Wat zijn de veiligheidsnormen voor motorhelmen?

Hallo daar! Ben je een motorliefhebber die graag de wind door je haren voelt terwijl je over de open weg scheurt? Als dat zo is, dan begrijp ik maar al te goed hoeveel vrijheid en plezier motorrijden kan bieden. Maar laten we even serieus praten: veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen, vooral als het gaat om het beschermen van je hoofd. Daarom wil ik het vandaag met je hebben over de veiligheidsnormen voor motorhelmen. We zullen bespreken waarom het dragen van een goede motorhelm zo belangrijk is en welke normen er gelden om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke bescherming krijgt. Dus leun achterover, ontspan en laten we het hebben over wat je moet weten over de veiligheidsnormen voor motorhelmen.

Waarom zijn veiligheidsnormen belangrijk voor motorhelmen?

Motorrijden kan een opwindende en avontuurlijke ervaring zijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Een van de belangrijkste aspecten van veiligheid voor motorrijders is het dragen van een goede motorhelm. Veiligheidsnormen voor motorhelmen zijn van vitaal belang omdat ze de bescherming van de bestuurder waarborgen en hoofdletsel helpen voorkomen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op waarom deze normen zo belangrijk zijn en welke specifieke eisen ze stellen aan motorhelmen.

Bescherming tegen hoofdletsel

Hoofdletsel is een van de meest voorkomende en meest ernstige verwondingen bij motorongevallen. Een goede motorhelm kan echter een aanzienlijk verschil maken in het beperken van de impact op het hoofd en het verminderen van de kans op letsel. Veiligheidsnormen stellen strenge eisen aan de constructie, materialen en beschermende eigenschappen van helmen, om ervoor te zorgen dat ze voldoende bescherming bieden bij een val of botsing.

Sterkte van het materiaal

Een van de belangrijkste eisen die veiligheidsnormen stellen aan motorhelmen is de sterkte van het materiaal. Helmen moeten bestand zijn tegen impact en de kracht van een val kunnen absorberen. Dit wordt bereikt door het gebruik van speciale materialen zoals glasvezel, carbon of kevlar, die de helm stevigheid en veerkracht geven. Het is belangrijk om te kiezen voor een helm die voldoet aan deze normen, zodat je zeker kunt zijn van de beste bescherming.

Vizierbescherming

Een ander belangrijk aspect van veiligheidsnormen voor motorhelmen is de eis voor een sterk en krasbestendig vizier. Het vizier beschermt niet alleen je ogen tegen wind, stof en insecten, maar speelt ook een cruciale rol bij het voorkomen van letsel aan de ogen bij een ongeval. Veiligheidsnormen zorgen ervoor dat het vizier van een motorhelm van hoge kwaliteit is en bestand is tegen impact, om zo je ogen optimaal te beschermen.

Kinband en sluitsysteem

Een goed passende en stevig bevestigde helm is van groot belang voor je veiligheid tijdens het motorrijden. Veiligheidsnormen eisen dan ook dat motorhelmen worden geleverd met een betrouwbaar sluitsysteem en een stevige kinband. Dit zorgt ervoor dat de helm stevig op zijn plaats blijft, zelfs bij een val of impact, en voorkomt dat deze van je hoofd afglijdt.

Voordelen van het voldoen aan veiligheidsnormen

Het kiezen van een motorhelm die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Verbeterde bescherming tegen hoofdletsel
 • Betere duurzaamheid en weerstand tegen slijtage
 • Verhoogde zichtbaarheid door reflecterende elementen
 • Comfortabele pasvorm en verstelmogelijkheden

Een motorhelm die voldoet aan veiligheidsnormen biedt je gemoedsrust en vertrouwen tijdens het rijden, wetende dat je de best mogelijke bescherming hebt. Het is belangrijk om bij het kiezen van een motorhelm altijd te controleren of deze voldoet aan de geldende normen, zodat je veiligheid nooit in het gedrang komt.

Samenvatting

Veiligheidsnormen voor motorhelmen zijn van essentieel belang omdat ze de bescherming van de bestuurder waarborgen en hoofdletsel helpen voorkomen. Ze stellen eisen aan de sterkte van het materiaal, het vizier en de kinband. Door te kiezen voor een motorhelm die voldoet aan deze normen, kun je genieten van een veilige en zorgeloze rit, wetende dat je de juiste bescherming hebt.

Welke normen gelden er voor motorhelmen?

Als het gaat om het kiezen van een motorhelm, is veiligheid natuurlijk van het grootste belang. Maar hoe weet je of een helm aan de juiste normen voldoet? Er zijn verschillende normen die van toepassing kunnen zijn op motorhelmen, zoals de ECE-norm, de DOT-norm en de Snell-certificering. In deze sectie zullen we dieper ingaan op elke norm en wat ze inhouden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kopen van een motorhelm.

ECE-norm

De ECE-norm (Economic Commission for Europe) is een Europese norm die wordt erkend en geaccepteerd in veel landen over de hele wereld. Helmen die voldoen aan de ECE-norm zijn getest en goedgekeurd op basis van strenge veiligheidseisen. Enkele belangrijke punten om te weten over de ECE-norm:

 • ECE-goedgekeurde helmen hebben een speciaal label, meestal te vinden aan de binnenkant van de helm, met het ECE-nummer en het land van goedkeuring.
 • De ECE-norm heeft verschillende categorieën, zoals ECE 22.05 voor integraalhelmen en ECE 22.06 voor modulaire helmen.
 • Helmen die voldoen aan de ECE-norm worden regelmatig getest en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze aan de norm blijven voldoen.

DOT-norm

De DOT-norm (Department of Transportation) is een veiligheidsnorm die wordt erkend en geaccepteerd in de Verenigde Staten. Helmen die voldoen aan de DOT-norm zijn getest en goedgekeurd op basis van specifieke veiligheidscriteria. Enkele belangrijke punten om te weten over de DOT-norm:

 • DOT-goedgekeurde helmen hebben een speciaal label, meestal aan de achterkant van de helm, met het DOT-certificeringsnummer.
 • De DOT-norm vereist onder andere dat de helm een bepaalde impacttest doorstaat en dat het kinbandmechanisme aan bepaalde eisen voldoet.
 • Hoewel de DOT-norm alleen verplicht is in de Verenigde Staten, kiezen veel motorrijders over de hele wereld nog steeds voor DOT-goedgekeurde helmen vanwege hun betrouwbaarheid en veiligheid.

Snell-certificering

De Snell-certificering is een vrijwillige veiligheidsnorm die wordt gebruikt in de Verenigde Staten en wordt beschouwd als een van de strengste normen ter wereld. Helmen die voldoen aan de Snell-certificering zijn onderworpen aan rigoureuze tests en moeten aan strenge eisen voldoen. Enkele belangrijke punten om te weten over de Snell-certificering:

 • Snell-goedgekeurde helmen hebben een speciaal label, meestal te vinden aan de binnenkant van de helm, met het Snell-certificeringsnummer.
 • Snell-certificering omvat onder andere tests op schokabsorptie, kinbandsterkte en penetratieweerstand.
 • De Snell-norm wordt vaak geassocieerd met racehelmen en wordt vaak gekozen door motorrijders die op zoek zijn naar extra bescherming.

Hoe kies je de beste motorhelm?

Een goede motorhelm is van essentieel belang om jezelf te beschermen tijdens het motorrijden. Maar met zoveel verschillende opties op de markt kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. In dit artikel delen we enkele tips en belangrijke factoren waar je op moet letten bij het kiezen van de beste motorhelm die aan de veiligheidsnormen voldoet.

1. Pasvorm

De pasvorm van een motorhelm is cruciaal voor zowel comfort als veiligheid. Een helm die niet goed past, kan niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook de bescherming verminderen. Let bij het passen op de volgende punten:

 • De helm moet stevig op je hoofd zitten zonder ongemakkelijke drukpunten.
 • Controleer of de wangkussens goed aansluiten en niet te strak of te los zitten.
 • Zorg ervoor dat de helm niet kan draaien wanneer je je hoofd beweegt.

2. Gewicht

Een lichte helm kan het verschil maken tijdens lange ritten. Het gewicht van de helm heeft invloed op het comfort en de belasting van je nekspieren. Kies daarom voor een helm die licht van gewicht is, zonder concessies te doen aan de veiligheid.

3. Ventilatie

Tijdens het rijden kan het behoorlijk warm worden onder een helm. Daarom is goede ventilatie essentieel om oververhitting te voorkomen. Let op de aanwezigheid van ventilatieopeningen aan de voorkant, bovenkant en achterkant van de helm. Deze zorgen voor een goede luchtstroom en verkoeling tijdens het rijden.

4. Extra veiligheidskenmerken

Naast de basisveiligheid zijn er verschillende extra veiligheidskenmerken waar je op kunt letten bij het kiezen van een motorhelm:

 • Dubbele D-ring sluiting: Deze sluiting zorgt voor een stevige en veilige pasvorm.
 • Ingebouwd zonnevizier: Hiermee kun je snel en gemakkelijk schakelen tussen een helder vizier en een zonnevizier, zonder dat je een aparte zonnebril nodig hebt.
 • Quick release systeem: Een handig systeem waarmee je de helm snel en gemakkelijk kunt afnemen.
 • Reflecterende elementen: Deze zorgen voor extra zichtbaarheid, vooral ’s nachts en in slechte weersomstandigheden.
 • Pinlock vizier: Dit anti-condens vizier voorkomt dat het vizier beslaat en biedt daardoor een helder zicht tijdens het rijden.

Vergelijkende tabel

Factoren Model A Model B Model C
Pasvorm Goed Uitstekend Matig
Gewicht 1.2 kg 1.4 kg 1.1 kg
Ventilatie Uitstekend Goed Matig
Extra kenmerken Pinlock vizier Dubbele D-ring Reflecterend

Opmerking: Dit is een fictieve tabel en dient alleen ter illustratie.

Aanbevolen merken motorhelmen

Wanneer het gaat om motorhelmen, is kwaliteit en veiligheid van het grootste belang. Daarom willen we enkele merken aanbevelen die bekendstaan om hun uitstekende producten op dit gebied. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken en voordelen van elk merk bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kopen van een motorhelm.

1. Schuberth

Schuberth is een gerenommeerd merk dat bekendstaat om zijn hoogwaardige motorhelmen. Enkele belangrijke kenmerken en voordelen van Schuberth-helmen zijn:

 • Uitstekende aerodynamica: Schuberth-helmen zijn ontworpen om minimale luchtweerstand te bieden, wat zorgt voor meer stabiliteit en comfort tijdens het rijden.
 • Geavanceerde veiligheidstechnologie: Schuberth maakt gebruik van innovatieve technologieën zoals geïntegreerde communicatiesystemen en anti-roll-off systeem om de veiligheid van motorrijders te verbeteren.
 • Uitstekende geluidsisolatie: Dankzij de hoogwaardige materialen en constructie bieden Schuberth-helmen een uitstekende geluidsisolatie, waardoor geluidsoverlast tijdens het rijden wordt verminderd.

2. Shoei

Shoei is een ander bekend merk dat hoogwaardige motorhelmen produceert. Enkele belangrijke kenmerken en voordelen van Shoei-helmen zijn:

 • Optimale pasvorm: Shoei-helmen staan bekend om hun goede pasvorm, waardoor ze comfortabel zijn om te dragen, zelfs tijdens lange ritten.
 • Uitstekende ventilatie: Dankzij het geavanceerde ventilatiesysteem bieden Shoei-helmen een optimale luchtstroom, wat zorgt voor extra comfort, vooral tijdens warme dagen.
 • Hoogwaardige materialen: Shoei maakt gebruik van hoogwaardige materialen zoals glasvezel en carbon om duurzame en stevige helmen te produceren.

3. AGV

AGV is een bekend Italiaans merk dat al decennialang motorhelmen produceert. Enkele belangrijke kenmerken en voordelen van AGV-helmen zijn:

 • Innovatief design: AGV-helmen staan bekend om hun opvallende en innovatieve ontwerpen, waardoor je er niet alleen veilig uitziet, maar ook stijlvol.
 • Uitstekende veiligheid: AGV-helmen voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen en zijn uitgerust met functies zoals een dubbel-D sluiting en een krasbestendig vizier.
 • Gewichtsbesparend: AGV maakt gebruik van geavanceerde materialen om lichte helmen te produceren, wat zorgt voor extra comfort tijdens het rijden.

Vergelijkingstabel

Hieronder vind je een vergelijkingstabel met enkele belangrijke kenmerken van de bovengenoemde merken:

Merk Aerodynamica Veiligheidstechnologie Geluidsisolatie Pasvorm Ventilatie Materialen Design Gewicht
Schuberth
Shoei
AGV

Deze tabel geeft je een overzicht van de sterke punten van elk merk, zodat je gemakkelijk kunt bepalen welke aspecten voor jou het belangrijkst zijn.

We hopen dat deze aanbevolen merken je zullen helpen bij het vinden van de perfecte motorhelm die voldoet aan jouw eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Onthoud altijd dat het dragen van een goede motorhelm van essentieel belang is voor een veilige en plezierige rijervaring.

Samenvatting: Belangrijkste bevindingen en aanbevelingen over motorhelm veiligheidsnormen

Conclusie:

Om veilig te kunnen motorrijden, moet je ervoor zorgen dat je een motorhelm draagt die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Het is belangrijk om bij het kiezen van een motorhelm altijd te letten op de normen waaraan deze voldoet en ook andere belangrijke factoren in overweging te nemen. Met de juiste motorhelm kun je met een gerust hart de weg op!

Veelgestelde vragen over de beste merken motorhelmen

Wat betekenen deze veiligheidsnormen precies en waarom zijn ze belangrijk?

Deze veiligheidsnormen zijn specifieke richtlijnen en regels die zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat producten, processen en diensten veilig zijn voor consumenten en werknemers. Ze zijn van groot belang omdat ze de risico’s op letsel, schade en ongevallen helpen verminderen.

Veiligheidsnormen worden vastgesteld door nationale en internationale organisaties, zoals het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) en de International Organization for Standardization (ISO). Deze normen bevatten gedetailleerde voorschriften en technische specificaties waaraan producten en processen moeten voldoen om als veilig te worden beschouwd.

Het volgen van deze normen biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat producten en diensten voldoen aan minimale veiligheidseisen, waardoor de kans op ongevallen en letsel wordt verkleind. Ten tweede biedt het consumenten gemoedsrust, omdat zij erop kunnen vertrouwen dat de producten die zij gebruiken veilig zijn. Daarnaast kan het voldoen aan veiligheidsnormen de aansprakelijkheid van bedrijven verminderen, omdat zij kunnen aantonen dat zij er alles aan hebben gedaan om de veiligheid te waarborgen.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze normen en deze toe te passen in uw bedrijf of bij de aanschaf van producten. Dit zorgt niet alleen voor een veilige omgeving, maar kan ook helpen om reputatieschade en juridische problemen te voorkomen. Het naleven van veiligheidsnormen draagt bij aan een veilige samenleving voor iedereen.

4 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb gemerkt dat er veel verschillende merken motorhelmen zijn. Welke merken worden aanbevolen in het artikel?

  • Goede vraag! In het artikel worden enkele aanbevolen merken motorhelmen genoemd, waaronder Shoei, AGV en Arai. Deze merken hebben een goede reputatie op het gebied van veiligheid en kwaliteit. Natuurlijk zijn er ook andere merken die aan de veiligheidsnormen voldoen en het is altijd verstandig om verschillende merken te vergelijken voordat je een keuze maakt.

 2. Bedankt voor je reactie! Het klopt dat er geen Europese norm is voor motorhelmen. In plaats daarvan moeten helmen voldoen aan de ECE 22.05-norm, die wordt erkend in veel Europese landen. Deze norm wordt opgesteld door de United Nations Economic Commission for Europe (UNECE). Helmmerken moeten inderdaad aan deze norm voldoen om hun helmen op de Europese markt te kunnen verkopen.

 3. Ik was verrast om te lezen dat er geen Europese norm voor motorhelmen bestaat. Betekent dit dat helmmerken zelf hun eigen normen kunnen bepalen?

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen