Tips voor het veilig gebruiken van een motorhelmsysteemhelm

Hey daar motorrijder! Ben je op zoek naar tips om je motorhelmsysteemhelm op een veilige manier te gebruiken? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blogbericht zullen we je informeren over de belangrijkste aspecten van het gebruik van deze helmen en je waardevol advies geven over hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken. Jouw veiligheid op de weg staat voorop, dus laten we snel aan de slag gaan met deze handige tips!

Waarom is een motorhelmsysteemhelm belangrijk?

Als het gaat om motorrijden, staat veiligheid altijd voorop. Een van de belangrijkste stukken beschermende uitrusting die een motorrijder kan dragen, is een helm. Maar niet zomaar een helm, een motorhelmsysteemhelm. In deze blogsectie zullen we uitleggen waarom het dragen van een motorhelmsysteemhelm essentieel is voor de veiligheid van motorrijders. We zullen de voordelen van dit type helm bespreken en waarom het belangrijk is om er een te dragen tijdens het rijden.

Voordelen van een motorhelmsysteemhelm

Een motorhelmsysteemhelm biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere typen helmen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Veelzijdigheid: Een motorhelmsysteemhelm kan worden omgezet van een integraalhelm naar een jethelm, afhankelijk van de behoeften van de rijder. Dit betekent dat je kunt genieten van de voordelen van beide helmstijlen, afhankelijk van de weersomstandigheden of je persoonlijke voorkeur.
 2. Eenvoudigere communicatie: Dankzij de mogelijkheid om het kinstuk omhoog te klappen, kun je gemakkelijker communiceren met mede-rijders of andere weggebruikers. Dit kan vooral handig zijn tijdens lange ritten of groepsritten.
 3. Gemakkelijkere toegang: Het kinstuk van een motorhelmsysteemhelm kan worden opgeklapt, waardoor het gemakkelijker wordt om bijvoorbeeld een bril op of af te zetten, te drinken of je gezicht vrij te maken. Dit zorgt voor meer comfort en gebruiksgemak tijdens het rijden.
 4. Betere ventilatie: Veel motorhelmsysteemhelmen zijn uitgerust met ventilatiesystemen die zorgen voor een betere luchtstroom en ventilatie, vooral tijdens warme zomerritten. Dit helpt om oververhitting en ongemak te voorkomen.
 5. Extra bescherming: Motorhelmsysteemhelmen bieden over het algemeen dezelfde bescherming als integraalhelmen, omdat ze een stevige buitenste schaal hebben die het hoofd beschermt bij een val of een ongeval. De toevoeging van een kinstuk biedt extra bescherming voor het gezicht.

Waarom een motorhelmsysteemhelm dragen?

Nu je op de hoogte bent van de voordelen van een motorhelmsysteemhelm, laten we eens kijken waarom het belangrijk is om er een te dragen tijdens het rijden:

 • Veiligheid: Een motorhelmsysteemhelm biedt uitstekende bescherming voor je hoofd en gezicht in geval van een ongeval. Het kan de impact van een val absorberen en ernstige verwondingen voorkomen.
 • Comfort: Dankzij de veelzijdigheid en gebruiksgemak van een motorhelmsysteemhelm, kun je genieten van een comfortabele rijervaring, zelfs tijdens lange ritten. Het gemak van communicatie en toegang tot je gezicht draagt ook bij aan het comfortniveau.
 • Wetgeving: In veel landen en regio’s is het dragen van een helm tijdens het motorrijden verplicht. Het niet dragen van een helm kan leiden tot boetes en kan je verzekeringsaanspraken beïnvloeden. Het dragen van een motorhelmsysteemhelm zorgt ervoor dat je voldoet aan de wettelijke vereisten.
 • Weersomstandigheden: Een motorhelmsysteemhelm stelt je in staat om je aan te passen aan verschillende weersomstandigheden. Het kinstuk kan worden opgeklapt voor meer ventilatie tijdens warm weer, terwijl het naar beneden klappen van het kinstuk je beschermt tegen koude wind of regen.

Door een motorhelmsysteemhelm te dragen, bescherm je niet alleen jezelf tegen mogelijke verwondingen, maar zorg je er ook voor dat je voldoet aan de wettelijke vereisten en geniet van een comfortabele rijervaring. Kies een betrouwbare en kwalitatieve motorhelmsysteemhelm die past bij jouw behoeften en veiligheidsstandaarden. Bezoek je lokale motorwinkel of bekijk gerenommeerde merken zoals Shoei Neotec II, Schuberth C4 Pro, of AGV Sportmodular om de perfecte motorhelmsysteemhelm voor jou te vinden.

Let op: De bovengenoemde merken en modellen zijn slechts voorbeelden en kunnen variëren afhankelijk van beschikbaarheid en persoonlijke voorkeur. Raadpleeg altijd de specificaties en veiligheidsnormen van een helm voordat je er een aanschaft.

Het kiezen van de juiste maat en pasvorm

Een motorhelmsysteemhelm is een essentieel onderdeel van je motoruitrusting. Het biedt niet alleen bescherming, maar zorgt er ook voor dat je comfortabel en zelfverzekerd op de weg kunt rijden. Het is daarom van cruciaal belang om een helm te kiezen die goed past bij de vorm en grootte van je hoofd. In dit gedeelte zullen we je enkele handige tips geven over hoe je de juiste maat kunt bepalen en waar je op moet letten bij het passen van een helm.

Het belang van de juiste maat en pasvorm

Een motorhelm die te groot of te klein is, kan ernstige gevolgen hebben in geval van een ongeval. Een te losse helm kan afglijden of zelfs helemaal afvallen, waardoor je hoofd onbeschermd blijft. Een te strakke helm kan oncomfortabel zijn en drukpunten op je hoofd veroorzaken, wat kan leiden tot hoofdpijn en verminderd comfort tijdens het rijden.

Het bepalen van de juiste maat

Het bepalen van de juiste maat voor je motorhelmsysteemhelm is eenvoudig als je de juiste stappen volgt. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 1. Meet je hoofdomtrek: Gebruik een flexibel meetlint om de omtrek van je hoofd te meten, ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen. Noteer de meting in centimeters.
 2. Raadpleeg de maattabel: Elke helmfabrikant heeft zijn eigen maattabel, dus zorg ervoor dat je de maattabel van het specifieke merk of model dat je overweegt raadpleegt. Vergelijk je hoofdomtrek met de maattabel om de juiste maat te bepalen.
 3. Pas verschillende maten: Het is altijd een goed idee om verschillende maten te passen voordat je een definitieve beslissing neemt. Dit geeft je een beter idee van welke maat het beste bij je past.

Let op de pasvorm

Naast de juiste maat is de pasvorm van de helm ook belangrijk. Een helm moet goed aansluiten op je hoofd zonder te strak te zitten. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten bij het passen van een helm:

 • Jukbeenderen: De helm moet stevig op je jukbeenderen rusten zonder ongemakkelijke drukpunten te veroorzaken.
 • Wangkussens: Controleer of de wangkussens goed aansluiten op je wangen en je gezicht omsluiten. Dit zorgt voor extra comfort en stabiliteit tijdens het rijden.
 • Kinband: De kinband moet strak genoeg zijn om de helm stevig op zijn plaats te houden, maar mag niet ongemakkelijk knellen. Je moet nog steeds vrij kunnen ademen en je mond kunnen openen zonder belemmering.

Belangrijke details en voordelen

Bij het kiezen van een motorhelmsysteemhelm zijn er enkele belangrijke details en voordelen waar je op kunt letten. Deze kunnen je helpen om de juiste keuze te maken:

 • Ventilatie: Controleer of de helm voldoende ventilatieopeningen heeft om je hoofd koel te houden tijdens het rijden.
 • Gewicht: Een lichtgewicht helm zorgt voor meer comfort, vooral tijdens lange ritten.
 • Geluidsisolatie: Sommige helmen bieden betere geluidsisolatie dan andere, wat kan bijdragen aan een rustigere en aangenamere rijervaring.

Correct gebruik van het systeem

Een motorhelmsysteemhelm is een must-have voor elke serieuze motorrijder. Het biedt niet alleen bescherming, maar ook extra comfort en handige functies die je rit aangenamer maken. In dit artikel laten we je zien hoe je het systeem correct kunt gebruiken, zodat je optimaal kunt profiteren van alle voordelen die het biedt.

Kinstuk openen en sluiten

Het kinstuk is een van de belangrijkste kenmerken van een motorhelmsysteemhelm. Het stelt je in staat om gemakkelijk te communiceren zonder je helm af te zetten en biedt extra bescherming bij een ongeval. Hier zijn enkele stappen om het kinstuk correct te openen en sluiten:

 1. Zoek de ontgrendelknop aan de voorkant van je helm. Deze bevindt zich meestal aan de onderkant van het kinstuk.
 2. Druk op de ontgrendelknop en schuif het kinstuk omhoog. Het moet soepel en moeiteloos bewegen.
 3. Om het kinstuk te sluiten, duw je het naar beneden totdat je een klik hoort. Dit geeft aan dat het kinstuk veilig vergrendeld is.

Gebruik van de zonneklep

Veel motorhelmsysteemhelmen zijn uitgerust met een handige zonneklep. Dit is een ingebouwd zonnevizier dat je kunt gebruiken om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van de zonneklep:

 • Om de zonneklep te activeren, zoek je de schuifknop aan de zijkant van je helm. Schuif deze naar beneden om de zonneklep te laten zakken.
 • Als je de zonneklep wilt terugtrekken, schuif je de schuifknop naar boven totdat de zonneklep volledig omhoog is geklapt.
 • Controleer altijd of de zonneklep goed is vergrendeld voordat je de weg op gaat. Dit voorkomt dat de zonneklep onbedoeld naar beneden zakt tijdens het rijden.

Aanpassen van de ventilatie

Een goede ventilatie is essentieel voor comfort tijdens het rijden. Veel motorhelmsysteemhelmen hebben ventilatieopeningen om de luchtstroom te regelen en je hoofd koel te houden. Hier zijn enkele tips voor het aanpassen van de ventilatie:

 • Als je meer luchtstroom wilt, open je de ventilatieopeningen door de schuifknoppen of schakelaars te verschuiven.
 • Als je minder luchtstroom wilt, sluit je de ventilatieopeningen door de schuifknoppen of schakelaars terug te schuiven.
 • Experimenteer met verschillende ventilatie-instellingen om de optimale balans tussen luchtstroom en comfort te vinden.

Onderhoud en vervanging

Als je een motorhelmsysteemhelm hebt, is het essentieel om regelmatig onderhoud uit te voeren en deze tijdig te vervangen om ervoor te zorgen dat deze altijd optimaal presteert. In dit artikel zullen we je begeleiden bij het schoonmaken en onderhouden van je helm en je vertellen wanneer het tijd is om een nieuwe helm aan te schaffen.

Schoonmaken van je motorhelmsysteemhelm

Het schoonmaken van je motorhelmsysteemhelm is van groot belang om ervoor te zorgen dat deze veilig en comfortabel blijft. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je helm schoon te maken:

 1. Verwijder eerst de helmvoering, wangkussens en eventuele andere afneembare onderdelen volgens de instructies van de fabrikant.
 2. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om de buitenkant van de helm schoon te maken. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de beschermende coating kunnen beschadigen.
 3. Reinig de binnenkant van de helm met een speciale helmreiniger of een mild sopje. Vergeet niet om ook de ventilatieopeningen en het vizier schoon te maken.
 4. Spoel de helm grondig af met schoon water om alle resten van het reinigingsmiddel te verwijderen.
 5. Laat de helm volledig drogen voordat je de voering en andere onderdelen weer terugplaatst.

Onderhoud van je motorhelmsysteemhelm

Naast het regelmatig schoonmaken van je motorhelmsysteemhelm, is het belangrijk om ook enkele onderhoudsmaatregelen uit te voeren om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je helm:

 • Controleer regelmatig de sluiting van de helm om ervoor te zorgen dat deze nog steeds goed werkt en stevig vastzit.
 • Inspecteer de helm op eventuele scheuren, deuken of andere beschadigingen. Als je dergelijke schade opmerkt, is het tijd om een nieuwe helm aan te schaffen.
 • Controleer de bevestiging van het vizier en zorg ervoor dat het goed functioneert. Vervang het vizier als het bekrast, gebarsten of anderszins beschadigd is.
 • Controleer de helmvoering regelmatig op slijtage en vervang deze indien nodig. Een versleten voering kan de bescherming verminderen en het draagcomfort beïnvloeden.
 • Berg je helm op een veilige plaats op, weg van direct zonlicht en extreme temperaturen. Dit zal helpen om de levensduur van je helm te verlengen.

Tijd voor een nieuwe helm?

Ondanks regelmatig onderhoud en goed gebruik kan het nodig zijn om op een gegeven moment een nieuwe motorhelmsysteemhelm aan te schaffen. Hier zijn enkele tekenen dat het tijd is voor een nieuwe helm:

 • De helm vertoont tekenen van slijtage, zoals scheuren, deuken of verkleuring.
 • De helm heeft een impact gehad tijdens een val of ongeval.
 • De helm voldoet niet meer aan de huidige veiligheidsnormen.
 • Je merkt dat de helm niet meer comfortabel zit of niet goed past.

Het is belangrijk om te investeren in een kwalitatief hoogwaardige helm van een betrouwbare fabrikant. Hier zijn enkele populaire merken die bekend staan om hun motorhelmsysteemhelmen:

 • Schuberth C4
 • Shoei Neotec II
 • AGV Sportmodular
 • HJC RPHA 90
 • Nolan N100-5

Samenvatting van belangrijke tips voor een veilig gebruik van je motorhelmsysteemhelm

Conclusie:

In deze blogpost hebben we belangrijke tips gegeven voor het veilig gebruiken van een motorhelmsysteemhelm. Het dragen van een helm is essentieel voor jouw veiligheid op de weg. Zorg ervoor dat je de juiste maat en pasvorm kiest, het systeem op de juiste manier gebruikt en regelmatig onderhoud uitvoert. We wensen je vele veilige ritten toe!

14 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Handige tips, vooral het controleren van de sluiting en het vervangen indien nodig.

 2. Ik heb altijd moeite gehad met het afstellen van mijn helm, hopelijk helpen deze tips.

 3. Ik ben blij dat ze het belang van een goede pasvorm benadrukken, dat is echt essentieel voor de veiligheid.

 4. Ik wist niet dat je de kinband ook regelmatig moet vervangen, goede tip!

 5. Goede tips! Ik ga meteen mijn helm controleren op loszittende onderdelen.

 6. Ik heb altijd moeite gehad met het schoonmaken van mijn vizier, hopelijk werken deze trucjes.

 7. Goed om te weten dat je de helm moet vervangen na een val of een harde klap.

 8. Wat een handige gids! Ik ga meteen mijn helm controleren op eventuele schade.

 9. Goeie tips, ik ga ze zeker toepassen tijdens mijn volgende motorrit.

 10. Handige tips! Ik wist niet dat je de binnenbekleding regelmatig moet controleren en schoonmaken.

 11. Ik ben blij dat er aandacht wordt besteed aan het juist opzetten van de helm, dat wordt vaak onderschat.

 12. Ik ga deze tips delen met mijn motorclub, bedankt voor het delen!

 13. Ik wist niet dat je de helm ook moet opbergen op een koele en droge plaats, weer wat geleerd!

 14. Bedankt voor deze waardevolle informatie. Veiligheid gaat boven alles!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen