Wat zijn de belangrijkste kenmerken om op te letten bij het kiezen van een motorhelm?

Dank je wel voor je interesse in ons advies bij het kiezen van een motorhelm. In deze gids willen we je helpen bij het vinden van de perfecte motorhelm die voldoet aan jouw behoeften en veiligheidsvereisten. We begrijpen dat het kiezen van een motorhelm een belangrijke beslissing is en we staan klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces. Of je nu een ervaren rijder bent of net begint, deze gids zal je helpen om de belangrijkste kenmerken te begrijpen waar je op moet letten bij het kiezen van een motorhelm. Laten we aan de slag gaan!

1

Stap 1: Bepaal je hoofdmaat

Om de juiste maat motorhelm te bepalen, is het belangrijk om de omtrek van je hoofd te meten. Dit doe je door een meetlint rondom je hoofd net boven je wenkbrauwen en oren te plaatsen. Zorg ervoor dat het meetlint strak maar niet te strak om je hoofd zit. Noteer de omtrek in centimeters.

Vervolgens is het tijd om de maattabel van de motorhelm fabrikant te raadplegen. Deze tabel geeft aan welke maat helm bij welke hoofdomtrek hoort. Zoek de maattabel op in de handleiding van de helm of op de website van de fabrikant. Vergelijk jouw hoofdomtrek met de maattabel en bepaal welke maat helm het beste bij jou past.

Het is essentieel dat de helm goed past en comfortabel zit. Een te grote helm kan los en onveilig aanvoelen, terwijl een te kleine helm ongemakkelijk en knellend kan zijn. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet belemmerend is. Pas de helm indien mogelijk voordat je hem aanschaft, zodat je kunt ervaren hoe de helm op jouw hoofd zit.

Het bepalen van de juiste hoofdmaat is een belangrijke eerste stap bij het kiezen van een motorhelm. Volg deze instructies zorgvuldig op en zorg ervoor dat je een helm vindt die perfect bij jou past. Veiligheid is immers van groot belang tijdens het motorrijden.

2

Stap 2: Kies het juiste type helm

Er zijn verschillende soorten motorhelmen waaruit je kunt kiezen. Het is belangrijk om het type helm te selecteren dat het beste bij jouw rijstijl en behoeften past. Hier zijn de verschillende opties waaruit je kunt kiezen:

 1. Integraalhelm: Dit type helm biedt de meeste bescherming, omdat het je hele hoofd bedekt. Het heeft een stevige constructie en is ideaal voor snelwegritten en sportief rijden.
 2. Systeemhelm: Deze helm heeft een beweegbare kinbescherming, zodat je het vizier omhoog kunt klappen. Dit maakt het handig als je bijvoorbeeld even wilt communiceren met mede-rijders of iets wilt drinken tijdens een stop. Het is een veelzijdige optie die geschikt is voor verschillende rijstijlen.
 3. Jethelm: Dit is een open helm die je hoofd beschermt, maar je gezicht vrij laat. Het biedt minder bescherming dan een integraalhelm, maar is comfortabeler bij warm weer en is populair bij stadsritten en cruisen.
 4. Crosshelm: Deze helm is speciaal ontworpen voor off-road rijden en biedt extra bescherming voor je gezicht en kin. Het heeft een verlengde klep en een stevige constructie om je te beschermen tegen modder, stenen en andere obstakels tijdens het off-road avontuur.

Kies het type helm dat het beste past bij jouw voorkeuren en rijstijl. Het is belangrijk om een helm te kiezen die comfortabel zit en de juiste bescherming biedt. Vergeet niet om ook de maat en pasvorm van de helm te controleren voordat je er een aanschaft.

3

Stap 3: Controleer de veiligheidskeurmerken

Let op of de motorhelm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Zoek naar keurmerken zoals ECE 22.05 om er zeker van te zijn dat de helm veilig is om te dragen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de veiligheidskeurmerken te controleren:

 1. Controleer het keurmerk: Kijk naar de binnenkant van de helm en zoek naar het ECE 22.05 keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.
 2. Zoek naar het label: Het keurmerk zou op een label aan de achterkant van de helm moeten staan. Het label kan ook aan de binnenkant van de helm worden bevestigd. Zorg ervoor dat het label duidelijk zichtbaar en leesbaar is.
 3. Controleer het serienummer: Sommige helmen hebben ook een serienummer op het keurmerklabel. Dit nummer kan handig zijn als je de helm wilt registreren of als je contact wilt opnemen met de fabrikant.
 4. Vergelijk met andere keurmerken: Naast het ECE 22.05 keurmerk zijn er ook andere keurmerken die aangeven dat de helm veilig is, zoals DOT (Department of Transportation) in de Verenigde Staten en Snell in Noord-Amerika. Als je een helm koopt voor gebruik in een specifiek land, controleer dan of de helm voldoet aan de lokale veiligheidsnormen.

Door deze stappen te volgen en aandacht te besteden aan de veiligheidskeurmerken, kun je er zeker van zijn dat de motorhelm die je draagt voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen. Veiligheid is immers van groot belang als je de weg op gaat met je motor!

4

Stap 4: Let op het materiaal en de constructie

Kijk naar het materiaal waarvan de helm gemaakt is en controleer de constructie. Helmen van goede kwaliteit zijn meestal gemaakt van sterk en duurzaam materiaal, zoals glasvezel of polycarbonaat. Dit zorgt voor een betere bescherming bij een val of een botsing. Controleer of de helm stevig aanvoelt en geen scheuren of barsten vertoont. Let ook op de naden en de afwerking van de helm. Deze moeten goed en gelijkmatig zijn, zonder losse draden of scherpe randen. Dit voorkomt dat de helm tijdens een ongeval uit elkaar valt en je hoofd niet meer goed beschermt. Kies altijd voor een helm van hoge kwaliteit en vermijd goedkope helmen van inferieure materialen, omdat deze mogelijk niet voldoen aan de veiligheidsnormen. Het is belangrijk om de helm regelmatig te controleren op eventuele slijtage of beschadigingen, en deze indien nodig te vervangen.

5

Stap 5: Let op ventilatie en comfort

Om ervoor te zorgen dat je helm voldoende ventilatie biedt, is het belangrijk om te controleren of deze ventilatieopeningen heeft. Kijk of er meerdere openingen aanwezig zijn, zowel aan de voor- als achterkant van de helm. Dit zorgt ervoor dat er een goede luchtstroom mogelijk is tijdens het dragen. Zorg er ook voor dat de ventilatieopeningen groot genoeg zijn, zodat er voldoende frisse lucht naar binnen kan komen en warme lucht gemakkelijk kan ontsnappen.

Naast ventilatie is het comfort van de helm van groot belang. Controleer of de helm goed past op je hoofd en geen ongemak veroorzaakt. Een goede voering aan de binnenkant van de helm zorgt voor extra comfort en helpt ook om zweet op te vangen. Daarnaast moet de helm voorzien zijn van een stevige en goed verstelbare kinband, zodat deze goed op zijn plaats blijft zitten tijdens het dragen. Controleer of de kinband gemakkelijk te verstellen is en of het je kin goed ondersteunt.

Door zowel te letten op ventilatie als comfort, zorg je ervoor dat je een helm hebt die niet alleen goed past, maar ook zorgt voor voldoende luchtstroom en comfort tijdens het dragen. Dit draagt bij aan een veilige en aangename ervaring tijdens het gebruik van je helm.

6

Stap 6: Overweeg extra functies

Bij het overwegen van extra functies voor jouw motorhelm, is het belangrijk om te bedenken welke functies voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwd zonnevizier, bluetooth-connectiviteit of geluidsisolatie. Deze extra functies kunnen je rijervaring verbeteren en zorgen voor meer comfort en gemak tijdens het rijden.

Neem de tijd om na te denken over welke functies jouw voorkeur hebben en welke echt van toegevoegde waarde zouden zijn voor jou. Wil je bijvoorbeeld graag een zonnevizier dat je kunt inschakelen wanneer de zon fel schijnt? Of vind je het belangrijk om je helm te kunnen verbinden met je telefoon via bluetooth, zodat je handsfree kunt bellen of naar muziek kunt luisteren tijdens het rijden? Geluidsisolatie kan ook een belangrijke factor zijn als je op zoek bent naar een helm die je beschermt tegen het geluid van de wind en het verkeer om je heen.

Zodra je hebt bepaald welke extra functies voor jou belangrijk zijn, kun je op zoek gaan naar een motorhelm die aan jouw specifieke wensen voldoet. Er zijn veel verschillende helmen op de markt met een breed scala aan functies, dus neem de tijd om verschillende opties te vergelijken en te kiezen wat het beste bij jou past. Veel plezier met het vinden van de perfecte helm voor jouw motoravonturen!

Een weloverwogen keuze

Conclusie:

Om de juiste motorhelm te kiezen die zowel veilig als comfortabel is, is het belangrijk om op verschillende kenmerken te letten. Meet allereerst je hoofdmaat om de juiste maat helm te vinden. Kies vervolgens het juiste type helm dat past bij jouw rijstijl en behoeften. Controleer altijd of de helm de juiste veiligheidskeurmerken heeft, zodat je zeker weet dat deze voldoet aan de nodige veiligheidseisen. Let ook op het materiaal en de constructie van de helm, aangezien dit invloed kan hebben op de bescherming die het biedt. Ventilatie en comfort zijn ook belangrijk, dus zorg ervoor dat de helm goed ventileert en comfortabel zit tijdens het rijden. Ten slotte kun je overwegen om extra functies toe te voegen, zoals een zonnevizier of een communicatiesysteem. Door deze stappen te volgen, kun je de juiste motorhelm kiezen die aan al jouw eisen voldoet en jouw veiligheid op de weg garandeert.

Handige tips

 • Controleer de veiligheidsnorm: Let erop dat de motorhelm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen, zoals de ECE 22.05-norm
 • Pasvorm en comfort: Zorg ervoor dat de motorhelm goed past op je hoofd en comfortabel aanvoelt. Probeer verschillende maten en modellen om de beste pasvorm te vinden
 • Ventilatie: Controleer of de helm goede ventilatieopeningen heeft om oververhitting te voorkomen. Dit is vooral belangrijk tijdens warm weer of lange ritten
 • Gewicht: Kies een motorhelm die niet te zwaar is, zodat je hoofd en nek niet te veel belast worden tijdens het rijden
 • Vizier: Let op een vizier dat helder en krasbestendig is. Een goed vizier zorgt voor een goed zicht tijdens het rijden en beschermt je ogen tegen wind, insecten en vuil
 • Sluitsysteem: Controleer het sluitsysteem van de helm. Een veilige sluiting, zoals een dubbel-D-ring of een micrometrische sluiting, zorgt ervoor dat de helm stevig op zijn plaats blijft
 • Geluidsdemping: Let op de geluidsdemping van de helm. Een goede motorhelm vermindert het lawaai van de wind en het verkeer, wat het rijcomfort verbetert
 • Uiterlijk en stijl: Kies een motorhelm die bij je persoonlijke stijl past. Maar vergeet niet dat veiligheid altijd de hoogste prioriteit moet hebben
 • Onderhoud en reiniging: Controleer of de motorhelm gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is. Verwijderbare en wasbare voeringen zijn handig om de helm fris en hygiënisch te houden
 • Prijs-kwaliteitverhouding: Overweeg de prijs-kwaliteitverhouding bij het kiezen van een motorhelm. Duurdere helmen bieden vaak meer geavanceerde functies en betere materialen, maar dit betekent niet altijd dat ze per se veiliger zijn

Stappen voor het correct gebruik van je motorhelm

 • Begin met het lezen van het adviesartikel van begin tot eind. Zorg ervoor dat je alle belangrijke informatie begrijpt en noteer eventuele vragen die je hebt
 • Maak een lijst van jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren als het gaat om een motorhelm. Denk na over factoren zoals de maat, het gewicht, het type helm en eventuele extra functies die je belangrijk vindt
 • Gebruik de tips en aanbevelingen in het artikel om de juiste helm te vinden die bij jouw behoeften past. Let op adviezen over veiligheidscertificeringen, pasvorm en comfort
 • Ga naar een gespecialiseerde winkel om verschillende helmen te passen en te vergelijken. Neem je lijst met behoeften en voorkeuren mee en stel eventuele vragen aan het winkelpersoneel
 • Neem de tijd om verschillende helmen uit te proberen en te beoordelen hoe ze aanvoelen op je hoofd. Zorg ervoor dat de helm goed past, comfortabel zit en voldoet aan jouw veiligheidsvereisten
 • Ik hoop dat dit je helpt bij het gebruik van het adviesartikel! Als je nog meer vragen hebt, laat het me weten

5 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik had wat moeite met Stap 3 van de gids. Ik begrijp de betekenis van veiligheidskeurmerken, maar ik wist niet waar ik ze kon vinden op de helm. Kunnen jullie wat meer informatie geven over waar we de veiligheidskeurmerken kunnen vinden en hoe we ze kunnen controleren?

  • Bedankt voor je vraag! Veiligheidskeurmerken kunnen vaak worden gevonden aan de achterkant van de helm, op de kinband of aan de binnenkant van de schaal. Ze kunnen variëren afhankelijk van het land en de regelgeving. Het is belangrijk om te controleren of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen in jouw regio. We zullen dit toevoegen aan onze gids om meer duidelijkheid te bieden.

 2. Bedankt voor je feedback! Het is zeker een goed idee om ook rekening te houden met het specifieke doel van de helm bij het maken van je keuze. Dit kan de algehele veiligheid en comfort verbeteren. We zullen je suggestie zeker opnemen in onze toekomstige gidsen.

 3. Ik vond deze gids erg nuttig, maar ik heb een kleine variatie aangebracht in Stap 2. In plaats van alleen het juiste type helm te kiezen, heb ik ook gekeken naar het specifieke doel waarvoor ik de helm nodig heb. Bijvoorbeeld, als ik voornamelijk off-road rij, zou ik een crosshelm verkiezen boven een integraalhelm. Door dit extra aspect toe te voegen, kon ik een helm kiezen die beter past bij mijn specifieke behoeften.

 4. Kunnen jullie ook een gids maken over het onderhoud en de reiniging van motorhelmen? Het zou handig zijn om te weten hoe we onze helmen kunnen schoonmaken en ervoor kunnen zorgen dat ze in goede staat blijven.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen