Wat zijn de belangrijkste kenmerken om op te letten bij het kiezen van een motorhelm?

Hallo daar! We hebben een interessant onderwerp voor je vandaag. Wist je dat er jaarlijks duizenden motorrijders gewond raken bij ongelukken? Dat kan best schokkend zijn, toch? Maar maak je geen zorgen, we zijn hier om je te helpen. In dit blogbericht gaan we bespreken wat de belangrijkste kenmerken zijn waar je op moet letten bij het kiezen van een motorhelm. Want laten we eerlijk zijn, jouw veiligheid en comfort zijn ontzettend belangrijk. Dus laten we aan de slag gaan en ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt voor jouw motorhelm.

Veiligheid is essentieel bij het kiezen van een motorhelm

Als je op zoek bent naar een nieuwe motorhelm, is veiligheid een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten. Een goede motorhelm kan het verschil maken tussen leven en dood bij een ongeval. In dit blogartikel zullen we de verschillende aspecten van veiligheid bespreken waar je op moet letten bij het kiezen van een motorhelm.

Veiligheidsnormen en certificeringen

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om te controleren of deze voldoet aan de juiste veiligheidsnormen en certificeringen. Er zijn verschillende wereldwijd erkende veiligheidsnormen, zoals ECE, DOT en Snell-certificering.

 • ECE: ECE is de Europese veiligheidsnorm die wordt erkend in veel landen, waaronder de Europese Unie. Motorhelmen die voldoen aan de ECE-norm, hebben uitgebreide tests ondergaan op het gebied van schokabsorptie, kinbandsterkte en zichtbaarheid.
 • DOT: DOT is de Amerikaanse veiligheidsnorm die wordt gebruikt in de Verenigde Staten. Helmen met een DOT-certificering voldoen aan specifieke eisen met betrekking tot impactbestendigheid en penetratiebescherming.
 • Snell: Snell-certificering is een onafhankelijke veiligheidsnorm die strengere eisen stelt dan de ECE- en DOT-normen. Helmen met een Snell-certificering bieden een hoger niveau van bescherming en worden vaak gebruikt door professionele motorrijders.

Pasvorm en kinband

Naast de veiligheidsnormen is het ook belangrijk dat de motorhelm goed past en een stevige kinband heeft. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit en niet verschuift tijdens het rijden. Dit vermindert het risico op letsel bij een val of botsing.

De kinband is een ander belangrijk onderdeel van de helm. Deze moet stevig en betrouwbaar zijn, zodat de helm goed op zijn plaats blijft zitten, zelfs bij hoge snelheden. Controleer altijd of de kinband goed sluit en gemakkelijk verstelbaar is.

Vergelijkende tabel van veiligheidskenmerken

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste motorhelm, hebben we een vergelijkende tabel samengesteld met belangrijke veiligheidskenmerken:

Veiligheidskenmerk ECE-norm DOT-norm Snell-certificering
Schokabsorptie Ja Ja Ja
Penetratiebescherming Ja Ja Ja
Kinbandsterkte Ja Ja Ja
Zichtbaarheid Ja Nee Ja

Deze tabel geeft een overzicht van enkele belangrijke veiligheidskenmerken die je kunt vergelijken bij het kiezen van een motorhelm. Onthoud echter dat veiligheid meer is dan alleen deze kenmerken, en het is altijd aan te raden om verschillende helmen te passen en te testen voordat je een definitieve keuze maakt.

Pasvorm en comfort: de sleutel tot een goede motorhelm

Wanneer je op zoek bent naar een motorhelm, is het van essentieel belang dat deze goed past en comfortabel is om te dragen. De pasvorm en het comfort van een helm kunnen namelijk het verschil maken tussen een aangename rit en een ongemakkelijke ervaring. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de aspecten van pasvorm en comfort en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste motorhelm.

De juiste maatvoering

Het begrijpen en kiezen van de juiste maat motorhelm is de eerste stap naar optimaal comfort. Een helm die te groot of te klein is, zal niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook de bescherming die het biedt verminderen. Hier zijn een paar tips om de juiste maat te bepalen:

 • Meet de omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen met behulp van een meetlint.
 • Raadpleeg de maattabel van de helmfabrikant om de juiste maat te bepalen op basis van je hoofdomtrek.
 • Pas verschillende helmen in de juiste maatvoering om te bepalen welke het beste bij jouw hoofd past.

Het belang van ventilatie

Ventilatie is een ander belangrijk aspect voor het comfort van een motorhelm. Tijdens het rijden kan het behoorlijk warm worden, vooral op zonnige dagen. Een goed geventileerde helm helpt om de luchtstroom te bevorderen en overtollige warmte af te voeren. Hier zijn enkele kenmerken om op te letten:

 • Helmen met geïntegreerde ventilatieopeningen die je kunt openen of sluiten, zodat je de luchtstroom kunt aanpassen aan de omstandigheden.
 • Helmen met luchtkanalen die de luchtstroom door de helm leiden en warme lucht afvoeren.
 • Helmen met vochtafvoerende voeringen die zweet absorberen en je hoofd droog houden.

Een zachte voering voor extra comfort

Naast een goede pasvorm en ventilatie is een zachte voering essentieel voor het comfort van een motorhelm. Een zachte voering zorgt ervoor dat de helm comfortabel op je hoofd zit en voorkomt irritatie tijdens lange ritten. Hier zijn enkele kenmerken om op te letten:

 • Helmen met verwijderbare voeringen die je kunt wassen en schoonmaken voor een fris gevoel.
 • Helmen met voeringen gemaakt van zacht en ademend materiaal, zoals antibacterieel behandeld textiel.
 • Helmen met voeringen die zijn ontworpen om drukpunten te verminderen en je hoofd gelijkmatig te verdelen.

Gewicht en aerodynamica: belangrijke kenmerken van een motorhelm

Bij het kiezen van een motorhelm zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Naast veiligheid en comfort, spelen ook het gewicht en de aerodynamica van de helm een belangrijke rol. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze twee kenmerken en waarom ze van belang zijn voor motorrijders.

Het belang van een lichte helm

Een lichte motorhelm is niet alleen prettig om te dragen, maar heeft ook voordelen voor je nek en hoofd. Hieronder vind je enkele belangrijke punten:

 • Minder belasting: Een lichtere helm zorgt voor minder belasting op je nekspieren tijdens het rijden. Vooral tijdens langere ritten kan dit een groot verschil maken en vermoeidheid verminderen.
 • Comfortabeler: Een lichtere helm voelt over het algemeen comfortabeler aan op je hoofd. Het voorkomt drukpunten en maakt het rijden aangenamer.
 • Bewegingsvrijheid: Omdat een lichte helm minder weegt, heb je meer bewegingsvrijheid tijdens het rijden. Dit kan vooral handig zijn bij het uitvoeren van manoeuvres, zoals het snel achterom kijken.

De invloed van aerodynamica

Naast het gewicht is ook de aerodynamica van een motorhelm van groot belang. Een goede aerodynamica zorgt voor een betere stabiliteit tijdens het rijden en kan de algehele rijervaring verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Windweerstand verminderen: Een helm met een gestroomlijnd ontwerp heeft minder windweerstand, waardoor je minder wordt blootgesteld aan turbulentie en windgeruis. Dit is vooral van belang bij hogere snelheden.
 • Stabiliteit bevorderen: Een helm met een goede aerodynamica zorgt ervoor dat je hoofd stabiel blijft, zelfs bij winderige omstandigheden. Dit helpt je om geconcentreerd te blijven en beter te kunnen anticiperen op mogelijke gevaren op de weg.
 • Vermoeidheid verminderen: Door de verbeterde stabiliteit kan een helm met goede aerodynamica vermoeidheid verminderen. Je hoeft minder moeite te doen om je hoofd recht te houden, waardoor je langer comfortabel kunt blijven rijden.

Kies de juiste combinatie

Het is belangrijk om te begrijpen dat het gewicht en de aerodynamica van een motorhelm elkaar kunnen beïnvloeden. Een lichte helm kan bijvoorbeeld minder aerodynamisch zijn en vice versa. Het is daarom essentieel om de juiste balans te vinden die past bij jouw persoonlijke voorkeuren en rijstijl.

Hier zijn enkele tips om de juiste combinatie van gewicht en aerodynamica te kiezen:

 • Doe onderzoek: Bekijk verschillende merken en modellen en lees reviews om een idee te krijgen van het gewicht en de aerodynamica van verschillende helmen.
 • Pas verschillende helmen: Ga naar een gespecialiseerde winkel en probeer verschillende helmen uit om te zien welke het beste bij je past in termen van pasvorm, gewicht en aerodynamica.
 • Vraag om advies: Praat met andere motorrijders en vraag naar hun ervaringen en aanbevelingen op het gebied van gewicht en aerodynamica.

Het kiezen van de juiste motorhelm met de juiste combinatie van gewicht en aerodynamica is een persoonlijke keuze. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en wat voor de één werkt, niet per se voor de ander hoeft te werken.

Extra functies voor motorhelmen

Naast de basiskenmerken die een motorhelm biedt, zijn er ook verschillende extra functies waar je op kunt letten bij het kiezen van de perfecte helm. Deze extra functies kunnen je rijervaring verbeteren en je veiligheid vergroten. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste extra functies waar je op kunt letten:

Zonnevizier

Een zonnevizier is een handige functie die in veel moderne motorhelmen te vinden is. Dit vizier, dat ingebouwd is in de helm, kan worden neergeklapt om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht. Het voorkomt dat je verblind wordt tijdens het rijden en zorgt voor een beter zicht op de weg. Dit kan vooral handig zijn als je vaak in zonnige gebieden rijdt of als je gevoelig bent voor fel licht.

Enkele populaire motorhelmen met een geïntegreerd zonnevizier zijn onder andere:

 • Shoei Neotec II
 • Arai RX-7X
 • AGV K6

Geluiddemping

Geluiddemping is een belangrijke overweging bij het kiezen van een motorhelm, vooral als je lange afstanden rijdt of regelmatig op snelwegen rijdt. Sommige helmen zijn speciaal ontworpen om het lawaai van de wind en het verkeer te verminderen, waardoor je rit comfortabeler en minder vermoeiend wordt. Deze helmen zijn vaak voorzien van extra voeringen en materialen die het geluid absorberen.

Enkele helmen die bekend staan om hun goede geluiddemping zijn onder andere:

 • Schuberth C4 Pro
 • Shark Spartan GT
 • HJC RPHA 70

Communicatiesystemen

Als je graag in contact wilt blijven met je mede-rijders of als je muziek wilt luisteren tijdens het rijden, dan is een helm met een ingebouwd communicatiesysteem iets voor jou. Deze helmen zijn uitgerust met Bluetooth-technologie, zodat je draadloos kunt communiceren met andere rijders of je smartphone kunt verbinden om naar muziek te luisteren of gesproken navigatie-instructies te ontvangen.

Enkele helmen met geïntegreerde communicatiesystemen zijn onder andere:

 • Sena Momentum Evo
 • Cardo Packtalk Bold
 • Nolan N-Com B901

Verwisselbare vizieren

Sommige helmen bieden de mogelijkheid om het vizier gemakkelijk te verwisselen. Dit kan handig zijn als je graag verschillende kleuren of tinten vizieren gebruikt, afhankelijk van de weersomstandigheden of je persoonlijke voorkeur. Met een helm met verwisselbaar vizier kun je eenvoudig en snel het vizier aanpassen, zonder dat je de hele helm hoeft te vervangen.

Enkele helmen met verwisselbare vizieren zijn onder andere:

 • AGV Pista GP-R
 • Shoei GT-Air II
 • Bell Race Star Flex

Kies de helm die bij jou past

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om goed na te denken over welke extra functies voor jou belangrijk zijn. Bedenk waar je voornamelijk rijdt, hoeveel comfort je wilt ervaren en welke functies je echt nodig hebt. Vergelijk verschillende helmen en let op de extra functies die ze bieden om de helm te vinden die aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Of je nu een zonnevizier nodig hebt om verblinding te voorkomen, geluiddemping wilt om je rijcomfort te vergroten, een communicatiesysteem wilt voor verbinding met mede-rijders, of een helm met verwisselbare vizieren zoekt voor meer flexibiliteit, er is altijd een helm die aan jouw wensen voldoet. Neem de tijd om de verschillende opties te vergelijken en kies een helm die niet alleen veilig is, maar ook voldoet aan al jouw persoonlijke voorkeuren.

Onze conclusie: kies verstandig en bescherm jezelf met de juiste motorhelm

Conclusie:

Bij het kiezen van een motorhelm zijn er verschillende belangrijke kenmerken waar je op moet letten. Denk aan veiligheid, pasvorm, comfort, gewicht, aerodynamica en extra functies. Neem de tijd om verschillende helmen uit te proberen en kies degene die aan jouw eisen voldoet. Vergeet niet dat jouw veiligheid altijd voorop staat, dus het is de moeite waard om te investeren in een kwalitatieve motorhelm van een betrouwbare winkel.

Veelgestelde vragen over onze motorhelmen winkel

Hoe onderhoud je een motorhelm en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten om de levensduur en veiligheid van de helm te waarborgen?

Om een motorhelm goed te onderhouden en de levensduur en veiligheid ervan te waarborgen, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste is het belangrijk om de buitenkant van de helm regelmatig schoon te maken. Gebruik hiervoor een mild schoonmaakmiddel en warm water. Vermijd agressieve chemicaliën, omdat deze de beschermende laag van de helm kunnen aantasten. Droog de helm vervolgens af met een zachte doek.

Daarnaast is het aan te raden om de binnenvoering van de helm regelmatig te reinigen. Deze voering kan namelijk vuil en zweet absorberen, wat niet alleen onaangenaam is, maar ook de levensduur van de helm kan verminderen. Je kunt de voering meestal verwijderen en wassen volgens de instructies van de fabrikant.

Controleer ook regelmatig de sluiting van de helm. Zorg ervoor dat deze goed sluit en dat er geen speling is. Een losse sluiting kan de veiligheid van de helm in gevaar brengen.

Daarnaast is het belangrijk om de helm op een veilige en droge plaats op te bergen. Blootstelling aan vocht en extreme temperaturen kan de integriteit van de helm aantasten, dus vermijd bijvoorbeeld het opbergen van de helm in direct zonlicht of in een vochtige ruimte.

Ten slotte is het raadzaam om de helm regelmatig te controleren op eventuele beschadigingen. Als je bijvoorbeeld een val of een ander ongeval hebt gehad, moet je de helm vervangen, zelfs als er aan de buitenkant geen zichtbare schade is. De beschermende eigenschappen van een helm kunnen namelijk verminderd zijn, zelfs bij kleine beschadigingen.

Door deze tips te volgen, kun je de levensduur en veiligheid van je motorhelm optimaliseren. Veiligheid staat altijd voorop, dus zorg ervoor dat je helm in goede staat verkeert voordat je de weg op gaat.

9 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik zou graag meer willen lezen over onderhoudstips voor motorhelmen. Misschien kun je daar een artikel aan wijden?

 2. Ik heb gemerkt dat een dubbel-D sluiting veel veiliger en betrouwbaarder is dan een snelkoppelingssysteem. Het vergt misschien iets meer tijd om vast te maken, maar het is de extra moeite waard voor de veiligheid.

  • Daar ben ik het helemaal mee eens! Een dubbel-D sluiting is inderdaad veiliger en betrouwbaarder. Het is altijd goed om te kiezen voor maximale veiligheid, zelfs als het wat meer tijd kost om de helm vast te maken. Bedankt voor het delen van je tip!

 3. Kun je meer details geven over de extra functies waar we op moeten letten bij het kiezen van een motorhelm?

  • Natuurlijk! Enkele extra functies om op te letten zijn geïntegreerde zonnekleppen, ventilatieopeningen voor een goede luchtstroom, een pinlock-systeem om het beslaan van het vizier te voorkomen en een snelbevestigingssysteem voor het gemakkelijk vastmaken en losmaken van de helm.

 4. Heb je enkele aanbevelingen voor betaalbare maar kwalitatieve motorhelmen?

 5. Ik heb onlangs een motorhelm gekocht en ik kan zeggen dat de veiligheid echt op nummer één moet staan ​​bij het kiezen van een helm. Ik werd betrokken bij een ongeval en dankzij mijn helm had ik geen ernstig hoofdletsel. Het is het waard om te investeren in een kwaliteitshelm!

 6. Ik raad ook aan om te letten op het geluidsniveau van de helm. Sommige helmen kunnen erg lawaaierig zijn tijdens het rijden, wat vermoeiend kan zijn.

  • Bedankt voor de aanvulling! Het geluidsniveau is inderdaad een belangrijk aspect om op te letten bij het kiezen van een motorhelm. Ik zal het meenemen als suggestie voor een toekomstig artikel.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen