Wat zijn de belangrijkste onderhoudstips voor een motorhelm?

In deze stapsgewijze handleiding zullen we de belangrijkste onderhoudstips voor een motorhelm bespreken. Het doel van deze gids is om je te helpen begrijpen hoe je jouw helm in optimale staat kunt houden, zodat je veiligheid en comfort gegarandeerd zijn.

De eerste tip is om regelmatig de buitenkant van je helm schoon te maken. Gebruik hiervoor een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek om vuil en insectenresten te verwijderen. Vermijd agressieve chemicaliën, omdat deze de helmschaal kunnen beschadigen.

Daarnaast is het belangrijk om de voering van je helm regelmatig te reinigen. Verwijder de voering volgens de instructies van de fabrikant en was deze met de hand of in de wasmachine, afhankelijk van de aanbevelingen. Zorg ervoor dat de voering volledig droog is voordat je deze weer in de helm plaatst.

Controleer ook regelmatig de sluiting van je helm. Zorg ervoor dat deze goed werkt en stevig vastklikt. Als de sluiting beschadigd is, neem dan contact op met de fabrikant voor reparatie of vervanging.

Een andere belangrijke tip is om de staat van de helmschaal te controleren. Controleer regelmatig op scheuren, deuken of andere beschadigingen. Als je dergelijke problemen opmerkt, vervang dan de helm onmiddellijk, aangezien dit de beschermende eigenschappen ervan kan aantasten.

Tot slot is het raadzaam om je helm op te bergen op een droge en goed geventileerde plaats. Vermijd extreme temperaturen en blootstelling aan direct zonlicht, omdat dit de levensduur van je helm kan verkorten.

Door deze onderhoudstips regelmatig toe te passen, zorg je ervoor dat je motorhelm in optimale staat blijft en je veiligheid en comfort gewaarborgd zijn.

1

Stap 1: Reinigen van de buitenkant

Begin met het schoonmaken van de buitenkant van je motorhelm. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om vuil en vlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat je geen agressieve chemicaliën gebruikt die de helm kunnen beschadigen.

2

Stap 2: Reinigen van het vizier

Om het vizier van je motorhelm goed schoon te maken, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Neem een speciale vizierreiniger en een zachte doek.
 2. Spuit een beetje vizierreiniger op de doek, niet direct op het vizier.
 3. Wrijf voorzichtig over het vizier in cirkelvormige bewegingen om vuil en vlekken te verwijderen.
 4. Zorg ervoor dat je geen schurende materialen gebruikt om krassen te voorkomen.
 5. Herhaal deze stappen regelmatig om het vizier schoon en helder te houden.

Volg deze instructies en je zult genieten van een goed zicht tijdens het rijden met je motorhelm!

3

Stap 3: Controleer de sluiting

Controleer regelmatig of de sluiting van je motorhelm nog goed functioneert. Trek aan beide uiteinden van de kinband om te controleren of de gesp stevig vast zit. Als de gesp losraakt of niet goed sluit, vervang deze dan onmiddellijk. Hier zijn enkele voorbeelden om je te helpen begrijpen waar je op moet letten:

 1. Controleer of de gesp volledig vergrendeld is door de uiteinden van de kinband aan te trekken. Als de gesp losraakt, is het tijd om deze te vervangen.
 2. Zorg ervoor dat de gesp niet gemakkelijk loskomt tijdens het rijden. Schud je hoofd heen en weer om te zien of de gesp op zijn plaats blijft. Als deze losraakt, moet je de sluiting vervangen.
 3. Let op eventuele tekenen van slijtage of beschadiging aan de sluiting. Als er barsten, breuken of andere problemen zijn, is het essentieel om de gesp te vervangen.

Onthoud dat een goed functionerende sluiting van je motorhelm van vitaal belang is voor je veiligheid. Zorg er daarom voor dat je deze regelmatig controleert en indien nodig vervangt.

4

Stap 4: Controleer de helmband

Om ervoor te zorgen dat je helm goed en veilig op je hoofd blijft zitten, is het belangrijk om de helmband regelmatig te controleren. Controleer of de band goed past en comfortabel aanvoelt. Ook is het belangrijk om te kijken of de band niet versleten of beschadigd is.

Instructies:

 1. Plaats de helm op je hoofd en maak de helmband vast.
 2. Controleer of de band strak genoeg zit, maar niet te strak. Je moet nog steeds comfortabel kunnen bewegen en je hoofd kunnen draaien.
 3. Voel of er geen drukpunten zijn of dat de band ergens knelt. Dit kan ongemak veroorzaken tijdens het dragen van de helm.
 4. Controleer de band op slijtage of beschadigingen. Kijk naar scheuren, rafels of losse stiksels. Als je iets verdachts ziet, vervang dan de band om je hoofd de juiste pasvorm en bescherming te bieden.

Voorbeeld:

Stel je voor dat je de helm op je hoofd hebt en de helmband hebt vastgemaakt. Je voelt dat de band te los zit en je hoofd wiebelt bij het bewegen. Dit betekent dat de band strakker moet worden afgesteld om een goede pasvorm te garanderen. Draai de verstelbare gesp aan de achterkant van de helm om de band strakker te maken. Zorg ervoor dat de band nog steeds comfortabel aanvoelt en je hoofd niet afknelt.

Het is ook belangrijk om de helmband te controleren op slijtage. Je merkt op dat er een scheur zit in de band. In dit geval is het raadzaam om de band te vervangen, omdat de beschadiging de veiligheid van de helm kan beïnvloeden. Neem contact op met een winkel of fabrikant om een nieuwe band te bestellen en de juiste pasvorm en bescherming te behouden.

Volg deze instructies regelmatig om ervoor te zorgen dat de helmband altijd in goede staat is en je veiligheid tijdens het gebruik van de helm gewaarborgd blijft.

5

Stap 5: Inspecteer de binnenvoering

Stap 5: Inspecteer de binnenvoering

 1. Verwijder de binnenvoering van je motorhelm. Dit kun je meestal doen door aan de zijkanten of achterkant van de voering te trekken. Raadpleeg de handleiding van je helm voor specifieke instructies.
 2. Inspecteer de binnenvoering zorgvuldig op eventuele slijtage of beschadiging. Let hierbij op tekenen van losse naden, scheuren, vlekken of verkleuringen.
 3. Reinig de voering indien nodig volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan betekenen dat je de voering met de hand moet wassen of dat je het in de wasmachine kunt doen op een speciaal programma. Zorg ervoor dat je de juiste reinigingsmiddelen gebruikt en de voering grondig laat drogen voordat je deze weer in de helm plaatst.
 4. Controleer ook de bevestigingspunten van de voering, zoals de drukknopen of klittenband, om er zeker van te zijn dat ze nog stevig vastzitten. Als een bevestigingspunt beschadigd is, overweeg dan om het te laten repareren of vervangen.
 5. Als de voering tekenen van slijtage vertoont, zoals dunne plekken, gaten of versleten padding, is het belangrijk om deze te vervangen. Een versleten voering kan de beschermende werking van je helm verminderen en je veiligheid in gevaar brengen.

Voorbeeld: Stel je voor dat je de binnenvoering van je motorhelm inspecteert en merkt dat er een klein scheurtje in zit. Je besluit om de voering te verwijderen en volgt de instructies van de fabrikant om het schoon te maken. Na het drogen van de voering merk je echter dat de padding op sommige plekken versleten is. In dit geval is het verstandig om de voering te vervangen om ervoor te zorgen dat je helm nog steeds de optimale bescherming biedt.

6

Stap 6: Bewaar de helm op de juiste manier

 • Bewaar je motorhelm op een koele, droge plaats: Zorg ervoor dat je helm wordt bewaard op een plek waar de temperatuur constant is en waar geen vocht aanwezig is. Hierdoor voorkom je dat de helm beschadigd raakt en dat er schimmels ontstaan.
 • Houd de helm uit de buurt van direct zonlicht: Zonlicht kan de materialen van je helm aantasten en verzwakken. Zorg er daarom voor dat je helm niet constant blootgesteld wordt aan direct zonlicht. Een donkere kast of een helmzak zijn goede opties om je helm in op te bergen.
 • Vermijd extreme temperaturen: Stel je helm niet bloot aan extreme hitte of kou. Hoge temperaturen kunnen de integriteit van de materialen aantasten, terwijl lage temperaturen ervoor kunnen zorgen dat de helm fragieler wordt.
 • Gebruik een helmzak of -hoes: Om krassen en beschadigingen aan je helm te voorkomen, is het verstandig om een helmzak of -hoes te gebruiken. Op deze manier blijft je helm beschermd wanneer je hem niet gebruikt.

Op deze manier zorg je ervoor dat je motorhelm in optimale conditie blijft en je er veilig gebruik van kunt blijven maken.

7

Stap 7: Controleer op schade

Controleer regelmatig je motorhelm op eventuele schade, zoals barsten, deuken of losse onderdelen. Inspecteer zowel de buiten- als de binnenkant van de helm zorgvuldig. Als je schade constateert, neem dan direct contact op met een professionele helmreparateur of vervang de helm indien nodig. Het is van cruciaal belang dat je motorhelm in optimale staat verkeert voor maximale veiligheid tijdens het rijden.

8

Stap 8: Vervang de helm indien nodig

 • Controleer regelmatig de leeftijd van je motorhelm en vervang deze indien nodig.
 • Inspecteer je helm na een ongeval en vervang deze als er sprake is geweest van een impact.
 • Raadpleeg de handleiding van de fabrikant voor specifieke aanbevelingen over wanneer je je helm moet vervangen.
 • Zorg ervoor dat je altijd een veilige en betrouwbare helm draagt tijdens het motorrijden.
9

Stap 9: Vermijd schadelijke stoffen

 1. Vermijd het gebruik van schadelijke stoffen in de buurt van je motorhelm. Dit betekent dat je voorzichtig moet zijn met brandstoffen, oplosmiddelen en insectensprays. Deze chemicaliën kunnen het materiaal van je helm aantasten en daarmee de beschermende eigenschappen verminderen.
 2. Zorg ervoor dat je motorhelm niet in aanraking komt met schadelijke stoffen. Brandstoffen, oplosmiddelen en insectensprays kunnen het materiaal van je helm beschadigen en zo de beschermende werking verminderen. Kies daarom voor veilige alternatieven en houd de helm schoon en vrij van deze potentieel schadelijke stoffen.
 3. Bescherm je motorhelm tegen schadelijke stoffen door het vermijden van contact met brandstoffen, oplosmiddelen en insectensprays. Deze chemicaliën kunnen het materiaal van de helm aantasten en ervoor zorgen dat de helm minder effectief wordt in het bieden van bescherming. Wees dus voorzichtig en gebruik veilige alternatieven.
10

Stap 10: Volg de instructies van de fabrikant

 • Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant voor het onderhoud van je motorhelm.
 • Houd er rekening mee dat elke motorhelm anders is en dat de instructies kunnen variëren afhankelijk van het merk en het type helm dat je hebt.
 • Volg nauwkeurig de specifieke instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je helm goed wordt onderhouden en veilig blijft om te gebruiken.
 • Neem contact op met de fabrikant als je vragen hebt over het onderhoud van je helm.

Eindconclusie en aanbevelingen

Conclusie:

Een motorhelm goed onderhouden is van essentieel belang voor jouw veiligheid op de weg. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en de helm correct op te bergen, kun je ervoor zorgen dat jouw helm optimale bescherming blijft bieden. Volg deze belangrijkste onderhoudstips om de levensduur van jouw motorhelm te verlengen en jouw rijervaring veilig en comfortabel te houden.

Benodigde gereedschappen en materialen

 • Mild detergent
 • Soft cloth or sponge
 • Water
 • Microfiber cloth
 • Helmet cleaning spray
 • Helmet visor cleaning solution
 • Microfiber cloth designed for visor cleaning
 • Helmet buckle cleaner
 • Helmet strap adjustment tool
 • Helmet liner cleaner
 • Helmet storage bag or case
 • Helmet inspection checklist
 • Helmet replacement checklist
 • Safe cleaning products for helmet materials
 • Manufacturer’s instructions for helmet care

Handige tips

 • Reinig regelmatig de buitenkant van je motorhelm met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, omdat deze de helmschaal kunnen beschadigen
 • Controleer regelmatig de sluitingen van de kinband om er zeker van te zijn dat ze goed vastzitten. Zorg ervoor dat de band strak genoeg zit, maar niet te strak, zodat je comfortabel kunt rijden
 • Inspecteer de helm op eventuele beschadigingen, zoals scheuren, deuken of krassen. Als je dergelijke problemen opmerkt, vervang dan de helm, omdat deze niet langer de juiste bescherming biedt
 • Verwijder de voering en was deze regelmatig, volgens de instructies van de fabrikant. Dit helpt om zweet en bacteriën op te ruimen en het comfort te behouden
 • Bewaar je motorhelm op een koele en droge plaats, uit direct zonlicht en weg van extreme temperaturen. Dit helpt om de levensduur van de helm te verlengen
 • Vervang je motorhelm na een val of een impact, ook als er geen zichtbare schade is. De beschermende eigenschappen van de helm kunnen verminderd zijn, zelfs als er aan de buitenkant geen tekenen van schade zijn
 • Controleer regelmatig of de vizierbevestiging nog goed functioneert. Dit zorgt ervoor dat je altijd een helder zicht hebt tijdens het rijden
 • Laat je motorhelm nooit vallen of stoot hem niet tegen harde oppervlakken, omdat dit de beschermende eigenschappen kan aantasten
 • Controleer de aanwezigheid en de conditie van de helmcertificering. Een goedgekeurde helm biedt de beste bescherming tijdens het rijden
 • Raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant voor specifieke onderhoudsinstructies voor jouw motorhelmmodel

5 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb gemerkt dat er verschillende soorten reinigingsmiddelen op de markt zijn voor het schoonmaken van helmen. Heeft u aanbevelingen voor welk reinigingsmiddel het beste is om te gebruiken? En is het veilig om een gewone glasreiniger te gebruiken voor het vizier?

  • Bedankt voor je vraag! Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het kiezen van reinigingsmiddelen voor je motorhelm. Gebruik geen agressieve chemicaliën of oplosmiddelen, omdat deze het materiaal van de helm kunnen beschadigen. Voor het reinigen van de buitenkant van de helm kun je het beste een mild schoonmaakmiddel gebruiken, zoals een speciale helmschoonmaakmiddel. Voor het vizier kun je het beste een reiniger gebruiken die speciaal is ontworpen voor helder plastic, zoals een vizierreiniger. Gewone glasreinigers kunnen schurende stoffen bevatten die het vizier kunnen beschadigen.

 2. Ik heb gehoord dat het belangrijk is om de helmband regelmatig te controleren, maar ik vraag me af hoe strak deze moet zitten. Moet de helmband strak genoeg zijn zodat de helm niet van je hoofd valt als je bukt, of moet hij juist wat losser zijn voor comfort?

  • Goede vraag! De helmband moet strak genoeg zijn zodat de helm stevig op je hoofd blijft zitten, zelfs als je bukt. Dit is belangrijk voor je veiligheid. Echter, de band moet niet zo strak zijn dat het oncomfortabel wordt of dat het je bloedcirculatie belemmert. Het is dus een kwestie van een goede balans vinden. Als de helm correct is afgesteld, zou hij op zijn plaats moeten blijven zitten zonder ongemak te veroorzaken.

 3. Bedankt voor deze handige gids! Ik wil graag nog een tip toevoegen. Het is ook belangrijk om regelmatig de ventilatiegaten van de helm schoon te maken. Deze kunnen namelijk verstopt raken door stof en vuil, wat de luchtstroom kan belemmeren. Een kleine borstel of een persluchtspray kan hierbij helpen. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en draagt bij aan het comfort tijdens het rijden.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen