Tips voor het vinden van de juiste maat motorhelm in de aanbieding

Hallo daar! Ben je op zoek naar een motorhelm in de aanbieding, maar vind je het lastig om de juiste maat te vinden? Geen zorgen, wij begrijpen je struggle! Het kopen van een motorhelm kan behoorlijk overweldigend zijn, vooral wanneer je wordt overspoeld met keuzes. Maar maak je geen zorgen, want we zijn hier om je te helpen! In deze blogpost delen we enkele handige tips waarmee je de perfecte maat motorhelm kunt vinden, zonder concessies te doen aan comfort en veiligheid. Lees verder en ontdek hoe je jouw ideale helm kunt scoren!

Waarom is de juiste maat belangrijk?

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van jouw veiligheid tijdens het rijden. Het is niet alleen belangrijk om een helm te dragen, maar het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste maat helm hebt. Een goed passende helm biedt niet alleen comfort, maar zorgt er ook voor dat je hoofd optimaal beschermd is bij een ongeval. In deze blogpost gaan we dieper in op waarom de juiste maat helm zo belangrijk is en hoe je deze kunt vinden.

Te kleine helm: ongemak en gebrek aan bescherming

Een helm die te klein is, kan zorgen voor ongemak tijdens het dragen. Het kan drukpunten veroorzaken en ongewenste druk op bepaalde delen van je hoofd uitoefenen. Dit kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en zelfs het belemmeren van je zicht tijdens het rijden.

Naast het ongemak dat het veroorzaakt, biedt een te kleine helm niet voldoende bescherming bij een ongeval. Bij een impact moet de helm de energie absorberen en verspreiden om je hoofd te beschermen. Als de helm te klein is, kan deze niet goed aansluiten op je hoofd en zal de impact niet gelijkmatig worden verdeeld. Dit verhoogt het risico op hoofdletsel.

Te grote helm: los en onvoldoende beschermend

Een helm die te groot is, kan problemen veroorzaken. Het zal losjes op je hoofd zitten en kan tijdens het rijden verschuiven, wat afleidend en gevaarlijk kan zijn. Een loszittende helm kan ook het geluid van de wind versterken, wat afleidend kan zijn en je rijervaring negatief kan beïnvloeden.

Daarnaast biedt een te grote helm niet de benodigde bescherming. Bij een ongeval kan een loszittende helm gemakkelijk afglijden of draaien, waardoor je hoofd onvoldoende beschermd is tegen mogelijke impact. Dit kan ernstig letsel veroorzaken, zelfs bij een relatief lage snelheid.

Hoe vind je de juiste maat helm?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de juiste maat helm te vinden. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

 1. Meet je hoofdomtrek: Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd te meten, ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen. Noteer deze meting, want het zal je helpen bij het kiezen van de juiste maat helm.
 2. Probeer verschillende merken en modellen: Elk merk en model helm kan iets anders passen, zelfs als ze dezelfde maat hebben. Probeer daarom verschillende helmen uit om te zien welke het beste bij je hoofdvorm past.
 3. Pas op voor drukpunten: Bij het passen van een helm, let op eventuele drukpunten. Een goed passende helm mag niet te strak zitten op bepaalde delen van je hoofd.
 4. Controleer de pasvorm: Een helm moet stevig op je hoofd zitten, zonder te veel beweging. Schud je hoofd zachtjes heen en weer om te controleren of de helm goed op zijn plaats blijft zitten.
 5. Raadpleeg de maattabel: Elk merk heeft een maattabel die je kan helpen bij het kiezen van de juiste maat helm. Raadpleeg deze tabel voordat je een aankoop doet.

Door deze stappen te volgen, kun je de juiste maat helm vinden die perfect bij je past en je hoofd optimaal beschermt tijdens het rijden.

*Disclaimer: Dit blogartikel is slechts informatief bedoeld en dient niet als vervanging voor professioneel advies. Het is altijd raadzaam om een gekwalificeerde professional te raadplegen bij het kiezen van een motorhelm.

Hoe meet je je hoofd op?

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe motorhelm, is het cruciaal om je hoofd op te meten. Dit zorgt ervoor dat je de juiste maat helm kiest, wat essentieel is voor je comfort en veiligheid tijdens het rijden. In dit blogartikel zullen we je laten zien welke metingen je moet doen en hoe je deze correct kunt uitvoeren. Of je nu in een fysieke winkel bent of online aan het winkelen bent, deze stappen zullen je helpen om de juiste maat te vinden.

Stap 1: Het meten van de omtrek van je hoofd

De eerste meting die je moet doen, is de omtrek van je hoofd. Hier is hoe je dit kunt doen:

 1. Neem een flexibel meetlint en plaats het net boven je wenkbrauwen, boven je oren en rond het breedste deel van je hoofd.
 2. Zorg ervoor dat het meetlint strak genoeg is om een nauwkeurige meting te krijgen, maar niet te strak dat het ongemakkelijk is.
 3. Noteer de meting in centimeters.

Stap 2: Het vergelijken van je meting met de maattabel

Nu je de omtrek van je hoofd hebt gemeten, kun je deze vergelijken met de maattabel van verschillende helmmerken. Elk merk heeft meestal zijn eigen maattabel, dus het is belangrijk om de specifieke maattabel voor het merk te raadplegen waarin je geïnteresseerd bent.

Hier is een voorbeeld van een maattabel voor motorhelmen:

Maat Omtrek van het hoofd (in cm)
XS 52-54
S 55-56
M 57-58
L 59-60
XL 61-62
XXL 63-64

Vergelijk je gemeten omtrek met de maattabel en kies de maat die het beste bij je past. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige merken mogelijk tussenmaten aanbieden, dus als je tussen twee maten valt, is het raadzaam om naar de maattabel van het specifieke merk te verwijzen.

Stap 3: Het passen van de helm

Nu je de juiste maat hebt gekozen op basis van je hoofdomtrek, is het tijd om de helm te passen. Hier zijn een paar belangrijke punten om op te letten:

 • De helm moet stevig zitten, maar niet oncomfortabel strak.
 • Zorg ervoor dat de helm niet te los zit en niet kan bewegen als je je hoofd schudt.
 • Controleer of de helm gelijkmatig over je hoofd verdeeld is en geen drukpunten veroorzaakt.
 • Probeer de helm op verschillende posities op je hoofd te plaatsen om ervoor te zorgen dat hij goed past.

Hoe pas je een motorhelm?

Het kiezen van de juiste motorhelm is een essentieel onderdeel van veilig motorrijden. Een goed passende helm biedt niet alleen bescherming, maar zorgt ook voor comfort tijdens lange ritten. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij het passen van een motorhelm, inclusief de pasvorm, het comfort en de veiligheidseigenschappen. We zullen ook enkele veelvoorkomende problemen bespreken en hoe je deze kunt oplossen.

Pasvorm

Een goede pasvorm is cruciaal voor de veiligheid van je motorhelm. Hier zijn enkele punten waar je op moet letten bij het passen:

 • Hoofdomtrek: Meet je hoofdomtrek op met behulp van een meetlint. Dit geeft je een indicatie van de maat helm die je nodig hebt. Houd er rekening mee dat verschillende merken en modellen iets kunnen afwijken in maatvoering, dus het is altijd belangrijk om te passen voordat je koopt.
 • Strakheid: De helm moet strak maar comfortabel op je hoofd zitten. Als de helm te los zit, biedt deze niet voldoende bescherming bij een val. Als de helm te strak zit, kan dit ongemak veroorzaken tijdens het rijden.
 • Drukpunten: Controleer of er geen drukpunten zijn op je voorhoofd, slapen of kin. Deze kunnen leiden tot ongemak tijdens het rijden en kunnen zelfs hoofdpijn veroorzaken.
 • Wiggle test: Probeer de helm een beetje te bewegen terwijl je je hoofd op en neer en van links naar rechts beweegt. De helm moet stevig op zijn plaats blijven en niet verschuiven.

Comfort

Naast de pasvorm is het comfort van de helm een belangrijke factor om rekening mee te houden. Hier zijn enkele aspecten van comfort waar je op moet letten:

 • Binnenvoering: Controleer of de binnenvoering van de helm comfortabel aanvoelt op je hoofd. Sommige helmen hebben uitneembare en wasbare voeringen, wat handig kan zijn voor het onderhoud.
 • Ventilatie: Zorg ervoor dat de helm voldoende ventilatieopeningen heeft om luchtstroom mogelijk te maken. Dit helpt om oververhitting en zweetvorming te voorkomen, vooral tijdens warme dagen.
 • Gewicht: Een lichte helm zorgt voor minder belasting op je nek en hoofd, wat vooral belangrijk is tijdens lange ritten.

Veiligheidseigenschappen

Bij het kiezen van een motorhelm is het ook essentieel om te letten op de veiligheidseigenschappen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen:

 • Certificering: Zorg ervoor dat de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals ECE, DOT of Snell. Deze certificeringen garanderen dat de helm is getest en goedgekeurd voor gebruik op de weg.
 • Materiaal: Kijk naar het materiaal waarvan de helm is gemaakt. Helmen van composietmaterialen, zoals glasvezel of carbon, bieden over het algemeen een betere bescherming dan helmen van polycarbonaat.
 • Vizier: Controleer of het vizier van de helm helder is en een breed gezichtsveld biedt. Sommige helmen hebben ook een geïntegreerd zonnevizier, wat handig kan zijn tijdens het rijden in fel zonlicht.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen die kunnen optreden bij het passen van een motorhelm en hoe je ze kunt oplossen:

 • Drukpunten: Als je drukpunten ervaart, kun je proberen de voering van de helm aan te passen of een andere maat te proberen. Een helm die goed past, mag geen onnodige drukpunten veroorzaken.
 • Geen goede pasvorm: Als de helm niet goed past, kun je overwegen om een andere maat of een ander model te proberen. Het kan ook nuttig zijn om advies te vragen aan een professionele motorhelmverkoper.
 • Oncomfortabele binnenvoering: Als de binnenvoering niet comfortabel aanvoelt, kun je overwegen om een andere helm met een betere voering te proberen. Sommige merken bieden verschillende voeringen aan om aan verschillende comfortbehoeften te voldoen.

Het passen van een motorhelm is een belangrijke stap bij het kiezen van de juiste helm voor jouw behoeften. Door rekening te houden met de pasvorm, het comfort en de veiligheidseigenschappen, kun je ervoor zorgen dat je optimaal beschermd en comfortabel bent tijdens je ritten. Vergeet niet om altijd te passen voordat je koopt en om advies te vragen indien nodig. Veilige ritten toegewenst!

Andere factoren om te overwegen

Naast de maat zijn er nog andere factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een motorhelm. Het is belangrijk om deze factoren te overwegen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen en de helm kunt vinden die het beste bij jouw behoeften past.

Type helm

Er zijn verschillende typen helmen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en doeleinden. Hier is een overzicht van de meest voorkomende typen helmen:

 • Integraalhelm: Dit is de meest beschermende helm, omdat deze je hele hoofd bedekt, inclusief je kin. Het biedt uitstekende bescherming bij hoge snelheden en is ideaal voor sportieve rijders.
 • Systeemhelm: Deze helm heeft een beweegbare kinbar, waardoor je het gezichtsgedeelte omhoog kunt klappen. Dit is handig als je bijvoorbeeld even wilt communiceren zonder je helm af te moeten nemen. Het biedt ook goede bescherming.
 • Jethelm: Dit type helm heeft geen kinbescherming en wordt vaak gekozen door stadsrijders en scooterrijders. Het biedt een goede ventilatie en vrijheid, maar minder bescherming dan een integraalhelm.
 • Crosshelm: Deze helm is specifiek ontworpen voor offroad-rijden en biedt extra bescherming aan de kin en het gezicht. Het heeft een vizier en een grote opening voor goggles.

Materiaal

Motorhelmen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Hier zijn de meest voorkomende materialen die worden gebruikt:

 • Polycarbonaat: Dit is een lichtgewicht en betaalbaar materiaal dat goede bescherming biedt. Het is ideaal voor recreatieve rijders.
 • Glasvezel: Dit materiaal is sterker en lichter dan polycarbonaat, maar ook duurder. Het biedt uitstekende bescherming en is populair bij sportieve rijders.
 • Carbon: Carbon helmen zijn de lichtste en sterkste helmen op de markt. Ze bieden superieure bescherming en worden vaak gekozen door professionele rijders en liefhebbers.

Veiligheidscertificering

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om te kijken naar de veiligheidscertificering. De meest voorkomende certificeringen zijn:

 • ECE-certificering: Dit is de Europese norm voor motorhelmen en wordt beschouwd als een van de strengste en meest betrouwbare certificeringen ter wereld.
 • DOT-certificering: Deze certificering wordt gebruikt in de Verenigde Staten en toont aan dat de helm voldoet aan de minimale veiligheidseisen van het Department of Transportation.
 • Snell-certificering: Dit is een vrijwillige certificering die aangeeft dat de helm aan de strengere normen van de Snell Memorial Foundation voldoet.

Extra functies

Sommige helmen worden geleverd met extra functies die je rijervaring kunnen verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Zonnevizier: Sommige helmen hebben een ingebouwd zonnevizier dat je kunt laten zakken om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht.
 • Pinlock-vizier: Dit is een anti-condens vizier dat voorkomt dat je vizier beslaat bij koud weer of regen.
 • Bluetooth-connectiviteit: Sommige helmen zijn uitgerust met Bluetooth-technologie, zodat je draadloos kunt communiceren via je smartphone, GPS kunt gebruiken of naar muziek kunt luisteren tijdens het rijden.

Het is belangrijk om te bedenken welke functies voor jou belangrijk zijn en welke je eventueel zou willen toevoegen aan je helm.

Door rekening te houden met deze factoren kun je de juiste motorhelm selecteren die past bij jouw rijstijl, behoeften en budget. Vergeet niet om altijd te passen en te testen voordat je een helm aanschaft, om er zeker van te zijn dat deze goed past en comfortabel is.

De juiste maat motorhelm vinden was nog nooit zo eenvoudig!

Conclusie:

Het vinden van de juiste maat motorhelm in de aanbieding kan een uitdaging zijn, maar met de juiste tips wordt het een stuk gemakkelijker. Zorg ervoor dat je je hoofd opmeet en de helm goed past voordat je er een koopt. Overweeg ook andere factoren zoals het type helm en de veiligheidscertificering. Op deze manier kun je een helm vinden die perfect bij je past en je optimaal beschermt tijdens het motorrijden.

14 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik vraag me af of de vorm van het hoofd ook invloed heeft op de maat van de motorhelm. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Goede vraag! De vorm van het hoofd kan zeker invloed hebben op de pasvorm van de motorhelm. Sommige merken bieden helmen aan in verschillende vormen, zoals rond, ovaal en langwerpig, om aan verschillende hoofdvormen te voldoen. Het is belangrijk om een helm te vinden die goed bij jouw hoofdvorm past voor maximaal comfort en veiligheid.

 2. Ik heb gemerkt dat sommige motorhelmen een Bluetooth-functie hebben. Heeft iemand ervaring met het gebruik van een Bluetooth-helm en kan hij of zij het aanbevelen?

 3. Ik heb onlangs een nieuwe motorhelm gekocht en het opmeetproces was een beetje verwarrend. Ik zou graag meer gedetailleerde instructies willen hebben over hoe je je hoofd moet opmeten voor een motorhelm.

  • Bedankt voor je feedback! Ik zal ervoor zorgen dat toekomstige artikelen meer gedetailleerde instructies bevatten over hoe je je hoofd moet opmeten voor een motorhelm. Als je specifieke vragen hebt, laat het me dan weten en ik help je graag verder!

 4. Ik heb gemerkt dat het soms moeilijk is om de juiste maat motorhelm te vinden, vooral als je op zoek bent naar een aanbieding. Heeft iemand tips over waar je goede aanbiedingen kunt vinden?

 5. Ik heb een geweldige motorhelm aanbieding gevonden, maar ik ben niet zeker van de kwaliteit van het merk. Heeft iemand ervaring met het merk XYZ en kan hij of zij het aanbevelen?

 6. Ik heb onlangs een nieuwe motorhelm gekocht en ik ben er zo blij mee! Het past perfect en de kwaliteit is geweldig. Bedankt voor de handige tips in dit artikel!

 7. Ik heb gehoord dat het ook belangrijk is om rekening te houden met het seizoen bij het kiezen van een motorhelm. Zijn er helmen die specifiek geschikt zijn voor bepaalde weersomstandigheden?

 8. Ik vraag me af of er motorhelmen zijn die geschikt zijn voor mensen met een bril. Heeft iemand hier ervaring mee?

 9. Ik meet mijn hoofd altijd op voordat ik een motorhelm koop, maar soms is het nog steeds moeilijk om de juiste maat te vinden. Heeft iemand suggesties over hoe je de pasvorm kunt testen voordat je een helm koopt?

  • Bedankt voor je commentaar! Het kan inderdaad lastig zijn om de juiste maat motorhelm te vinden, zelfs na het opmeten van je hoofd. Een goede tip is om de helm even op te zetten en je hoofd van links naar rechts te bewegen om te controleren of de helm goed blijft zitten en niet te los of te strak zit.

 10. Ik ben op zoek naar een motorhelm met een ingebouwd zonnevizier. Heeft iemand aanbevelingen voor merken of modellen?

  • Er zijn verschillende merken en modellen motorhelmen die zijn uitgerust met een ingebouwd zonnevizier. Enkele populaire opties zijn de XYZ-helm en de ABC-helm. Beide merken staan bekend om hun kwaliteit en comfort. Het is altijd een goed idee om verschillende helmen te passen voordat je er een koopt om er zeker van te zijn dat het zonnevizier goed past en gemakkelijk te gebruiken is.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen