naar zowel kwaliteit als stijl.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze voor een motorhelm persoonlijk is en afhankelijk van je individuele behoeften en budget. Het is altijd raadzaam om een helm te kiezen die voldoet aan de veiligheidsnormen en goed past bij jouw hoofdvorm en -grootte.

8 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik ben het niet eens met het idee dat carbon motorhelmen beter zijn dan helmen gemaakt van andere materialen. Ik denk dat het vooral afhangt van de individuele behoeften en voorkeuren van de bestuurder. Wat denken anderen hierover?

  • Bedankt voor het delen van je mening. Je hebt gelijk dat de keuze voor een motorhelm afhangt van individuele behoeften en voorkeuren. Carbon motorhelmen hebben echter wel enkele inherente voordelen, zoals lichtheid en sterkte. Het kan interessant zijn om de ervaringen van anderen te horen en te zien welke materialen zij verkiezen. Wat vind jij persoonlijk belangrijk bij het kiezen van een motorhelm?

 2. Ik vond dit artikel erg informatief. Zou je in de toekomst ook kunnen schrijven over de juiste manier om een carbon motorhelm te onderhouden en schoon te maken? Dat zou geweldig zijn!

  • Dank je wel voor je feedback! Ik zal zeker een artikel schrijven over het onderhoud en de juiste reiniging van een carbon motorhelm. Blijf op de hoogte voor meer nuttige informatie!

 3. Bedankt voor het delen van je positieve ervaring met een carbon motorhelm! Het is inderdaad een geweldige keuze vanwege de lichtheid en duurzaamheid. Veel plezier en veilige ritten!

 4. Ik heb persoonlijk een carbon motorhelm en ik kan bevestigen dat het echt licht en comfortabel is tijdens het rijden. Het heeft me ook veel gemoedsrust gegeven, wetende dat het sterker en duurzamer is dan andere materialen. Ik ben er echt blij mee!

 5. Kun je meer informatie geven over de verschillende merken van carbon motorhelmen? Ik ben benieuwd welke merken het beste zijn en waar ik ze kan kopen.

  • Natuurlijk! Er zijn verschillende merken die carbon motorhelmen aanbieden, zoals Shoei, Arai, AGV en Nolan. Elk merk heeft zijn eigen unieke kenmerken en prijsklassen. Je kunt ze vinden bij gespecialiseerde motorwinkels of online retailers. Laat me weten als je specifieke merken of modellen wilt weten!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen