Waar moet je op letten bij het kopen van een motorhelm?

Hallo daar, motorrijder! Ben je op zoek naar een nieuwe motorhelm? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blogpost gaan we het hebben over waar je op moet letten bij het kopen van een motorhelm. We begrijpen hoe belangrijk het voor je is om je hoofd goed te beschermen tijdens het rijden. Daarom willen we je graag helpen om de juiste keuze te maken. Laten we dus snel beginnen!

Veiligheidsnormen

Een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een motorhelm is de veiligheid. Het is van vitaal belang dat je een helm kiest die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. In dit artikel zullen we de belangrijkste veiligheidsnormen bespreken en waarom het zo belangrijk is dat een helm hieraan voldoet.

Europese normen (ECE-22.05)

De Europese normen zijn de meest erkende en wijdverbreide veiligheidsnormen voor motorhelmen. Helmproducenten moeten voldoen aan de ECE-22.05-regelgeving om hun helmen op de Europese markt te mogen verkopen. Deze normen stellen strikte eisen aan de constructie en prestaties van de helm.

Belangrijke punten over de Europese normen:

 • De ECE-22.05-normen zijn ontwikkeld door de United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) en worden wereldwijd erkend.
 • Helmen die voldoen aan deze normen hebben het ECE-keurmerk, dat aangeeft dat de helm aan de minimale veiligheidseisen voldoet.
 • De ECE-normen omvatten testprocedures voor schokabsorptie, kinbandbevestiging, zichtbaarheid en vele andere belangrijke aspecten van helmveiligheid.

Waarom zijn veiligheidsnormen belangrijk?

Het kiezen van een motorhelm die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen is van essentieel belang voor je eigen veiligheid tijdens het rijden. Hier zijn een aantal redenen waarom veiligheidsnormen belangrijk zijn:

 1. Bescherming: Veiligheidsnormen garanderen dat de helm is ontworpen en getest om de drager te beschermen bij een val of botsing. Ze stellen eisen aan de schokabsorptie en bescherming tegen penetratie.
 2. Verplichting: In veel landen is het verplicht om een motorhelm te dragen die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Door een helm te kiezen die aan deze normen voldoet, voorkom je boetes en andere wettelijke consequenties.
 3. Betrouwbaarheid: Helmen die voldoen aan de veiligheidsnormen zijn getest en gecertificeerd door onafhankelijke instanties. Dit geeft je de zekerheid dat de helm betrouwbaar is en aan de minimale veiligheidseisen voldoet.
 4. Kwaliteit: Veiligheidsnormen stellen ook eisen aan de kwaliteit van de materialen en de constructie van de helm. Een helm die voldoet aan de normen zal doorgaans langer meegaan en beter bestand zijn tegen slijtage.

Pasvorm en comfort

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van je veiligheidsuitrusting tijdens het motorrijden. Om ervoor te zorgen dat de helm optimale bescherming biedt, is een goede pasvorm van groot belang. Daarnaast speelt comfort een belangrijke rol, omdat je vaak lange afstanden aflegt op je motor. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van pasvorm en comfort bij het kiezen van een motorhelm.

1. Maatvoering

De juiste maat helm is cruciaal voor een goede pasvorm en optimale bescherming. Het is belangrijk om de maatvoering van verschillende helmen te controleren voordat je er een aanschaft. Elke helmfabrikant hanteert zijn eigen maattabel, dus het is belangrijk om de maatvoering van het specifieke merk en model dat je overweegt te raadplegen. Meet de omtrek van je hoofd op het breedste punt, meestal net boven je wenkbrauwen, en vergelijk deze met de maattabel om de juiste maat te bepalen.

2. Pasvorm

Nadat je de juiste maat hebt bepaald, is het tijd om te kijken naar de pasvorm van de helm. Een goed passende helm sluit nauw aan op je hoofd zonder dat het te strak zit of drukpunten veroorzaakt. Hier zijn enkele punten om op te letten bij het beoordelen van de pasvorm:

 • De helm mag niet te los zitten, anders kan deze verschuiven tijdens het rijden en je bescherming verminderen.
 • Zorg ervoor dat de helm niet te strak zit, omdat dit oncomfortabel kan zijn en hoofdpijn kan veroorzaken tijdens langere ritten.
 • Controleer of de helm goed aansluit op je voorhoofd, wangen en achterhoofd. Een goede pasvorm op deze gebieden zorgt voor stabiliteit en biedt extra bescherming in het geval van een impact.
 • Let op eventuele drukpunten. Als de helm ongemakkelijk aanvoelt op bepaalde plekken, kan dit leiden tot irritatie en afleiding tijdens het rijden.

3. Comfort

Naast een goede pasvorm is comfort een belangrijke factor bij het kiezen van een motorhelm. Tijdens lange ritten wil je geen hinder of ongemak ervaren door je helm. Hier zijn enkele aspecten die bijdragen aan het comfort van een helm:

 • Ventilatie: Een helm met goede ventilatie voorkomt dat je hoofd te warm wordt tijdens het rijden, vooral op warme zomerdagen. Kijk naar helmen met ventilatieopeningen aan de voorkant, bovenkant en achterkant voor optimale luchtstroom.
 • Gewicht: Een lichte helm zorgt voor minder belasting op je nek en hoofd, wat bijdraagt aan het comfort tijdens langere ritten.
 • Voering en padding: De voering en padding aan de binnenkant van de helm spelen een rol in het comfort. Kies voor een helm met hoogwaardige en comfortabele materialen die zweet absorberen en irritatie voorkomen.
 • Geluidsisolatie: Een helm met goede geluidsisolatie kan bijdragen aan het comfort doordat het omgevingsgeluid reduceert en het rijplezier verhoogt.

Welk type helm moet je kiezen?

Bij het kopen van een motorhelm is het essentieel om het juiste type helm te kiezen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals integraalhelmen, systeemhelmen en jethelmen. Elk type helm heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om te begrijpen welk type het beste bij jouw rijstijl en behoeften past. Hieronder zullen we elk type helm in meer detail bespreken.

Integraalhelmen

Integraalhelmen zijn de meest populaire en meest beschermende optie op de markt. Ze bieden volledige bescherming voor het hoofd, inclusief de kin en het gezicht. De kenmerken van integraalhelmen zijn onder andere:

 • Volledige bescherming: Integraalhelmen bedekken het hele hoofd en bieden bescherming tegen impact van alle kanten.
 • Aerodynamisch ontwerp: Deze helmen zijn ontworpen om de luchtstroom te optimaliseren, waardoor ze ideaal zijn voor hoge snelheden.
 • Geluidsreductie: Door het volledige gezichtsmasker is er minder geluidshinder tijdens het rijden.
 • Veelzijdigheid: Integraalhelmen zijn geschikt voor verschillende soorten motorrijders, van sportieve rijders tot tourrijders.

Systeemhelmen

Systeemhelmen, ook wel bekend als flip-up helmen, bieden een combinatie van dekking en gemak. Deze helmen hebben een kinbeugel die omhoog kan worden geklapt, waardoor je gemakkelijk kunt communiceren zonder je helm af te hoeven nemen. De kenmerken van systeemhelmen zijn onder andere:

 • Flexibiliteit: Je kunt de kinbeugel omhoog klappen voor gemakkelijke communicatie of om even wat frisse lucht te pakken.
 • Bescherming: Systeemhelmen bieden bescherming aan het hele hoofd, vergelijkbaar met integraalhelmen.
 • Comfort: Door de mogelijkheid om de kinbeugel omhoog te klappen, kun je gemakkelijk eten, drinken of een gesprek voeren zonder je helm af te nemen.
 • Geschikt voor brildragers: Systeemhelmen bieden voldoende ruimte voor het dragen van een bril onder de helm.

Jethelmen

Jethelmen, ook wel bekend als half-helmen, bieden een minimalistische en luchtige ervaring. Deze helmen bieden bescherming aan de bovenkant van het hoofd, maar laten het gezicht en de kin grotendeels onbedekt. De kenmerken van jethelmen zijn onder andere:

 • Lichtgewicht: Jethelmen zijn over het algemeen licht en comfortabel om te dragen.
 • Ventilatie: Door het open ontwerp van jethelmen is er voldoende ventilatie en luchtstroom.
 • Vrij zicht: Doordat het gezicht en de kin niet bedekt zijn, heb je een vrij zicht tijdens het rijden.
 • Stijlvol: Jethelmen hebben vaak een retro-uitstraling en kunnen een modieus accessoire zijn voor bepaalde rijstijlen.

Welke moet je kiezen?

Bij het kiezen tussen deze verschillende typen helmen is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren, rijstijl en behoeften. Om je te helpen bij je keuze, hebben we een korte vergelijkingstabel samengesteld:

Helmtype Kenmerken Voordelen
Integraalhelm Volledige bescherming, aerodynamisch ontwerp, geluidsreductie Maximale bescherming en prestaties
Systeemhelm Flexibiliteit, bescherming, comfort, geschikt voor brildragers Gemak en veelzijdigheid
Jethelm Lichtgewicht, ventilatie, vrij zicht, stijlvol Luchtig en modieus

Het kiezen van de juiste helm is een persoonlijke beslissing, maar het is belangrijk om altijd te zorgen voor voldoende bescherming en comfort tijdens het rijden. Vergeet niet om ook de veiligheidsnormen en pasvorm van de helm te controleren voordat je een aankoop doet. Veilige ritten gewenst!

Extra functies voor een motorhelm

Een motorhelm is veel meer dan alleen een beschermend hoofddeksel. Moderne helmen bieden een scala aan extra functies die het comfort en gemak tijdens het rijden vergroten. Bij het kopen van een motorhelm is het belangrijk om op deze extra functies te letten, zodat je de helm kunt kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

Geïntegreerd zonnevizier

Een geïntegreerd zonnevizier is een handige functie die je de mogelijkheid biedt om snel en gemakkelijk te schakelen tussen een helder vizier en een zonnevizier. Dit betekent dat je niet langer een extra zonnebril hoeft te dragen tijdens het rijden, wat het rijcomfort aanzienlijk verbetert. Merken zoals Shoei, AGV en Arai bieden helmen met geïntegreerde zonnevizieren, zoals de Shoei GT-Air II en de AGV K-5 S.

Pinlock systeem

Beslagen vizieren kunnen een groot probleem vormen tijdens het rijden, vooral bij koud weer of in vochtige omstandigheden. Een pinlock systeem is een anticondenssysteem dat ervoor zorgt dat het vizier helder blijft, zelfs bij extreme weersomstandigheden. Het werkt door middel van een dubbel vizier met een luchtlaag ertussen, waardoor condensatie wordt voorkomen. Helmen zoals de Schuberth C4 Pro en de HJC RPHA 70 hebben een pinlock systeem, waardoor je altijd een duidelijk zicht hebt, ongeacht de weersomstandigheden.

Ventilatieopeningen

Een goede luchtstroom is essentieel voor het comfort tijdens het rijden. Ventilatieopeningen in de helm zorgen voor een optimale luchtcirculatie, waardoor het hoofd koel blijft en transpiratie wordt verminderd. Helmen zoals de Shark Spartan en de Nolan N87 hebben geavanceerde ventilatiesystemen met instelbare openingen, zodat je de luchtstroom naar wens kunt regelen.

Uitneembare en wasbare binnenvoering

Na verloop van tijd kan de binnenvoering van een helm vuil en onaangenaam gaan ruiken. Een uitneembare en wasbare binnenvoering is daarom een geweldige functie om te hebben. Hierdoor kun je de binnenvoering eenvoudig verwijderen en wassen, zodat je helm altijd fris en schoon blijft. Merken zoals Shoei en Scorpion bieden helmen met uitneembare en wasbare binnenvoering, zoals de Shoei Neotec II en de Scorpion EXO-510 Air.

Belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van de perfecte motorhelm

Conclusie:

Bij het kopen van een motorhelm is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheidsnormen, de pasvorm en het comfort, het type helm en eventuele extra functies. Neem de tijd om verschillende helmen uit te proberen en kies er een die goed past en aan jouw wensen voldoet. Vergeet niet dat een goede motorhelm een investering is in jouw veiligheid. Veel plezier en veilige ritten!

Antwoorden op jouw vragen over het kopen van motorhelmen

Hoe kun je controleren of een motorhelm de juiste maat heeft?

Om te controleren of een motorhelm de juiste maat heeft, zijn er een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Meet je hoofdomtrek: Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd te meten. Plaats het meetlint ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen en meet rondom het breedste gedeelte van je hoofd.
 2. Vergelijk de meting met de maattabel: Elke helmfabrikant heeft een maattabel die aangeeft welke maat bij welke hoofdomtrek hoort. Vergelijk jouw hoofdomtrek met de maattabel om te bepalen welke maat helm je nodig hebt.
 3. Pas de helm: Zet de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze goed aansluit. De helm moet strak maar niet te strak zitten. Controleer of de helm niet te veel druk uitoefent op bepaalde punten, zoals je voorhoofd of je slapen.
 4. Controleer de pasvorm: Doe de kinband vast en zorg ervoor dat deze comfortabel en stevig zit. Schud je hoofd heen en weer om te controleren of de helm stevig blijft zitten. Als de helm te los zit en beweegt, dan is het waarschijnlijk niet de juiste maat voor jou.

Ik hoop dat deze stappen je helpen om te controleren of een motorhelm de juiste maat heeft. Veel succes en veilige ritten!

Welke veiligheidsnormen moet je in gedachten houden bij het kopen van een motorhelm?

Bij het kopen van een motorhelm zijn er verschillende veiligheidsnormen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te controleren of de helm voldoet aan de Europese norm ECE 22.05. Deze norm garandeert dat de helm is getest en goedgekeurd volgens de Europese veiligheidsstandaarden.

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar het type helm dat je wilt kopen. Er zijn verschillende soorten helmen, zoals de integraalhelm, de systeemhelm en de jethelm. Elke helm heeft zijn eigen specifieke veiligheidskenmerken en voor- en nadelen. Het is belangrijk om een helm te kiezen die past bij jouw rijstijl en behoeften.

Verder is het aan te raden om te letten op de pasvorm van de helm. Een goede pasvorm is essentieel voor de veiligheid. De helm moet goed aansluiten op je hoofd, zonder te strak te zitten. Het is belangrijk dat de helm niet kan verschuiven tijdens het rijden.

Tot slot is het verstandig om te kijken naar extra veiligheidskenmerken, zoals een kinband met snelsluiting, een vizier met anti-kras en anti-condens coating, en eventueel de mogelijkheid om een communicatiesysteem te integreren.

Het is altijd verstandig om bij de aankoop van een motorhelm advies te vragen aan een specialist in een motorzaak. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste helm die voldoet aan alle veiligheidsnormen en aansluit bij jouw wensen en behoeften.

10 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ja, in Nederland moeten motorhelmen voldoen aan de ECE 22.05-norm. Dit is de Europese norm die zorgt voor een minimumniveau van veiligheid en bescherming.

 2. Ik heb gehoord dat de pasvorm van een helm erg belangrijk is. Zijn er bepaalde merken die bekend staan om hun goede pasvorm?

  • Ja, er zijn verschillende merken die bekend staan om hun goede pasvorm, zoals Shoei, Arai en AGV. Deze merken investeren veel in onderzoek en ontwikkeling om ervoor te zorgen dat hun helmen comfortabel en goed passend zijn.

 3. Ik zou graag meer willen weten over onderhoud en het vervangen van motorhelmen. Kunnen jullie daar een artikel over schrijven?

  • Bedankt voor je suggestie! We zullen zeker een artikel schrijven over het onderhoud en het vervangen van motorhelmen. Blijf onze website in de gaten houden voor toekomstige artikelen!

 4. Ik ben benieuwd naar de extra functies die je kunt vinden in motorhelmen. Kunnen jullie wat voorbeelden geven van deze functies?

  • Natuurlijk! Sommige extra functies die je kunt vinden in motorhelmen zijn een geïntegreerd zonnevizier, een pinlock anti-condens vizier, een Bluetooth communicatiesysteem en een ingebouwde camera. Deze functies kunnen het motorrijden nog comfortabeler en veiliger maken.

 5. Ik ben het ermee eens dat veiligheidsnormen van groot belang zijn bij het kopen van een motorhelm. Zijn er specifieke normen die we moeten letten in Nederland?

 6. Kunnen jullie wat meer vertellen over de verschillende soorten helmen die er zijn? Ik ben vooral geïnteresseerd in integraalhelmen en systeemhelmen.

  • Natuurlijk! Een integraalhelm biedt de meeste bescherming omdat het het hele hoofd en gezicht bedekt. Een systeemhelm heeft een kinstuk dat omhoog kan worden geklapt, waardoor het makkelijker is om te communiceren of een bril op te zetten. Beide helmen hebben hun eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te kijken welk type het beste bij jouw behoeften past.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen