Waarom blijft de buitenkant van mijn motorhelm plakken?

We begrijpen hoe frustrerend het kan zijn wanneer de buitenkant van je motorhelm plakt. Het kan niet alleen je rijervaring verpesten, maar ook vragen oproepen over de kwaliteit en duurzaamheid van je helm. Maar maak je geen zorgen, we staan voor je klaar om je te helpen begrijpen waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen. Dus leun achterover, ontspan en lees verder om meer te weten te komen over dit vervelende probleem.

Waarom plakt de buitenkant van mijn motorhelm?

Je hebt misschien wel gemerkt dat de buitenkant van je motorhelm na verloop van tijd plakkerig kan worden. Dit kan een frustrerend probleem zijn, vooral omdat het je rijervaring kan beïnvloeden. In dit gedeelte zullen we de verschillende redenen bespreken waarom de buitenkant van je motorhelm plakt. We zullen factoren zoals het materiaal van de helm, het weer en het onderhoud ervan onderzoeken.

Materiaal van de helm

Het materiaal waarvan je motorhelm is gemaakt, kan invloed hebben op de plakkerigheid van de buitenkant. Sommige helmen zijn gemaakt van materialen zoals thermoplastisch of polycarbonaat, die gevoeliger kunnen zijn voor het plakken. Aan de andere kant zijn helmen van glasvezel of carbonvezel over het algemeen minder vatbaar voor plakkerigheid.

Weeromstandigheden

Het weer kan ook een rol spelen bij het plakken van de buitenkant van je motorhelm. Warme en vochtige omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het oppervlak van de helm plakkerig aanvoelt. Dit kan vooral het geval zijn als je helm is blootgesteld aan direct zonlicht. Het is belangrijk om te onthouden dat verschillende helmen anders kunnen reageren op verschillende weersomstandigheden, dus het kan handig zijn om te onderzoeken welk type helm het beste past bij de omstandigheden waarin je meestal rijdt.

Onderhoud van de helm

Een andere factor die van invloed kan zijn op de plakkerigheid van de buitenkant van je motorhelm is het onderhoud ervan. Het is essentieel om je helm regelmatig schoon te maken en te onderhouden om plakkerigheid te voorkomen. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van je motorhelm:

 • Reinig regelmatig de buitenkant van je helm met een mild schoonmaakmiddel en water om vuil en ophoping te verwijderen.
 • Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of oplosmiddelen, omdat deze het materiaal van de helm kunnen beschadigen.
 • Droog je helm grondig af na het schoonmaken om vochtigheid te vermijden.
 • Berg je helm op een koele en droge plaats op om blootstelling aan vocht te verminderen.

Vergelijkende tabel

Hier is een vergelijkende tabel van verschillende helmmaterialen en hun vatbaarheid voor plakkerigheid:

Materiaal Vatbaarheid voor plakkerigheid
Thermoplastisch Hoog
Polycarbonaat Hoog
Glasvezel Laag
Carbonvezel Laag

Het is belangrijk op te merken dat de plakkerigheid van een helm kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit en het specifieke merk of model. Daarom kan het de moeite waard zijn om ervaringen en beoordelingen van andere motorrijders te raadplegen bij het kiezen van een nieuwe helm.

Kortom, de plakkerigheid van de buitenkant van je motorhelm kan verschillende oorzaken hebben, zoals het materiaal van de helm, de weersomstandigheden en het onderhoud ervan. Door rekening te houden met deze factoren en je helm regelmatig schoon te maken en te onderhouden, kun je de plakkerigheid verminderen en genieten van een comfortabele rijervaring.

Invloed van het materiaal van de helm

Een helm is een essentieel onderdeel van de persoonlijke beschermingsuitrusting tijdens het fietsen, motorrijden of het beoefenen van andere sporten. Een van de belangrijkste aspecten van een helm is het vermogen om de buitenkant van de helm aan het hoofd te laten plakken, wat een cruciale rol speelt bij het bieden van bescherming bij een val of ongeval. In dit gedeelte zullen we de invloed van het materiaal van de helm op het plakken van de buitenkant bespreken.

Invloed van verschillende materialen

Verschillende materialen kunnen verschillende eigenschappen hebben die van invloed zijn op de mate van plakken van de buitenkant van de helm. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende materialen en hun invloed op het plakken:

1. Polycarbonaat

 • Polycarbonaat is een populair materiaal dat wordt gebruikt in helmen vanwege zijn uitstekende schokbestendigheid en duurzaamheid.
 • Het heeft een glad oppervlak dat minder plakkerig kan zijn in vergelijking met andere materialen, waardoor het minder grip kan hebben op het hoofd.

2. Thermoplast

 • Thermoplastische helmen worden vaak gekozen vanwege hun lichtgewicht en goede schokabsorptie.
 • Het oppervlak van thermoplast kan enigszins plakkerig zijn, waardoor het beter kan blijven zitten op het hoofd tijdens een val.

3. Glasvezel

 • Glasvezelhelmen staan bekend om hun uitstekende sterkte-gewichtsverhouding en schokbestendigheid.
 • Het oppervlak van glasvezel kan enigszins ruw zijn, wat kan bijdragen aan een betere grip op het hoofd.

4. Carbon

 • Carbonhelmen worden gewaardeerd vanwege hun hoge sterkte en lichte gewicht.
 • Het oppervlak van carbon kan glad zijn, wat kan leiden tot minder plakken op het hoofd.

Het belang van plakken

Het vermogen van een helm om aan het hoofd te blijven plakken is van cruciaal belang tijdens een val of ongeval. Dit is belangrijk om verschillende redenen:

 • Een goed passende helm die goed op het hoofd blijft zitten, biedt een betere bescherming tegen hoofdletsel.
 • Als een helm niet goed plakt, kan deze verschuiven of afvallen tijdens een val, waardoor het hoofd onbeschermd blijft.
 • Het plakken van de helm zorgt ervoor dat de energie van een impact gelijkmatig wordt verdeeld over het oppervlak van de helm, waardoor de kans op letsel wordt verminderd.

Weersomstandigheden en plakken: De rol van het weer bij het plakken van je motorhelm

Regen: Een uitdaging voor de plakprestaties van je helm

Regen is een veelvoorkomende weersomstandigheid die kan leiden tot problemen met het plakken van de buitenkant van je motorhelm. Het water kan de hechtingskracht van de lijm verminderen, waardoor stickers en andere decoraties los kunnen laten. Daarnaast kan vochtigheid ervoor zorgen dat de lijm niet goed uithardt en dat het materiaal niet goed op zijn plaats blijft zitten.

Wat kun je doen om je helm te beschermen tegen regen?

 • Gebruik waterbestendige stickers en decals: Kies voor stickers en decals die speciaal zijn ontworpen om bestand te zijn tegen regen en vochtigheid. Deze stickers zijn gemaakt van materialen die waterafstotend zijn en een sterke hechting hebben, zelfs bij nat weer. Enkele populaire merken die waterbestendige stickers aanbieden zijn XYZ Stickers en ABC Decals.
 • Breng een beschermende coating aan: Overweeg het aanbrengen van een beschermende coating op de buitenkant van je helm. Dit kan helpen om het oppervlak waterafstotend te maken en de hechting van stickers te verbeteren. Er zijn speciale helmsprays beschikbaar die een waterafstotende laag creëren zonder de structuur of het uiterlijk van de helm aan te tasten. Een voorbeeld van zo’n product is de XYZ Helmspray.

Hitte: Een uitdaging voor de duurzaamheid van je helmdecoraties

Hitte is een andere weersomstandigheid die invloed kan hebben op het plakken van je helmdecoraties. Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de lijm smelt of verzwakt, waardoor stickers los kunnen raken of vervormd kunnen raken. Dit kan vooral een probleem zijn tijdens warme zomerdagen of bij het parkeren van je motorfiets in direct zonlicht.

Wat kun je doen om je helm te beschermen tegen hitte?

 • Kies voor hittebestendige stickers: Zoek naar stickers en decals die speciaal zijn ontworpen om bestand te zijn tegen extreme temperaturen. Deze stickers zijn gemaakt van materialen die niet smelten of vervormen bij hoge hitte, waardoor ze hun hechtingskracht behouden. Merken zoals ABC Stickers en XYZ Decals bieden hittebestendige opties aan.
 • Parkeer je motorfiets in de schaduw: Als het mogelijk is, parkeer je motorfiets dan in de schaduw om direct zonlicht op je helm te vermijden. Hitte kan zich ophopen in de helm en de lijm verzwakken. Als je je motorfiets niet in de schaduw kunt parkeren, overweeg dan het gebruik van een helmhoes om je helm te beschermen tegen direct zonlicht en hitte.

Vochtigheid: Een uitdaging voor de hechting van je helmdecoraties

Vochtigheid kan ook een negatieve invloed hebben op het plakken van je helmdecoraties. Hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de lijm niet goed uithardt en dat stickers en decals niet goed op hun plaats blijven zitten. Het kan ook leiden tot schimmelvorming of vlekken op de helm.

Wat kun je doen om je helm te beschermen tegen vochtigheid?

 • Kies voor vochtbestendige stickers: Zoek naar stickers en decals die speciaal zijn ontworpen om bestand te zijn tegen vochtigheid. Deze stickers zijn gemaakt van materialen die niet worden aangetast door vocht en een sterke hechting behouden, zelfs bij hoge luchtvochtigheid. Enkele merken die vochtbestendige stickers aanbieden zijn XYZ Stickers en ABC Decals.
 • Bewaar je helm op een droge plaats: Zorg ervoor dat je je helm op een droge plaats bewaart wanneer je hem niet gebruikt. Voorkom dat de helm wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden, zoals de badkamer of een vochtige garage. Een droge opbergdoos of een helmstandaard kan helpen om je helm te beschermen tegen vocht.

Onderhoud en preventie

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van je veiligheidsuitrusting tijdens het motorrijden. Het is belangrijk om je helm goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat deze in optimale staat blijft en je maximale bescherming biedt. In dit artikel delen we enkele handige tips en trucs om het plakken van de buitenkant van je motorhelm te voorkomen en om je helm schoon en fris te houden. We bespreken ook enkele producten die je kunt gebruiken om het plakken te verminderen.

Het belang van een schone motorhelm

Een schone motorhelm is niet alleen belangrijk voor een professionele uitstraling, maar ook voor je eigen veiligheid. Een helm die bedekt is met vuil, insectenresten of andere verontreinigingen kan je zicht belemmeren en de aerodynamica van je helm beïnvloeden. Bovendien kan het plakken van vuil op je helm de levensduur van de bekleding verminderen en de prestaties van de helm in gevaar brengen.

Onderhoudstips voor je motorhelm

Om je motorhelm schoon te houden en het plakken van de buitenkant te voorkomen, raden we de volgende tips aan:

 1. Regelmatig schoonmaken: Maak er een gewoonte van om je helm regelmatig schoon te maken, vooral na lange ritten of als je door vuile omgevingen hebt gereden. Gebruik een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om vuil en insectenresten voorzichtig te verwijderen. Vermijd agressieve chemicaliën die de helm kunnen beschadigen.
 2. Vermijd schurende materialen: Gebruik geen schurende materialen, zoals schuursponsjes of ruwe doeken, om je helm schoon te maken. Deze kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak en de beschermende coating aantasten.
 3. Droog je helm goed: Laat je helm na het schoonmaken volledig drogen voordat je hem opbergt. Vocht kan de groei van bacteriën en schimmels bevorderen, wat onaangename geurtjes en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je helm op een goed geventileerde plaats wordt gedroogd.

Producten om het plakken te verminderen

Naast het volgen van bovengenoemde onderhoudstips, zijn er ook specifieke producten die je kunt gebruiken om het plakken van de buitenkant van je motorhelm te verminderen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 • Helmreiniger: Er zijn speciale helmcleaners op de markt die zijn ontworpen om vuil en insectenresten veilig te verwijderen zonder de helm te beschadigen. Deze reinigers bevatten vaak milde ingrediënten die effectief zijn tegen vuil, maar toch zacht genoeg zijn om de coating van de helm te beschermen.
 • Helmcoating: Er zijn ook helmbeschermende coatings verkrijgbaar die het plakken van vuil verminderen en de levensduur van de helm verlengen. Deze coatings vormen een onzichtbare laag over de buitenkant van de helm en maken het gemakkelijker om vuil en insectenresten te verwijderen.
 • Anti-condens spray: Als je regelmatig problemen hebt met condensatie aan de binnenkant van je helmvizier, kan het gebruik van een anti-condens spray nuttig zijn. Deze sprays voorkomen dat er condens ontstaat, zodat je altijd een helder zicht hebt tijdens het rijden.

Het probleem opgelost: tips om de plakkerigheid van je motorhelm te verminderen

Conclusie:

Om te voorkomen dat de buitenkant van je motorhelm plakt, is het van belang om de juiste materialen te gebruiken, rekening te houden met de weersomstandigheden en regelmatig onderhoud te plegen. Door deze factoren in gedachten te houden, zorg je ervoor dat je helm altijd schoon en niet-plakkerig blijft.

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Heb je de helm op een vochtige plek bewaard? Het vocht kan ervoor zorgen dat de buitenkant gaat plakken.

 2. Misschien is de helm behandeld met een bepaald type coating dat plakkerig kan worden na verloop van tijd.

 3. Ik heb hetzelfde probleem gehad met mijn helm. Uiteindelijk bleek dat de buitenste laag begon te smelten, waardoor het plakkerig werd.

 4. Misschien is de buitenkant van je helm gewoon versleten. Het kan tijd zijn om een nieuwe helm aan te schaffen.

 5. Heb je de helm wel goed schoongemaakt? Misschien zit er vuil op dat ervoor zorgt dat de buitenkant plakt.

 6. Heb je de helm blootgesteld aan extreme hitte? Dit kan ervoor zorgen dat de buitenkant plakkerig wordt.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen