Waarom is het belangrijk om een motorhelm regelmatig te vervangen?

In deze stapsgewijze handleiding “Waarom is het belangrijk om een motorhelm regelmatig te vervangen?” nemen we je mee door de belangrijke redenen waarom het regelmatig vervangen van je motorhelm essentieel is voor je veiligheid op de weg. We begrijpen dat het gemakkelijk is om dezelfde helm jarenlang te blijven gebruiken, maar we willen je laten zien waarom het zo belangrijk is om regelmatig een nieuwe helm aan te schaffen. Laten we beginnen!

1

Stap 1: Controleer de leeftijd van je motorhelm

Controleer de productiedatum van je motorhelm. Zoek naar een sticker waarop deze datum vermeld staat. Als je helm ouder is dan vijf jaar, is het tijd om hem te vervangen. Kijk zorgvuldig naar de sticker en noteer de productiedatum. Als je helm geen sticker heeft of als je de datum niet kunt vinden, raad ik aan om contact op te nemen met de fabrikant voor meer informatie.

2

Stap 2: Controleer de staat van je motorhelm

Inspecteer je helm grondig op eventuele zichtbare tekenen van slijtage, zoals scheuren, barsten of loszittende onderdelen. Controleer alle delen van de helm, inclusief de buitenschaal, de kinband en het vizier. Als je dergelijke problemen tegenkomt, is het belangrijk om de helm onmiddellijk te vervangen om jezelf te beschermen tijdens het rijden.

3

Stap 3: Overweeg de impactgeschiedenis van je motorhelm

Als je helm betrokken is geweest bij een ongeval of een harde klap heeft opgelopen, moet je hem ook vervangen. Zelfs als er geen zichtbare schade is, kan de interne bescherming van de helm zijn aangetast. Bijvoorbeeld, als je helm tijdens een val op de grond is gevallen, kan de schokabsorptie van de helm verminderd zijn, waardoor de bescherming van je hoofd in gevaar kan komen. Het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en jezelf te beschermen door een nieuwe helm aan te schaffen als je huidige helm betrokken is geweest bij een ongeval of een harde klap heeft gekregen.

4

Stap 4: Meet de pasvorm van je motorhelm

Controleer regelmatig de pasvorm van je motorhelm door de volgende stappen te volgen:

 1. Plaats de helm op je hoofd en zorg ervoor dat de rand net boven je wenkbrauwen zit.
 2. Controleer of de helm stevig op je hoofd zit zonder te veel drukpunten. Het moet comfortabel aanvoelen, maar niet te los zitten.
 3. Beweeg je hoofd van links naar rechts en van voor naar achteren. De helm mag niet verschuiven of draaien tijdens deze bewegingen.
 4. Trek aan de kinband om te controleren of deze strak genoeg zit. Je moet nog steeds kunnen praten en ademen, maar de band mag niet los komen te zitten.
 5. Als je merkt dat de pasvorm van je helm is veranderd, bijvoorbeeld omdat hij losser zit dan voorheen, overweeg dan om een nieuwe helm aan te schaffen. Een goed passende helm is essentieel voor je veiligheid op de weg.

Onthoud dat je helm zijn beschermende eigenschappen kan verliezen als de pasvorm niet meer optimaal is. Neem geen risico’s en zorg ervoor dat je altijd een goed passende helm draagt tijdens het motorrijden.

5

Stap 5: Controleer de veiligheidsnormen van je motorhelm

Motorhelmen moeten voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen om jouw hoofd optimaal te beschermen tijdens het rijden. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of je helm nog steeds voldoet aan de geldende normen. Ga als volgt te werk:

 1. Controleer het keurmerk: Kijk of je motorhelm een keurmerk heeft, zoals het ECE 22.05 keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.
 2. Controleer de productiedatum: De meeste helmen hebben een productiedatum aan de binnenkant. Helmen hebben over het algemeen een levensduur van ongeveer vijf jaar. Als je helm ouder is dan dit, is het verstandig om een nieuwe helm te kopen.
 3. Inspecteer de buitenkant: Controleer of er geen scheuren, deuken of andere beschadigingen op de buitenschaal van de helm zitten. Deze beschadigingen kunnen de veiligheid van de helm verminderen.
 4. Controleer de binnenvoering: Verwijder de binnenvoering en controleer of deze nog in goede staat is. Als de voering versleten, gescheurd of los is, is het tijd voor een nieuwe helm.

Onthoud dat een helm die niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen je hoofd mogelijk niet voldoende beschermt bij een ongeval. Neem geen risico en investeer in een nieuwe helm die wel aan de normen voldoet. Jouw veiligheid is van het grootste belang!

6

Stap 6: Wees op de hoogte van technologische ontwikkelingen

Technologieën en materialen op het gebied van helmen verbeteren voortdurend. Overweeg om je oude helm te vervangen door een nieuwer model met betere bescherming en functies. Zoek naar helmen die gemaakt zijn van geavanceerde materialen zoals koolstofvezel of MIPS-technologie, die extra bescherming bieden bij een val of impact. Controleer ook of de helm voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen. Een up-to-date helm kan een belangrijk onderdeel zijn van jouw veiligheidsuitrusting tijdens het sporten of fietsen.

7

Stap 7: Raadpleeg de fabrikant of een expert

Als je twijfels hebt over de staat van je helm of als je specifieke vragen hebt, neem dan contact op met de fabrikant of een expert op het gebied van motorhelmen. Zij kunnen je adviseren over wanneer je het beste je helm kunt vervangen. Stuur een e-mail of bel de klantenservice van de fabrikant en leg je zorgen voor. Geef zoveel mogelijk details over de staat van je helm en eventuele problemen die je hebt opgemerkt. Als alternatief kun je ook een gespecialiseerde motorhelmwinkel bezoeken en daar je vragen stellen. De medewerkers in deze winkels hebben vaak uitgebreide kennis van motorhelmen en kunnen je goed advies geven.

8

Stap 8: Verwijder persoonlijke accessoires en stickers

Voordat je je oude helm vervangt, is het belangrijk om alle persoonlijke accessoires, stickers en andere decoraties te verwijderen. Deze items kunnen namelijk de veiligheid en prestaties van je nieuwe helm beïnvloeden. Neem de tijd om de helm grondig te inspecteren en eventuele stickers of decoraties voorzichtig te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle lijmresten verwijdert, zodat de nieuwe helm goed kan hechten en optimaal kan presteren.

9

Stap 9: Koop een nieuwe motorhelm

Begin met het opmeten van je hoofd om te bepalen welke maat helm je nodig hebt. Gebruik een meetlint en wikkel het rond het breedste gedeelte van je hoofd, net boven je oren en wenkbrauwen. Noteer de meting en vergelijk deze met de maattabel van verschillende helmfabrikanten.

Ga naar een motorzaak of winkel waar ze motorhelmen verkopen. Probeer verschillende merken en modellen uit om de beste pasvorm te vinden. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak knelt. Beweeg je hoofd van links naar rechts en van boven naar beneden om te controleren of de helm goed blijft zitten en niet verschuift.

Let ook op andere belangrijke eigenschappen van de helm, zoals het materiaal, het gewicht en de veiligheidsnormen. Kies een helm die gemaakt is van stevige materialen, maar toch comfortabel is om te dragen. Controleer of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals de ECE-22.05 norm in Europa. Dit geeft aan dat de helm is getest en goedgekeurd voor gebruik op de weg.

Neem de tijd om de juiste motorhelm te kiezen die zowel aan je eisen als aan je persoonlijke stijl voldoet. Het is belangrijk om een helm te hebben die goed past en comfortabel is om te dragen, zodat je veilig en met vertrouwen kunt rijden.

10

Stap 10: Blijf je nieuwe helm regelmatig controleren

Controleer regelmatig je nieuwe helm op slijtage en schade. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant en vervang de helm indien nodig.

Belang van regelmatige vervanging

In deze blogpost hebben we besproken waarom het belangrijk is om een motorhelm regelmatig te vervangen. We hebben uitgelegd dat helmen na verloop van tijd slijten en hun beschermende eigenschappen verliezen. Daarnaast hebben we benadrukt dat technologische ontwikkelingen leiden tot veiligere helmen en dat het belangrijk is om hier gebruik van te maken. Verder hebben we besproken dat een beschadigde helm minder bescherming biedt bij een ongeval. Kortom, het regelmatig vervangen van een motorhelm is van essentieel belang voor je veiligheid op de weg. Neem dus geen risico en zorg ervoor dat je altijd een goed functionerende helm draagt.

Benodigde gereedschappen en materialen

 • Motorhelm
 • Meetlint
 • Veiligheidsnormenlijst
 • Fabrikantcontactgegevens
 • Persoonlijke accessoires/stickers verwijderaar
 • Nieuwe motorhelm

Handige adviezen

 • De materialen van een motorhelm kunnen na verloop van tijd verslechteren en hun beschermende eigenschappen verliezen. Daarom is het belangrijk om je motorhelm regelmatig te vervangen
 • Een regelmatige vervanging van je motorhelm zorgt ervoor dat je altijd kunt vertrouwen op de beste bescherming tijdens het motorrijden
 • Door regelmatig een nieuwe motorhelm aan te schaffen, kun je profiteren van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en comfort
 • Een versleten motorhelm kan scheurtjes of barsten vertonen, waardoor de bescherming bij een val of botsing aanzienlijk verminderd wordt
 • Het foam aan de binnenzijde van een helm kan na verloop van tijd samendrukken en minder schokabsorberend worden. Het tijdig vervangen van je helm voorkomt dit probleem
 • Een nieuwe motorhelm biedt vaak betere ventilatie, waardoor je hoofd koeler blijft tijdens het rijden op warme dagen
 • Een goed passende motorhelm is essentieel voor optimale bescherming. Na verloop van tijd kan je hoofd veranderen van vorm, waardoor een nieuwe helm nodig kan zijn voor een goede pasvorm
 • Het vervangen van je motorhelm is ook een goede gelegenheid om te kijken naar nieuwe modellen die beter aansluiten bij jouw persoonlijke wensen en behoeften
 • Het regelmatig vernieuwen van je motorhelm is een investering in je eigen veiligheid en gemoedsrust tijdens het motorrijden
 • Vergeet niet dat een motorhelm na een grote impact of val altijd direct vervangen moet worden, zelfs als er aan de buitenkant geen zichtbare schade te zien is. De impact kan de interne structuur van de helm beschadigen en de beschermende eigenschappen aantasten

Stap voor stap handleiding voor het veilig gebruik van een motorhelm

 • Begin met het controleren van de productiedatum van de helm. Dit is meestal te vinden aan de binnenkant van de helm op een sticker of label. Als de helm ouder is dan vijf jaar, wordt het aanbevolen om hem te vervangen, zelfs als hij er nog goed uitziet
 • Controleer de staat van de helm regelmatig. Kijk of er geen scheuren, deuken of andere beschadigingen zijn die de veiligheid van de helm kunnen beïnvloeden. Ook als je een ongeluk hebt gehad, moet je de helm vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is
 • Zorg ervoor dat de helm goed past. Het is essentieel dat de helm comfortabel zit en goed aansluit op je hoofd. De helm moet stevig blijven zitten, zelfs bij het schudden van je hoofd. Als de helm te los zit, kan hij bij een ongeval afglijden en je hoofd onvoldoende beschermen
 • Reinig de helm regelmatig. Zweet, vuil en insecten kunnen zich ophopen op de helm en de zichtbaarheid verminderen. Gebruik een mild sopje en een zachte doek om de buitenkant van de helm schoon te maken. Vermijd agressieve chemicaliën die de integriteit van de helm kunnen aantasten
 • Bewaar de helm op een veilige plaats. Bescherm de helm tegen direct zonlicht, extreme temperaturen en scherpe voorwerpen. Gebruik bij voorkeur een helmtas of -koffer om de helm veilig op te bergen wanneer je hem niet gebruikt

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik wil graag mijn succesverhaal delen over het vervangen van mijn motorhelm. Onlangs werd ik betrokken bij een ernstig ongeval waarbij mijn helm een flinke klap heeft opgevangen. Dankzij de helm bleef mijn hoofd volledig beschermd en liep ik slechts lichte verwondingen op. Dit bevestigt alleen maar hoe belangrijk het is om regelmatig je helm te vervangen!

  • Bedankt voor het delen van je succesverhaal! Het is geweldig om te horen dat je helm je zo goed heeft beschermd. Dit toont inderdaad aan hoe cruciaal het is om je helm regelmatig te vervangen.

 2. Een real-world toepassing van dit artikel is het verhaal van een vriend van mij. Hij had zijn motorhelm al meer dan 10 jaar en dacht dat hij nog prima was. Helaas raakte hij betrokken bij een ongeluk en zijn oude helm bood niet voldoende bescherming. Hij liep ernstig hoofdletsel op en moest maandenlang revalideren. Dit benadrukt het belang van het volgen van deze stappen en het regelmatig vervangen van je motorhelm.

  • Wat een triest verhaal, maar het benadrukt inderdaad het belang van het regelmatig vervangen van een motorhelm. Ik hoop dat jouw vriend volledig hersteld is. Bedankt voor het delen van dit voorbeeld!

 3. Bedankt voor de tip! Ik zal dit zeker in gedachten houden bij het controleren van de leeftijd van mijn motorhelm.

 4. Een handige tip om te controleren hoe lang een motorhelm veilig is, is door te kijken naar de productiedatum. De meeste helmen hebben een sticker aan de binnenkant waarop de productiedatum vermeld staat. Houd er rekening mee dat de meeste fabrikanten een levensduur van 5 tot 7 jaar aanbevelen. Dus als je helm ouder is dan deze periode, is het hoog tijd om een nieuwe te kopen!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen