How to properly maintain and care for your motorhelm to ensure ongoing comfort and performance

Het onderhouden en verzorgen van je motorhelm is essentieel om ervoor te zorgen dat deze comfortabel blijft zitten en optimale prestaties levert. In deze handleiding laten we je stap voor stap zien hoe je dit kunt doen. En wist je dat een goed onderhouden helm tot wel 37% langer meegaat? Lees snel verder om te ontdekken hoe je jouw helm in topconditie houdt!

1

Stap 1: Maak de buitenkant schoon

Gebruik een zachte doek en milde zeep om de buitenkant van je motorhelm schoon te maken. Wrijf voorzichtig over het oppervlak en verwijder eventueel vuil en vlekken. Zorg ervoor dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, omdat deze de helm kunnen beschadigen.

2

Stap 2: Controleer de sluiting

 • Zorg ervoor dat de sluiting van je motorhelm goed werkt.
 • Controleer of de gesp stevig vastklikt.
 • Controleer of de bandjes niet versleten of beschadigd zijn.

Om ervoor te zorgen dat je motorhelm veilig is om te dragen, moet je controleren of de sluiting goed werkt. Volg deze stappen:

 1. Controleer de gesp: Maak de gesp los en klik hem vervolgens stevig vast. Zorg ervoor dat de gesp goed vastklikt en niet losraakt tijdens het dragen van de helm.
 2. Controleer de bandjes: Inspecteer de bandjes grondig en let op eventuele tekenen van slijtage of beschadiging. Kijk of er scheuren, rafels of losse draden zijn. Als je deze problemen opmerkt, is het belangrijk om de bandjes te vervangen voordat je de helm weer gebruikt.

Door regelmatig de sluiting van je motorhelm te controleren, zorg je ervoor dat je veilig en met gemoedsrust kunt rijden. Vergeet niet om deze controle uit te voeren voordat je elke rit begint!

3

Stap 3: Reinig de ventilatieopeningen

Gebruik een zachte borstel of perslucht om stof en vuil uit de ventilatieopeningen van je motorhelm te verwijderen. Begin met het voorzichtig borstelen van de openingen om het losse vuil los te maken. Vergeet niet om ook de binnenkant van de openingen schoon te maken. Gebruik vervolgens perslucht om het stof weg te blazen en de openingen grondig te reinigen. Zo zorg je ervoor dat er tijdens het rijden een optimale luchtstroom door je helm kan gaan.

4

Stap 4: Controleer de binnenvoering

Verwijder de binnenvoering van je motorhelm door voorzichtig de klittenband- of drukknoopsluitingen los te maken. Inspecteer de binnenvoering grondig op eventuele schade of slijtage, zoals losse naden of scheuren. Reinig de binnenvoering volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik een mild reinigingsmiddel en lauw water om eventuele vlekken of geurtjes te verwijderen. Laat de binnenvoering vervolgens goed drogen voordat je deze weer in je motorhelm plaatst.

5

Stap 5: Controleer het vizier

Controleer of het vizier van je motorhelm schoon is en vrij van krassen. Een vies of bekrast vizier kan je zicht belemmeren en het rijden gevaarlijk maken. Gebruik een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om het vizier schoon te maken. Als er krassen op zitten die je zicht beïnvloeden, vervang dan het vizier om een helder zicht te behouden.

6

Stap 6: Controleer de pasvorm

Om ervoor te zorgen dat je motorhelm goed past en comfortabel zit, is het belangrijk om de pasvorm te controleren. Begin met het plaatsen van de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze stevig blijft zitten zonder te knellen. Controleer of de helm niet te los zit door je hoofd naar voren en naar achteren te bewegen. Pas indien nodig de helm aan met de juiste padding of kussentjes om een perfecte pasvorm te krijgen. Bijvoorbeeld, als de helm te los zit aan de zijkanten, kun je extra padding toevoegen om het beter aan te laten sluiten op je hoofd.

7

Stap 7: Bewaar je motorhelm op de juiste manier

Om je motorhelm op de juiste manier te bewaren, volg je deze stappen:

 • Bewaar je motorhelm op een koele en droge plaats, weg van direct zonlicht. Dit helpt om de integriteit van de helmmaterialen te behouden en voorkomt dat de helm beschadigd raakt door hitte of uv-straling.
 • Gebruik een helmtas of -houder om de helm te beschermen tegen beschadiging. Een helmtas helpt om je helm veilig en stofvrij te houden, terwijl een helmdrager ervoor zorgt dat de helm goed wordt ondersteund en niet per ongeluk valt of wordt gestoten.

Voorbeeld: Je kunt een helmtas gebruiken met een zachte voering om je helm op te bergen. Zorg ervoor dat je de helm eerst schoonmaakt en laat drogen voordat je hem in de tas doet. Bewaar de tas vervolgens op een veilige plaats, bijvoorbeeld in een kast of op een plank.

Voorbeeld: Als je liever een helmdrager gebruikt, kies er dan een die geschikt is voor jouw type helm. Plaats de helm stevig op de drager zodat deze niet kan vallen of verschuiven. Zorg ervoor dat de drager stabiel is en geen scherpe randen heeft die de helm kunnen beschadigen.

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je motorhelm goed beschermd en in goede staat blijft wanneer je hem niet gebruikt.

8

Stap 8: Controleer de veiligheidscertificering

Om te controleren of je motorhelm voldoet aan de geldende veiligheidscertificeringen, volg je deze stappen:

 • Verwijder de helmvoering of bekleding aan de binnenzijde van de helm.
 • Zoek naar een sticker met informatie over de veiligheidscertificering.
 • Controleer of de certificering overeenkomt met de geldende normen voor motorhelmen.

Als je de sticker niet kunt vinden, raadpleeg dan de handleiding van de helm of neem contact op met de fabrikant voor meer informatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je helm voldoet aan de veiligheidseisen, zodat je optimaal beschermd bent tijdens het motorrijden.

9

Stap 9: Regelmatige inspectie

 • Voer regelmatig een visuele inspectie uit van je motorhelm.
 • Controleer op eventuele tekenen van schade of slijtage.
 • Neem indien nodig contact op met de fabrikant voor reparatie of vervanging.
10

Stap 10: Vervang je motorhelm op tijd

Controleer regelmatig de leeftijd van je motorhelm en vervang deze op tijd. Zelfs als er geen zichtbare schade is, kan de helm na verloop van tijd zijn beschermende eigenschappen verliezen. Zorg ervoor dat je een nieuwe motorhelm aanschaft om de veiligheid en bescherming te behouden.

Een vakkundige afsluiting

In deze blogpost hebben we besproken hoe je je motorhelm op de juiste manier kunt onderhouden en verzorgen om voortdurend comfort en optimale prestaties te garanderen. Door regelmatig onderhoud en zorg te besteden aan je helm, kun je er zeker van zijn dat hij altijd comfortabel zit en optimaal presteert.

Het is belangrijk om regelmatig de helmbekleding en het vizier schoon te maken, en om de helm goed op te bergen op een droge en veilige plaats. Zorg er ook voor dat je de helm regelmatig controleert op eventuele schade en vervang hem indien nodig.

Daarnaast is het aan te raden om de helm op de juiste manier aan te passen aan je hoofd, zodat hij goed blijft zitten en niet verschuift tijdens het rijden. Vergeet ook niet om je helm regelmatig te laten controleren door een professional om er zeker van te zijn dat hij nog aan alle veiligheidsnormen voldoet.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je motorhelm langdurig comfortabel blijft zitten en optimale prestaties levert. Vergeet niet dat je helm een essentieel onderdeel is van je veiligheid op de weg, dus het is belangrijk om er goed voor te zorgen. Blijf genieten van je ritten en zorg goed voor je motorhelm!

Benodigde gereedschappen en materialen

 • Mild detergent
 • Soft cloth or sponge
 • Water
 • Toothbrush
 • Helmet cleaner spray
 • Microfiber cloth
 • Helmet deodorizer spray
 • Helmet bag or case
 • Helmet visor cleaner
 • Helmet visor anti-fog spray
 • Helmet visor anti-scratch cleaner
 • Helmet fitting pads
 • Helmet safety certification checklist
 • Replacement helmet

Handige tips

 • Maak je motorhelm regelmatig schoon met een mild reinigingsmiddel en water om vuil en zweetresten te verwijderen
 • Controleer regelmatig de sluitingen en riemen van je motorhelm om er zeker van te zijn dat ze goed functioneren en veilig vastzitten
 • Bewaar je motorhelm op een koele en droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen
 • Controleer regelmatig de staat van de binnenvoering en padding van je motorhelm en vervang deze indien nodig om comfort en bescherming te behouden
 • Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of oplosmiddelen bij het schoonmaken van je motorhelm, omdat deze de materialen kunnen beschadigen
 • Zorg ervoor dat je motorhelm de juiste pasvorm heeft voor je hoofd en stel indien nodig de kinband en andere verstelbare onderdelen af om een goede en veilige pasvorm te garanderen
 • Controleer regelmatig de staat van het vizier en vervang deze als er krassen of andere beschadigingen zijn die je zicht kunnen beïnvloeden
 • Volg de instructies van de fabrikant met betrekking tot onderhoud en vervanging van onderdelen, en raadpleeg een professional als je twijfels hebt
 • Vermijd het laten vallen of stoten van je motorhelm, omdat dit de structuur en beschermende eigenschappen kan aantasten
 • Laat je motorhelm regelmatig controleren door een professional om er zeker van te zijn dat deze nog steeds aan de vereiste veiligheidsnormen voldoet

Hoe je optimaal kunt genieten van je comfortabele motorhelm

 • Kies de juiste maat: Zorg ervoor dat de motorhelm perfect past op je hoofd. Meet je hoofdomtrek en raadpleeg de maattabel om de juiste maat te bepalen. Een goed passende helm zorgt voor comfort en veiligheid tijdens het rijden
 • Sluit de kinband correct: Zorg ervoor dat de kinband stevig is vastgemaakt, maar niet te strak. Het moet comfortabel zitten en je hoofd goed ondersteunen. Een correct gesloten kinband zorgt ervoor dat de helm goed op zijn plaats blijft en beschermt tegen letsel
 • Controleer de helm regelmatig: Het is belangrijk om je motorhelm regelmatig te controleren op eventuele schade of slijtage. Controleer de sluitingen, het vizier en de voering. Als je enige tekenen van schade opmerkt, is het tijd om een nieuwe helm aan te schaffen
 • Reinig en onderhoud de helm: Houd je motorhelm schoon door regelmatig de voering en het vizier te reinigen. Gebruik hiervoor een mild schoonmaakmiddel en vermijd agressieve chemicaliën. Zorg er ook voor dat je de helm op de juiste manier opbergt, uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen
 • Vervang de helm op tijd: Motorhelmen hebben een beperkte levensduur. Het is belangrijk om je helm elke vijf jaar te vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. Het materiaal van de helm kan na verloop van tijd verzwakken, waardoor de bescherming in gevaar kan komen
 • Ik hoop dat deze tips je helpen bij het gebruik van comfortabele motorhelmen als beginner. Veel plezier en veilige ritten!

Veelgestelde vragen over comfortabele motorhelmen

Hoe bepaal je de juiste maat voor een motorhelm?

Om de juiste maat voor een motorhelm te bepalen, zijn er een paar stappen die je kunt volgen. Ten eerste is het belangrijk om je hoofd op te meten. Dit kun je doen door een meetlint rond je hoofd net boven je wenkbrauwen en ongeveer 2,5 cm boven je oren te plaatsen. Zorg ervoor dat het meetlint niet te strak zit, maar ook niet te los.

Als je de omtrek van je hoofd hebt gemeten, kun je deze vergelijken met de maattabel van de fabrikant van de helm. Elke fabrikant heeft vaak zijn eigen maattabel, dus het is belangrijk om de specifieke maattabel van het merk en model helm dat je wilt kopen te raadplegen.

Als je hoofdomtrek tussen twee maten valt, is het meestal beter om de grotere maat te kiezen. Dit komt omdat je met behulp van de binnenvoering en wangkussens de pasvorm van de helm nog kunt aanpassen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat verschillende helmen verschillende vormen hebben, dus het kan zijn dat een helm van een bepaald merk beter past bij de vorm van jouw hoofd dan een helm van een ander merk.

Het is altijd aan te raden om een motorhelm te passen voordat je hem koopt. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak of oncomfortabel. Als je de helm op hebt, beweeg dan je hoofd heen en weer en van links naar rechts om te controleren of de helm goed blijft zitten en niet te los is.

Onthoud dat het dragen van de juiste maat motorhelm van groot belang is voor je veiligheid op de weg. Een goed passende helm zorgt voor de juiste bescherming van je hoofd bij een eventueel ongeval.

7 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik vond deze gids erg nuttig! Ik heb mijn motorhelm al een tijdje en wist niet echt hoe ik hem goed moest onderhouden. Stap 1 was vooral handig, omdat ik leerde hoe ik de buitenkant van mijn helm goed kan reinigen zonder hem te beschadigen. Nu ziet mijn helm er weer als nieuw uit!

 2. Bedankt voor je feedback! Het is inderdaad belangrijk om de buitenkant van de motorhelm regelmatig schoon te maken om hem in goede staat te houden. Ik ben blij om te horen dat stap 1 je heeft geholpen.

 3. Ik vond stap 9 over regelmatige inspectie erg belangrijk. Het is gemakkelijk om je motorhelm te verwaarlozen, maar regelmatige inspecties kunnen helpen om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken. Misschien zou je in de toekomst een gids kunnen maken over hoe je je motorhelm kunt inspecteren en waar je op moet letten?

 4. Ik heb gemerkt dat er verschillende soorten sluitingen zijn voor motorhelmen, zoals de dubbele D-ring en de snelsluiting. Zou het mogelijk zijn om in de toekomst een gids te maken die specifiek ingaat op het onderhouden en controleren van deze verschillende sluitingen?

  • Bedankt voor je suggestie! Dat is zeker een interessant onderwerp om in de toekomst te behandelen. We zullen zeker rekening houden met je suggestie en proberen een gids te maken die specifiek ingaat op het onderhouden en controleren van verschillende sluitingen.

 5. Ik heb een kleine aanpassing gemaakt aan stap 6. Ik heb een extra stap toegevoegd waarin ik mijn motorhelm op mijn hoofd zet en controleer of hij goed past en comfortabel is. Dit helpt me om ervoor te zorgen dat ik altijd de juiste maat helm draag. Het zou nuttig kunnen zijn om deze extra stap aan te bevelen aan andere motorrijders.

  • Bedankt voor je waardevolle suggestie! Het is inderdaad een goed idee om de pasvorm van de motorhelm op je eigen hoofd te controleren. Het toevoegen van deze extra stap kan andere motorrijders helpen om ervoor te zorgen dat ze altijd de juiste maat helm dragen. We zullen dit overwegen om toe te voegen aan de gids.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen