Wat zijn de meest bekende keurmerken voor motorhelmen?

Weet je wat er echt toe doet wanneer je op je motor stapt? Jouw veiligheid! En een van de belangrijkste onderdelen van die veiligheid is je motorhelm. Maar hoe weet je welke helm echt betrouwbaar is? Gelukkig zijn er keurmerken die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. In deze blogpost gaan we het hebben over de meest bekende keurmerken voor motorhelmen. We zullen je uitleggen wat een keurmerk precies is en waarom het belangrijk is bij het kiezen van een motorhelm. Dus, laten we beginnen met het verkennen van de wereld van motorhelmkeurmerken!

Wat is een keurmerk?

Een keurmerk is een label dat aangeeft dat een product voldoet aan specifieke kwaliteits- en veiligheidseisen. Het is als het ware een stempel van goedkeuring, waardoor consumenten kunnen vertrouwen op de betrouwbaarheid en kwaliteit van het product.

Verschillende keurmerken voor motorhelmen

Bij motorhelmen zijn er verschillende keurmerken die aangeven dat de helm getest en goedgekeurd is volgens internationale normen. Deze keurmerken zorgen ervoor dat motorrijders veilig de weg op kunnen en bieden bescherming bij mogelijke ongelukken. Hieronder volgen enkele belangrijke keurmerken voor motorhelmen:

 1. ECE 22.05: Dit is een Europees keurmerk dat wordt erkend in de meeste Europese landen. Helmen met dit keurmerk voldoen aan de strengste veiligheidseisen en worden uitgebreid getest op botsingen, schokabsorptie en kinsluiting.
 2. DOT: Dit keurmerk wordt voornamelijk erkend in de Verenigde Staten. Helmen met het DOT-keurmerk hebben aangetoond te voldoen aan de veiligheidsnormen van het Amerikaanse Department of Transportation.
 3. Snell: Het Snell-keurmerk is een van de strengste keurmerken voor motorhelmen. Helmen die deze certificering dragen, hebben extra tests ondergaan om te garanderen dat ze voldoen aan hoge veiligheidsnormen.

Het belang van een keurmerk voor motorhelmen

Een keurmerk voor motorhelmen is van essentieel belang, omdat het de veiligheid van de motorrijder waarborgt. Het hebben van een helm met een keurmerk biedt verschillende voordelen, zoals:

 • Betrouwbare bescherming: Een helm met een keurmerk is uitgebreid getest en voldoet aan strenge veiligheidseisen. Hierdoor biedt het een betrouwbare bescherming bij een mogelijke val of ongeval.
 • Internationale erkenning: Keurmerken zoals ECE 22.05 worden internationaal erkend. Dit betekent dat een helm met dit keurmerk voldoet aan de veiligheidsnormen in verschillende landen. Het maakt het ook gemakkelijker om te reizen met de motorhelm zonder problemen met de wetgeving te krijgen.
 • Kwaliteit en duurzaamheid: Een keurmerk geeft ook aan dat de helm voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen. Deze helmen zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen en gaan langer mee dan helmen zonder keurmerk.

Kies verstandig: let op het keurmerk

Bij het kopen van een motorhelm is het belangrijk om op het keurmerk te letten. Door een helm te kiezen met een erkend keurmerk, kun je er zeker van zijn dat je een veilig en betrouwbaar product koopt. Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden:

 • Controleer of de helm een keurmerk heeft dat internationaal erkend wordt, zoals ECE 22.05.
 • Kijk naar de specifieke eisen en tests die bij het keurmerk horen.
 • Vergelijk de keurmerken van verschillende merken en modellen om de beste optie te vinden die past bij jouw behoeften en voorkeuren.

Het kiezen van een motorhelm met een keurmerk is een verstandige investering in jouw veiligheid op de weg. Neem geen genoegen met minder en kies voor een helm die aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet.

ECE keurmerk

Motorrijders weten als geen ander dat veiligheid op de weg van het grootste belang is. En een essentieel onderdeel van die veiligheid is een goede motorhelm. Maar hoe weet u zeker dat de helm die u draagt aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet? Dat is waar het ECE keurmerk om de hoek komt kijken.

Wat is het ECE keurmerk?

Het ECE keurmerk is het meest bekende en gerespecteerde keurmerk voor motorhelmen. Het wordt uitgegeven door de Economic Commission for Europe en is ontworpen om aan te geven dat een helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Dit keurmerk is verplicht in veel Europese landen, wat betekent dat u zonder een ECE-gecertificeerde helm mogelijk niet eens de weg op mag.

Waarom is het ECE keurmerk belangrijk?

Als het gaat om uw veiligheid op de weg, wilt u er zeker van zijn dat u een helm draagt die is ontworpen en getest volgens de strengste normen. Het ECE keurmerk biedt u die gemoedsrust. Hier zijn enkele redenen waarom het ECE keurmerk belangrijk is:

 • Strikte veiligheidsnormen: Helmen met het ECE keurmerk zijn uitgebreid getest op verschillende criteria, zoals schokabsorptie, kinriemsterkte en zichtbaarheid. Dit betekent dat u kunt vertrouwen op de veiligheid en bescherming die de helm biedt.
 • Wettelijke vereisten: Zoals eerder vermeld, is het ECE keurmerk verplicht in veel Europese landen. Als u zonder een ECE-gecertificeerde helm rijdt, kunt u een boete krijgen en kunt u zelfs uw rijbewijs verliezen. Het is dus van cruciaal belang om een helm te kiezen die voldoet aan deze wettelijke vereisten.
 • Betrouwbaarheid: Het ECE keurmerk is al tientallen jaren een standaard in de industrie. Helmen met dit keurmerk zijn afkomstig van gerenommeerde merken en fabrikanten die zich inzetten voor kwaliteit en veiligheid. U kunt erop vertrouwen dat een helm met het ECE keurmerk een betrouwbare keuze is.

Hoe herkent u een ECE-gecertificeerde helm?

Het is belangrijk om te weten hoe u een ECE-gecertificeerde helm kunt herkennen voordat u er een aanschaft. Hier zijn enkele punten om op te letten:

 • Kijk naar de binnenkant van de helm. Een ECE-gecertificeerde helm heeft een label of stempel met het ECE keurmerknummer, zoals “ECE R22.05”. Dit is een garantie dat de helm voldoet aan de Europese normen.
 • Controleer of de helm een officiële ECE-sticker heeft op de buitenkant. Deze sticker is meestal te vinden op de achterkant van de helm en toont het keurmerknummer.

Wat is het Snell keurmerk?

Het Snell keurmerk is een vrijwillig keurmerk dat aangeeft dat een helm voldoet aan de strenge veiligheidseisen van de Snell Memorial Foundation. Dit keurmerk is een van de meest vertrouwde en erkende certificeringen in de wereld van helmen. Helmen die het Snell keurmerk dragen, hebben aangetoond dat ze voldoen aan de hoogste normen op het gebied van impactbescherming en veiligheid.

Waarom is het Snell keurmerk belangrijk?

Het belang van het Snell keurmerk kan niet genoeg benadrukt worden als het aankomt op de veiligheid van helmen. Hier zijn een aantal redenen waarom het Snell keurmerk van cruciaal belang is:

 • Strenge veiligheidseisen: De helmen met het Snell keurmerk worden getest op verschillende aspecten van veiligheid, waaronder impactbescherming, weerstand tegen doorboringen en snijdende krachten. De helmen moeten voldoen aan de strenge normen van de Snell Memorial Foundation voordat ze het keurmerk kunnen dragen.
 • Extra hoge impactbescherming: Helmen met het Snell keurmerk bieden een hoger niveau van impactbescherming dan helmen zonder dit keurmerk. Dit komt doordat ze zijn getest onder zwaardere omstandigheden en aan strengere eisen moeten voldoen. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor situaties waarin een hoger niveau van bescherming vereist is, zoals bij professionele motorsporten.
 • Vertrouwen en gemoedsrust: Het dragen van een helm met het Snell keurmerk geeft je een gevoel van vertrouwen en gemoedsrust, wetende dat je hoofd optimaal beschermd is. Het keurmerk fungeert als een garantie dat de helm is getest en gecertificeerd door een gerenommeerde organisatie.

Helmen met het Snell keurmerk

Er zijn verschillende merken en modellen helmen die het Snell keurmerk dragen. Hier zijn enkele voorbeelden van bekende merken die helmen met het Snell keurmerk aanbieden:

 • Arai: Arai is een Japanse fabrikant die bekend staat om zijn hoogwaardige helmen. Verschillende modellen van Arai, zoals de Arai RX-7X en Arai Corsair-X, dragen het Snell keurmerk.
 • Shoei: Shoei is een andere gerenommeerde fabrikant van helmen. Helmen zoals de Shoei X-Fourteen en Shoei RF-1200 zijn gecertificeerd met het Snell keurmerk.
 • Bell: Bell is een Amerikaans merk dat een breed scala aan helmen produceert, waaronder helmen met het Snell keurmerk. Modellen zoals de Bell Qualifier DLX en Bell Star MIPS zijn voorzien van het Snell keurmerk.

Samenvattend

Het Snell keurmerk is een belangrijk keurmerk dat de hoogste normen van impactbescherming en veiligheid vertegenwoordigt. Helmen met dit keurmerk bieden een extra niveau van bescherming en worden vaak gebruikt door professionele coureurs. Door te kiezen voor een helm met het Snell keurmerk, kun je vertrouwen op de kwaliteit en veiligheid van de helm, en met een gerust hart genieten van je avonturen op de weg.

DOT keurmerk

In de wereld van motorhelmen is veiligheid van het allergrootste belang. Een helm kan immers het verschil maken tussen leven en dood bij een motorongeluk. Gelukkig zijn er diverse keurmerken die aangeven dat een helm voldoet aan strenge veiligheidsnormen. Een van deze keurmerken is het DOT keurmerk, afkomstig uit de Verenigde Staten. In dit artikel gaan we dieper in op wat het DOT keurmerk inhoudt en waarom het zo belangrijk is bij het kiezen van een motorhelm.

Wat is het DOT keurmerk?

Het DOT keurmerk is een certificering die aangeeft dat een motorhelm voldoet aan de veiligheidsnormen van het Department of Transportation (DOT) in de Verenigde Staten. Het DOT stelt streng eisen aan de veiligheid van motorhelmen om ervoor te zorgen dat ze effectieve bescherming bieden bij een ongeval. Een helm met het DOT keurmerk heeft uitgebreide tests ondergaan en voldoet aan specifieke criteria met betrekking tot slagvastheid, penetratiebestendigheid, en het beperken van het zichtveld.

Verplicht in de VS en internationale erkenning

Het DOT keurmerk is verplicht voor motorhelmen die in de Verenigde Staten worden verkocht. Dit betekent dat elke helm die op de Amerikaanse markt wordt aangeboden, moet voldoen aan de DOT-veiligheidsnormen en het keurmerk moet dragen. Deze verplichting is er niet voor niets: het DOT keurmerk biedt consumenten de zekerheid dat de helm die ze kopen van goede kwaliteit is en voldoet aan strenge veiligheidseisen.

Hoewel het DOT keurmerk zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten, wordt het ook internationaal erkend. Veel andere landen hebben vergelijkbare veiligheidsnormen en erkennen het DOT keurmerk als een teken van kwaliteit en veiligheid. Dit maakt het DOT keurmerk een belangrijke maatstaf voor motorhelmen wereldwijd.

Voordelen van een DOT-gecertificeerde helm

Het kiezen voor een motorhelm met het DOT keurmerk brengt verschillende voordelen met zich mee. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom het verstandig is om een helm met dit keurmerk te kiezen:

 • Veiligheid: Het DOT keurmerk garandeert dat de helm voldoet aan strenge veiligheidsnormen en effectieve bescherming biedt bij een ongeval. Dit geeft gemoedsrust aan de motorrijder en verhoogt de overlevingskansen in geval van een crash.
 • Kwaliteit: Het DOT keurmerk is een indicatie van kwaliteit. Fabrikanten moeten aan strenge eisen voldoen om het keurmerk te verkrijgen, wat betekent dat DOT-gecertificeerde helmen over het algemeen beter ontworpen en geproduceerd zijn.
 • Internationale erkenning: Het DOT keurmerk wordt wereldwijd erkend, waardoor motorrijders met een DOT-gecertificeerde helm zich overal ter wereld veilig kunnen voelen.

Een overzicht van de belangrijkste keurmerken voor motorhelmen

Conclusie:

Bij het kiezen van een motorhelm is het dus essentieel om te kijken naar de keurmerken die aanwezig zijn. Het ECE keurmerk is het meest bekende en wordt vaak als verplicht beschouwd. Het Snell keurmerk biedt extra bescherming, maar is vrijwillig. Het DOT keurmerk is vooral belangrijk voor motorrijders in de Verenigde Staten. Zorg ervoor dat je een helm kiest die past bij jouw specifieke behoeften en eisen. Zo ben je verzekerd van optimale veiligheid tijdens het motorrijden.

Veelgestelde vragen over het keurmerk voor motorhelmen

Welke keurmerken moet ik in overweging nemen bij het kiezen van een veilige motorhelm?

Bij het kiezen van een veilige motorhelm zijn er verschillende keurmerken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te letten op het ECE 22.05 keurmerk. Dit is een Europese norm die aangeeft dat de helm voldoet aan de minimale veiligheidseisen.

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar het DOT keurmerk. Dit is een Amerikaanse norm die aangeeft dat de helm voldoet aan de veiligheidseisen van de Amerikaanse Department of Transportation.

Verder kun je ook letten op het Snell keurmerk. Deze norm is strenger dan de ECE en DOT normen en geeft aan dat de helm extra veilig is getest.

Naast deze keurmerken is het ook belangrijk om te letten op de pasvorm van de helm. Een goed passende helm zorgt namelijk voor een betere bescherming. Het is daarom aan te raden om verschillende helmen te passen en te kijken welke het beste bij jouw hoofd en gezichtsvorm past.

Kort samengevat, bij het kiezen van een veilige motorhelm moet je letten op het ECE 22.05, DOT en Snell keurmerk, en zorg ervoor dat de helm goed past. Veiligheid staat voorop, dus neem de tijd om de juiste helm te vinden die aan jouw wensen en eisen voldoet.

3 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kun je me aanbevelen welk keurmerk ik moet zoeken bij het kopen van een nieuwe motorhelm? Ik ben op zoek naar de beste veiligheidsopties.

 2. Ik heb gehoord dat het DOT keurmerk voornamelijk in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Is het ook geldig en betrouwbaar in andere landen?

  • Hoewel het DOT keurmerk primair wordt gebruikt in de Verenigde Staten, voldoen helmen met dit keurmerk aan de wettelijke normen voor veiligheid in de meeste landen. Het is echter altijd aan te raden om te controleren of het keurmerk geldig is in het land waarin je van plan bent te rijden.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen