Hoe zorg je voor een langere levensduur van je motorhelm?

Weet je nog hoe opgewonden je was toen je je nieuwe motorhelm kocht? Die perfecte pasvorm, de strakke uitstraling, en de gemoedsrust die het je gaf tijdens het rijden. Maar na verloop van tijd, net als bij alles in het leven, begint ook je motorhelm tekenen van slijtage te vertonen. Maak je geen zorgen, we zijn hier om je te helpen! In deze blogpost delen we enkele waardevolle tips over hoe je de levensduur van je motorhelm kunt verlengen, zodat je er nog vele veilige en avontuurlijke ritten mee kunt maken. Dus, laten we aan de slag gaan en ervoor zorgen dat je motorhelm in topconditie blijft!

Hoe kies je de juiste motorhelm?

Als je van plan bent om een motorhelm te kopen, is het essentieel om de juiste keuze te maken. Een goede motorhelm is van vitaal belang voor je veiligheid tijdens het rijden. Het beschermt niet alleen je hoofd bij een ongeval, maar kan ook helpen om windgeruis en vermoeidheid te verminderen. In dit artikel zullen we je begeleiden bij het kiezen van de juiste motorhelm, rekening houdend met belangrijke factoren zoals pasvorm, materiaal en veiligheidsnormen.

1. Pasvorm

Een goed passende helm is cruciaal voor je comfort en veiligheid tijdens het rijden. Hier zijn een paar punten om op te letten bij het beoordelen van de pasvorm:

 • De helm moet stevig op je hoofd zitten zonder te knellen.
 • Controleer of de helm op alle punten goed aansluit op je hoofd, inclusief je voorhoofd, wangen en achterhoofd.
 • Zorg ervoor dat de helm niet te los zit en niet kan verschuiven tijdens het rijden.
 • Let op eventuele drukpunten die na verloop van tijd ongemak kunnen veroorzaken.

2. Materiaal

Het materiaal waarvan de helm is gemaakt, speelt een belangrijke rol bij de bescherming en duurzaamheid ervan. Hier zijn enkele veelvoorkomende materialen die in motorhelmen worden gebruikt:

 • Polycarbonaat: dit is een lichtgewicht en duurzaam materiaal dat goede bescherming biedt tegen stoten. Het is ook relatief betaalbaar.
 • Fiberglas: helmen gemaakt van fiberglas zijn lichtgewicht en bieden uitstekende bescherming tegen impact. Ze zijn echter vaak duurder dan helmen van polycarbonaat.
 • Carbonvezel: dit materiaal is zeer sterk en lichtgewicht, waardoor het een uitstekende keuze is voor racers of mensen die op zoek zijn naar een premium helm. Het is echter ook de duurste optie.

3. Veiligheidsnormen

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om te controleren of deze voldoet aan de relevante veiligheidsnormen. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsnormen om op te letten:

 • ECE 22.05: dit is de meest voorkomende veiligheidsnorm in Europa. Helmen die aan deze norm voldoen, zijn getest op impact, schokabsorptie en kinriemsterkte.
 • DOT: dit is een veiligheidsnorm die in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Helmen die voldoen aan de DOT-norm hebben vergelijkbare tests ondergaan als de ECE 22.05-norm.
 • Snell: de Snell-norm is een vrijwillige norm die wordt gebruikt voor helmen die worden gebruikt in motorsporten. Helmen die aan deze norm voldoen, zijn onderworpen aan strengere tests dan de ECE 22.05-norm.

Hoe onderhoud je je motorhelm?

Als je een motorrijder bent, weet je hoe belangrijk het is om een goede motorhelm te dragen. Een hoogwaardige helm kan je beschermen bij een val of ongeluk. Maar om ervoor te zorgen dat je helm altijd in optimale staat verkeert, is regelmatig onderhoud essentieel. In dit artikel geven we je enkele tips over hoe je je motorhelm goed kunt onderhouden, zodat je veilig en comfortabel kunt blijven rijden.

Het schoonmaken van de binnen- en buitenkant

Het schoonmaken van je motorhelm is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Zowel de binnen- als de buitenkant van de helm moeten regelmatig worden schoongemaakt om vuil, geurtjes en bacteriën te verwijderen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je helm schoon te maken:

 1. Buitenkant: Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek om het buitenschaal van je helm schoon te maken. Vermijd agressieve chemicaliën, omdat deze de materialen van de helm kunnen beschadigen. Controleer ook of er geen krassen of andere beschadigingen zijn die de beschermende werking van de helm kunnen beïnvloeden.
 2. Binnenkant: Verwijder de voering en de wangkussens van je helm volgens de instructies van de fabrikant. Deze kunnen meestal met de hand worden gewassen met een mild wasmiddel. Zorg ervoor dat je ze goed laat drogen voordat je ze weer in de helm plaatst. Als je helm een uitneembare voering heeft, kun je overwegen om deze regelmatig te vervangen om optimale hygiëne te behouden.
 3. Vizier: Het vizier van je helm kan na verloop van tijd vuil worden door insecten, stof en andere deeltjes. Gebruik een speciale vizierreiniger en een zachte doek om het vizier schoon te maken. Zorg ervoor dat je geen krassen maakt tijdens het reinigen. Als je vizier te veel krassen heeft, overweeg dan om het te vervangen voor een nieuw exemplaar.

Het vervangen van de voering

De voering van je motorhelm kan na verloop van tijd verslijten of beschadigd raken. Het regelmatig controleren en vervangen van de voering is belangrijk om comfort en veiligheid te garanderen. Hier zijn enkele tekenen dat het tijd is om de voering van je helm te vervangen:

 • Versleten of losse voering: Als de voering van je helm versleten is, kan dit de pasvorm en beschermende werking van de helm beïnvloeden. Controleer regelmatig of de voering nog stevig en intact is.
 • Slechte geur: Als je helm een onaangename geur heeft die niet weggaat na het schoonmaken, kan dit een teken zijn dat de voering vervangen moet worden.
 • Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor de materialen waaruit de voering van de helm is gemaakt. Als je huiduitslag, jeuk of andere allergische reacties ervaart, overweeg dan om de voering te vervangen door een hypoallergene variant.

Het controleren van de sluiting

Een goed functionerende sluiting is essentieel voor de veiligheid van je helm. Controleer regelmatig of de sluiting nog stevig vastklikt en of er geen slijtage of beschadigingen zijn. Hier zijn enkele punten om op te letten bij het controleren van de sluiting:

 • Kliksysteem: Controleer of het kliksysteem nog goed werkt en of de sluiting stevig vastklikt. Als de sluiting losraakt tijdens het rijden, kan dit gevaarlijk zijn.
 • Slijtage: Controleer of er geen slijtage of beschadigingen zijn aan de sluiting of de banden. Als je tekenen van slijtage ziet, overweeg dan om de sluiting te vervangen.
 • Verstelbaarheid: Controleer of je de sluiting nog kunt verstellen om de helm strakker of losser te maken. Een goed passende helm is belangrijk voor optimale bescherming.

Een goede bewaarplek voor je motorhelm is essentieel

Het is belangrijk om je motorhelm op de juiste manier te bewaren, omdat dit de levensduur en prestaties van je helm kan beïnvloeden. Door je helm op de juiste manier te bewaren, zorg je ervoor dat deze in goede conditie blijft en je er veilig gebruik van kunt blijven maken. In dit artikel leggen we uit hoe je je motorhelm het beste kunt bewaren en geven we je handige tips om ervoor te zorgen dat je helm in optimale staat blijft.

Bewaar je motorhelm op een koele en droge plaats

Een koele en droge plaats is ideaal voor het bewaren van je motorhelm. Een plek met een constante temperatuur voorkomt dat de helm wordt blootgesteld aan extreme hitte of koude, wat de materialen kan aantasten. Daarnaast is het belangrijk om je helm droog te houden, omdat vocht kan leiden tot schimmel- en geurvorming.

Houd je helm uit de buurt van direct zonlicht

Het is belangrijk om je helm uit de buurt van direct zonlicht te houden. Langdurige blootstelling aan zonlicht kan de kleuren van je helm doen vervagen en de materialen verzwakken. Daarnaast kan de hitte van de zon ervoor zorgen dat de voering van je helm sneller verslijt. Kies dus een bewaarplek waar je helm niet in direct zonlicht staat.

Vermijd contact met chemische stoffen

Chemische stoffen kunnen de materialen van je helm beschadigen. Bewaar je helm daarom op een plek waar deze niet in aanraking kan komen met bijvoorbeeld benzine, oliën, oplosmiddelen of schoonmaakmiddelen. Deze stoffen kunnen de buitenkant van je helm aantasten en de beschermende eigenschappen verminderen.

Handige tips voor het bewaren van je motorhelm

Om ervoor te zorgen dat je motorhelm in optimale staat blijft, zijn hier nog enkele handige tips:

 • Berg je helm op een veilige plek op, waar deze niet kan vallen of beschadigd kan raken.
 • Gebruik een helmhoes of draagtas om je helm te beschermen tegen stof en krassen.
 • Maak je helm regelmatig schoon en controleer de sluitingen en het vizier op beschadigingen.
 • Zorg ervoor dat je helm goed geventileerd wordt, bijvoorbeeld door het vizier open te laten staan als je hem niet gebruikt.
 • Vermijd het gebruik van stickers op je helm, omdat deze de beschermende eigenschappen kunnen beïnvloeden.

Wanneer moet je je motorhelm vervangen?

Als ervaren motorrijder weet je dat een goede motorhelm essentieel is voor je veiligheid op de weg. Maar wanneer is het eigenlijk tijd om je motorhelm te vervangen? In deze blogpost geven we je enkele richtlijnen om je te helpen bepalen wanneer het tijd is voor een nieuwe helm.

Na een val

Een van de belangrijkste momenten om je motorhelm te vervangen is na een val of een ongeval. Zelfs als je helm er aan de buitenkant onbeschadigd uitziet, kunnen er interne schade en scheuren zijn ontstaan die de beschermende eigenschappen van de helm verminderen. Het is essentieel om je helm na een val te laten controleren door een professional en indien nodig te vervangen.

Na vijf jaar gebruik

Motorhelmen zijn onderhevig aan slijtage en veroudering, zelfs als ze niet betrokken zijn geweest bij een ongeluk. De materialen waaruit de helm is gemaakt, zoals de schaal en het schuim aan de binnenkant, kunnen in de loop der tijd degenereren en hun beschermende eigenschappen verliezen. Daarom wordt over het algemeen aanbevolen om je motorhelm na vijf jaar gebruik te vervangen, zelfs als deze er nog goed uitziet.

Wanneer de helm beschadigd is

Als je motorhelm beschadigd is, is het belangrijk om deze onmiddellijk te vervangen. Beschadigingen zoals scheuren, deuken, losse onderdelen of een niet goed sluitende kinband kunnen de beschermende capaciteit van de helm aanzienlijk verminderen. Zelfs kleine beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat de helm niet meer voldoende bescherming biedt, dus neem geen risico’s en vervang je helm als deze beschadigd is.

Andere factoren om te overwegen

Naast bovengenoemde richtlijnen zijn er ook andere factoren om te overwegen bij het bepalen wanneer je je motorhelm moet vervangen. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Pasvorm: Als je merkt dat je helm niet meer goed past of dat het comfortniveau is afgenomen, is het misschien tijd om naar een nieuwe helm te kijken.
 • Technologie: Motorhelmen evolueren voortdurend en nieuwe modellen bieden vaak verbeterde technologieën en veiligheidsvoorzieningen. Als je helm verouderd is, kan het de moeite waard zijn om te upgraden naar een model met de nieuwste functies.
 • Normen en certificeringen: Controleer of je helm voldoet aan de geldende normen en certificeringen, zoals de Europese ECE-22.05-norm. Als je helm niet langer aan de vereiste normen voldoet, is het tijd voor een nieuwe.

Expertadvies voor een optimale levensduur van je motorhelm

Conclusie:

Om te zorgen voor een langere levensduur van je motorhelm is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Reinig je helm met milde zeep en water en inspecteer regelmatig de staat van de helm, met name de sluitingen en het vizier. Bewaar je helm op een koele, droge plaats en vermijd directe blootstelling aan zonlicht. Daarnaast is het belangrijk om te overwegen om je helm na een valpartij te vervangen, ook al lijkt er geen zichtbare schade te zijn. Uiteindelijk is de veiligheid van je hoofd van groot belang. Investeer dus in een goede kwaliteit helm en vervang deze om de vijf jaar of volgens de richtlijnen van de fabrikant. Met deze tips kun je langer profiteren van een veilige en goed functionerende motorhelm.

12 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik ben benieuwd of er specifieke merken of modellen motorhelmen zijn die bekend staan om hun duurzaamheid en langere levensduur. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Dat is een goede vraag! Er zijn inderdaad merken en modellen motorhelmen die bekend staan om hun duurzaamheid en langere levensduur. Misschien kunnen andere lezers hier hun ervaringen delen en aanbevelingen doen?

 2. Ik heb gehoord dat het belangrijk is om je motorhelm niet in direct zonlicht te bewaren, omdat de UV-stralen de materialen kunnen beschadigen. Is dat waar?

  • Ja, dat klopt! Het is inderdaad belangrijk om je motorhelm niet in direct zonlicht te bewaren, omdat de UV-stralen de materialen kunnen aantasten. Het is het beste om de helm op een koele en droge plaats te bewaren.

 3. Ik vind het artikel erg informatief, maar ik zou graag meer willen weten over de verschillende soorten helmen en welke het beste zijn voor een langere levensduur. Kan de auteur hier meer over uitweiden?

  • Bedankt voor je feedback! Het is inderdaad een goed idee om meer informatie te geven over de verschillende soorten helmen en hun invloed op de levensduur. Ik zal dit zeker meenemen voor toekomstige artikelen. Bedankt voor je suggestie!

 4. Bedankt voor het delen van deze tip! Het gebruik van een helmhoes is inderdaad een goede manier om de helm te beschermen en de levensduur te verlengen.

 5. Wat is de gemiddelde levensduur van een motorhelm? Moet ik er rekening mee houden dat ik na een bepaalde tijd een nieuwe helm moet kopen?

  • De gemiddelde levensduur van een motorhelm varieert, maar over het algemeen wordt aanbevolen om elke vijf jaar een nieuwe helm te kopen. Dit komt omdat de materialen na verloop van tijd kunnen verzwakken en de beschermende eigenschappen kunnen verminderen. Het is belangrijk om regelmatig de staat van je helm te controleren en te overwegen om deze te vervangen als er tekenen van slijtage zijn.

 6. Hebben jullie tips voor het schoonmaken van de binnenbekleding van de motorhelm? Het lijkt altijd een uitdaging om het goed schoon te maken.

  • Ik begrijp wat je bedoelt! Het schoonmaken van de binnenbekleding kan inderdaad een uitdaging zijn. Een tip die ik kan geven is om de bekleding voorzichtig met een vochtige doek en milde zeep te reinigen. Zorg ervoor dat je de bekleding goed laat drogen voordat je de helm weer gebruikt.

 7. Ik heb gemerkt dat het dragen van een helmhoes tijdens het bewaren van de motorhelm helpt om krassen en beschadigingen te voorkomen. Het is een kleine investering die de levensduur van de helm kan verlengen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen