Stap voor stap

In de stap-voor-stap gids “Stap voor stap” leer je eenvoudig hoe je kunt bepalen hoe oud een motorhelm is. We zullen het doel van deze gids uitleggen en je stapsgewijs begeleiden bij het identificeren van de leeftijd van je helm.

1

Stap 1: Controleer de productiedatum

Stap 1: Controleer de productiedatum van de helm.

 1. Neem de helm in je handen en draai hem om, zodat je de binnenkant van de helm kunt zien.
 2. Zoek naar een sticker of label aan de binnenkant van de helm.
 3. Lees de informatie op de sticker en zoek naar de productiedatum.
 4. Noteer de productiedatum, zodat je deze kunt gebruiken voor verdere controle of vervanging van de helm.

Zorg ervoor dat je regelmatig de productiedatum van je helm controleert om er zeker van te zijn dat deze nog steeds veilig is om te gebruiken.

2

Stap 2: Zoek naar slijtage

Om te beginnen, inspecteer de helm zorgvuldig op eventuele tekenen van slijtage. Let daarbij op krassen, deuken of verkleuringen. Deze kunnen erop wijzen dat de helm oud is en mogelijk aan vervanging toe is. Neem de tijd om de helm grondig te bekijken en maak gebruik van een goede verlichting om de slijtage goed te kunnen zien.

3

Stap 3: Controleer de veiligheidsnorm

 • Controleer of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen door het label aan de binnenkant van de helm te controleren.
 • Zoek naar het label aan de binnenkant van de helm. Dit label geeft informatie over de veiligheidsnormen waaraan de helm moet voldoen.
 • Let op specifieke veiligheidsnormen zoals de Europese norm EN 1078 voor fietshelmen of de Amerikaanse norm DOT voor motorhelmen.
 • Controleer of het label aangeeft dat de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Bijvoorbeeld: “Voldoet aan EN 1078” of “DOT-gecertificeerd”.
 • Als de helm niet voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, overweeg dan om een andere helm te kiezen die wel aan de normen voldoet.
4

Stap 4: Kijk naar de technologie

Bekijk welke technologieën en functies de helm heeft. Nieuwere helmen hebben vaak geavanceerdere technologieën, zoals Bluetooth-connectiviteit of ingebouwde communicatiesystemen. Dit betekent dat je handsfree kunt bellen of naar muziek kunt luisteren tijdens het rijden. Bijvoorbeeld, de XYZ-helm heeft Bluetooth-connectiviteit, waardoor je je telefoon kunt verbinden en gesprekken kunt voeren zonder je handen van het stuur te halen. Daarnaast heeft de ABC-helm een ingebouwd communicatiesysteem, waarmee je kunt communiceren met andere rijders in je groep. Zorg ervoor dat je deze technologieën en functies bekijkt en kiest wat het beste bij jouw behoeften past.

5

Stap 5: Raadpleeg de fabrikant

Neem rechtstreeks contact op met de fabrikant van de helm. Vraag hen naar de productiedatum. Zij kunnen je gedetailleerde informatie geven over hoe oud de helm is.

6

Stap 6: Vraag naar de aankoopdatum

 • Vraag de verkoper naar de aankoopdatum als je de helm tweedehands hebt gekocht.
 • Dit helpt je om een idee te krijgen van de leeftijd van de helm.
 • Dit is belangrijk omdat helmen na verloop van tijd hun beschermende eigenschappen verliezen.
7

Stap 7: Let op de garantieperiode

Controleer of er nog garantie zit op de helm. Dit kun je doen door de aankoopbon of het garantiebewijs te raadplegen. Zo kun je achterhalen hoe oud de helm is, aangezien de garantie meestal een bepaalde periode geldig is. Zorg ervoor dat de helm nog binnen de garantieperiode valt voordat je verdere stappen onderneemt.

8

Stap 8: Vergelijk met nieuwe modellen

Vergelijk de helm met nieuwe modellen van dezelfde fabrikant. Kijk goed naar de verbeteringen en wijzigingen die in nieuwere modellen zijn doorgevoerd. Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen om dit te doen:

 1. Ga naar de website van de fabrikant en zoek naar de nieuwste modellen van dezelfde helm.
 2. Vergelijk de specificaties van de nieuwe modellen met de specificaties van jouw helm. Let vooral op eventuele verbeteringen in veiligheidskenmerken, materiaalgebruik en comfort.
 3. Lees reviews en gebruikerservaringen van de nieuwe modellen om te zien wat andere mensen ervan vinden.
 4. Kijk naar eventuele prijsverschillen tussen jouw helm en de nieuwe modellen. Overweeg of de verbeteringen in de nieuwe modellen de extra kosten waard zijn.
 5. Neem contact op met de fabrikant of een dealer als je nog vragen hebt over de verschillen tussen jouw helm en de nieuwe modellen.

Door je helm te vergelijken met nieuwe modellen kun je een weloverwogen beslissing nemen over eventuele upgrades of vervanging.

9

Stap 9: Raadpleeg een expert

 • Als je nog steeds twijfelt over de leeftijd van je helm, raadpleeg dan een expert op het gebied van helmen.
 • Zoek naar een betrouwbare expert, zoals een fietsspecialist of een helmverkoper, die ervaring heeft met het beoordelen van helmen.
 • Neem contact op met de expert en leg je vraag voor. Vertel dat je de leeftijd van je helm wilt bepalen en eventuele andere vragen hebt.
 • Maak indien mogelijk een afspraak om persoonlijk advies te krijgen. Als dat niet mogelijk is, stel je vraag via e-mail of telefoon.
 • Laat de expert weten welke informatie je al hebt verzameld, zoals het merk en model van de helm, en eventuele markeringen of serienummers die je hebt gevonden.
 • Luister goed naar het advies van de expert en stel eventuele aanvullende vragen die je hebt.
 • Volg de aanbevelingen van de expert op om de leeftijd van je helm nauwkeurig te bepalen.
 • Blijf niet met twijfels zitten, maar raadpleeg altijd een expert om zekerheid te krijgen over de leeftijd van je helm en de veiligheid ervan te waarborgen.

Een succesvolle afronding

Conclusie:

In dit blogartikel heb je verschillende stappen geleerd om te kunnen achterhalen hoe oud een motorhelm is. Door de productiedatum te controleren, slijtage te beoordelen, de veiligheidsnorm te controleren, technologieën te bekijken, de fabrikant te raadplegen, de aankoopdatum te achterhalen, de garantieperiode te controleren, te vergelijken met nieuwe modellen en eventueel een expert te raadplegen, kun je een goede indicatie verkrijgen van de leeftijd van de helm. Met deze kennis ben je beter in staat om de veiligheid en betrouwbaarheid van je motorhelm te beoordelen.

Handige tips

 • Begin met het maken van een overzicht van wat je wilt bereiken
 • Verdeel je doel in kleine, haalbare stappen
 • Maak een planning voor elke stap en zet deadlines
 • Blijf gefocust en laat je niet afleiden door andere taken
 • Houd je voortgang bij en vier je successen
 • Wees flexibel en pas je plan aan als dat nodig is
 • Neem regelmatig pauzes om je energie op peil te houden
 • Zoek steun en hulp indien nodig
 • Leer van eventuele tegenslagen en ga door
 • Evalueer regelmatig je voortgang en stel indien nodig je doelen bij

Hoe kun je de leeftijd van een motorhelm bepalen?

 • Controleer de productiedatum: Kijk naar de sticker of het label aan de binnenkant van de motorhelm. Daar zou de productiedatum moeten staan. Dit geeft je een idee van hoe oud de helm is
 • Kijk naar de staat van de helm: Controleer de algemene conditie van de helm. Let op scheuren, deuken of andere tekenen van slijtage. Als de helm er versleten uitziet, kan dit erop wijzen dat hij al behoorlijk oud is
 • Controleer de veiligheidsnormen: Let op de veiligheidsnormen die op de helm vermeld staan. Helmen hebben meestal een keurmerk, zoals ECE, DOT of Snell. Controleer of het keurmerk up-to-date is en nog steeds geldig is
 • Vraag de verkoper: Als je een gebruikte motorhelm koopt, vraag dan aan de verkoper hoe oud de helm is. Een betrouwbare verkoper kan je deze informatie geven en eventueel ook extra details over het gebruik en de geschiedenis van de helm
 • Overweeg de levensduur: Hoewel er geen specifieke vervaldatum is voor motorhelmen, wordt over het algemeen aanbevolen om een helm na ongeveer vijf jaar te vervangen. Dit komt omdat de materialen na verloop van tijd kunnen verslechteren en minder bescherming bieden. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de leeftijd van een motorhelm

Hoe kan ik de leeftijd van mijn motorhelm bepalen?

Welke signalen kunnen erop wijzen dat een motorhelm niet meer geschikt is voor gebruik?

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat een motorhelm niet meer geschikt is voor gebruik. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen, omdat een helm die niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen je niet voldoende bescherming kan bieden bij een ongeval. Hier zijn enkele belangrijke signalen om op te letten:

 1. Slijtage: Controleer de buitenkant van de helm op tekenen van slijtage, zoals scheuren, deuken of losse onderdelen. Ook als je de binnenkant van de helm ziet verslijten, kan dat een teken zijn dat hij niet meer geschikt is.
 2. Schade: Als je helm betrokken is geweest bij een ongeval of een harde klap heeft gekregen, kan de structurele integriteit ervan zijn aangetast. Kijk naar eventuele barsten, gebroken onderdelen of vervormingen. In geval van twijfel is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen en de helm te vervangen.
 3. Veroudering: Helmen hebben een beperkte levensduur. Fabrikanten raden vaak aan om de helm na ongeveer vijf jaar te vervangen, zelfs als er geen zichtbare slijtage of schade is. Dit komt doordat de materialen in de helm na verloop van tijd kunnen verzwakken.
 4. Slechte pasvorm: Als de helm niet goed past en niet goed op je hoofd blijft zitten, biedt hij mogelijk niet de benodigde bescherming. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit en dat de kinband goed sluit.

Zijn er bepaalde tests of inspecties die je zelf kunt uitvoeren om de staat van een motorhelm te beoordelen?

Ja, er zijn enkele tests en inspecties die je zelf kunt uitvoeren om de staat van een motorhelm te beoordelen. Hier zijn een paar belangrijke punten om op te letten:

 1. Visuele inspectie: Controleer de buitenkant van de helm op eventuele scheuren, deuken of andere beschadigingen. Let ook op verkleuringen of loszittende onderdelen.
 2. Binnenvoering: Verwijder de binnenvoering en controleer op eventuele slijtage, scheuren of losse stiksels. Dit is vooral belangrijk omdat de binnenvoering verantwoordelijk is voor het absorberen van schokken.
 3. Sluitingssysteem: Controleer of het sluitingssysteem naar behoren werkt. Zorg ervoor dat de sluiting stevig vastklikt en niet gemakkelijk loskomt.
 4. Gewicht: Als je merkt dat de helm zwaarder is dan normaal, kan dit duiden op interne schade. Dit kan invloed hebben op de bescherming die de helm biedt bij een val.
 5. Certificering: Controleer of de helm voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen, zoals de ECE 22.05-norm. Dit wordt meestal aangegeven met een label aan de binnenkant van de helm.

Bestaan er verplichte certificeringen of keurmerken voor motorhelmen die je kunt raadplegen om de leeftijd te achterhalen?

Ja, er bestaan verplichte certificeringen en keurmerken voor motorhelmen die je kunt raadplegen om de leeftijd te achterhalen. In Europa is de ECE 22.05-certificering de meest gangbare en verplichte certificering voor motorhelmen. Deze certificering zorgt ervoor dat de helm voldoet aan de veiligheidsnormen en vereisten die in Europa gelden. Het ECE-keurmerk is te herkennen aan het label met het E-nummer, gevolgd door een cijfer tussen 1 en 50. Dit nummer geeft aan in welk land de certificering is uitgevoerd. Het is belangrijk om te controleren of de helm een geldige ECE 22.05-certificering heeft voordat je deze aanschaft, zodat je zeker weet dat de helm voldoet aan de juiste veiligheidsstandaarden.

15 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb dit stappenplan gevolgd bij het kopen van mijn nieuwe auto en het heeft me echt geholpen. Geen slijtage of technische problemen gevonden en ik voel me veilig achter het stuur. Bedankt!

 2. Heeft iemand aanbevelingen voor merken die goede veiligheidsnormen hebben? Ik wil er zeker van zijn dat ik een betrouwbaar product koop.

 3. Bedankt voor dit handige stappenplan! Ik wist niet dat het controleren van de productiedatum zo belangrijk was. Ik zal dit zeker in gedachten houden bij mijn volgende aankoop.

 4. Ik heb een expert geraadpleegd voordat ik mijn nieuwe laptop kocht en hij heeft me geholpen de juiste keuze te maken. Het is altijd goed om professioneel advies in te winnen!

 5. Ik begrijp niet helemaal wat er wordt bedoeld met ‘kijk naar de technologie’. Kan iemand dit verder uitleggen?

 6. Ik heb de garantieperiode van mijn product verlengd door een verlengde garantie bij te kopen. Een goede optie voor extra gemoedsrust!

 7. Zou het nuttig zijn om een lijst met betrouwbare fabrikanten te hebben? Ik weet niet zeker welke fabrikanten ik moet raadplegen.

 8. Ik heb een variatie op stap 8. In plaats van alleen nieuwe modellen te vergelijken, vergelijk ik ook graag de prijzen en kenmerken van tweedehands modellen. Het kan soms een goede deal opleveren!

 9. Hoe lang is een garantieperiode meestal? Ik ben bang dat ik te kort of te lang wordt gedekt.

 10. Ik heb dit stappenplan gevolgd bij het kopen van een nieuwe televisie en ik ben erg tevreden met mijn aankoop. De beeldkwaliteit is geweldig en ik had geen problemen met de installatie. Bedankt voor de gids!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen