Wat te doen als de kinriem van je motorhelm te strak zit?

In deze stapsgewijze handleiding leer je hoe je de kinriem van je motorhelm kunt aanpassen als deze te strak zit. We leggen uit waarom het belangrijk is om de kinriem goed af te stellen en geven je eenvoudige stappen om dit probleem op te lossen.

1

Controleer de bevestiging

Controleer of de kinriem correct is bevestigd aan de helm. Om dit te doen, volg je deze stappen:

 1. Zorg ervoor dat de riem door de juiste lussen en gespen gaat. Kijk of de riem door de lusjes aan beide zijden van de helm gaat en of de gespen aan beide uiteinden van de riem goed vastzitten.
 2. Trek de kinriem stevig aan. Zorg ervoor dat de riem strak genoeg zit, maar niet te strak. Je moet nog steeds comfortabel kunnen ademen en bewegen, maar de riem moet stevig genoeg zijn om de helm op zijn plaats te houden.
 3. Controleer of de kinriem goed is bevestigd door er zachtjes aan te trekken. Als de riem stevig vastzit en niet loskomt, dan is deze correct bevestigd. Als de riem loskomt of verschuift, moet je deze opnieuw bevestigen.

Het controleren van de bevestiging van de kinriem is essentieel voor je veiligheid tijdens het dragen van een helm. Zorg ervoor dat je deze stappen regelmatig doorloopt voordat je op pad gaat.

2

Maak de kinriem los

Om de kinriem volledig los te maken, maak je de gesp of sluiting los. Druk op de knop of trek aan de ontgrendelingslipjes om de riem vrij te geven. Zorg ervoor dat je de riem volledig losmaakt, zodat je voldoende ruimte hebt om deze aan te passen.

3

Pas de lengte van de riem aan

Om de lengte van de riem aan te passen, trek je aan de uiteinden van de kinriem. Zorg ervoor dat de riem strak maar comfortabel om je kin past. Dit helpt om de helm stevig op zijn plaats te houden en biedt de juiste bescherming tijdens het dragen.

4

Bevestig de kinriem opnieuw

Bevestig de kinriem opnieuw door de gesp of sluiting vast te maken. Trek de riem strak zodat hij goed aansluit op je kin. Controleer of de riem goed is vastgezet en niet los kan schieten tijdens het rijden.

5

Controleer de pasvorm

Controleer of de kinriem goed is aangepast en comfortabel zit. Zorg ervoor dat de kinriem stevig genoeg is om je helm op zijn plaats te houden, maar niet zo strak dat het ongemak veroorzaakt. Pas indien nodig de lengte van de kinriem aan door de gesp los te maken, de lengte aan te passen en de gesp opnieuw vast te maken. Zorg ervoor dat de kinriem goed onder je kin zit en dat er geen speling is.

6

Test de sluiting

 • Trek voorzichtig aan de kinriem om de sluiting te testen.
 • De sluiting mag niet losraken of verschuiven wanneer je eraan trekt.
 • Als de sluiting niet goed werkt, overweeg dan om deze te vervangen.

Voorbeeld:

 1. Neem de kinriem tussen je duim en wijsvinger.
 2. Trek voorzichtig aan de kinriem alsof je de sluiting opent.
 3. Controleer of de sluiting stevig vast blijft zitten en niet losraakt.
 4. Let ook op of de sluiting niet verschuift of losser wordt tijdens het trekken.
 5. Als de sluiting niet goed functioneert, overweeg dan om een nieuwe sluiting te kopen en deze te vervangen.

Zorg ervoor dat je de sluiting regelmatig test om er zeker van te zijn dat deze goed werkt en je helm veilig blijft vastzitten.

7

Pas de kinriem aan tijdens het rijden

Als je merkt dat de kinriem tijdens het rijden te strak of te los zit, volg dan deze stappen om deze opnieuw aan te passen:

 1. Parkeer je voertuig op een veilige plek en zet de motor af.
 2. Maak de gesp van de kinriem los door op de ontgrendelknop te drukken.
 3. Trek de riem aan om deze strakker te maken als deze te los zit, of maak de riem losser door de riem uit de gesp te trekken als deze te strak zit.
 4. Zorg ervoor dat de kinriem comfortabel maar stevig op je kin rust.
 5. Sluit de gesp door de riem in de gesp te steken totdat je een klik hoort en zorg ervoor dat de gesp goed vergrendeld is.
 6. Controleer nogmaals of de kinriem goed is afgesteld voordat je weer gaat rijden.

Onthoud altijd dat een goed afgestelde kinriem essentieel is voor je veiligheid tijdens het rijden.

8

Neem contact op met een professional

Als je problemen hebt met het aanpassen van de kinriem of als deze niet goed werkt, neem dan contact op met een professionele motorhelmverkoper of een helmreparatiewerkplaats voor hulp. Beschrijf het probleem nauwkeurig en vraag om advies of een oplossing. Zorg ervoor dat je eventuele instructies of aanwijzingen van de professional opvolgt om ervoor te zorgen dat je kinriem correct functioneert.

9

Vervang de kinriem indien nodig

Vervang de kinriem indien nodig

Als de kinriem van je helm versleten, beschadigd of niet goed functioneert, is het belangrijk om deze te vervangen. Een goed functionerende kinriem is essentieel voor je veiligheid tijdens het motorrijden. Hier volgen de stappen die je moet volgen om de kinriem van je helm te vervangen:

 1. Verwijder de oude kinriem door de sluiting los te maken en de riem uit de gesp te halen.
 2. Controleer de nieuwe kinriem op eventuele beschadigingen of fabricagefouten voordat je deze gebruikt.
 3. Breng de nieuwe kinriem aan door de ene kant door de gesp te halen en deze strak te trekken.
 4. Steek de andere kant van de kinriem door de gesp en trek deze ook strak.
 5. Zorg ervoor dat de kinriem comfortabel, maar stevig om je kin zit.
 6. Controleer of de kinriem goed is vastgemaakt door aan beide zijden te trekken en te controleren of deze niet loskomt.

Het is aan te raden om regelmatig de staat van je kinriem te controleren en deze indien nodig te vervangen. Vergeet niet dat je veiligheid boven alles gaat tijdens het motorrijden, dus zorg ervoor dat je helm altijd in goede staat verkeert.

10

Onderhoud de kinriem regelmatig

Reinig de kinriem regelmatig met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Controleer vervolgens zorgvuldig op tekenen van slijtage of schade, zoals losse stiksels of gescheurd materiaal. Indien nodig, vervang de kinriem om de veiligheid en het comfort tijdens het rijden te waarborgen.

De juiste oplossing vinden

Conclusie:

In deze blogpost hebben we je laten zien hoe je de kinriem van je motorhelm kunt aanpassen als deze te strak zit. Door het volgen van deze eenvoudige stappen, zorg je ervoor dat je helm veilig en comfortabel op je hoofd past. Vergeet niet om regelmatig te controleren en onderhouden voor optimale prestaties. Geniet van je volgende motorrit met een perfect passende helm!

Benodigde gereedschappen

 • Motorhelm
 • Kinriem
 • Bevestigingsgesp
 • Schaar (optioneel)
 • Meetlint (optioneel)
 • Vervangende kinriem (indien nodig)
 • Onderhoudsmiddelen voor de kinriem (indien nodig)

Eenvoudige oplossingen

 • Controleer eerst of de kinriem correct is vastgemaakt. Zorg ervoor dat de riem stevig wordt vastgeklikt en dat er geen speling is
 • Als de kinriem te strak zit, zoek dan naar de verstelbare gesp. Deze bevindt zich meestal onder de kin of aan de zijkant van de helm
 • Maak de gesp los door op de ontgrendelingsknop te drukken. Dit zorgt ervoor dat de riem wat ruimer wordt
 • Trek voorzichtig aan de riem om wat extra ruimte te creëren terwijl de gesp los is
 • Plaats de helm op je hoofd en maak de gesp weer vast. Zorg ervoor dat de riem stevig, maar niet te strak zit
 • Als de kinriem nog steeds te strak zit, kun je proberen de lengte van de riem aan te passen. Dit kan worden gedaan door de riem door de gesp te trekken en deze op de gewenste lengte vast te zetten
 • Vergeet niet om de gesp goed vast te maken en te controleren of de riem stevig genoeg is om je helm veilig op zijn plaats te houden
 • Probeer tijdens het rijden regelmatig te controleren of de kinriem comfortabel zit. Als dit niet het geval is, pas hem dan aan totdat je de juiste pasvorm hebt bereikt
 • Als je de riem nog steeds niet comfortabel kunt krijgen of als je twijfelt over de pasvorm van je helm, overweeg dan om een professionele motorhelmspecialist te raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste oplossing
 • Onthoud altijd dat een goed passende kinriem essentieel is voor je veiligheid tijdens het motorrijden. Neem de tijd om de juiste pasvorm te vinden en geniet van een comfortabele en veilige rit!

Hoe de verstelbare kinriem van je motorhelm optimaal te gebruiken

 • Zorg ervoor dat de helm goed past: Meet je hoofdomtrek en kies een helm die bij jouw maat past. Pas de verstelbare kinriem aan zodat deze comfortabel maar stevig om je kin past
 • Zet de helm op: Plaats de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze recht en stevig zit. De kinriem moet goed vastzitten, maar niet te strak
 • Controleer de pasvorm: Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op je voorhoofd, wangen en achterhoofd. Een goede pasvorm zorgt voor maximale bescherming
 • Stel de kinriem af: Trek aan de verstelbare riem om de kinriem strakker of losser te maken, afhankelijk van je comfortniveau. Zorg ervoor dat de riem goed is afgesteld en dat deze niet los kan schieten tijdens het rijden
 • Zorg voor regelmatig onderhoud: Controleer regelmatig de staat van je helm en de kinriem. Reinig de helm indien nodig en vervang de kinriem als deze versleten of beschadigd is
 • Ik hoop dat deze tips je helpen om je motorhelm met verstelbare kinriem op de juiste manier te gebruiken!

Veelgestelde vragen over de verstelbare kinriem van de motorhelm

Zijn er speciale accessoires verkrijgbaar voor motorhelmen met verstelbare kinriemen?

Ja, er zijn speciale accessoires verkrijgbaar voor motorhelmen met verstelbare kinriemen. Deze accessoires kunnen de functionaliteit of het comfort van de helm verbeteren. Een veelvoorkomend accessoire is een kinbeschermer, die extra bescherming biedt aan de kin en de nek. Daarnaast zijn er ook accessoires verkrijgbaar zoals windstoppers, communicatiesystemen en zonnekleppen die speciaal ontworpen zijn om te gebruiken met motorhelmen met verstelbare kinriemen. Het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat de accessoires die je koopt compatibel zijn met jouw specifieke helmmodel.

Hoe kan ik de kinriem van mijn motorhelm correct afstellen?

Om de kinriem van je motorhelm correct af te stellen, zijn er een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Zorg ervoor dat je helm goed op je hoofd past voordat je de kinriem afstelt. Dit betekent dat de helm stevig en comfortabel moet zitten, zonder dat er te veel beweging is wanneer je je hoofd heen en weer beweegt.
 2. Begin met het losmaken van de kinriem, zodat je deze gemakkelijk kunt verstellen.
 3. Plaats de helm op je hoofd en trek de kinriem stevig aan. Zorg ervoor dat de riem goed onder je kin zit en dat er geen speling is.
 4. Controleer of de kinriem niet te strak of te los zit. Een goede test is om je mond te openen terwijl je de kinriem vasthoudt. Als de riem strak genoeg is, zou je enige weerstand moeten voelen bij het openen van je mond, maar het mag niet oncomfortabel zijn.
 5. Als je de juiste afstelling hebt gevonden, bevestig dan de kinriem en zorg ervoor dat deze stevig vastzit. Controleer of de sluiting goed vastklikt en niet vanzelf loskomt.

11 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb de kinriem aangepast tijdens het rijden zoals in stap 7 wordt aangegeven en het heeft echt een verschil gemaakt. Bedankt voor deze tip!

 2. Heeft iemand aanbevelingen voor professionals die ik kan raadplegen als ik hulp nodig heb bij het aanpassen van mijn kinriem?

 3. Ik heb de lengte van de riem aangepast zoals aangegeven in stap 3 en nu zit de kinriem veel comfortabeler. Bedankt voor de duidelijke instructies!

 4. Ik heb gemerkt dat er verschillende manieren zijn om de kinriem vast te maken. Heeft iemand ervaring met verschillende methoden en welke methode heeft jullie voorkeur?

 5. Hebben jullie nog tips voor het onderhouden van de kinriem? Hoe vaak moet je deze bijvoorbeeld vervangen?

  • Om de kinriem in goede conditie te houden, is het belangrijk om regelmatig te controleren op slijtage of beschadiging. Als de riem versleten of beschadigd is, is het raadzaam om deze te vervangen. De exacte vervangingsperiode kan variëren afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit van de riem. Het is altijd goed om de instructies van de fabrikant te raadplegen voor specifieke richtlijnen.

 6. Ik heb de tips uit dit artikel toegepast en ik moet zeggen dat mijn rijervaring veel beter is geworden. De kinriem zit nu perfect en ik voel me veel veiliger op mijn motor. Bedankt voor het delen van deze informatie!

 7. Ik heb de bevestiging gecontroleerd zoals in stap 1 wordt aangegeven, maar ik kan het probleem niet vinden. De kinriem blijft te strak zitten, zelfs nadat ik alle stappen heb gevolgd. Heeft iemand anders dit probleem ook gehad en zo ja, hoe hebben jullie het opgelost?

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen