Mag ik met een jethelm op de snelweg rijden?

Hallo daar! Ben je een liefhebber van motorrijden en vraag je je af of je met een jethelm op de snelweg mag rijden? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blogbericht gaan we dieper in op deze vraag en zullen we je voorzien van alle benodigde informatie. Of je nu een ervaren motorrijder bent of gewoon nieuwsgierig, we hebben alle antwoorden die je nodig hebt. Dus leun achterover, ontspan en laten we deze kwestie samen onderzoeken!

Wat is een jethelm?

Een jethelm is een type motorhelm dat de bovenkant van je hoofd bedekt, maar je gezicht open laat. Het is een populaire keuze onder motorrijders die graag de wind in hun gezicht voelen tijdens het rijden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een jethelm precies is en waarom het een goede keuze kan zijn voor bepaalde rijders.

Bescherming tegen hoofdletsel

Hoewel een jethelm niet het volledige gezicht bedekt, biedt het nog steeds belangrijke bescherming tegen hoofdletsel. Het beschermt je hoofd tegen impact bij een val of een botsing. Hoofdletsel is een van de meest voorkomende en gevaarlijke verwondingen bij motorrijders, en het dragen van een helm is van essentieel belang om dit risico te minimaliseren.

Minder bescherming dan een integraalhelm

Het is belangrijk om op te merken dat een jethelm minder bescherming biedt dan bijvoorbeeld een integraalhelm. Een integraalhelm bedekt het hele gezicht en biedt daardoor meer bescherming. Als je op zoek bent naar maximale bescherming, is een integraalhelm wellicht een betere keuze.

Voordelen van een jethelm

Ondanks de beperktere bescherming heeft een jethelm verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor bepaalde motorrijders. Enkele van deze voordelen zijn:

 • Comfortabel en lichtgewicht: Jethelmen zijn over het algemeen comfortabel om te dragen en wegen minder dan integraalhelmen. Dit maakt ze ideaal voor langere ritten waarbij je hoofd niet te zwaar belast wordt.
 • Goed zicht en ventilatie: Doordat je gezicht open blijft, heb je een breed gezichtsveld en kun je gemakkelijk ademen tijdens het rijden. Dit kan vooral prettig zijn tijdens warme zomerritten.
 • Stijl en uitstraling: Jethelmen hebben vaak een retro-uitstraling en kunnen je een stoere, klassieke look geven. Veel bekende merken, zoals Shoei, Bell en HJC, bieden stijlvolle jethelmen aan die passen bij verschillende persoonlijke stijlen.

Vergelijkingstabel: Jethelm vs. Integraalhelm

Hieronder vind je een vergelijkingstabel die de belangrijkste verschillen tussen een jethelm en een integraalhelm samenvat:

Jethelm Integraalhelm
Bescherming Beperkt Uitgebreid
Gezichtsbedekking Open Volledig
Gewicht Licht Zwaarder
Uitstraling Retro Modern
Gezichtsveld Breed Beperkt
Ventilatie Goed Beperkt

Het is belangrijk om je eigen behoeften en voorkeuren te overwegen bij het kiezen van een motorhelm. Een jethelm kan een goede keuze zijn als je op zoek bent naar comfort, stijl en voldoende bescherming tegen hoofdletsel. Echter, als maximale bescherming je prioriteit is, kan een integraalhelm een betere optie zijn.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in wat een jethelm is en waarom het een populair keuze is onder motorrijders. Onthoud altijd dat het dragen van een helm van essentieel belang is voor je veiligheid op de weg.

Wettelijke vereisten

Als je in Nederland een motorhelm wilt gebruiken, moet deze voldoen aan specifieke wettelijke vereisten. Deze vereisten zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat motorhelmen voldoen aan de nodige veiligheidsnormen en certificeringen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze wettelijke vereisten en waarom het belangrijk is om te controleren of jouw jethelm hieraan voldoet voordat je de weg op gaat.

Veiligheidsnormen en certificeringen

De wettelijke vereisten voor motorhelmen in Nederland hebben betrekking op de veiligheidsnormen en certificeringen die de helm moet hebben. Deze normen en certificeringen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en testen om ervoor te zorgen dat de helm de juiste bescherming biedt bij een ongeval.

Enkele belangrijke veiligheidsnormen en certificeringen waar je op moet letten zijn:

 • ECE 22.05: Dit is de Europese norm die vereist is voor motorhelmen. Een helm met deze certificering heeft voldaan aan de strenge veiligheidsnormen en is goedgekeurd voor gebruik op de Europese wegen.
 • Snell: Dit is een Amerikaanse certificering die aangeeft dat de helm voldoet aan de hoge veiligheidsstandaarden van het Snell Memorial Foundation.
 • DOT: Dit is een certificering van het Amerikaanse Department of Transportation. Een helm met deze certificering voldoet aan de minimale veiligheidseisen die gesteld worden in de Verenigde Staten.

Het is belangrijk om te controleren of jouw jethelm voldoet aan ten minste één van deze veiligheidsnormen en certificeringen voordat je de weg op gaat. Dit geeft je de zekerheid dat de helm is getest en goedgekeurd volgens de geldende normen.

Bekende merken en modellen

Er zijn talloze merken en modellen motorhelmen op de markt, maar niet allemaal voldoen ze aan de wettelijke vereisten. Hier volgen enkele bekende merken en modellen die wel aan de vereisten voldoen:

 • Shark Evoline 3: Deze jethelm heeft de ECE 22.05 certificering en biedt een uitstekende bescherming bij een ongeval.
 • Arai Freeway Classic: Deze helm voldoet aan zowel de ECE 22.05 als de Snell certificering en combineert stijl met veiligheid.
 • Shoei J-Cruise: Deze jethelm heeft de ECE 22.05 certificering en biedt een hoog niveau van comfort en bescherming.

Deze zijn slechts enkele voorbeelden van merken en modellen die voldoen aan de wettelijke vereisten. Het is belangrijk om te onderzoeken welke helm het beste bij jou past en aan de vereisten voldoet.

Waarom is het belangrijk om te controleren?

Het controleren of jouw jethelm voldoet aan de wettelijke vereisten is van essentieel belang om je eigen veiligheid te waarborgen. Een helm die niet voldoet aan de vereisten kan mogelijk niet de bescherming bieden die je nodig hebt in geval van een ongeval.

Enkele redenen waarom het belangrijk is om te controleren of jouw helm aan de vereisten voldoet zijn:

 • Veiligheid: Een helm die voldoet aan de vereisten biedt een hoger niveau van bescherming en kan levensreddend zijn bij een ongeval.
 • Boetes: Als je betrapt wordt met een helm die niet aan de vereisten voldoet, kun je een hoge boete krijgen.
 • Verzekering: In geval van een ongeval kan een helm die niet aan de vereisten voldoet invloed hebben op je verzekeringsdekking.

De beperkingen van een jethelm

Wettelijke vereisten

Wanneer je op de motor rijdt, is het dragen van een helm verplicht. Een populaire keuze onder motorrijders is de jethelm. Deze helm voldoet aan de wettelijke vereisten en biedt bescherming aan het hoofd.

Minder bescherming bij hogere snelheden

Hoewel een jethelm voldoet aan de basisvereisten, biedt het minder bescherming bij hogere snelheden en met name op de snelweg. Het open ontwerp van een jethelm kan ervoor zorgen dat er meer wind en geluid bij je gezicht komt, wat de concentratie kan beïnvloeden. Daarnaast kan de winddruk op hogere snelheden oncomfortabel zijn en je hoofd naar achteren duwen.

Kies voor een helm met volledige gezichtsbescherming

Om jezelf beter te beschermen op de snelweg, wordt het sterk aanbevolen om te kiezen voor een helm met een volledige gezichtsbescherming. Deze helmen hebben een gesloten ontwerp dat je hele gezicht beschermt tegen wind, geluid en vuil.

Voordelen van een helm met volledige gezichtsbescherming

De voordelen van een helm met volledige gezichtsbescherming zijn:

 • Verbeterde aerodynamica: Het gesloten ontwerp vermindert de luchtweerstand, waardoor je minder windgeruis ervaart en meer comfort hebt tijdens het rijden op hoge snelheden.
 • Betere concentratie: Omdat een helm met volledige gezichtsbescherming je gezicht beschermt tegen wind en geluid, kun je je beter concentreren op de weg en je omgeving.
 • Bescherming tegen vuil: Een gesloten helm voorkomt dat stof, insecten en andere vuildeeltjes in je gezicht terechtkomen, wat je zicht en comfort kan belemmeren.

Populaire merken en modellen

Hier zijn enkele populaire merken en modellen van helmen met volledige gezichtsbescherming die je kunt overwegen:

 1. Shoei GT-Air II: Deze helm staat bekend om zijn uitstekende aerodynamica en geluidsreductie.
 2. AGV Pista GP RR: Een hoogwaardige racehelm met geavanceerde veiligheidskenmerken en een groot gezichtsveld.
 3. Schuberth C4 Pro: Deze helm biedt een perfecte balans tussen comfort, ventilatie en bescherming.

Overwegingen bij het kiezen van een helm

Bij het kiezen van een helm zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Het is belangrijk om je persoonlijke voorkeuren, rijstijl en de omstandigheden waarin je rijdt in overweging te nemen. In dit artikel bieden we een overzicht van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een helm, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

1. Type helm

Het eerste aspect waar je naar moet kijken bij het kiezen van een helm is het type helm. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals:

 • Integraalhelm: Deze helmen bieden volledige gezichtsbescherming en zijn ideaal voor rijden op de snelweg of bij hogere snelheden. Ze bieden maximale veiligheid en beschermen je tegen wind, regen en insecten.
 • Systeemhelm: Deze helmen hebben een kinstuk dat omhoog kan worden geklapt, waardoor je gemakkelijk kunt praten zonder de helm af te moeten nemen. Ze bieden een goede balans tussen comfort en veiligheid.
 • Jethelm: Deze helmen bieden minder bescherming dan integraalhelmen, maar zijn populair bij stadsritten of bij mooi weer. Ze zijn lichter en hebben een open gezicht, waardoor je meer vrijheid ervaart.
 • Crosshelm: Deze helmen zijn speciaal ontworpen voor off-road rijden en bieden extra bescherming voor je kin en gezicht. Ze hebben een open gezicht en een verlengde klep om modder en steenslag te voorkomen.

Het is belangrijk om het type helm te kiezen dat het beste past bij jouw rijstijl en de omstandigheden waarin je meestal rijdt.

2. Maat en pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel voor de veiligheid en het comfort van een helm. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je de juiste maat en pasvorm kiest:

 • Meet de omtrek van je hoofd op het breedste punt, net boven je wenkbrauwen.
 • Vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant om de juiste maat te bepalen.
 • Zorg ervoor dat de helm strak, maar niet te strak zit. Het moet comfortabel aanvoelen zonder te bewegen wanneer je je hoofd beweegt.
 • Controleer of de helm niet te veel druk uitoefent op bepaalde punten van je hoofd, zoals je voorhoofd of je slapen.

3. Veiligheidsnormen

Bij het kiezen van een helm is het belangrijk om te controleren of deze voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. In Europa moet een helm voldoen aan de ECE 22.05-norm, terwijl in de Verenigde Staten de DOT-norm geldt. Kijk naar het keurmerk op de helm om te controleren of deze aan de juiste normen voldoet.

4. Gewicht en ventilatie

Een lichte helm zorgt voor meer comfort tijdens lange ritten. Kies daarom voor een helm die niet te zwaar is, maar nog steeds voldoende bescherming biedt. Daarnaast is goede ventilatie belangrijk om oververhitting te voorkomen, vooral tijdens warme zomerdagen. Let bij het kiezen van een helm op het aantal ventilatieopeningen en de luchtcirculatie.

5. Extra functies

Sommige helmen bieden extra functies die het rijden comfortabeler en veiliger kunnen maken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Zonnevizier: Een ingebouwd zonnevizier beschermt je ogen tegen fel zonlicht, waardoor je beter zicht hebt op de weg.
 • Bluetooth-connectiviteit: Sommige helmen hebben ingebouwde Bluetooth-functies, waardoor je handsfree kunt bellen of naar muziek kunt luisteren terwijl je rijdt.
 • Quick-release kinband: Een snelkoppelingsmechanisme voor de kinband maakt het gemakkelijker om de helm af te nemen en op te zetten.

De conclusie: veiligheid boven alles!

Kortom, hoewel het juridisch gezien mogelijk is om met een jethelm op de snelweg te rijden, is het belangrijk om je bewust te zijn van de beperkte bescherming en mogelijke nadelen. Om de optimale veiligheid op de snelweg te garanderen, raden we aan om te kiezen voor een helm met volledige gezichtsbescherming. Denk altijd aan je eigen veiligheid en comfort tijdens het rijden.

Veelgestelde vragen over motorhelmen – Jethelmen

Wat zijn de mogelijke nadelen van het gebruik van een jethelm op de snelweg?

Het gebruik van een jethelm op de snelweg heeft enkele mogelijke nadelen. Ten eerste biedt een jethelm minder bescherming dan een integraalhelm, omdat het geen volledige bedekking van het gezicht en de kin biedt. Dit kan betekenen dat bij een ongeval het risico op letsel aan het gezicht en de kin groter is.

Daarnaast kan een jethelm meer windruis veroorzaken tijdens het rijden op hoge snelheden. Dit kan leiden tot vermoeidheid en ongemak tijdens langere ritten.

Een ander nadeel is dat een jethelm minder bescherming biedt tegen weersomstandigheden, zoals regen en kou. Bij het rijden op de snelweg kan dit leiden tot ongemak en mogelijk verminderde concentratie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de nadelen van het gebruik van een jethelm op de snelweg kunnen variëren, afhankelijk van de individuele situatie en persoonlijke voorkeuren. Het is altijd raadzaam om een helm te kiezen die past bij jouw rijstijl, comfortbehoeften en veiligheidseisen.

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Zeker! Als je meer wilt lezen over dit onderwerp, raad ik je aan om te kijken naar artikelen en onderzoeken van bekende verkeersveiligheidsorganisaties zoals de ANWB en het SWOV.

 2. Kunt u aanbevelingen doen voor verder lezen over dit onderwerp?

 3. Ik heb gehoord dat er nieuwe technologieën zijn die de veiligheid van jethelmen verbeteren. Kunt u hier meer over vertellen?

  • Jazeker! Er zijn inderdaad nieuwe technologieën die de veiligheid van jethelmen kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld de toevoeging van MIPS (Multi-directional Impact Protection System), dat rotatiekrachten bij een val helpt verminderen. Daarnaast zijn er ook helmen met een geïntegreerd zonnevizier, wat handig kan zijn op de snelweg. Het is altijd een goed idee om bij het kiezen van een helm op de hoogte te zijn van deze nieuwe technologieën en te kijken naar helmen die voldoen aan de laatste veiligheidsnormen.

 4. Wat is de discussie rond het dragen van een jethelm op de snelweg?

  • Er is inderdaad enige discussie over het dragen van een jethelm op de snelweg. Sommige mensen beweren dat een jethelm minder bescherming biedt bij hoge snelheden en dat een integraalhelm de veiligere keuze is. Anderen zijn van mening dat een jethelm voldoende bescherming biedt en comfortabeler is bij warm weer. Het is een persoonlijke keuze, maar het is belangrijk om altijd de wettelijke vereisten en veiligheidsnormen in acht te nemen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen