How to voorkomen dat een motorhelm te los zit?

Deze handleiding leert je hoe je kunt voorkomen dat je motorhelm te los zit. Volg de stappen om de juiste pasvorm te krijgen en zorg ervoor dat je helm veilig blijft zitten tijdens het rijden.

1

Stap 1: Meet je hoofdomtrek

Om te bepalen welke maat motorhelm je nodig hebt, volg je de onderstaande stappen:

 1. Pak een flexibel meetlint.
 2. Plaats het meetlint net boven je wenkbrauwen en oren.
 3. Zorg ervoor dat het meetlint stevig om je hoofd zit, maar niet te strak.
 4. Houd het meetlint op zijn plaats en lees de gemeten omtrek af.
 5. Noteer de gemeten omtrek.

Volg deze eenvoudige instructies om je hoofdomtrek te meten en je bent klaar voor stap 2 van het proces om de juiste maat motorhelm te bepalen.

2

Stap 2: Kies de juiste maat

Raadpleeg de maattabel van de helmfabrikant om te bepalen welke maat helm overeenkomt met jouw hoofdomtrek. Meet eerst je hoofdomtrek met een meetlint en noteer de maat in centimeters. Ga vervolgens naar de website of de handleiding van de helmfabrikant en zoek de maattabel op. Vergelijk jouw hoofdomtrek met de maten in de tabel en kies de maat die het dichtst bij jouw gemeten omtrek ligt.

Het is belangrijk om altijd een maat te kiezen die het dichtst bij jouw gemeten omtrek ligt. Een te grote helm zal los zitten en kan afvallen tijdens het dragen, wat de bescherming in gevaar kan brengen. Aan de andere kant zal een te kleine helm oncomfortabel zijn en kan het de bloedcirculatie belemmeren. Zorg er dus voor dat je de juiste maat kiest om ervoor te zorgen dat de helm goed op je hoofd past en je optimale bescherming biedt.

3

Stap 3: Pas de helm aan

Probeer de gekozen helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze stevig aansluit. Voel of de helm gelijkmatige druk uitoefent op je hoofd, zonder ongemakkelijke drukpunten. Pas de voering, kinband en wangkussens indien nodig aan om de pasvorm te verbeteren.

4

Stap 4: Controleer de beweging

 • Zet de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze stevig vastzit.
 • Beweeg je hoofd langzaam van links naar rechts. Let op of de helm meebeweegt of verschuift tijdens deze beweging.
 • Doe vervolgens dezelfde beweging van boven naar beneden. Let op of de helm goed op zijn plaats blijft zitten.
 • Een goed passende helm mag niet te los zitten en mag niet van je hoofd afglijden bij normale bewegingen.
 • Als je merkt dat de helm te los zit of verschuift, pas dan de pasvorm aan volgens de instructies in stap 3.
 • Herhaal deze bewegingen een paar keer om er zeker van te zijn dat de helm goed op zijn plaats blijft zitten.

Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je helm de juiste bescherming biedt tijdens het dragen.

5

Stap 5: Verstel de kinband

Zorg ervoor dat de kinband goed is afgesteld voor een optimale veiligheid. Neem even de tijd om ervoor te zorgen dat de kinband stevig onder je kin zit en niet losraakt tijdens het rijden. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je helm goed op zijn plaats blijft zitten en je hoofd beschermd blijft.

Controleer regelmatig of de kinband nog steeds strak genoeg zit. Dit kun je doen door zachtjes aan de kinband te trekken. Als er te veel speling is, moet je de kinband strakker maken. Pas de lengte van de kinband aan door de gesp los te maken en deze te verschuiven naar de gewenste positie. Zorg ervoor dat de kinband stevig, maar niet te strak zit. Je moet nog steeds comfortabel kunnen ademen en je kaak vrij kunnen bewegen.

Onthoud dat een goed afgestelde kinband bijdraagt aan de algehele veiligheid van je helm. Dus neem de tijd om dit regelmatig te controleren en aan te passen indien nodig. Nu ben je klaar om veilig en met vertrouwen de weg op te gaan!

6

Stap 6: Test de helm tijdens het rijden

Neem de helm mee voor een proefrit en beoordeel het comfort en de stabiliteit tijdens het rijden. Het is belangrijk om te weten hoe de helm zich gedraagt ​​wanneer je daadwerkelijk op de weg bent. Hier zijn een paar eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je de helm op de juiste manier test:

 1. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit. De riem moet strak genoeg zijn om de helm veilig op zijn plaats te houden, maar niet zo strak dat het ongemakkelijk wordt.
 2. Let op eventuele schommelingen of bewegingen van de helm tijdens het rijden. Als de helm nog steeds te los aanvoelt, probeer dan extra voering of wangkussens toe te voegen om de pasvorm te verbeteren. Dit kan helpen om de helm steviger op je hoofd te laten zitten en ongewenste bewegingen te verminderen.
 3. Beoordeel het comfort van de helm tijdens het rijden. Let op eventuele drukpunten of ongemakken die je zou kunnen ervaren. Een comfortabele helm is essentieel voor een aangename rijervaring, dus zorg ervoor dat je je goed voelt terwijl je hem draagt.
 4. Rijd op verschillende snelheden en in verschillende omstandigheden om de stabiliteit van de helm te testen. Controleer of de helm stevig blijft zitten, zelfs bij hogere snelheden of bij plotselinge bewegingen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste helm kiest die comfortabel en stabiel is tijdens het rijden. Het is belangrijk om de helm grondig te testen voordat je de weg op gaat, zodat je met vertrouwen kunt genieten van je rit!

Een stevige pasvorm vinden

Conclusie:

Met behulp van deze handleiding weet je nu hoe je kunt voorkomen dat je motorhelm te los zit. Door het meten van je hoofdomtrek, het kiezen van de juiste maat, het aanpassen van de helm en regelmatige controles, kun je ervoor zorgen dat je helm veilig en comfortabel op je hoofd blijft zitten tijdens het motorrijden.

Benodigde gereedschappen

 • Een meetlint of flexibel meetlint
 • Een maattabel voor motorhelmen
 • Een helm met verstelbare onderdelen
 • Een spiegel
 • Een kinband
 • Een motor of scooter om de helm tijdens het rijden te testen

Handige trucs

 • Zorg ervoor dat je de juiste maat helm hebt. Meet de omtrek van je hoofd en vergelijk dit met de maattabel van de fabrikant
 • Gebruik de verstelbare kinband om de helm goed aan te passen aan je hoofd. Zorg ervoor dat de kinband strak genoeg is, maar niet te strak
 • Controleer regelmatig of de helmband correct is vastgemaakt. Zorg ervoor dat er geen speling is en dat de band goed aansluit op je kin
 • Indien nodig, pas de wangkussens aan. Sommige helmen worden geleverd met verwisselbare wangkussens, waarmee je de pasvorm kunt aanpassen
 • Zorg ervoor dat de helm op de juiste positie op je hoofd zit. Het bovenste gedeelte van de helm moet net boven je wenkbrauwen zitten en strak tegen je hoofd aanliggen
 • Vermijd het dragen van een te dikke muts of sjaal onder je helm, omdat dit de pasvorm kan beïnvloeden
 • Controleer of er geen losse onderdelen zijn aan de helm, zoals het vizier of de ventilatieopeningen. Deze kunnen ervoor zorgen dat de helm losser gaat zitten tijdens het rijden
 • Als je nog steeds problemen hebt met een losse helm, overweeg dan om een helm met een ander sluitsysteem te proberen, zoals een dubbel D-sluiting of een magnetische sluiting. Deze kunnen helpen om de helm steviger op zijn plaats te houden

De juiste pasvorm voor optimaal comfort en bescherming

 • De maat is belangrijk: Zorg ervoor dat je de juiste maat motorhelm koopt. Meet je hoofdomtrek en vergelijk dit met de maattabel van de fabrikant. Een te losse helm biedt niet voldoende bescherming, terwijl een te strakke helm oncomfortabel kan zijn
 • Pas de helm goed aan: Gebruik de verstelbare riemen en pads in de helm om deze goed aan te passen aan de vorm van je hoofd. Zorg ervoor dat de helm gelijkmatig en stevig op je hoofd zit, zonder dat het ongemakkelijk wordt
 • Controleer de kinband: De kinband moet stevig, maar niet te strak, onder je kin sluiten. Je moet nog steeds comfortabel kunnen ademen en je mond kunnen openen. Zorg ervoor dat je de kinband goed vastmaakt, zodat de helm niet van je hoofd kan glijden bij een impact
 • Test de pasvorm: Doe de helm op en beweeg je hoofd heen en weer, van links naar rechts en van boven naar beneden. De helm mag niet te veel bewegen en mag niet verschuiven tijdens deze bewegingen. Het moet stevig op je hoofd blijven zitten
 • Vraag advies: Als beginner kan het nuttig zijn om advies te vragen aan ervaren motorrijders of aan een professionele verkoper in een speciaalzaak. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste pasvorm en maat voor jouw specifieke behoeften

Hoe moet een motorhelm precies passen?

Welke aanpassingen kun je doen om de pasvorm van een helm te verbeteren?

Om de pasvorm van een helm te verbeteren, zijn er verschillende aanpassingen die je kunt doen. Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de helm de juiste maat heeft. Meet de omtrek van je hoofd en kies een helm die bij die maat past.

Daarnaast kun je de pasvorm van de helm aanpassen door de helmvoering te verwijderen en eventueel te vervangen. Sommige helmen worden geleverd met verschillende diktes van voeringen, zodat je de pasvorm kunt aanpassen aan de vorm van je hoofd.

Verder kun je ook gebruik maken van de verstelbare bandjes en gespen op de helm. Pas deze aan zodat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak. Het is belangrijk dat de helm comfortabel zit en niet verschuift tijdens het dragen.

Tot slot, als je nog steeds problemen hebt met de pasvorm van de helm, zou je kunnen overwegen om een ander model of merk te proberen. Elk merk heeft zijn eigen pasvorm, dus het kan zijn dat een andere helm beter bij jouw hoofd past.

Ik hoop dat deze tips je helpen om de pasvorm van je helm te verbeteren en zo een comfortabele en veilige rit te hebben!

Kun je een helm dragen die iets te los zit?

Ja, je kunt een helm dragen die iets te los zit, maar het is niet ideaal. Het dragen van een helm die goed past, is belangrijk omdat het je hoofd adequaat beschermt bij een val of een ongeluk. Als de helm te los zit, kan hij tijdens een impact verschuiven of zelfs afvallen, waardoor de bescherming verminderd wordt. Het wordt aanbevolen om een helm te dragen die stevig op je hoofd zit, zonder te knellen. Als je merkt dat je helm te los zit, kun je proberen de pasvorm aan te passen door de verstelbare bandjes strakker aan te trekken. Als dit niet mogelijk is en de helm blijft te los zitten, is het wellicht beter om een helm te vinden die beter bij je hoofdmaat past.

Hoe strak moet een motorhelm zitten voor optimale veiligheid?

Voor optimale veiligheid moet een motorhelm strak genoeg zitten dat hij stevig op je hoofd blijft zitten, maar niet zo strak dat het oncomfortabel wordt. Een goede vuistregel is dat de helm stevig moet aansluiten op je voorhoofd, wangen en achterhoofd, zonder dat er drukpunten ontstaan. Een te losse helm kan tijdens een ongeval verschuiven en je hoofd onvoldoende beschermen, terwijl een te strakke helm hoofdpijn en ongemak kan veroorzaken. Het is belangrijk om de pasvorm van de helm zorgvuldig te controleren voordat je de weg op gaat, zodat je optimaal beschermd bent. Vergeet niet dat het dragen van een juist passende helm van essentieel belang is voor je veiligheid op de motor.

14 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik wilde graag een opmerking maken over stap 4. Na het aanpassen van de helm, vond ik het ook nuttig om een testrit te maken op een rustige weg om te controleren of de helm goed op zijn plaats blijft tijdens het rijden.

  • Dat is een geweldig idee! Het testen van de helm tijdens het rijden is inderdaad een goede manier om te controleren of deze goed past en niet te los zit. Bedankt voor het delen van je ervaring!

 2. Heeft iemand aanbevelingen voor een merk of model motorhelm dat comfortabel en veilig is?

  • Er zijn veel goede merken en modellen op de markt, dus het hangt af van je persoonlijke voorkeur en budget. Een paar populaire merken zijn Shoei, Arai en AGV. Het is altijd een goed idee om een helm te passen voordat je hem koopt om te controleren of hij comfortabel zit en goed bij je hoofdvorm past.

 3. Ik heb een andere aanpak geprobeerd door eerst de kinband aan te passen voordat ik de helm op mijn hoofd zette. Dit werkte goed voor mij, omdat ik zo de pasvorm beter kon controleren. Misschien is het een idee om dit als optionele stap toe te voegen aan de gids?

 4. Zou het mogelijk zijn om ook een gids te maken over hoe je een motorhelm kunt schoonmaken en onderhouden?

 5. Ik heb deze gids gevolgd en het heeft me echt geholpen om een goed passende motorhelm te vinden. Mijn hoofdomtrek meten was een slimme eerste stap!

  • Bedankt voor je feedback! Ik ben blij om te horen dat de gids nuttig voor je was. Vergeet niet om altijd je hoofdomtrek te meten bij het kopen van een nieuwe helm.

 6. Ik heb deze gids gevolgd en het heeft me geholpen om een perfect passende motorhelm te vinden. Bedankt voor het delen van deze handige stappen!

 7. Ik heb gemerkt dat het aanpassen van de kinband echt het verschil maakt in termen van hoe strak de helm zit. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kinband goed is afgesteld voor een veilige pasvorm.

  • Absoluut! Het correct afstellen van de kinband is essentieel voor een veilige pasvorm van de helm. Bedankt voor het delen van je tip!

 8. Ik vroeg me af of deze stappen ook van toepassing zijn op integraalhelmen of alleen op jethelmen?

 9. Ik ben het niet eens met stap 2. Ik denk dat het beter is om naar een professionele winkel te gaan en je daar te laten adviseren over de juiste maat, in plaats van zelf te meten en te kiezen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen