Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het dragen van een motorhelm met een bril?

Hey daar! Ben jij een brildrager die regelmatig met de motor rijdt? Dan weet je vast wel hoe lastig het soms kan zijn om een helm te dragen in combinatie met je bril. Maar geen zorgen, in deze blogpost gaan we het hebben over de belangrijkste overwegingen bij het dragen van een motorhelm met een bril. We willen je graag informeren over alles waar je op moet letten en welke opties er zijn om comfortabel én veilig de weg op te gaan. Dus leun achterover, ontspan en lees verder voor alle handige tips en tricks!

Bescherming van je ogen

Als brildrager is het dragen van een motorhelm met een bril essentieel voor de bescherming van je ogen tijdens het rijden. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om je ogen te beschermen:

 • Bescherming tegen stof en vuil: Tijdens het rijden op de motor kan er veel stof en vuil in de lucht zijn. Dit kan in je ogen terechtkomen en irritatie of zelfs schade veroorzaken. Door een motorhelm met een bril te dragen, houd je je ogen vrij van deze vervelende deeltjes.
 • Bescherming tegen wind en insecten: Wanneer je met hoge snelheden op de motor rijdt, kan de wind krachtig zijn en insecten kunnen op je afkomen. Een motorhelm met een bril beschermt je ogen tegen de impact van de wind en voorkomt dat insecten in je ogen terechtkomen.
 • Bescherming tegen UV-straling: De zon kan schadelijke UV-straling uitzenden, zelfs op bewolkte dagen. Het dragen van een motorhelm met een bril met UV-bescherming voorkomt dat je ogen worden blootgesteld aan deze schadelijke stralen. Hierdoor verminder je het risico op oogaandoeningen zoals staar en maculadegeneratie.

Verminderen van risico’s

Naast het beschermen van je ogen heeft het dragen van een motorhelm met een bril ook andere voordelen die de risico’s tijdens het rijden verminderen:

 • Verhoogde zichtbaarheid: Een bril kan je zicht verbeteren door bijziendheid, verziendheid of astigmatisme te corrigeren. Dit zorgt ervoor dat je duidelijk kunt zien wat er om je heen gebeurt en verhoogt je reactietijd op onverwachte situaties op de weg.
 • Voorkomen van afleiding: Het dragen van een motorhelm met een bril zorgt ervoor dat je je kunt concentreren op de weg zonder afgeleid te worden door je bril die constant van je neus glijdt of oncomfortabel zit. Hierdoor kun je je volledig richten op het rijden en verminder je het risico op ongevallen.

Wettelijke vereisten

Naast de persoonlijke voordelen zijn er ook wettelijke vereisten die het dragen van een motorhelm met een bril verplicht stellen:

 • In veel landen zijn er wetten die het dragen van een motorhelm verplicht stellen voor motorrijders. Deze wetten zijn bedoeld om je veiligheid op de weg te waarborgen en ervoor te zorgen dat je beschermd bent in geval van een ongeval.
 • Daarnaast zijn er specifieke wetten die het gebruik van een bril tijdens het rijden verplicht stellen voor brildragers. Dit geldt ook voor motorrijders. Het niet naleven van deze wetten kan leiden tot boetes en kan invloed hebben op je verzekeringsdekking in geval van een ongeval.

Het dragen van een motorhelm met een bril is niet alleen belangrijk voor je veiligheid op de weg, maar het is ook een wettelijke vereiste in veel landen. Door je ogen te beschermen, risico’s te verminderen en de wet na te leven, kun je met vertrouwen genieten van je motorrijervaring. Kies een motorhelm die geschikt is voor brildragers en geniet van zowel comfort als veiligheid tijdens het rijden.

Passende motorhelm kiezen

Het dragen van de juiste motorhelm is van essentieel belang voor iedereen, maar vooral voor brildragers. Het is belangrijk om een helm te vinden die comfortabel zit en tegelijkertijd geschikt is voor het dragen van een bril. In dit artikel zullen we de verschillende soorten helmen bespreken en de specifieke functies die belangrijk zijn voor brildragers. We zullen ook enkele handige tips geven voor het passen van een helm met een bril.

Soorten helmen voor brildragers

Er zijn verschillende soorten helmen op de markt die geschikt zijn voor brildragers. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Integraalhelm: Dit is een volledig omsloten helm die het hele gezicht bedekt. Het voordeel van een integraalhelm is dat deze een goede bescherming biedt en vaak voorzien is van een vizier dat gemakkelijk opgeklapt kan worden om ruimte te bieden aan een bril.
 2. Systeemhelm: Ook wel bekend als een flip-up helm, deze helm heeft een kinsteun die omhoog geklapt kan worden. Dit maakt het gemakkelijker om de helm op te zetten en af te nemen, vooral als je een bril draagt.
 3. Jethelm: Dit is een open helm die het gezicht niet volledig bedekt. Hoewel een jethelm minder bescherming biedt dan een integraalhelm, kan deze nog steeds geschikt zijn voor brildragers omdat er meer ruimte is voor een bril.

Belangrijke functies voor brildragers

Bij het kiezen van een motorhelm als brildrager zijn er een aantal belangrijke functies waarmee je rekening moet houden:

 • Ruimte voor de bril: Zorg ervoor dat de helm voldoende ruimte biedt voor je bril, zonder dat deze tegen je gezicht drukt. Dit kan het comfort beïnvloeden tijdens het rijden.
 • Bevestigingsmogelijkheden: Sommige helmen hebben speciale bevestigingspunten voor brilbandjes, zodat je bril veilig op zijn plaats blijft zitten, zelfs bij hoge snelheden.
 • Ventilatie: Een goede ventilatie is belangrijk om te voorkomen dat je bril beslaat tijdens het rijden. Let op helmen met ventilatieopeningen die luchtstroom mogelijk maken.
 • Vizier: Een vizier dat gemakkelijk omhoog geklapt kan worden zonder dat je bril verschuift, is een belangrijk kenmerk voor brildragers. Zo kun je je bril veilig afnemen en weer opzetten zonder gedoe.

Tips voor het passen van een helm met een bril

Bij het passen van een helm met een bril zijn er enkele tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je de juiste maat en pasvorm vindt:

 1. Draag je bril tijdens het passen: Dit helpt je om te controleren of er voldoende ruimte is voor je bril en of de helm comfortabel zit.
 2. Pas verschillende modellen: Niet alle helmen hebben dezelfde pasvorm, dus probeer verschillende modellen om te zien welke het beste bij je past.
 3. Controleer de verstelmogelijkheden: Zorg ervoor dat de helm verstelbaar is, zodat je de pasvorm kunt aanpassen aan je voorkeur en comfort.
 4. Neem de tijd: Het is belangrijk om de tijd te nemen bij het passen van een helm. Zorg ervoor dat je verschillende modellen uitprobeert en de helm goed afstelt voordat je een definitieve beslissing neemt.

Introductie

Als brildrager weet je hoe belangrijk het is om een comfortabele en goed passende helm te dragen tijdens het fietsen, motorrijden of andere sportieve activiteiten. Het kan echter een uitdaging zijn om een helm te vinden die goed samenwerkt met je bril. Gelukkig zijn er tegenwoordig helmen en vizieren die speciaal zijn ontworpen om brildragers optimaal comfort te bieden. In dit artikel zullen we verschillende opties bespreken, inclusief helmen met uitsparingen voor brilpootjes en helmen met geïntegreerde zonnebrillen.

Helmen met uitsparingen voor brilpootjes

Een van de beste oplossingen voor brildragers is een helm met uitsparingen voor de brilpootjes. Deze uitsparingen zorgen ervoor dat je bril comfortabel op je gezicht kan rusten, zonder dat er drukpunten ontstaan. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je bril stevig op zijn plaats blijft, zelfs tijdens snelle bewegingen.

Enkele merken die helmen met uitsparingen voor brilpootjes aanbieden zijn:

 • Giro: Giro biedt verschillende helmen aan met het “Roc Loc” systeem, waarbij de pasvorm van de helm eenvoudig kan worden aangepast aan je bril.
 • Smith: Smith heeft een aantal helmen met “AirEvac” technologie, die ervoor zorgt dat warme lucht gemakkelijk kan ontsnappen en je bril niet beslaat.
 • Bell: Bell heeft enkele helmen met “Float Fit” systeem, dat zorgt voor een goede pasvorm en comfort voor brildragers.

Helmen met geïntegreerde zonnebrillen

Een andere populaire optie voor brildragers zijn helmen met geïntegreerde zonnebrillen. Deze helmen hebben een ingebouwd vizier dat je kunt gebruiken als zonnebril. Dit elimineert de noodzaak om een aparte bril te dragen en zorgt voor een gestroomlijnd uiterlijk.

Enkele merken die helmen met geïntegreerde zonnebrillen aanbieden zijn:

 • Oakley: Oakley heeft een aantal helmen met het “Prizm” vizier, dat zorgt voor een scherp en contrastrijk zicht, zelfs bij fel zonlicht.
 • POC: POC biedt helmen met het “Clarity” vizier, dat speciaal is ontworpen om de kleurwaarneming en het contrast te verbeteren.
 • Lazer: Lazer heeft helmen met een magnetisch bevestigd vizier, waardoor je snel en gemakkelijk van lens kunt wisselen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Vergelijkingstabel

Hieronder volgt een handige vergelijkingstabel om je te helpen bij het kiezen van de juiste helm voor jouw behoeften:

Merk Uitsparingen voor brilpootjes Geïntegreerde zonnebril Aanpasbaarheid pasvorm
Giro Ja Nee Ja
Smith Ja Nee Ja
Bell Ja Nee Ja
Oakley Nee Ja Nee
POC Nee Ja Nee
Lazer Nee Ja Nee

Tips voor het dragen van een bril en helm

Als je een brildrager bent en je rijdt regelmatig met een helm, dan weet je waarschijnlijk dat dit soms een uitdaging kan zijn. Het is belangrijk om je bril goed te positioneren en ervoor te zorgen dat deze niet beslaat tijdens het rijden. In dit artikel geven we je enkele handige tips om deze problemen te voorkomen.

Brilpositionering

Een van de belangrijkste aspecten bij het dragen van een bril en helm is het correct positioneren van je bril. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je bril comfortabel en veilig zit:

 • Zorg ervoor dat de pootjes van je bril goed onder de helm passen. Dit voorkomt dat je bril gaat schuiven tijdens het rijden.
 • Plaats de pootjes van je bril langs de buitenkant van de oorschelpen van de helm. Dit zorgt voor een stabiele positie en voorkomt dat de bril van je gezicht valt.
 • Controleer regelmatig of je bril nog steeds goed gepositioneerd is tijdens het rijden. Soms kan de bril verschuiven, vooral tijdens het afzetten en opzetten van de helm.

Voorkom het beslaan van je bril

Een veelvoorkomend probleem bij het dragen van een bril en helm is het beslaan van de brilglazen. Dit kan je zicht belemmeren en gevaarlijk zijn tijdens het rijden. Hier zijn enkele tips om het beslaan van je bril te voorkomen:

 • Gebruik een anti-condens spray of doekje om de glazen van je bril te behandelen. Dit creëert een dunne laag die het beslaan vermindert.
 • Kies voor een bril met ventilatieopeningen. Deze speciale brillen hebben kleine gaatjes aan de zijkanten, waardoor de luchtstroom verbetert en het beslaan wordt verminderd.
 • Overweeg het gebruik van een helm met een ingebouwd ventilatiesysteem. Deze helmen zijn ontworpen om de luchtstroom te bevorderen en het beslaan van brillen te minimaliseren.

Extra tips

Naast de bovenstaande tips zijn er nog een paar extra dingen waar je rekening mee kunt houden bij het dragen van een bril en helm:

 • Kies voor een helm met een verstelbaar vizier. Hiermee kun je het vizier zo instellen dat er voldoende ruimte is voor je bril zonder dat deze wordt samengedrukt.
 • Overweeg het gebruik van een bril met verwisselbare glazen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld ’s nachts rijdt en een bril met gele glazen wilt gebruiken om het contrast te verhogen.
 • Vergeet niet om je bril regelmatig schoon te maken, vooral als je vaak in stoffige of modderige omstandigheden rijdt. Dit helpt om je zicht helder te houden en vermindert het risico op krassen op je brilglazen.

Met deze tips kun je met vertrouwen de weg op gaan, wetende dat je bril comfortabel en veilig onder je helm zit. Vergeet niet om regelmatig je bril en helm te controleren en indien nodig aanpassingen te maken. Veiligheid staat altijd voorop!

Belangrijke tips voor het dragen van een motorhelm met een bril

Conclusie:

Om comfortabel en veilig te rijden met een motorhelm en een bril, is het belangrijk om de juiste helm te kiezen en rekening te houden met de specifieke behoeften van brildragers. Kies een helm die geschikt is voor het dragen van een bril en overweeg opties zoals helmen met uitsparingen voor de pootjes van de bril. Vergeet ook niet om je bril goed te positioneren en maatregelen te nemen tegen condensvorming. Met deze tips kun je zorgeloos genieten van je rit!

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb onlangs een brilvriendelijke helm gekocht en het heeft echt een verschil gemaakt! Ik kan mijn bril nu comfortabel dragen zonder dat het pijn doet achter mijn oren. Ik zou het zeker aanraden aan anderen die een bril dragen tijdens het motorrijden.

  • Bedankt voor het delen van je positieve ervaring! Het is inderdaad belangrijk om een helm te kiezen die comfortabel is voor het dragen van een bril. Welk merk en model helm heb je gekocht? Misschien kan het ook anderen helpen die op zoek zijn naar een brilvriendelijke helm.

 2. Ik heb moeite om een motorhelm te vinden die mijn bril niet vervormt. Ik heb een vrij grote bril en sommige helmen persen mijn bril tegen mijn gezicht, waardoor het ongemakkelijk wordt. Heeft iemand een suggestie voor een helm die geschikt is voor grotere brillen?

  • Hallo! Het vinden van een helm die geschikt is voor grotere brillen kan inderdaad een uitdaging zijn. Het kan helpen om te zoeken naar helmen met een ruimere pasvorm, zoals helmen met een ovale vorm in plaats van een ronde vorm. Daarnaast zijn er ook helmen met speciale uitsparingen voor brilmonturen, die extra ruimte bieden voor grotere brillen. Hopelijk vind je snel een helm die comfortabel is voor jouw bril!

 3. Ik heb gemerkt dat sommige helmen met een bril nog steeds problemen veroorzaken, zoals het beslaan van de bril tijdens het rijden. Heeft iemand hier een oplossing voor gevonden?

 4. Hallo! Het beslaan van een bril tijdens het dragen van een motorhelm kan inderdaad een uitdaging zijn. Een oplossing hiervoor kan zijn om een helm te kiezen met een goed ventilatiesysteem, zodat er voldoende luchtcirculatie is. Daarnaast zijn er ook anti-condens sprays en doekjes beschikbaar die kunnen helpen om het beslaan van de bril te verminderen. Hopelijk helpt dit je!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen