Wat is het belang van een goed sluitsysteem op een motorhelm?

Welkom bij onze blogpost over het belang van een goed sluitsysteem op een motorhelm! Als gepassioneerde motorrijder begrijpen wij maar al te goed hoe belangrijk het is om veilig de weg op te gaan. Een motorhelm is een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen, maar wist je dat het sluitsysteem van de helm ook een cruciale rol speelt? In deze blogpost zullen we je alles vertellen over waarom een goed sluitsysteem essentieel is voor jouw veiligheid als motorrijder. Daarnaast geven we je handige tips waar je op moet letten bij het kiezen van een motorhelm. Veiligheid staat voorop, dus laten we snel beginnen!

Waarom is een goed sluitsysteem belangrijk?

Een goede sluiting is een essentieel onderdeel van een motorhelm, omdat het de veiligheid van de rijder aanzienlijk verbetert. In dit artikel zullen we bespreken waarom een goed sluitsysteem belangrijk is en welke voordelen het biedt.

1. Bescherming tijdens een ongeval

Een goed sluitsysteem zorgt ervoor dat de motorhelm stevig op je hoofd blijft zitten, zelfs tijdens een ongeval. Het voorkomt dat de helm tijdens een botsing afvliegt en beschermt zo je hoofd tegen ernstige verwondingen. Een losse of slecht sluitende helm kan gemakkelijk afvallen bij een impact, waardoor je hoofd direct wordt blootgesteld aan letsel.

2. Comfort en pasvorm

Een sluitsysteem dat goed past bij de vorm van je hoofd biedt niet alleen optimale bescherming, maar ook comfort. Het zorgt ervoor dat de helm stevig op zijn plaats blijft zonder onnodige drukpunten of irritatie. Een slecht passend sluitsysteem kan leiden tot ongemak tijdens het rijden en zelfs hoofdpijn veroorzaken.

3. Verschillende soorten sluitsystemen

Er zijn verschillende soorten sluitsystemen op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Hier zijn enkele populaire sluitsystemen die je tegen kunt komen:

 • D-ring sluitsysteem: Dit traditionele systeem maakt gebruik van twee metalen D-ringen en een riem om de helm vast te maken. Het biedt een veilige en betrouwbare sluiting, maar kan wat tijd kosten om te bevestigen.
 • Micrometrische sluiting: Dit systeem maakt gebruik van een riem met een ratelsluiting, waardoor je de helm snel en gemakkelijk kunt vastzetten. Het biedt een goede pasvorm en is ideaal voor dagelijks gebruik.
 • Dubbel-D sluitsysteem: Dit systeem is vergelijkbaar met het D-ring systeem, maar maakt gebruik van twee D-ringen in plaats van één. Het biedt een extra veiligheidsniveau en wordt vaak gebruikt in racehelmen.

4. Tips voor het kiezen van een goed sluitsysteem

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om rekening te houden met het sluitsysteem. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen een goede keuze te maken:

 • Zorg ervoor dat het sluitsysteem stevig en betrouwbaar is. Test het grondig voordat je de helm koopt.
 • Controleer of het sluitsysteem gemakkelijk te gebruiken is en goed past bij jouw behoeften en voorkeuren.
 • Lees recensies en vraag advies aan experts om meer te weten te komen over de kwaliteit en betrouwbaarheid van het sluitsysteem.
 • Probeer verschillende helmen met verschillende sluitsystemen uit om te zien welke het beste bij jou past.

Verschillende soorten sluitsystemen

Bij het kiezen van een helm is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan het type sluitsysteem dat wordt gebruikt. Er zijn verschillende soorten sluitsystemen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we drie populaire sluitsystemen: de D-ring, de micrometrische gesp en het dubbel-D sluitsysteem. Door meer te weten te komen over deze systemen, kun je een weloverwogen keuze maken die het beste bij jouw behoeften past.

1. D-ring

Het D-ring sluitsysteem is een klassiek en betrouwbaar systeem dat veel wordt gebruikt bij helmen. Het bestaat uit een eenvoudige metalen ring en een riem met een D-vormige gesp. Het werkt als volgt:

 • Plaats de riem door de D-ring.
 • Haal de riem terug door de D-ring en bevestig hem door de gesp vast te maken.
 • Trek aan de riem om de helm stevig op zijn plaats te houden.

Voordelen van een D-ring sluitsysteem:

 • Betrouwbaarheid: Dit systeem is eenvoudig en stevig, waardoor je erop kunt vertrouwen dat je helm goed vastzit.
 • Veelzijdigheid: Het D-ring sluitsysteem kan worden gebruikt met verschillende helmtypes en -merken.

Nadelen van een D-ring sluitsysteem:

 • Tijdrovend: Het vastmaken en losmaken van de riem kan wat tijd kosten, vooral wanneer je haast hebt.
 • Onhandig met handschoenen: Als je handschoenen draagt, kan het moeilijker zijn om de riem door de D-ring te halen.

2. Micrometrische gesp

Een micrometrische gesp is een handig sluitsysteem dat vooral populair is bij motorhelmen. Het maakt gebruik van een ratelsysteem waarmee je de riem snel en gemakkelijk kunt vastmaken. Zo werkt het:

 • Plaats de riem door de gesp.
 • Trek aan de riem om de helm strakker te maken.
 • Sluit de gesp en hoor een klik om te weten dat de helm goed vastzit.

Voordelen van een micrometrische gesp:

 • Snelheid en gemak: Met dit sluitsysteem kun je de helm snel en eenvoudig vastmaken, zelfs met handschoenen aan.
 • Verstelbaarheid: Het ratelsysteem maakt het mogelijk om kleine aanpassingen te maken om de helm precies op maat te maken.

Nadelen van een micrometrische gesp:

 • Minder geschikt voor off-road gebruik: Als je vaak off-road rijdt, kan er vuil in de gesp komen en het sluiten bemoeilijken.
 • Minder betrouwbaarheid: Hoewel dit systeem over het algemeen betrouwbaar is, kan de gesp na verloop van tijd minder strak blijven zitten.

3. Dubbel-D sluitsysteem

Het dubbel-D sluitsysteem wordt vaak gezien bij racehelmen en biedt een uitstekende veiligheid. Het bestaat uit twee D-vormige ringen en een riem zonder gesp. Het werkt als volgt:

 • Plaats de riem door de eerste D-ring.
 • Haal de riem terug door de tweede D-ring.
 • Trek aan de riem om de helm stevig op zijn plaats te houden.

Voordelen van een dubbel-D sluitsysteem:

 • Veiligheid: Dit systeem biedt een uitstekende veiligheid en zorgt ervoor dat de helm tijdens een ongeval op zijn plaats blijft zitten.
 • Geschikt voor hoge snelheden: Het dubbel-D sluitsysteem is ideaal voor racehelmen, waarbij een stevige bevestiging essentieel is.

Nadelen van een dubbel-D sluitsysteem:

 • Minder gebruiksgemak: Het vergt wat oefening om de riem door de twee D-ringen te halen en strak aan te trekken.
 • Beperkte verstelbaarheid: Dit systeem biedt minder ruimte voor aanpassingen dan andere sluitsystemen.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een motorhelm

Het kiezen van de juiste motorhelm is essentieel voor de veiligheid en het comfort van elke motorrijder. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van deze belangrijke beslissing. In dit artikel zullen we deze factoren in detail bespreken, zodat je goed geïnformeerd bent en de beste keuze kunt maken voor jouw behoeften.

1. Pasvorm

Een goede pasvorm is van cruciaal belang bij het kiezen van een motorhelm. Een helm die te strak zit kan ongemak veroorzaken en hoofdpijn veroorzaken tijdens lange ritten, terwijl een te losse helm de bescherming in gevaar kan brengen. Bij het passen van een helm is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze comfortabel en stevig zit, zonder te veel druk op bepaalde punten van het hoofd. Veel helmfabrikanten bieden verschillende maten en vormen aan om een optimale pasvorm te garanderen.

2. Gewicht

Het gewicht van een motorhelm kan een significant verschil maken in termen van comfort en vermoeidheid tijdens het rijden. Een lichte helm kan gemakkelijker over langere afstanden gedragen worden zonder dat het te zwaar of belastend aanvoelt. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat een lichtere helm niet ten koste gaat van de veiligheid. Helmfabrikanten gebruiken verschillende materialen en technologieën om een balans te vinden tussen gewicht en bescherming.

3. Materiaal

Het materiaal waaruit een motorhelm is gemaakt, speelt een cruciale rol in de bescherming die het biedt. De meest voorkomende materialen die worden gebruikt zijn polycarbonaat, glasvezel en koolstofvezel. Polycarbonaat is licht en betaalbaar, maar biedt minder bescherming dan de andere twee materialen. Glasvezel is sterker en biedt betere bescherming tegen impact. Koolstofvezel is het lichtste en sterkste materiaal, maar het is ook duurder. Het is belangrijk om rekening te houden met je budget en de gewenste beschermingsniveaus bij het kiezen van het materiaal van je helm.

4. Sluitsysteem

Het sluitsysteem van een motorhelm is een ander belangrijk aspect om te overwegen. Er zijn verschillende soorten sluitsystemen beschikbaar, zoals D-ringsluitingen, snelsluitingen en micrometrische gespen. D-ringsluitingen zijn traditioneel, maar kunnen lastig zijn om te gebruiken. Snelsluitingen zijn handig en gemakkelijk te gebruiken, maar bieden mogelijk minder veiligheid. Micrometrische gespen bieden een goede balans tussen gemak en veiligheid. Het is belangrijk om te kiezen voor een sluitsysteem dat gemakkelijk te gebruiken is en tegelijkertijd voldoende veiligheid biedt.

5. Extra functies

Naast de bovengenoemde factoren zijn er ook verschillende extra functies waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een motorhelm. Deze functies kunnen onder andere zijn:

 • Geïntegreerde zonnevizieren voor betere zichtbaarheid in fel zonlicht.
 • Ventilatiesystemen voor een betere luchtstroom en verkoeling tijdens het rijden.
 • Uitneembare en wasbare voeringen voor gemakkelijk onderhoud en hygiëne.
 • Communicatiesystemen voor het verbinden met andere motorrijders en het luisteren naar muziek of navigatie-instructies.

Het is belangrijk om te bepalen welke extra functies voor jou belangrijk zijn en welke je bereid bent om extra te betalen.

Aanbeveling voor een goed sluitsysteem

Een goed sluitsysteem is van essentieel belang bij het kiezen van de juiste motorhelm. Het zorgt niet alleen voor de nodige veiligheid, maar ook voor stabiliteit en betrouwbaarheid tijdens het rijden. In dit artikel zullen we de verschillende sluitsystemen bespreken en waarom we aanraden om te kiezen voor een motorhelm met een dubbel-D sluitsysteem.

Sluitsystemen: een overzicht

Er zijn verschillende sluitsystemen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier zijn de meest voorkomende sluitsystemen:

 1. Gesp sluiting: Dit is het meest traditionele sluitsysteem en wordt vaak gebruikt bij goedkopere helmen. Het bestaat uit een gesp die in elkaar klikt en vastgezet wordt met een riem. Hoewel dit systeem eenvoudig te gebruiken is, biedt het minder stabiliteit en kan het minder betrouwbaar zijn tijdens een ongeval.
 2. Microlock sluiting: Dit sluitsysteem maakt gebruik van een ratelmechanisme waarmee de riem kan worden afgesteld en vastgezet. Het kan gemakkelijk worden aangepast en biedt een goede balans tussen stabiliteit en gebruiksgemak. Hoewel dit systeem beter is dan de gesp sluiting, kan het nog steeds minder betrouwbaar zijn bij een impact.
 3. Dubbel-D sluitsysteem: Dit is het meest geavanceerde en veiligste sluitsysteem dat momenteel beschikbaar is. Het bestaat uit twee D-vormige ringen die perfect op elkaar passen. Hierdoor kan de riem strak worden aangetrokken en blijft de helm stevig op zijn plaats zitten, zelfs bij hoge snelheden of een impact. Het dubbel-D sluitsysteem biedt uitstekende stabiliteit en betrouwbaarheid en wordt daarom sterk aanbevolen.

Waarom kiezen voor een motorhelm met een dubbel-D sluitsysteem?

Nu we de verschillende sluitsystemen hebben besproken, is het tijd om te kijken waarom we aanraden om te kiezen voor een motorhelm met een dubbel-D sluitsysteem. Hier zijn enkele belangrijke redenen:

 • Veiligheid: Het dubbel-D sluitsysteem wordt beschouwd als een van de veiligste opties op de markt. Het zorgt ervoor dat de helm stevig op zijn plaats blijft, zelfs bij een impact. Dit vermindert het risico op letsel en beschermt uw hoofd op een effectieve manier.
 • Stabiliteit: Het dubbel-D sluitsysteem biedt uitstekende stabiliteit, zelfs bij hoge snelheden. Hierdoor kunt u zich volledig concentreren op de weg en genieten van een comfortabele rit zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de helm verschuift of losraakt.
 • Betrouwbaarheid: Door te kiezen voor een motorhelm met een dubbel-D sluitsysteem, weet u dat u kunt vertrouwen op de kwaliteit en duurzaamheid van het sluitsysteem. Het zal niet gemakkelijk breken of losraken, waardoor u jarenlang plezier zult hebben van uw helm.

De voordelen van een kwalitatief sluitsysteem op een motorhelm

Conclusie:

Het belang van een goed sluitsysteem op een motorhelm kan niet genoeg benadrukt worden. Het zorgt voor jouw veiligheid tijdens het motorrijden door de helm stevig op zijn plaats te houden, zelfs bij een ongeval. Hierdoor wordt je hoofd beschermd tegen ernstige verwondingen. Bij het kiezen van een motorhelm is het cruciaal om te letten op factoren zoals de pasvorm, het gewicht, het materiaal en het sluitsysteem. Op basis van deze factoren raden wij aan om te kiezen voor een helm met een dubbel-D sluitsysteem. Dit biedt optimale stabiliteit en betrouwbaarheid. Veiligheid staat voorop, dus investeer in een motorhelm met een goed sluitsysteem en geniet zorgeloos van jouw motorritten!

15 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik zou graag meer tips willen hebben over hoe je een goed sluitsysteem kunt onderhouden en vervangen wanneer dat nodig is.

  • Goed idee! We zullen zeker overwegen om een artikel te schrijven over hoe je een sluitsysteem kunt onderhouden en wanneer je het moet vervangen. Bedankt voor de suggestie!

 2. Het is ook belangrijk om het sluitsysteem regelmatig te controleren op eventuele slijtage of schade.

 3. Ik raad de XYZ motorhelm aan. Het heeft een geweldig sluitsysteem en biedt uitstekende bescherming!

  • Bedankt voor de aanbeveling! We zullen zeker de XYZ motorhelm in overweging nemen voor toekomstige artikelen. Veel plezier en veilige ritten met uw helm!

 4. Ik ben het niet eens met de stelling dat een goed sluitsysteem altijd nodig is. Waarom zou iemand een duurder sluitsysteem kiezen als een eenvoudige gesp ook werkt?

  • Bedankt voor uw reactie! Een goed sluitsysteem biedt extra veiligheid en betrouwbaarheid. Het kan helpen om de helm steviger op het hoofd te houden en de kans op afvallen of losraken te verminderen. Het is zeker een persoonlijke keuze, maar we raden aan om de voordelen van verschillende sluitsystemen te overwegen.

 5. Natuurlijk! In het volgende gedeelte van het artikel worden de verschillende soorten sluitsystemen besproken. Neem gerust een kijkje!

 6. Ik ben geïnteresseerd in het lezen van meer artikelen over motorhelmen en veiligheid. Heeft u enige aanbevelingen?

  • Natuurlijk! We raden het lezen van ‘De 5 belangrijkste kenmerken van een veilige motorhelm’ en ‘Hoe kies je de juiste maat motorhelm?’ aan. Veel leesplezier!

 7. Ik heb onlangs een motorongeluk gehad en dankzij het sluitsysteem bleef mijn helm stevig op mijn hoofd zitten. Het heeft echt mijn leven gered!

 8. Ik heb een helm met een dubbel D-sluiting en ik vind het erg veilig en gemakkelijk te gebruiken.

  • Bedankt voor het delen van uw ervaring! Een helm met een dubbel D-sluiting is inderdaad een goede keuze vanwege de veiligheid en betrouwbaarheid. Blijf veilig op de weg!

 9. Kunnen jullie ook artikelen schrijven over andere motorhelm accessoires, zoals vizieren en communicatiesystemen?

 10. Kunt u meer informatie geven over de verschillende soorten sluitsystemen?

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen