Wat zijn de verschillende oorzaken van een beslagen vizier en hoe kun je ze vermijden?

Hé daar, motorrijder! Heb je ooit het frustrerende probleem gehad van een beslagen vizier op je helm? Je weet wel, dat vervelende moment waarop je zicht wordt belemmerd door een laagje condens en je je rit niet optimaal kunt ervaren. Geen zorgen, we’ve got your back! In deze blogpost gaan we kijken naar de verschillende oorzaken van een beslagen vizier op een motorhelm en, nog belangrijker, hoe je deze situatie kunt vermijden. Dus leun achterover, ontspan en ontdek hoe je veilig en helder de weg op kunt gaan.

Wat veroorzaakt een beslagen vizier?

Een beslagen vizier kan erg vervelend zijn en je zicht tijdens het dragen van een helm aanzienlijk belemmeren. Het kan gevaarlijk zijn, vooral tijdens het rijden of sporten. Maar wat veroorzaakt eigenlijk een beslagen vizier? In dit artikel zullen we de verschillende factoren bespreken die hieraan kunnen bijdragen, evenals mogelijke oplossingen om dit probleem te voorkomen.

1. Temperatuurverschillen

Temperatuurverschillen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van een beslagen vizier. Als de temperatuur van de omgeving hoger is dan de temperatuur aan de binnenkant van de helm, zal vochtige lucht condenseren op het vizier. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je uit een koude omgeving komt en een warme ruimte binnenstapt.

2. Vochtigheid

Hoge luchtvochtigheid kan ook bijdragen aan het beslaan van een vizier. Het vocht in de lucht kan condenseren op het koude oppervlak van het vizier. Dit kan vooral een probleem zijn tijdens vochtige weersomstandigheden, zoals regen of mist.

3. Ademhaling

Je ademhaling kan ook een factor zijn die bijdraagt aan een beslagen vizier. Als je ademt, komt er vochtige lucht vrij die direct naar boven kan stijgen en condenseren op het vizier. Dit gebeurt vooral als er onvoldoende ventilatie is binnen de helm.

4. Slechte ventilatie

Een gebrek aan ventilatie binnen de helm kan ervoor zorgen dat vochtige lucht niet goed kan ontsnappen. Dit kan leiden tot een opeenhoping van vocht op het vizier, wat resulteert in een beslagen zicht. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je helm voldoende ventilatieopeningen heeft om de luchtstroom te bevorderen.

Oplossingen om een beslagen vizier te voorkomen

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om een beslagen vizier te voorkomen. Hier zijn enkele suggesties:

 • Anti-condens coatings: Veel helmfabrikanten bieden vizieren aan met speciale anti-condens coatings. Deze coatings helpen om het beslaan van het vizier te verminderen en bieden een helder zicht, zelfs onder vochtige omstandigheden.
 • Pinlock systeem: Het Pinlock systeem is een populair accessoire dat op veel helmen kan worden gemonteerd. Het bestaat uit een extra lens die aan de binnenkant van het vizier wordt bevestigd. Deze extra lens creëert een dubbele laag, waardoor condensatie wordt voorkomen.
 • Goede ventilatie: Zorg ervoor dat je helm voldoende ventilatieopeningen heeft om de luchtstroom te bevorderen. Dit helpt om vochtige lucht af te voeren en het risico op een beslagen vizier te verminderen.
 • Ademdeflector: Sommige helmen worden geleverd met een ademdeflector, die de luchtstroom van je ademhaling omleidt en voorkomt dat vochtige lucht direct op het vizier terechtkomt.
 • Regelmatig onderhoud: Het is belangrijk om je vizier regelmatig schoon te maken en eventuele vuil- of vetresten te verwijderen. Vuil kan de condensatie verergeren en het zicht belemmeren.

Het voorkomen van een beslagen vizier is essentieel voor een veilige en comfortabele rij- of sportervaring. Door rekening te houden met temperatuurverschillen, vochtigheid, ademhaling en ventilatie, en gebruik te maken van geschikte oplossingen, kun je genieten van een helder en onbelemmerd zicht tijdens je activiteiten. Kies voor een helm met de juiste functies en accessoires, en zorg ervoor dat je deze regelmatig onderhoudt voor optimale prestaties.

Gebruik van anti-condensmiddelen

Een van de meest effectieve manieren om een beslagen vizier te voorkomen, is het gebruik van anti-condensmiddelen. Deze middelen creëren een dunne laag op het oppervlak van je vizier die het ontstaan van condensatie vermindert. Er zijn verschillende merken en producten op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. Enkele populaire opties zijn:

 • FogTech DX – Dit anti-condensmiddel wordt vaak gebruikt door motorrijders en biedt langdurige bescherming tegen beslagen vizieren.
 • Cat Crap – Ondanks de grappige naam is Cat Crap een serieus anti-condensmiddel dat al jaren populair is onder skiërs en snowboarders.
 • Rain-X Anti-Fog – Dit product is oorspronkelijk ontwikkeld om autoruiten condensvrij te houden, maar kan ook worden gebruikt op vizieren.

Ventilatieopeningen openen

Een andere strategie om beslagen vizieren te voorkomen, is het openen van de ventilatieopeningen op je helm. Deze openingen zijn ontworpen om de luchtstroom te bevorderen en vocht en warmte af te voeren. Door ze open te houden, maximaliseer je de luchtstroom en minimaliseer je het risico op condensatie. Veel moderne helmen hebben verstelbare ventilatieopeningen, zodat je ze kunt aanpassen aan jouw behoeften.

Draag een sjaal

Het dragen van een sjaal kan ook helpen om vocht van je gezicht weg te houden en een beslagen vizier te voorkomen. Als je ademt, komt er warme lucht vrij die snel kan condenseren op het koude vizier. Een sjaal kan fungeren als een barrière tussen je adem en het vizier, waardoor het risico op condensatie wordt verminderd. Kies voor een sjaal die vocht afvoert en ademend is voor optimaal comfort.

Vergelijkingstabel anti-condensmiddelen

Product Kenmerken Prijs
FogTech DX Langdurige bescherming, populair bij motorrijders €12,99
Cat Crap Populair onder skiërs en snowboarders €9,99
Rain-X Anti-Fog Oorspronkelijk ontwikkeld voor autoruiten €7,99

Gebruik een pinlock-vizier

Een van de beste manieren om beslagen vizier te voorkomen, is door een pinlock-vizier te gebruiken. Een pinlock-vizier is een extra vizier dat aan de binnenkant van je motorhelm wordt bevestigd. Dit vizier creëert een dubbele laag en zorgt ervoor dat er geen vocht tussen je hoofdvizier en het pinlock-vizier kan komen. Hierdoor blijft je hoofdvizier helder en vrij van condensatie, zelfs tijdens regenachtige of vochtige weersomstandigheden.

Regelmatig schoonmaken van je motorhelm

Een andere belangrijke tip om een beslagen vizier te voorkomen, is door je motorhelm regelmatig schoon te maken. Stof, vuil en olie kunnen zich ophopen op je vizier, wat de kans op condensatie vergroot. Reinig je vizier daarom regelmatig met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Zorg ervoor dat je het vizier grondig spoelt en droogt voordat je het weer op je helm plaatst. Een schoon vizier zorgt voor een betere luchtstroom en vermindert de kans op beslagenheid.

Zorg voor een goede pasvorm van de helm

Een goed passende motorhelm is essentieel om beslagenheid te voorkomen. Als je helm te los zit, kan er vochtige lucht van buiten naar binnen stromen, wat condensatie op je vizier kan veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je helm goed aansluit op je hoofd en dat de kinband voldoende strak is vastgemaakt. Een helm met een verstelbaar systeem voor de pasvorm, zoals het draaiknopmechanisme, kan je helpen om de helm perfect op maat af te stellen.

Vergelijkingstabel: Pinlock-viziers

Hieronder vind je een vergelijkingstabel met enkele populaire merken van pinlock-viziers, zodat je een beter idee hebt van welke merken er beschikbaar zijn en wat ze te bieden hebben:

Merk Kenmerken Prijs
Arai Krasbestendig, eenvoudige installatie €30 – €50
Shoei Breed assortiment, uitstekende kwaliteit €40 – €60
AGV Anti-condens, goede pasvorm €25 – €40
HJC Betaalbaar, duurzaam materiaal €20 – €35

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Een pinlock-vizier voorkomt beslagenheid door een dubbele laag te creëren.
 • Reinig je vizier regelmatig om stof en vuil te verwijderen.
 • Zorg voor een goede pasvorm van je helm om vochtige lucht buiten te houden.

Met deze extra tips en het gebruik van een pinlock-vizier, zul je merken dat je vizier vrij blijft van condens en geniet je van een helder zicht tijdens het rijden. Vergeet niet om je motorhelm altijd goed te onderhouden en op tijd te vervangen als deze versleten is. Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat je altijd de juiste uitrusting draagt tijdens het motorrijden.

Beslagen vizier oplossen: tips en tricks

Het kan iedere motorrijder wel eens overkomen: een beslagen vizier tijdens het rijden. Dit kan je zicht belemmeren en daardoor gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem snel op te lossen. In dit artikel geven wij je handige tips en tricks om een beslagen vizier te voorkomen en te verhelpen.

Waarom beslaat je vizier?

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen waarom je vizier beslaat. Dit gebeurt wanneer de warme lucht van je adem op het koude oppervlak van het vizier condenseert. Daarnaast kan ook de vochtigheid in de lucht en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten invloed hebben op het beslaan van je vizier.

Tips om een beslagen vizier te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je vizier beslaat:

 • Zorg voor goede ventilatie in je helm. Kies bijvoorbeeld voor een helm met ventilatieopeningen die de luchtstroom bevorderen.
 • Draag een nekwarmer om te voorkomen dat je adem direct op het vizier komt. Een nekwarmer kan de luchtstroom naar beneden leiden, weg van je vizier.
 • Gebruik een anti-condens vizierspray of coating. Er zijn verschillende merken die speciale sprays of coatings aanbieden die het beslaan van je vizier voorkomen. Een populaire optie is de Pinlock-technologie, die een extra laag op je vizier creëert om condensatie te voorkomen.

Wat te doen als je vizier beslaat tijdens het rijden

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat je vizier beslaat tijdens het rijden. Volg deze stappen om het probleem snel op te lossen:

 1. Blijf rustig en blijf gefocust op de weg.
 2. Zoek een veilige plek om aan de kant te gaan. Zorg ervoor dat je niet in het verkeer staat en andere weggebruikers niet in gevaar brengt.
 3. Open je vizier kort om de condens te laten verdwijnen. Doe dit voorzichtig, zodat je geen stof of vuil in je vizier krijgt.
 4. Als het vizier weer beslaat, herhaal dan stap 3. Blijf dit doen totdat het beslaan volledig is verdwenen.

Alternatieven voor een beslagen vizier

Als je regelmatig last hebt van een beslagen vizier, zijn er ook alternatieven die je kunt overwegen:

 • Een vizier met een ingebouwd ventilatiesysteem. Sommige helmen hebben een speciaal ontworpen ventilatiesysteem dat de luchtstroom naar je vizier optimaliseert en condensvorming minimaliseert.
 • Een helm met een verwisselbaar vizier. Als je vaak in verschillende weersomstandigheden rijdt, kan het handig zijn om een helm te hebben met een verwisselbaar vizier. Zo kun je snel en gemakkelijk een onbeslagen vizier opzetten als het nodig is.

Een kijkje door de mist: conclusie en tips om een beslagen vizier te voorkomen

Conclusie:

Om een beslagen vizier te vermijden, moet je de juiste maatregelen nemen. Dit betekent het gebruik van anti-condensmiddelen en zorgen voor voldoende ventilatie. Vergeet ook niet om regelmatig je motorhelm schoon te maken en te zorgen voor een goede pasvorm. Op deze manier kun je veilig en comfortabel blijven rijden zonder last te hebben van een beslagen vizier.

Veelgestelde vragen over het beslaan van het vizier van een motorhelm

Zijn er bepaalde weersomstandigheden waarbij je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen om een beslagen vizier te vermijden?

Ja, er zijn bepaalde weersomstandigheden waarbij je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen om een beslagen vizier te vermijden. Een veelvoorkomende situatie is wanneer het koud is en je een helm met een vizier draagt, zoals bij het motorrijden of skiën. Bij koude temperaturen kan de warme lucht die je uitademt condenseren op het koude oppervlak van het vizier, waardoor het beslaat en je zicht beperkt wordt. Om dit te voorkomen, zijn er een paar maatregelen die je kunt nemen. Ten eerste kun je een anti-condens spray of doekje gebruiken om een dunne laag op het vizier aan te brengen. Dit helpt om de condensatie te verminderen en het vizier helder te houden. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je vizier goed afgesloten is en dat er geen kieren zijn waar vochtige lucht kan binnendringen. Ook is het belangrijk om regelmatig te ventileren door kleine openingen in je helm, zodat er een goede luchtstroom ontstaat. Dit helpt om de luchtvochtigheid te verminderen en het risico op beslagen vizier te verkleinen. Het is ook handig om je ademhaling te reguleren en rustig door je neus te ademen, omdat de lucht die je uitademt warmer en vochtiger is dan de buitenlucht. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je genieten van een helder zicht, zelfs in vochtige omstandigheden.

Welke maatregelen kun je nemen om een beslagen vizier te voorkomen tijdens het rijden?

Om een beslagen vizier tijdens het rijden te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Hier zijn enkele tips:

 1. Zorg voor goede ventilatie in je helm. Dit kun je doen door de ventilatieopeningen in je helm open te houden. Hierdoor kan de lucht circuleren en wordt vochtige lucht afgevoerd.
 2. Gebruik een anti-condens vizier of behandeling. Er zijn speciale vizieren verkrijgbaar die zijn behandeld met een anti-condens coating. Deze coating voorkomt dat er condensvorming optreedt.
 3. Draag een bivakmuts of sjaal onder je helm. Hierdoor wordt de warme adem die je uitademt gedeeltelijk opgevangen, waardoor de kans op condensvorming op je vizier wordt verminderd.
 4. Zorg voor goede ventilatie in je motorpak of kleding. Als je motorpak of kleding te weinig ventilatie heeft, kan er meer vocht ontstaan en dus meer kans op beslagen vizier. Kies daarom voor kleding met voldoende ventilatiemogelijkheden.
 5. Vermijd ademhaling rechtstreeks op je vizier. Probeer je ademhaling niet rechtstreeks op je vizier te richten. Dit kan de kans op condensvorming vergroten. Adem liever iets naar beneden of opzij.

5 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb gemerkt dat mijn vizier vaak beslaat tijdens het hardlopen in de regen. Heeft dit iets te maken met de temperatuurverschillen of is er een andere oorzaak?

  • Bedankt voor je vraag! Het beslaan van een vizier tijdens het hardlopen in de regen kan inderdaad veroorzaakt worden door temperatuurverschillen. Als je lichaamswarmte condenseert op het koude vizier, kan er condensvorming ontstaan. Het dragen van een vizier met goede ventilatie kan helpen dit probleem te verminderen. Daarnaast kun je ook overwegen om een pet met een vizier te dragen om regendruppels direct van je gezicht af te houden.

 2. Een andere tip om een beslagen vizier te voorkomen is om een dun laagje tandpasta op het vizier aan te brengen en het vervolgens voorzichtig schoon te maken. Dit trucje werkt vaak goed om het beslaan te verminderen.

  • Bedankt voor deze waardevolle tip! Het aanbrengen van een dun laagje tandpasta op het vizier en het voorzichtig schoonmaken kan inderdaad helpen om het beslaan te verminderen. We zullen deze tip toevoegen aan het artikel als een extra methode om een beslagen vizier te voorkomen. Nogmaals bedankt!

 3. Bedankt voor dit artikel! Ik heb altijd last van een beslagen vizier tijdens het skiën. Ik heb gemerkt dat het dragen van een skibril met een goede ventilatie helpt om het beslaan te verminderen. Het zou interessant zijn om te weten of er andere technieken zijn om dit probleem op te lossen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen