Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een goede bril voor onder een motorhelm?

Hey daar motorrijder! Ben je op zoek naar de perfecte bril om onder je motorhelm te dragen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost gaan we het hebben over de belangrijkste kenmerken van een goede bril voor onder een motorhelm. We begrijpen hoe belangrijk het is om je ogen te beschermen tijdens het rijden en we willen ervoor zorgen dat je de juiste bril kiest die aan al jouw behoeften voldoet. Dus, lees verder en ontdek waarom het dragen van een bril onder je motorhelm essentieel is en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste bril.

Waarom is een bril onder een motorhelm belangrijk?

Een bril onder je motorhelm dragen biedt tal van voordelen die je rijervaring en ooggezondheid ten goede komen. In dit artikel zullen we de belangrijkste redenen bespreken waarom het dragen van een bril onder je motorhelm essentieel is.

Bescherming tegen wind, stof en insecten

Een van de belangrijkste voordelen van het dragen van een bril onder je motorhelm is dat het je ogen beschermt tegen de wind, stof en insecten tijdens het rijden. Hierdoor blijft je zicht helder en voorkom je dat je ogen geïrriteerd raken. Denk bijvoorbeeld aan die vervelende vlieg die recht op je afkomt tijdens een rit op hoge snelheid. Met een bril onder je helm heb je een extra laag bescherming die voorkomt dat deze indringers je ogen bereiken.

Vermindering van UV-straling

Naast de bescherming tegen wind, stof en insecten, kan een goede bril onder je motorhelm ook de schadelijke effecten van UV-straling verminderen. We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze ogen te beschermen tegen de zon, maar vaak vergeten we dat dit ook geldt tijdens het motorrijden. Langdurige blootstelling aan UV-straling kan leiden tot oogaandoeningen zoals staar en maculadegeneratie. Door een bril te dragen die speciaal is ontworpen om UV-straling te blokkeren, bescherm je je ogen tegen deze schadelijke effecten en behoud je je ooggezondheid.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een bril?

Bij het kiezen van een bril om onder je motorhelm te dragen, zijn er een paar belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele nuttige tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

 • Kies voor een bril die goed past bij de vorm van je gezicht en aansluit op je helm.
 • Controleer of de bril een stevige constructie heeft en goed tegen een stootje kan.
 • Let op het type lens dat de bril heeft. Een gepolariseerde lens kan bijvoorbeeld helpen om schittering van de zon op de weg te verminderen.

Enkele populaire merken en modellen

Om je op weg te helpen bij het kiezen van een geschikte bril, willen we enkele populaire merken en modellen noemen die door motorrijders worden aanbevolen:

 • Oakley Jawbreaker: Deze bril staat bekend om zijn duurzaamheid, krasbestendige lenzen en verstelbare pasvorm.
 • Wiley X Saber Advanced: Deze bril biedt uitstekende bescherming tegen wind en stof, terwijl de lenzen bestand zijn tegen krassen en UV-straling blokkeren.
 • 100% Speedcraft: Met zijn grote lens en aerodynamisch ontwerp is deze bril ideaal voor snelle ritten, terwijl het ook bescherming biedt tegen wind en UV-straling.

Belangrijke kenmerken van een goede bril onder een motorhelm

Bij het rijden op een motor is het dragen van een goede bril onder je motorhelm van essentieel belang. Het biedt niet alleen bescherming tegen de elementen, maar zorgt er ook voor dat je een helder en onbelemmerd zicht hebt op de weg. Om ervoor te zorgen dat je de juiste bril kiest, zijn er een aantal belangrijke kenmerken waarmee je rekening moet houden. In dit artikel zullen we deze kenmerken nader bekijken en je helpen bij het maken van de juiste keuze.

1. Pasvorm en comfort

Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een bril om onder je motorhelm te dragen, is de pasvorm en het comfort. Je wilt immers niet dat de bril knelt of ongemak veroorzaakt tijdens het rijden. Het is daarom belangrijk om te zoeken naar een bril met verstelbare pootjes en een flexibel montuur. Hierdoor kun je de bril aanpassen aan de vorm van je hoofd en de helm, waardoor je een optimale pasvorm en comfort krijgt.

2. UV-bescherming

Een ander belangrijk kenmerk is de UV-bescherming van de bril. Tijdens het rijden op de motor ben je blootgesteld aan de schadelijke straling van de zon. Daarom is het van groot belang dat de bril een hoog UV-beschermingsniveau heeft. Zo ben je beschermd tegen schadelijke UV-stralen en voorkom je oogschade op de lange termijn.

3. Anti-condens coating

Het dragen van een motorhelm kan ervoor zorgen dat er condens ontstaat op de bril, vooral bij koud weer of wanneer je stilstaat. Dit kan je zicht ernstig belemmeren en gevaarlijk zijn tijdens het rijden. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een bril met een goede anti-condens coating. Deze coating voorkomt dat er condens op de bril ontstaat, waardoor je altijd een helder zicht hebt, zelfs in vochtige omstandigheden.

4. Krasbestendige lens

Tijdens het rijden op de motor kunnen er gemakkelijk kleine steentjes, insecten of ander vuil tegen je bril aan komen. Dit kan krassen op de lens veroorzaken en je zicht belemmeren. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een bril met een krasbestendige lens. Deze lens is bestand tegen kleine krassen, waardoor je bril langer meegaat en je altijd een helder zicht hebt.

5. Breed gezichtsveld

Een breed gezichtsveld is ook een wenselijk kenmerk bij het kiezen van een bril onder een motorhelm. Je wilt immers een goed zicht hebben op de weg en je omgeving. Kies daarom voor een bril met een ontwerp dat je gezichtsveld niet beperkt. Er zijn verschillende modellen op de markt die een breed gezichtsveld bieden, zoals de Oakley Airbrake of de Smith Squad.

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben we de belangrijkste kenmerken van een goede bril onder een motorhelm op een rijtje gezet:

 • Goede pasvorm en comfort, met verstelbare pootjes en een flexibel montuur.
 • Hoog UV-beschermingsniveau om je ogen te beschermen tegen schadelijke straling.
 • Anti-condens coating om condensvorming op de bril te voorkomen.
 • Krasbestendige lens om je zicht helder te houden, zelfs bij kleine krassen.
 • Breed gezichtsveld voor een optimaal zicht op de weg en je omgeving.

Overweeg deze kenmerken bij het kiezen van een bril onder je motorhelm en geniet van een comfortabele en veilige rijervaring!

Verschillende typen brillen

Een bril is een essentieel accessoire voor motorrijders, vooral voor diegenen die een motorhelm dragen. Het beschermt niet alleen je ogen tegen de elementen, maar zorgt ook voor een helder zicht tijdens het rijden. Er zijn echter verschillende typen brillen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften. In dit blogartikel zullen we de verschillende typen brillen bespreken en hun voor- en nadelen benadrukken, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Gewone bril

Een gewone bril is een goede optie voor motorrijders die tijdens het rijden hun normale bril willen dragen. Dit is vooral handig voor mensen die lenzen dragen en hun bril niet willen verwisselen. Enkele voordelen van een gewone bril zijn:

 • Comfortabel: Een gewone bril past goed op je gezicht en voelt comfortabel aan, zelfs als je langere tijd rijdt.
 • Correctie op sterkte: Als je een bril op sterkte nodig hebt, kun je jouw reguliere bril met lenzen vervangen door een gewone bril met dezelfde sterkte.
 • Stijlvol: Er zijn vele stijlvolle monturen beschikbaar die passen bij jouw persoonlijke smaak en motoroutfit.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het dragen van een gewone bril onder een motorhelm:

 • Beperkte bescherming tegen de wind: Gewone brillen bieden meestal niet dezelfde mate van bescherming tegen de wind als andere typen brillen. Dit kan ervoor zorgen dat je ogen sneller uitdrogen tijdens het rijden.
 • Geen ingebouwde zonbescherming: Als je op een zonnige dag rijdt, heb je mogelijk extra bescherming tegen fel zonlicht nodig. Een gewone bril biedt meestal geen ingebouwde zonbescherming.

Zonnebril

Een zonnebril is een populaire keuze onder motorrijders vanwege de ingebouwde zonbescherming. Hier zijn enkele voordelen van het dragen van een zonnebril onder een motorhelm:

 • Beschermt tegen fel zonlicht: Een zonnebril met gepolariseerde lenzen biedt uitstekende bescherming tegen fel zonlicht, wat vooral belangrijk is tijdens het rijden.
 • Vermindert vermoeidheid van de ogen: Een zonnebril vermindert schittering en voorkomt dat je ogen vermoeid raken tijdens lange ritten.

Hier zijn enkele nadelen waar je rekening mee moet houden bij het dragen van een zonnebril onder een motorhelm:

 • Beperkte bescherming tegen de wind: Net als een gewone bril biedt een zonnebril niet altijd dezelfde mate van bescherming tegen de wind als andere typen brillen.
 • Geen correctie op sterkte: Als je een bril op sterkte nodig hebt, moet je mogelijk een zonnebril op sterkte aanschaffen of contactlenzen dragen onder je zonnebril.

Bril met verwisselbare lenzen

Een bril met verwisselbare lenzen biedt de meeste flexibiliteit voor motorrijders. Hier zijn enkele voordelen van dit type bril:

 • Verwisselbare lenzen: Een bril met verwisselbare lenzen stelt je in staat om lenzen te kiezen die het beste passen bij de weersomstandigheden. Je kunt bijvoorbeeld een heldere lens gebruiken voor nachtelijk rijden en een donkere lens voor zonnige dagen.
 • Bescherming tegen de wind: Brillen met verwisselbare lenzen hebben vaak een strakke pasvorm en bieden daardoor een betere bescherming tegen de wind dan gewone brillen of zonnebrillen.
 • Combinatie met correctie op sterkte: Voor motorrijders die een bril op sterkte nodig hebben, zijn er brillen met verwisselbare lenzen verkrijgbaar die geschikt zijn voor een breed scala aan sterktes.

Enkele nadelen van een bril met verwisselbare lenzen zijn onder andere:

 • Potentieel hogere kosten: Brillen met verwisselbare lenzen kunnen duurder zijn dan gewone brillen of zonnebrillen.
 • Meer onderhoud: Het verwisselen van lenzen vergt wat extra tijd en moeite in vergelijking met het simpelweg opzetten van een gewone bril of zonnebril.

Tips voor het kiezen van de juiste bril voor onder je motorhelm

1. Houd rekening met de vorm van je gezicht

Bij het kiezen van een bril onder je motorhelm is het belangrijk om rekening te houden met de vorm van je gezicht. Niet elke bril past namelijk goed bij elke gezichtsvorm. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het kiezen van de juiste bril voor jouw gezicht:

 • Ronde gezichtsvorm: kies voor een bril met rechte lijnen om je gezicht langer en slanker te laten lijken, zoals een wayfarer of een rechthoekig montuur.
 • Ovale gezichtsvorm: bij een ovale gezichtsvorm kun je bijna elke brilstijl dragen, dus kies degene die het beste bij je persoonlijke stijl past.
 • Vierkante gezichtsvorm: ga voor een bril met ronde hoeken om de harde lijnen van je gezicht te verzachten, zoals een aviator of een rond montuur.
 • Hartvormige gezichtsvorm: kies voor een bril met een bredere onderkant en lichtere kleuren om de nadruk te leggen op je ogen en de aandacht weg te leiden van je voorhoofd, zoals een cat eye of een vlinderbril.

2. Kies de juiste kleur lenzen

De kleur van de lenzen in je bril kan een groot verschil maken in je rijervaring. Hier zijn enkele veelvoorkomende kleuren en hun voordelen:

 • Grijze lenzen: verminderen fel licht zonder kleuren te vervormen en zijn dus ideaal voor algemeen gebruik.
 • Bruine lenzen: verhogen het contrast en zijn geweldig voor het rijden in wisselende lichtomstandigheden, zoals bewolkte dagen.
 • Gele lenzen: verbeteren het contrast en verminderen de schittering, waardoor ze perfect zijn voor het rijden in omstandigheden met weinig licht, zoals bij schemering of in het donker.

3. Let op de mate van UV-bescherming

UV-bescherming is essentieel bij het kiezen van een bril voor onder je motorhelm. Langdurige blootstelling aan UV-stralen kan schadelijk zijn voor je ogen. Let daarom op de volgende punten:

 • Kies een bril die 100% UV-bescherming biedt om je ogen te beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
 • Controleer of de bril een UV 400-label heeft, wat betekent dat het alle stralen tot 400 nanometer blokkeert, inclusief UVA, UVB en UVC.

4. Probeer verschillende brillen uit

Het is altijd een goed idee om verschillende brillen uit te proberen voordat je er een koopt. Dit stelt je in staat om te zien welke bril het beste bij je past en het meest comfortabel zit. Let bij het passen van de bril op de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat de bril goed aansluit op je gezicht zonder te knellen of te verschuiven.
 • Controleer of de bril niet te zwaar is, zodat je hem comfortabel kunt dragen, zelfs tijdens langere ritten.
 • Let op of de bril niet te veel druk uitoefent op je neus of oren, om ongemak te voorkomen.

5. Onderhoud je bril goed

Om ervoor te zorgen dat je bril altijd in optimale conditie verkeert, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele tips voor het schoonmaken en onderhouden van je bril:

 • Reinig je bril regelmatig met een zachte microvezeldoek om stof en vuil te verwijderen.
 • Gebruik geen papieren doekjes of je kleding om je bril schoon te maken, omdat dit krassen kan veroorzaken.
 • Bewaar je bril altijd in een brillenkoker of hoesje om hem te beschermen tegen beschadigingen als je hem niet draagt.

Bij het kiezen van de juiste bril onder je motorhelm is het belangrijk om rekening te houden met de vorm van je gezicht, de kleur van de lenzen en de mate van UV-bescherming. Door verschillende brillen uit te proberen en goed onderhoud te plegen, kun je ervoor zorgen dat je de perfecte bril hebt voor elke rit.

De perfecte bril voor onder je motorhelm: conclusie en aanbevelingen

In conclusie, bij het zoeken naar de ideale bril om onder je motorhelm te dragen, zijn er een paar belangrijke kenmerken om op te letten. Ten eerste is de pasvorm essentieel om ervoor te zorgen dat de bril comfortabel zit en niet verschuift tijdens het rijden. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een bril met goede UV-bescherming om je ogen te beschermen tegen schadelijke straling. Anti-condens eigenschappen zijn ook van groot belang, omdat dit voorkomt dat de bril beslaat en je zicht belemmert. Tot slot is het aan te raden om te kiezen voor een bril die krasbestendig is, zodat deze langer meegaat en er altijd helder uitziet. Door deze belangrijke kenmerken in overweging te nemen, kun je de juiste bril kiezen die je ogen optimaal beschermt tijdens het motorrijden.

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik wist niet dat een goede bril onder een motorhelm zo belangrijk was. Bedankt voor het delen van deze informatie!

 2. Ik heb gemerkt dat mijn bril vaak beslaat tijdens het dragen onder mijn motorhelm. Heeft iemand tips om dit te voorkomen?

  • Het beslaan van een bril onder een motorhelm kan inderdaad een probleem zijn. Een tip is om een bril te kiezen met een goede ventilatie, zodat de luchtstroom het beslaan kan verminderen. Ook zijn er speciale anti-condens sprays beschikbaar die je op je bril kunt aanbrengen om het beslaan te voorkomen. Daarnaast kan het helpen om je helm en bril regelmatig schoon te maken om vuil en vet te verwijderen, wat het beslaan kan verergeren.

 3. Graag gedaan! Het is inderdaad essentieel om een goede bril te dragen onder een motorhelm voor de veiligheid en het comfort tijdens het rijden.

 4. Ik draag contactlenzen, maar ik maak me zorgen dat ze kunnen uitdrogen tijdens het rijden met een motorhelm. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over het uitdrogen van je contactlenzen. Een tip is om speciale lenzenvloeistof te gebruiken voor het dragen onder een motorhelm, deze kan helpen om je lenzen vochtig te houden. Ook is het belangrijk om regelmatig te knipperen tijdens het rijden om je ogen vochtig te houden. Als je merkt dat je lenzen ongemakkelijk worden, is het altijd beter om even te stoppen en je ogen te laten rusten.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen