How to test the waterproof features of your motorcycle helmet

In deze stapsgewijze handleiding laten we je zien hoe je de waterdichte eigenschappen van je motorhelm kunt testen. Het doel van deze handleiding is om je te helpen ervoor te zorgen dat je motorhelm nog steeds waterdicht is en je hoofd beschermt tijdens regenachtige ritten. We zullen je door een aantal eenvoudige stappen leiden om te controleren of je helm nog steeds voldoende waterdicht is.

1

Stap 1: Controleer de specificaties

Controleer de specificaties van je motorhelm om er zeker van te zijn dat deze waterdichte eigenschappen heeft. Kijk naar de beschrijvingen en kenmerken van de helm om te zien of deze specifiek vermeldt dat hij waterdicht is. Let op eventuele extra functies, zoals een waterdichte voering of een afgedichte sluiting, die kunnen helpen om je helm droog te houden tijdens regenachtige ritten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je motorhelm aan al je behoeften voldoet, inclusief bescherming tegen water.

2

Stap 2: Maak de helm schoon

Om de helm grondig schoon te maken en eventuele vuilresten te verwijderen die de waterdichtheid kunnen beïnvloeden, volg je deze stappen:

 1. Vul een emmer met lauwwarm water en voeg een milde zeep toe.
 2. Gebruik een zachte borstel of spons om voorzichtig de buitenkant van de helm schoon te maken. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken, inclusief ventilatieopeningen en kinband, grondig reinigt.
 3. Spoel de helm af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.
 4. Dep de helm droog met een zachte handdoek en laat hem vervolgens aan de lucht drogen voordat je hem opbergt.

Op deze manier zorg je ervoor dat je helm schoon en in optimale staat is, zodat je veilig en comfortabel kunt blijven rijden.

3

Stap 3: Sluit alle ventilatieopeningen

Sluit alle ventilatieopeningen van de helm om te voorkomen dat er water naar binnen komt. Zorg ervoor dat je elk ventilatiegat stevig dichtmaakt. Controleer of er geen openingen meer zijn waar water doorheen kan sijpelen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je helm volledig waterdicht is tijdens het dragen.

4

Stap 4: Vul de helm met water

Vul de helm met water tot aan de rand om te simuleren hoe de helm zich gedraagt in natte omstandigheden. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen in het water zitten om een realistisch resultaat te krijgen. Let op dat je de helm niet overvult, anders kan het water eruit lekken.

5

Stap 5: Controleer de binnenkant

Stap 5: Controleer de binnenkant

Om er zeker van te zijn dat er geen water in je helm is gekomen, is het belangrijk om de binnenkant te inspecteren. Volg deze stappen:

 1. Verwijder de voering en wangkussens van de helm.
  • Bijvoorbeeld: Druk op de bevestigingspunten en schuif de voering eruit.
  • Bijvoorbeeld: Trek voorzichtig aan de wangkussens om ze los te maken.
 2. Controleer de voering op vochtige plekken.
  • Bijvoorbeeld: Bekijk of er waterdruppels of vochtige plekken zichtbaar zijn.
  • Bijvoorbeeld: Voel met je handen of de voering nat aanvoelt.
 3. Inspecteer de wangkussens op tekenen van waterinfiltratie.
  • Bijvoorbeeld: Controleer of er water tussen de kussens en de helmschaal zit.
  • Bijvoorbeeld: Bekijk of de kussens nat zijn of vlekken vertonen.
 4. Als er water binnenin de helm is gekomen, maak dan de voering en wangkussens grondig schoon en laat ze volledig drogen voordat je ze terugplaatst.

Zorg ervoor dat je deze controle zorgvuldig uitvoert om je helm in optimale staat te houden en ervoor te zorgen dat je tijdens het dragen comfortabel en veilig blijft.

6

Stap 6: Controleer de afdichtingen

Controleer de afdichtingen rondom het vizier, de ventilatieopeningen en andere openingen om te zien of er waterlekkage is. Dit kun je doen door voorzichtig met je vinger langs de randen van de afdichtingen te gaan en te kijken of je ergens vocht of water ziet. Je kunt ook een droge doek gebruiken om het gebied rond de afdichtingen af te vegen en te controleren of er vocht op de doek achterblijft. Een ander voorbeeld is om een klein beetje water op de afdichtingen te sprenkelen en vervolgens te kijken of het water ergens naar binnen sijpelt.

7

Stap 7: Controleer het vizier

Controleer of er water tussen het vizier en de helm is doorgedrongen. Dit kan je doen door het vizier voorzichtig op te tillen en te kijken of er waterdruppels aan de binnenkant zitten. Zorg ervoor dat het vizier goed afsluit om water buiten te houden.

8

Stap 8: Controleer de kinband

Controleer of er water langs de kinband naar binnen is gelekt. Dit kun je doen door de kinband voorzichtig los te maken en te controleren op eventuele sporen van water. Zorg er ook voor dat de kinband goed waterdicht is, zodat er geen water kan binnendringen.

9

Stap 9: Droog de helm

Laat de helm grondig drogen voordat je hem weer gebruikt. Dit is belangrijk omdat vochtige onderdelen de veiligheid en functionaliteit van de helm kunnen beïnvloeden. Zorg ervoor dat je alle onderdelen van de helm volledig droogt, inclusief de binnenkant, de kinband en de buitenkant. Plaats de helm op een droge en goed geventileerde plek, bij voorkeur uit direct zonlicht. Een goede droging kan ervoor zorgen dat je helm langer meegaat en dat je veiligheid tijdens het dragen ervan gewaarborgd blijft.

10

Stap 10: Herhaal de test regelmatig

Hier zijn enkele stappen om regelmatig de waterdichtheid van je motorhelm te testen:

 • Maak de buitenkant van de helm schoon en zorg ervoor dat er geen vuil of stof op zit.
 • Vul een emmer met water en dompel de helm onder in het water. Zorg ervoor dat de helm volledig onder water is.
 • Houd de helm gedurende enkele minuten onder water en controleer of er geen water naar binnen sijpelt.
 • Haal de helm uit het water en droog hem goed af.
 • Herhaal deze test om de paar maanden om er zeker van te zijn dat de waterdichtheid van je helm behouden blijft.

Door regelmatig deze eenvoudige test uit te voeren, kun je er zeker van zijn dat je motorhelm zijn waterdichtheid behoudt en je hoofd droog blijft tijdens het rijden.

Verzekerd van droge ritten

In dit artikel heb je geleerd hoe je de waterdichte eigenschappen van je motorhelm kunt testen. Het is belangrijk om te controleren of je helm daadwerkelijk bestand is tegen water, om jezelf te beschermen tijdens natte ritten.

Om te beginnen, moet je de helm visueel inspecteren op eventuele beschadigingen of scheuren. Daarnaast is het essentieel om de helm te controleren op de aanwezigheid van een waterdichte voering en goed sluitende ventilatieopeningen.

Vervolgens kun je de helm onderdompelen in water en kijken of er water door de helm lekt. Let ook op de kinband en het vizier, om er zeker van te zijn dat er geen water doorheen komt.

Ten slotte, vergeet niet om regelmatig te controleren of de waterdichte eigenschappen van je helm nog steeds goed werken. Dit kan worden gedaan door de helm te testen tijdens regenachtige ritten of door de bovenstaande stappen regelmatig te herhalen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je er zeker van zijn dat je motorhelm bestand is tegen water en je hoofd droog blijft tijdens regenachtige ritten. Veel plezier en veilige ritten!

Benodigde gereedschappen

 • Motorhelm
 • Water
 • Schoonmaakmiddel
 • Handdoek

Handige trucs

 • Zorg ervoor dat je helm schoon en droog is voordat je begint met testen
 • Vul een emmer met water en dompel je helm onder in het water
 • Houd de helm enkele minuten onder water en controleer of er water naar binnen lekt
 • Draai je helm om en controleer of er water uit de ventilatieopeningen of andere openingen komt
 • Als er water naar binnen lekt, controleer dan de afdichtingen en pakkingen rondom de ventilatieopeningen, het vizier en andere openingen. Zorg ervoor dat ze goed vastzitten en niet beschadigd zijn
 • Test ook of het vizier waterdicht is. Sluit het vizier en giet wat water over de bovenkant. Controleer of er water naar binnen komt
 • Controleer of het kinbandje water absorbeert. Als het bandje nat wordt, kan het water naar binnen sijpelen
 • Laat de helm goed drogen voordat je hem weer gebruikt en let op eventuele vochtige plekken aan de binnenkant van de helm
 • Herhaal deze test regelmatig om ervoor te zorgen dat de waterdichte functies van je helm goed blijven werken

Hoe de waterdichte eigenschappen van je motorhelm optimaal benutten

 • Zorg ervoor dat je de helm goed past en dat deze comfortabel op je hoofd zit. Dit is belangrijk voor je veiligheid en om ervoor te zorgen dat de waterdichte eigenschappen optimaal werken
 • Controleer of de helm volledig waterdicht is door te kijken naar de specificaties en eigenschappen van het product. Zorg ervoor dat de helm een waterdichte voering en afsluitingen heeft, zoals een waterdichte rits of klittenbandsluiting
 • Maak de helm schoon en droog voordat je hem gebruikt. Als er water of vuil op de helm zit, kan dit de waterdichte eigenschappen verminderen. Gebruik een zachte doek en mild schoonmaakmiddel om de helm schoon te maken en laat hem volledig drogen voordat je hem weer gebruikt
 • Zorg ervoor dat je de helm correct sluit voordat je gaat rijden. Controleer of alle sluitingen en riemen goed zijn vastgemaakt en dat er geen openingen zijn waardoor water kan binnendringen
 • Als je onderweg bent en je merkt dat er water in de helm lekt, stop dan op een veilige plek en probeer de oorzaak van het lek te vinden. Controleer of alle sluitingen nog steeds goed vastzitten en of er geen beschadigingen zijn die water kunnen laten binnendringen. Als het probleem aanhoudt, neem dan contact op met de fabrikant of een professionele winkel om het probleem op te lossen
 • Ik hoop dat dit je helpt bij het gebruik van je motorhelm met waterdichte eigenschappen. Veel plezier en veilige ritten!

Veelgestelde vragen over motorhelmen met waterdichte eigenschappen

Is de helm geschikt voor zowel mannen als vrouwen?

Ja, de helm is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. De helm is ontworpen om comfortabel te passen op verschillende hoofdvormen en maten, ongeacht het geslacht. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen en de helm goed af te stellen voor een goede pasvorm en maximale veiligheid.

Kan ik de helm eenvoudig aanpassen aan mijn hoofdmaat?

Ja, je kunt de helm eenvoudig aanpassen aan jouw hoofdmaat. De meeste helmen hebben een verstelbaar systeem aan de achterkant, zoals een draaiknop of een verstelbare band, waarmee je de maat van de helm kunt aanpassen. Door deze aanpassingen kun je de helm perfect op jouw hoofd laten aansluiten, zodat hij comfortabel en veilig zit tijdens het dragen. Vergeet niet om de helm goed af te stellen voordat je hem gebruikt, zodat hij optimaal beschermt bij een eventuele val.

Hoe werkt de waterdichte functie van de helm?

De waterdichte functie van een helm kan op verschillende manieren worden bereikt. Ten eerste is het ontwerp van de helm van belang. Een waterdichte helm heeft meestal een speciale constructie met naadloze naden en afgedichte openingen om te voorkomen dat water binnendringt.

Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van waterdichte materialen zoals rubber of speciale coatings om de helm waterdicht te maken. Deze materialen zorgen ervoor dat er geen water door de buitenkant van de helm kan dringen.

Sommige helmen hebben ook een waterdichte voering aan de binnenkant. Dit kan een extra laag zijn die vocht absorbeert en voorkomt dat het de binnenkant van de helm bereikt.

Het is belangrijk om te weten dat geen enkele helm 100% waterdicht is. In extreme omstandigheden, zoals langdurige blootstelling aan zware regenval, kan er nog steeds wat vocht in de helm terechtkomen. Het is dus altijd aan te raden om een helm te gebruiken in overeenstemming met de instructies van de fabrikant en om extra bescherming te bieden, zoals een waterdichte hoes of regenkap.

Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt! Als je nog meer vragen hebt, help ik je graag verder.

8 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Een tip die ik wil delen is om na het testen van de helm, de afdichtingen en de kinband goed te controleren op eventuele beschadigingen of slijtage. Het is belangrijk om deze regelmatig te inspecteren om ervoor te zorgen dat de helm zijn waterdichte eigenschappen behoudt.

 2. Ik vond deze gids erg handig! Ik heb de stappen gevolgd en mijn motorhelm bleek inderdaad waterdicht te zijn. Het enige wat ik heb aangepast, is dat ik de helm niet meteen met water heb gevuld, maar eerst met een handdoek heb afgedroogd om ervoor te zorgen dat er geen stof of vuil in het water terechtkwam. Bedankt voor de duidelijke instructies!

 3. Heeft iemand aanbevelingen voor een waterdichte motorhelm? Ik ben op zoek naar een nieuwe helm en wil er zeker van zijn dat deze goed getest is op waterdichtheid.

  • Ik kan de XYZ Waterdichte Motorhelm aanbevelen. Ik heb deze helm zelf en hij heeft de waterdichttest glansrijk doorstaan. Het is altijd verstandig om reviews van andere gebruikers te lezen voordat je een nieuwe helm aanschaft.

 4. Ik heb deze test gedaan met mijn nieuwe motorhelm en het werkte perfect. Ik heb de helm helemaal ondergedompeld in water en na het drogen van de buitenkant was de binnenkant nog steeds volledig droog. Bedankt voor het delen van deze gids!

 5. Ik heb de test uitgevoerd en mijn helm was waterdicht! Ik ben erg blij met de resultaten. Nu kan ik met een gerust hart de regen trotseren. Dank je wel voor deze gids!

  • Gefeliciteerd met het succesvol testen van je helm! Het is altijd fijn om te weten dat je helm je droog en veilig houdt tijdens regenachtige ritten. Bedankt voor het delen van je ervaring!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen