Wat zijn de verschillen tussen een carbon motorhelm en een gewone motorhelm?

Beste lezers,

Ben je een motorrijder die op zoek is naar de perfecte helm? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blogartikel gaan we de verschillen tussen een carbon motorhelm en een gewone motorhelm onder de loep nemen. We begrijpen maar al te goed dat het kiezen van de juiste helm een belangrijke beslissing is. Het gaat immers om jouw veiligheid en comfort op de weg. Daarom is het essentieel om te weten welke verschillen er zijn tussen deze twee typen helmen. Dus, leun achterover, ontspan en laten we samen ontdekken welke helm het beste bij jou past.

Wat is een carbon motorhelm?

Een carbon motorhelm is een type helm dat gemaakt is van carbonvezelcomposietmateriaal. Deze helmen zijn populair onder motorrijders vanwege hun lichte gewicht en sterke structuur. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een carbon motorhelm precies is, hoe deze helmen worden gemaakt en wat de voordelen zijn van het gebruik van carbon materiaal.

Wat is carbonvezelcomposietmateriaal?

Carbonvezelcomposietmateriaal, ook wel bekend als koolstofvezelcomposiet, is een materiaal dat bestaat uit een combinatie van koolstofvezels en een bindmiddel, zoals hars. Koolstofvezels zijn extreem sterke vezels die gemaakt zijn van geïsoleerde koolstofatomen. Deze vezels worden vervolgens samengevoegd en versterkt met een hars, wat resulteert in een zeer sterk en lichtgewicht materiaal.

Hoe worden carbon motorhelmen gemaakt?

Carbon motorhelmen worden gemaakt door het gebruik van verschillende lagen carbonvezelcomposietmateriaal. Het proces begint met het snijden van koolstofvezelplaten in de gewenste vorm van de helm. Vervolgens worden deze platen in een mal geplaatst en met hars doordrenkt. De mal wordt dan onder hoge druk en temperatuur gebracht, zodat de lagen carbonvezelcomposietmateriaal met elkaar versmelten en uitharden. Na het uitharden wordt de helm uit de mal gehaald en verder afgewerkt met bijvoorbeeld een voering en sluitingssysteem.

Voordelen van carbon motorhelmen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van carbon materiaal in motorhelmen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Lichtgewicht: Carbon motorhelmen zijn aanzienlijk lichter dan helmen gemaakt van andere materialen, zoals glasvezel of polycarbonaat. Dit betekent dat je minder gewicht op je hoofd draagt en dat je minder vermoeid raakt tijdens lange ritten.
 • Sterkte: Carbonvezelcomposietmateriaal heeft een hoge sterkte-gewichtsverhouding, wat betekent dat het zeer sterk is in verhouding tot zijn gewicht. Dit zorgt voor een uitstekende bescherming bij een eventuele val of botsing.
 • Stijfheid: Carbon materiaal is ook zeer stijf, wat betekent dat het de impactenergie beter kan absorberen en verspreiden. Dit vermindert het risico op hoofdletsel en biedt een betere bescherming in geval van een ongeval.
 • Aërodynamica: Carbon motorhelmen hebben vaak een gestroomlijnd ontwerp dat de luchtweerstand minimaliseert. Dit zorgt voor een betere stabiliteit en comfort tijdens het rijden, vooral op hogere snelheden.
 • Duurzaamheid: Carbonvezelcomposietmateriaal is zeer duurzaam en bestand tegen slijtage. Dit betekent dat een carbon motorhelm lang meegaat en zijn beschermende eigenschappen behoudt, zelfs bij intensief gebruik.

Wat is een gewone motorhelm?

Een gewone motorhelm is een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke motorrijder. Het beschermt niet alleen je hoofd, maar ook je gezicht tegen impact en schade bij een val of ongeval. In dit artikel zullen we de kenmerken van een gewone motorhelm bespreken, evenals de materialen die vaak worden gebruikt en de voor- en nadelen van deze helmen.

Materialen gebruikt in gewone motorhelmen

Gewone motorhelmen worden meestal vervaardigd uit verschillende materialen, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen:

 1. Polycarbonaat: Dit is een lichtgewicht, duurzaam en betaalbaar materiaal dat veel wordt gebruikt in instapmodellen van motorhelmen. Polycarbonaat helmen bieden een goede bescherming en zijn perfect geschikt voor dagelijks gebruik.
 2. Fiberglas: Fiberglas helmen zijn steviger en bieden een betere bescherming dan polycarbonaat helmen. Ze zijn lichter van gewicht en hebben uitstekende schokabsorberende eigenschappen. Fiberglas helmen worden vaak gebruikt door sportieve motorrijders vanwege hun hoge prestaties en comfort.
 3. Koolstofvezel: Koolstofvezel helmen zijn de crème de la crème als het gaat om bescherming en gewicht. Ze zijn extreem licht en bieden uitstekende schokabsorptie. Koolstofvezel helmen zijn echter meestal duurder dan andere materialen, maar voor degenen die het beste van het beste willen, is het de investering waard.

Voor- en nadelen van gewone motorhelmen

Gewone motorhelmen hebben verschillende voor- en nadelen, afhankelijk van het gebruik en de persoonlijke voorkeuren van de motorrijder:

Voordelen:

 • Bescherming: Een gewone motorhelm biedt de nodige bescherming voor je hoofd en gezicht bij een ongeval.
 • Comfort: Moderne helmen zijn ontworpen met aandacht voor comfort, met functies zoals ventilatieopeningen, verwijderbare voering en verstelbare kinbanden.
 • Stijl: Er zijn talloze stijlen en designs beschikbaar, zodat je een helm kunt kiezen die bij jouw persoonlijke stijl en voorkeur past.

Nadelen:

 • Gewicht: Sommige helmen kunnen vrij zwaar zijn, vooral als ze gemaakt zijn van materialen zoals fiberglas of koolstofvezel.
 • Kosten: Hoogwaardige helmen met geavanceerde functies en materialen kunnen behoorlijk prijzig zijn. Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen bij het kiezen van een motorhelm.
 • Onderhoud: Helmen kunnen na verloop van tijd slijten en moeten regelmatig worden gecontroleerd op beschadigingen. Ook de voering en het vizier moeten schoon en in goede staat worden gehouden.

De verschillen tussen een carbon motorhelm en een gewone motorhelm

Motorhelmen zijn essentiële beschermende uitrusting voor motorrijders. Ze spelen een cruciale rol bij het beschermen van het hoofd tegen mogelijke schade bij ongevallen. Er zijn verschillende soorten motorhelmen op de markt, maar twee veel voorkomende varianten zijn de carbon motorhelm en de gewone motorhelm. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de specifieke verschillen tussen deze twee typen helmen, namelijk het gewicht, de sterkte, de prijs en het comfort.

Gewicht

Een van de belangrijkste voordelen van een carbon motorhelm is het lichte gewicht. Carbonvezel is een materiaal dat bekend staat om zijn sterkte en lichtheid. In vergelijking met een gewone motorhelm kan een carbon motorhelm aanzienlijk lichter zijn. Dit heeft verschillende voordelen voor de rijder, zoals:

 • Minder belasting op de nek en schouders tijdens lange ritten.
 • Verbeterde wendbaarheid en manoeuvreerbaarheid vanwege het verminderde gewicht.
 • Minder vermoeidheid tijdens het rijden.

Sterkte

Een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen tussen een carbon motorhelm en een gewone motorhelm is de sterkte. Carbonvezel wordt beschouwd als een van de sterkste materialen die worden gebruikt in de productie van helmen. Het biedt een uitstekende impactabsorptie en bescherming. Enkele voordelen van een carbon motorhelm op het gebied van sterkte zijn:

 • Betere bescherming bij een botsing door de superieure sterkte van carbonvezel.
 • Verbeterde weerstand tegen krassen en deuken in vergelijking met gewone motorhelmen.
 • Langere levensduur vanwege de duurzaamheid van het materiaal.

Prijs

Wat betreft de prijs zijn carbon motorhelmen over het algemeen duurder dan gewone motorhelmen. Dit komt voornamelijk door het hoogwaardige materiaal dat bij de productie wordt gebruikt. De prijsverschillen kunnen variëren afhankelijk van het merk, model en de specifieke functies van de helm. Het is belangrijk om te overwegen wat je bereid bent te betalen voor de extra voordelen van een carbon motorhelm.

Comfort

Tot slot willen we het hebben over het comfort van een motorhelm. Hoewel het comfortsubjectief is en afhangt van individuele voorkeuren, zijn er enkele overwegingen die kunnen worden gemaakt bij het vergelijken van een carbon motorhelm met een gewone motorhelm. Enkele aspecten van het comfort van een carbon motorhelm zijn:

 • Betere luchtcirculatie vanwege geavanceerdere ventilatiesystemen.
 • Verbeterde pasvorm en aanpassingsmogelijkheden voor een individuele pasvorm.
 • Vermindering van windruis en trillingen.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een motorhelm

Als je op zoek bent naar een nieuwe motorhelm, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. In dit artikel zullen we enkele belangrijke factoren bespreken die je moet overwegen bij het kiezen tussen een carbon motorhelm en een gewone motorhelm. We zullen advies geven en tips geven om je te helpen de beste keuze te maken. Lees verder om meer te weten te komen!

1. Veiligheid

Veiligheid is natuurlijk een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een motorhelm. Beide typen helmen, zowel carbon als gewoon, moeten voldoen aan de relevante veiligheidsnormen. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Materiaal: Carbon helmen zijn over het algemeen lichter en sterker dan gewone helmen. Carbonvezel biedt een hogere weerstand tegen impact en absorbeert energie beter dan andere materialen.
 • Certificering: Controleer altijd of de helm is gecertificeerd volgens de geldende veiligheidsnormen, zoals ECE 22.05. Dit is een garantie dat de helm getest en goedgekeurd is voor gebruik op de weg.
 • Passende maat: Zorg ervoor dat je de juiste maat helm kiest die goed op je hoofd past. Dit is essentieel voor een goede bescherming in geval van een ongeval.

2. Comfort

Een comfortabele helm is essentieel voor een plezierige rijervaring. Hier zijn enkele overwegingen met betrekking tot comfort:

 • Gewicht: Carbon helmen zijn over het algemeen lichter dan gewone helmen, waardoor ze comfortabeler zijn om te dragen, vooral tijdens lange ritten.
 • Ventilatie: Let op de ventilatieopeningen in de helm. Een goede ventilatie zorgt voor een goede luchtstroom en voorkomt dat je oververhit raakt tijdens warme dagen.
 • Voering: Controleer of de voering van de helm uitneembaar en wasbaar is. Dit maakt het gemakkelijker om de helm schoon en fris te houden.

3. Prijs

De prijs is uiteraard een belangrijke factor bij het kiezen van een motorhelm. Hieronder vind je enkele punten om rekening mee te houden:

 • Carbon helmen: Carbon helmen zijn over het algemeen duurder dan gewone helmen. Dit komt door het gebruik van hoogwaardige materialen en productietechnieken.
 • Gewone helmen: Gewone helmen zijn vaak betaalbaarder en bieden nog steeds een goede bescherming en comfort.

Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen, maar onthoud dat de veiligheid en het comfort van de helm prioriteit moeten hebben.

4. Stijl en design

Tot slot kan de stijl en het design van de helm ook een rol spelen bij je keuze. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

 • Persoonlijke voorkeur: Kies een helm die past bij je persoonlijke stijl en smaak. Het is belangrijk dat je je prettig voelt bij het dragen van de helm.
 • Kleur en afwerking: Kijk naar de beschikbare kleuren en afwerkingen van de helmen. Sommige merken bieden een breed scala aan opties om uit te kiezen.
 • Logo’s en graphics: Sommige helmen hebben unieke logo’s en graphics die de helm een individuele uitstraling geven. Dit kan een belangrijke factor zijn als je op zoek bent naar een helm met een specifiek ontwerp.

Ontdek welke motorhelm het beste bij jou past!

Conclusie:

Nu we de verschillen tussen een carbon motorhelm en een gewone motorhelm hebben besproken, is het belangrijk om te onthouden dat het maken van een keuze afhankelijk is van jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Of je nu kiest voor een carbon motorhelm of een gewone motorhelm, het is essentieel om ervoor te zorgen dat je de helm selecteert die het beste bij je past en die de benodigde bescherming biedt tijdens het motorrijden.

Veelgestelde vragen over carbon motorhelmen

Zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van een carbon motorhelm?

Ja, er zijn enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een carbon motorhelm. Een van de belangrijkste nadelen is dat carbon helmen vaak duurder zijn dan helmen gemaakt van andere materialen, zoals polycarbonaat of glasvezel. Daarnaast kunnen carbon helmen gevoeliger zijn voor beschadigingen bij een impact, omdat carbonvezels minder flexibel zijn dan andere materialen. Het is dus belangrijk om extra voorzichtig te zijn met een carbon helm en deze regelmatig te inspecteren op eventuele beschadigingen. Verder kunnen carbon helmen ook iets zwaarder zijn dan helmen gemaakt van andere materialen, hoewel dit verschil meestal minimaal is. Het is verstandig om bij de aanschaf van een motorhelm goed te kijken naar jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften om te bepalen welk materiaal het beste bij jou past.

Welke voordelen biedt een carbon motorhelm ten opzichte van een gewone motorhelm?

Een carbon motorhelm biedt verschillende voordelen ten opzichte van een gewone motorhelm. Ten eerste is carbon een lichtgewicht materiaal, waardoor de helm comfortabeler is om te dragen. Dit betekent dat je minder belasting op je nek en schouders zult ervaren tijdens lange ritten.

Daarnaast is carbon ook zeer sterk en duurzaam. Het biedt een uitstekende bescherming bij een impact en kan de energie beter absorberen dan andere materialen. Dit verhoogt de veiligheid en kan letsel verminderen in geval van een ongeluk.

Bovendien heeft carbon ook nog eens een hogere hittebestendigheid dan andere materialen. Dit betekent dat de helm minder snel zal vervormen of smelten bij hoge temperaturen, wat vooral handig is tijdens zomerse ritten of bij het rijden op hoge snelheden.

Kortom, een carbon motorhelm biedt de voordelen van lichtheid, sterkte, duurzaamheid en hittebestendigheid. Het is een uitstekende keuze voor motorrijders die op zoek zijn naar maximale veiligheid en comfort tijdens het rijden.

5 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik ben een beginner in de motorwereld. Heeft iemand tips voor het kiezen van een motorhelm?

  • Zeker! Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om te letten op de pasvorm en de veiligheidskenmerken, zoals de aanwezigheid van een ECE-certificering. Daarnaast is het ook handig om te letten op het gewicht en het ventilatiesysteem van de helm. Een goed passende en comfortabele helm is essentieel voor een veilige rit.

 2. Ik heb gehoord dat carbon motorhelmen lichter zijn dan gewone motorhelmen. Klopt dat?

 3. Ja, dat klopt! Carbon motorhelmen zijn over het algemeen lichter dan gewone motorhelmen. Dit komt doordat carbonvezels een lichtgewicht materiaal zijn.

 4. Kun je een specifiek merk van carbon motorhelmen aanbevelen?

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen