Wat is het verschil tussen een goedkope en een dure motorhelm?

Ben je op zoek naar een nieuwe motorhelm, maar weet je niet zeker of je moet kiezen voor een goedkope of een dure versie? Het is begrijpelijk dat je hierover twijfels hebt, want je wilt natuurlijk de beste kwaliteit en veiligheid voor jezelf. In deze blogpost zullen we je helpen om het verschil tussen een goedkope en een dure motorhelm beter te begrijpen. We zullen uitleggen waarom er prijsverschillen zijn en hoe deze van invloed kunnen zijn op de kwaliteit en veiligheid van de helm. Op deze manier kun jij een weloverwogen keuze maken en met een gerust hart de weg op gaan.

Prijsverschillen en materialen

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van de veiligheidsuitrusting voor motorrijders. Het is belangrijk om te begrijpen dat de prijs van een motorhelm kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het materiaal waaruit de helm is gemaakt. In dit gedeelte bespreken we de verschillende materialen die worden gebruikt bij zowel goedkope als dure motorhelmen, en hoe deze materialen de bescherming en duurzaamheid van de helm beïnvloeden.

1. Thermoplastische helmen

Thermoplastische helmen zijn een van de meest voorkomende materialen die worden gebruikt bij goedkopere motorhelmen. Deze helmen worden gemaakt van een plastic polymeer dat kan worden verwarmd en vervormd. Enkele bekende merken die thermoplastische helmen aanbieden zijn Arai, HJC en Shark.

Voordelen van thermoplastische helmen:

 • Betaalbaar: Thermoplastische helmen zijn over het algemeen goedkoper dan helmen gemaakt van andere materialen.
 • Lichtgewicht: Deze helmen zijn licht van gewicht, wat het comfort tijdens het rijden ten goede komt.
 • Goede schokabsorptie: Thermoplastische helmen bieden een redelijke mate van schokabsorptie bij lichte impact.

Nadelen van thermoplastische helmen:

 • Minder duurzaam: In vergelijking met andere materialen zijn thermoplastische helmen over het algemeen minder duurzaam en kunnen ze gemakkelijker beschadigd raken bij zware impact.
 • Beperkte bescherming: Hoewel thermoplastische helmen een redelijke schokabsorptie bieden, kunnen ze minder bescherming bieden bij ernstige ongevallen.

2. Composiethelmen

Composiethelmen zijn een populaire keuze voor motorrijders die op zoek zijn naar een goede balans tussen prijs en kwaliteit. Deze helmen zijn gemaakt van een combinatie van materialen, waaronder glasvezel, kevlar en carbonvezel. Enkele bekende merken die composiethelmen aanbieden zijn Shoei, AGV en Scorpion.

Voordelen van composiethelmen:

 • Lichtgewicht: Composiethelmen zijn over het algemeen lichter dan thermoplastische helmen, waardoor ze comfortabeler zijn tijdens lange ritten.
 • Sterk en duurzaam: Door de combinatie van verschillende materialen bieden composiethelmen een hogere mate van duurzaamheid en bescherming.
 • Betere schokabsorptie: Composiethelmen hebben meestal een betere schokabsorptie dan thermoplastische helmen, waardoor ze effectiever zijn bij zware impact.

Nadelen van composiethelmen:

 • Hogere prijs: Composiethelmen zijn over het algemeen duurder dan thermoplastische helmen, maar bieden wel een betere kwaliteit en bescherming.

3. Carbonvezelhelmen

Carbonvezelhelmen behoren tot de duurste motorhelmen op de markt. Ze worden gemaakt van een materiaal dat bekend staat om zijn lichtheid en sterkte: carbonvezel. Enkele bekende merken die carbonvezelhelmen aanbieden zijn Schuberth, Bell en Nolan.

Voordelen van carbonvezelhelmen:

 • Extreem lichtgewicht: Carbonvezelhelmen zijn zeer licht van gewicht, wat het comfort tijdens het rijden verhoogt.
 • Uitstekende bescherming: Vanwege de sterkte van carbonvezel bieden deze helmen een uitstekende bescherming bij zowel lichte als zware impact.
 • Hoogwaardige afwerking: Carbonvezelhelmen hebben vaak een premium uitstraling en afwerking.

Nadelen van carbonvezelhelmen:

 • Hoge prijs: Deze helmen zijn over het algemeen duurder dan andere soorten helmen vanwege het gebruik van hoogwaardige materialen.
 • Minder duurzaam bij herhaalde impact: Hoewel carbonvezelhelmen uitstekende bescherming bieden bij een enkele impact, kunnen ze minder duurzaam zijn bij herhaalde impact.

Inleiding

Bij het kiezen van een motorhelm zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Een belangrijk aspect dat niet over het hoofd mag worden gezien, is de veiligheid van de helm. In dit gedeelte van de blog zullen we de verschillende veiligheidsnormen en certificeringen bespreken en uitleggen waarom het zo belangrijk is dat een motorhelm aan deze normen voldoet.

Veiligheidsnormen: Wat zijn ze?

Veiligheidsnormen zijn specifieke regels en richtlijnen die zijn vastgesteld om de veiligheid van motorhelmen te waarborgen. Deze normen worden bepaald door nationale en internationale instanties en zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en tests. Hieronder volgen enkele belangrijke veiligheidsnormen die u moet kennen:

ECE 22.05

ECE 22.05 is een van de meest erkende en geaccepteerde veiligheidsnormen voor motorhelmen in Europa. Deze norm is opgesteld door de Economische Commissie voor Europa (ECE) van de Verenigde Naties. Een helm die voldoet aan de ECE 22.05-norm heeft de vereiste tests doorstaan en biedt een bepaald niveau van bescherming.

DOT

DOT (Department of Transportation) is een veiligheidsnorm die wordt gebruikt in de Verenigde Staten. Helmen die voldoen aan DOT-normen moeten bepaalde tests doorstaan om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de eisen van de Amerikaanse overheid.

Snell

Snell is een onafhankelijke non-profitorganisatie die strengere normen hanteert dan de ECE en DOT. Helmen die voldoen aan Snell-normen zijn grondig getest en bieden een hoger niveau van bescherming.

Waarom zijn deze normen belangrijk?

Nu je bekend bent met enkele van de belangrijkste veiligheidsnormen in de motorhelmindustrie, is het tijd om te begrijpen waarom het zo belangrijk is dat een helm aan deze normen voldoet.

Bescherming en veiligheid

De belangrijkste reden om te kiezen voor een motorhelm die voldoet aan veiligheidsnormen is natuurlijk de bescherming en veiligheid die het biedt. Een helm die uitgebreide tests heeft doorstaan en voldoet aan de normen, biedt een hoger niveau van bescherming bij een ongeval. Dit kan het verschil betekenen tussen leven en dood.

Kwaliteit en duurzaamheid

Helmen die voldoen aan veiligheidsnormen worden vaak gemaakt van hoogwaardige materialen en volgens strikte productieprocessen. Dit zorgt voor een betere kwaliteit en duurzaamheid van de helm. Een helm van goede kwaliteit gaat langer mee en biedt langdurige bescherming.

Vertrouwen en gemoedsrust

Het dragen van een motorhelm die voldoet aan veiligheidsnormen geeft je vertrouwen en gemoedsrust tijdens het rijden. Je weet dat je de beste bescherming hebt en dat de helm is getest en goedgekeurd door gerenommeerde instanties.

Invloed op de prijs

Nu je begrijpt waarom het belangrijk is dat een motorhelm voldoet aan veiligheidsnormen, wil je misschien weten hoe deze normen van invloed zijn op de prijs van de helm. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Helmen die voldoen aan strengere normen, zoals Snell, zijn vaak duurder omdat ze uitgebreidere tests moeten doorstaan.
 • Helmen die voldoen aan internationaal erkende normen, zoals ECE 22.05, kunnen hogere prijzen hebben vanwege de kosten die gepaard gaan met het verkrijgen van de certificering.
 • Goedkopere helmen kunnen voldoen aan minimale veiligheidsnormen, maar bieden mogelijk niet hetzelfde niveau van bescherming als helmen die aan strengere normen voldoen.

Comfort en extra functies

Bij het kiezen van een motorhelm is het niet alleen belangrijk om te letten op de prijs en veiligheid, maar ook op het comfort en de extra functies die een helm biedt. Deze factoren kunnen namelijk een groot verschil maken in het algehele gebruiksgemak en comfort tijdens het rijden. In dit artikel gaan we dieper in op de comfortkenmerken en extra functies die vaak te vinden zijn in hoogwaardige motorhelmen.

Comfortkenmerken

Comfort is essentieel tijdens lange ritten, en daarom hebben fabrikanten van motorhelmen verschillende comfortkenmerken geïntegreerd om het rijden zo aangenaam mogelijk te maken. Hier zijn enkele veelvoorkomende comfortkenmerken die je vaak terugvindt in premium motorhelmen:

 • Zachte voering: Een zachte en comfortabele voering aan de binnenkant van de helm zorgt voor een goede pasvorm en vermindert drukpunten op het hoofd.
 • Ventilatie: Goede ventilatie is van groot belang om oververhitting te voorkomen. Helmmodellen met meerdere luchtinlaten en -uitlaten zorgen voor een optimale luchtstroom en verkoeling tijdens het rijden.
 • Gewicht: Lichtgewicht helmen zijn comfortabeler om te dragen, vooral tijdens lange ritten. Materialen zoals koolstofvezel en glasvezel worden vaak gebruikt om het gewicht van de helm te verminderen zonder afbreuk te doen aan de veiligheid.
 • Noise reduction: Windgeruis kan vermoeiend zijn tijdens het rijden. Sommige helmen hebben speciale technologieën en ontwerpen die het geluidsniveau verminderen, zodat je kunt genieten van een stillere rit.
 • Verwijderbare en wasbare voering: Omdat helmen na verloop van tijd vies kunnen worden door zweet en vuil, is het handig als de voering verwijderbaar en wasbaar is. Dit zorgt ervoor dat je helm altijd fris en hygiënisch blijft.

Extra functies

Naast comfortkenmerken bieden veel motorhelmen ook extra functies die het rijden veiliger en handiger maken. Hier zijn enkele van deze functies:

 • Zonnevizier: Een ingebouwd zonnevizier is een handige functie die je de mogelijkheid geeft om snel te schakelen tussen normaal zicht en zonbescherming, zonder dat je een aparte zonnebril hoeft te dragen.
 • Pinlock-systeem: Een Pinlock-systeem voorkomt condensatie op het vizier van je helm, waardoor je altijd helder zicht hebt, zelfs bij koud weer of regen.
 • Geïntegreerd communicatiesysteem: Sommige helmen hebben een geïntegreerd communicatiesysteem, waarmee je kunt communiceren met andere motorrijders of luisteren naar muziek of navigatie-instructies via Bluetooth-connectiviteit.
 • Quick-release kinband: Een snelsluiting voor de kinband maakt het gemakkelijk om je helm snel en veilig vast te maken en los te maken.
 • Voorbereid voor intercom: Veel helmen hebben uitsparingen en voorbereidingen voor het installeren van een intercomsysteem, zodat je later eenvoudig communicatieapparatuur kunt toevoegen.

Overwegingen bij het kiezen van een motorhelm

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe motorhelm, zijn er verschillende overwegingen die je kunt maken om de juiste keuze te maken. In dit artikel zullen we enkele belangrijke factoren bespreken die je kunt overwegen bij het kiezen tussen een goedkope en een dure motorhelm. Door rekening te houden met je budget, rijstijl en persoonlijke voorkeuren, kun je een weloverwogen beslissing nemen en een motorhelm kiezen die perfect aansluit bij jouw behoeften.

Budget

Een van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een motorhelm is je budget. Motorhelmen variëren sterk in prijs, van goedkope instapmodellen tot dure high-end helmen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor een goedkope helm te gaan om geld te besparen, is het belangrijk om te beseffen dat een motorhelm een essentieel onderdeel is van je veiligheidsuitrusting. Investeer daarom indien mogelijk in een kwaliteitshelm die voldoet aan de veiligheidsnormen.

Veiligheid

Bij de keuze tussen een goedkope en een dure motorhelm is veiligheid een cruciale factor om in overweging te nemen. Duurdere helmen hebben vaak geavanceerdere veiligheidskenmerken, zoals een steviger en lichter materiaal, een verbeterd ventilatiesysteem, en een betere pasvorm. Deze functies kunnen je beschermen bij een ongeval en het rijcomfort verhogen. Goedkope helmen kunnen echter nog steeds aan de veiligheidsnormen voldoen, dus zorg ervoor dat je bij het kiezen van een goedkopere optie kijkt naar de veiligheidskeurmerken.

Rijstijl

Je rijstijl is een andere belangrijke overweging bij het kiezen van een motorhelm. Als je voornamelijk lange afstanden rijdt op de snelweg, wil je misschien investeren in een helm met een goede aerodynamica en een stille binnenvoering om windruis te verminderen. Als je daarentegen graag off-road rijdt, is het belangrijk om een helm te kiezen die specifiek ontworpen is voor off-road rijden, met extra bescherming en ventilatie voor modderige omstandigheden. Denk dus goed na over je rijstijl en kies een helm die daarbij past.

Persoonlijke voorkeuren

Tot slot spelen persoonlijke voorkeuren een rol bij het kiezen van een motorhelm. Sommige mensen geven de voorkeur aan een helm met een specifiek ontwerp of kleur, terwijl anderen waarde hechten aan extra functies zoals een zonnevizier, een pinlock-systeem of een ingebouwd communicatiesysteem. Het is belangrijk om te bedenken welke functies voor jou belangrijk zijn en welke niet. Maak een lijst van je persoonlijke voorkeuren en gebruik deze als leidraad bij het vergelijken van verschillende helmen.

Onze conclusie: investeren in veiligheid is altijd de beste keuze!

In conclusie, het verschil tussen een goedkope en een dure motorhelm zit voornamelijk in de gebruikte materialen, veiligheidsnormen, comfortkenmerken en extra functies. Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om deze factoren in overweging te nemen, afhankelijk van jouw behoeften en budget. Het wordt aangeraden om te investeren in een kwalitatieve helm die voldoet aan de veiligheidsnormen, omdat dit de beste bescherming biedt tijdens het motorrijden.

Antwoorden op veelgestelde vragen over goede motorhelmen

Hoe zit het met het gewicht van een motorhelm en wat is het belang hiervan voor het comfort en de veiligheid?

Een motorhelm heeft over het algemeen een gewicht tussen de 1,2 en 1,6 kilogram. Het gewicht van een helm is belangrijk voor zowel het comfort als de veiligheid tijdens het rijden.

Wat betreft comfort, een lichtere helm is over het algemeen prettiger om te dragen, vooral tijdens lange ritten. Het gewicht van de helm kan namelijk op je nek en schouders drukken, wat na verloop van tijd vermoeiend kan worden. Daarom is het belangrijk om een helm te kiezen die niet te zwaar is en goed op je hoofd past.

Daarnaast heeft het gewicht van de helm ook invloed op de veiligheid. Een te zware helm kan impactkrachten tijdens een ongeval vergroten, waardoor de kans op letsel toeneemt. Een lichtere helm kan daarentegen zorgen voor minder belasting op je nek en hoofd tijdens een botsing. Het is daarom belangrijk om een helm te kiezen die voldoet aan de veiligheidsnormen en tegelijkertijd comfortabel genoeg is om langdurig te dragen.

Bij het kiezen van een motorhelm is het dus verstandig om te letten op het gewicht, zodat je zowel comfortabel als veilig kunt rijden.

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Interessant artikel! Ik wil graag aanvullen dat naast prijs en materialen, het gewicht van een motorhelm ook een belangrijke factor kan zijn. Een lichtere helm kan comfortabeler zijn tijdens lange ritten en kan ook helpen om nekvermoeidheid te voorkomen.

 2. Ik heb persoonlijk een dure motorhelm gekocht en ik kan bevestigen dat het de investering waard was. Niet alleen voel ik me veiliger door de hoogwaardige materialen en certificering, maar het geluidsisolatie en het vizier zijn ook van topkwaliteit. Ik ben blij met mijn aankoop!

  • Wat geweldig om te horen dat je blij bent met je dure motorhelm! Het is zeker waar dat een goede helm niet alleen zorgt voor veiligheid, maar ook extra functies kan bieden zoals geluidsisolatie en een kwalitatief vizier. Bedankt voor het delen van je succesverhaal!

 3. Bedankt voor je waardevolle toevoeging! Het gewicht van een motorhelm is inderdaad een aspect dat het comfort kan beïnvloeden. Een lichtere helm kan zeker handig zijn tijdens lange ritten. Bedankt voor het delen van deze informatie!

 4. Als je een goede motorhelm wilt kiezen, is het ook belangrijk om rekening te houden met de pasvorm. Een helm moet goed aansluiten op je hoofd en mag niet te los zitten. Het is altijd aan te raden om verschillende modellen te passen voordat je er een koopt.

  • Je hebt helemaal gelijk! De pasvorm van een motorhelm is van cruciaal belang voor de veiligheid en het comfort. Het is altijd verstandig om verschillende modellen te passen en te zorgen dat de helm goed aansluit op je hoofd. Bedankt voor het delen van deze belangrijke tip!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen