Kun je een motorhelm met snelsluiting zelf installeren op een bestaande helm?

Deze stapsgewijze handleiding leert je hoe je zelf een motorhelm met snelsluiting kunt installeren op een bestaande helm. Dit biedt gemak en veiligheid tijdens het rijden. Volg de stappen in de gids om te leren hoe je dit kunt doen.

1

Stap 1: Verzamel benodigdheden

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voordat je begint. Dit omvat een motorhelm met snelsluiting, een bestaande helm waarop je de snelsluiting wilt installeren, een schroevendraaier en eventueel een boormachine. Plaats de materialen op een goed verlichte werkplek waar je comfortabel kunt werken. Controleer of je alles hebt voordat je verder gaat met de volgende stap.

2

Stap 2: Maak de bestaande helm schoon

Voordat je de snelsluiting kunt installeren, moet je ervoor zorgen dat de bestaande helm schoon en droog is. Volg deze eenvoudige stappen om de helm grondig schoon te maken:

 1. Verwijder eventuele accessoires of bekleding van de helm.
 2. Meng een kleine hoeveelheid milde zeep met water in een emmer.
 3. Gebruik een zachte spons of doek om de helm voorzichtig af te vegen met het zeepwater. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken en hoeken bereikt.
 4. Besteed extra aandacht aan vuile of vette plekken. Wrijf ze voorzichtig schoon totdat ze volledig zijn verwijderd.
 5. Spoel de helm grondig af met schoon water om ervoor te zorgen dat er geen zeepresten achterblijven.
 6. Plaats de helm op een goed geventileerde plaats en laat hem volledig drogen. Dit kan enkele uren duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.
 7. Controleer of de helm volledig droog is voordat je verder gaat met de installatie van de snelsluiting.

Nu je helm schoon en droog is, ben je klaar om door te gaan met Stap 3 van de handleiding. Succes!

3

Stap 3: Bepaal de juiste positie

Om de juiste positie van de snelsluiting op je helm te bepalen, volg je de volgende stappen:

 1. Plaats de snelsluiting op de gewenste positie op de helm. Dit is meestal onder de kin, maar je kunt ook kiezen voor een andere plek als je dat prettiger vindt.
  • Voorbeeld: Plaats de snelsluiting ongeveer 2 cm onder je kin.
 2. Zorg ervoor dat de snelsluiting goed past en comfortabel is tijdens het dragen. Dit betekent dat het niet te strak of te los mag zitten.
  • Voorbeeld: Trek aan de bandjes van de snelsluiting om te controleren of ze strak genoeg zijn, maar niet oncomfortabel knellen.
 3. Om de positie van de snelsluiting te controleren voordat je verder gaat, kun je deze tijdelijk vastzetten met tape. Zo kun je ervoor zorgen dat de snelsluiting op de juiste plek blijft zitten.
  • Voorbeeld: Plak een stukje tape over de snelsluiting en druk deze stevig aan om te zorgen dat het goed blijft zitten.

Zodra je hebt bepaald dat de positie van de snelsluiting correct is, kun je verdergaan met de volgende stap van het proces.

4

Stap 4: Boor gaten (indien nodig)

 • Plaats de helm op een stevige ondergrond en markeer de positie waar de snelsluiting moet komen.
 • Pak de boormachine en kies een boor die geschikt is voor het materiaal van de helm. Bijvoorbeeld een metaalboor voor een metalen helm.
 • Zet de boormachine aan en boor langzaam en voorzichtig op de gemarkeerde positie. Houd de boormachine recht en oefen niet te veel druk uit.
 • Controleer regelmatig of het gat de juiste maat heeft. Als het gat te klein is, gebruik dan een grotere boor. Als het gat te groot is, kan de snelsluiting niet goed bevestigd worden.
 • Nadat je de benodigde gaten hebt geboord, controleer je of de snelsluiting goed past. Als alles goed past, kun je doorgaan naar de volgende stap van de handleiding.
5

Stap 5: Bevestig de snelsluiting

Plaats de snelsluiting op de helm en bevestig deze stevig met de bijgeleverde schroeven. Zorg ervoor dat de snelsluiting goed vastzit en niet kan loskomen tijdens het rijden. Een voorbeeld van hoe je dit kunt doen is door de snelsluiting op de daarvoor bestemde plek op de helm te plaatsen en vervolgens de schroeven door de gaatjes te steken en aan te draaien met een schroevendraaier. Controleer altijd of de snelsluiting goed vastzit voordat je gaat fietsen.

6

Stap 6: Controleer de bevestiging

Controleer of de snelsluiting goed is bevestigd door eraan te trekken en te controleren of deze stevig vastzit. Test ook of de sluiting soepel opent en sluit. Trek bijvoorbeeld voorzichtig aan de snelsluiting om te zien of deze stevig vastzit. Probeer vervolgens de sluiting open en dicht te doen om te controleren of deze soepel beweegt.

7

Stap 7: Maak de helm opnieuw schoon

Verwijder eerst eventuele resten of stof die tijdens het installatieproces op de helm zijn terechtgekomen. Dit kun je doen door zachtjes over de helm te vegen met een schone doek of een zachte borstel. Zorg ervoor dat je alle hoekjes en gaatjes meeneemt, zodat de helm helemaal schoon is. Vervolgens kun je de helm opnieuw schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel en water. Zorg ervoor dat je de hele helm goed afspoelt en laat hem vervolgens helemaal drogen voordat je ermee gaat rijden. Zo zorg je ervoor dat je helm schoon en klaar is voor gebruik!

8

Stap 8: Test de snelsluiting

Voordat je de helm gebruikt, is het belangrijk om de snelsluiting te testen om er zeker van te zijn dat deze correct werkt. Open en sluit de sluiting meerdere keren om te controleren of deze soepel functioneert en goed vergrendelt. Dit kun je doen door de gesp met één hand te openen en vervolgens weer stevig te sluiten. Zorg ervoor dat je een klik hoort en controleer of de sluiting goed vastzit. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat de helm veilig en stevig op je hoofd zit tijdens het gebruik.

9

Stap 9: Geniet van je motorhelm met snelsluiting

Stap 9: Geniet van je motorhelm met snelsluiting

Nu je de snelsluiting hebt geïnstalleerd, kun je genieten van het gemak en de veiligheid die het biedt tijdens het rijden. Om ervoor te zorgen dat je optimaal profiteert van de voordelen van de snelsluiting, volg je de onderstaande instructies:

 1. Zorg ervoor dat je de helm altijd correct draagt: Plaats de helm stevig op je hoofd en zorg ervoor dat hij goed past. Controleer of de kinriem strak genoeg zit, maar niet ongemakkelijk knelt.
 2. Volg de instructies van de fabrikant op: Lees de handleiding van je motorhelm zorgvuldig door en volg de specifieke instructies van de fabrikant met betrekking tot het gebruik van de snelsluiting. Dit zorgt ervoor dat je de helm op de juiste manier sluit en opent.
 3. Controleer regelmatig de werking van de snelsluiting: Het is belangrijk om periodiek te controleren of de snelsluiting nog steeds goed functioneert. Controleer of de vergrendeling stevig vastklikt en of er geen speling of slijtage is.
 4. Onderhoud de snelsluiting: Houd de sluiting schoon en vrij van vuil en vet. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om vuil te verwijderen. Smeer de bewegende delen af en toe in met een smeermiddel dat geschikt is voor de snelsluiting.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, zul je maximaal comfort en veiligheid ervaren met je motorhelm met snelsluiting. Veel plezier en veilige ritten!

Eenvoudige installatie van snelsluiting

Conclusie:

Gefeliciteerd! Nu weet je hoe je zelf een motorhelm met snelsluiting kunt installeren op een bestaande helm. Door de stappen zorgvuldig te volgen, kun je binnen no-time genieten van de voordelen van een snelsluiting tijdens het rijden. Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat de snelsluiting stevig is geïnstalleerd voordat je de weg op gaat. Veel plezier en veilige ritten!

Benodigde gereedschappen

 • Motorhelm met snelsluiting
 • Reinigingsmiddel voor helmen
 • Doek of spons
 • Potlood of marker
 • Boor (indien nodig)
 • Schroeven en moeren (indien nodig)
 • Schroevendraaier of boormachine
 • Reinigingsmiddel voor helmen (na installatie)
 • Testrit met de motorhelm

Handige tips

 • Controleer eerst of de snelsluiting compatibel is met je helm. Niet alle helmen kunnen worden uitgerust met een snelsluiting. Raadpleeg de handleiding van je helm of neem contact op met de fabrikant om er zeker van te zijn dat het mogelijk is
 • Verwijder de oude kinband van je helm. Zoek de bevestigingspunten en maak de band los. Zorg ervoor dat je de bevestigingspunten niet beschadigt tijdens het verwijderen
 • Plaats de snelsluiting op de juiste positie op de helm. Zorg ervoor dat de snelsluiting stevig vastzit en niet los kan komen tijdens het dragen van de helm
 • Bevestig de snelsluiting aan de helm met behulp van de meegeleverde bevestigingsmaterialen. Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig om ervoor te zorgen dat de snelsluiting stevig vastzit
 • Controleer of de snelsluiting goed werkt voordat je de helm weer gaat gebruiken. Test de sluiting door hem meerdere keren open en dicht te doen. Zorg ervoor dat de sluiting stevig vastklikt en niet loskomt tijdens gebruik
 • Als je twijfels hebt of het zelf installeren van de snelsluiting op je helm wel veilig is, raadpleeg dan een professional. Een expert kan je helpen bij het installatieproces en ervoor zorgen dat alles correct wordt gedaan

Hoe gebruik je een motorhelm met snelsluiting?

 • Plaats de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze stevig en comfortabel zit
 • Zorg ervoor dat de snelsluiting zich aan de onderkant van je kin bevindt
 • Druk op de knop van de snelsluiting en zorg ervoor dat deze opent
 • Plaats de gesp van de snelsluiting in het bijbehorende gedeelte op de andere zijde van de sluiting
 • Druk de snelsluiting stevig dicht totdat je een duidelijke “klik” hoort en voelt dat de sluiting stevig vastzit
 • Zo simpel is het! Geniet van je rit met je nieuwe motorhelm met snelsluiting!

Veelgestelde vragen over de motorhelm met snelsluiting

Zijn er bepaalde maatregelen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat de snelsluiting altijd goed werkt?

Ja, er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat de snelsluiting altijd goed werkt. Ten eerste is het belangrijk om regelmatig de sluiting te controleren op eventuele slijtage, beschadigingen of vastzittend vuil. Dit kun je doen door de sluiting grondig te inspecteren en ervoor te zorgen dat alle onderdelen soepel bewegen.

Daarnaast is het aan te raden om de snelsluiting regelmatig te smeren met een speciaal smeermiddel dat geschikt is voor dit type sluiting. Hierdoor blijven de bewegende onderdelen soepel en vermindert de kans op vastlopen.

Een andere belangrijke maatregel is om de snelsluiting niet overmatig te belasten. Het is belangrijk om de sluiting te gebruiken binnen de aangegeven belastingslimieten en deze niet te overschrijden. Overbelasting kan ervoor zorgen dat de snelsluiting beschadigd raakt en niet meer goed functioneert.

Ten slotte is het ook belangrijk om de snelsluiting correct te gebruiken volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat je de sluiting op de juiste manier opent en sluit, en vermijd het gebruik van onnodige kracht. Hierdoor verleng je de levensduur van de snelsluiting en zorg je ervoor dat deze altijd goed functioneert.

Door deze maatregelen te volgen, kun je ervoor zorgen dat de snelsluiting altijd goed werkt en veilig is in gebruik.

Zijn er verschillende soorten snelsluitingen beschikbaar voor motorhelmen?

Ja, er zijn verschillende soorten snelsluitingen beschikbaar voor motorhelmen. De meest voorkomende zijn de micrometrische snelsluiting en de dubbel-D-ring sluiting. De micrometrische snelsluiting is een handige en gemakkelijk verstelbare sluiting die je eenvoudig kunt openen en sluiten met één hand. De dubbel-D-ring sluiting is een traditionele sluiting die zorgt voor een stevige en veilige pasvorm. Het vergt echter wat meer tijd en behendigheid om deze sluiting te gebruiken. Het is belangrijk om de juiste sluiting te kiezen die het beste bij jouw behoeften en voorkeuren past.

7 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het boren van de gaten. Zorg ervoor dat je de juiste maat boor gebruikt die overeenkomt met de diameter van de bevestigingspunten van de snelsluiting. Begin met een klein gaatje en vergroot het langzaam totdat het de juiste grootte heeft. Zorg ervoor dat je de helm stevig vasthoudt tijdens het boren en draag oogbescherming om letsel te voorkomen. Succes!

 2. Ik heb de snelsluiting op mijn helm geïnstalleerd en het werkt perfect! Het is zo handig en tijdbesparend. Bedankt voor de duidelijke gids!

  • Graag gedaan! Het is geweldig om te horen dat de gids je heeft geholpen en dat de snelsluiting goed werkt op je helm. Veel plezier en veilige ritten met je gemakkelijk te gebruiken motorhelm!

 3. Kun je ook klittenband gebruiken in plaats van een snelsluiting? Ik heb gehoord dat het ook een goede optie kan zijn.

  • Ja, klittenband kan zeker een alternatieve optie zijn om een helm vast te maken. Het biedt een snelle en eenvoudige bevestiging en kan handig zijn voor bepaalde situaties. Echter, een snelsluiting heeft over het algemeen meer stevigheid en betrouwbaarheid. Het is belangrijk om de juiste bevestigingsmethode te kiezen die het beste past bij jouw behoeften en veiligheid.

 4. Zou je ook een gids kunnen maken over het vervangen van de voering van een motorhelm?

  • Dat is een geweldig idee! Ik zal zeker een gids maken over het vervangen van de voering van een motorhelm. Het is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je helm en kan de levensduur en het comfort ervan verlengen. Bedankt voor het suggestie!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen