Hoe zorg je voor een goede pasvorm van je motorhelm?

In deze stapsgewijze handleiding “Hoe zorg je voor een goede pasvorm van je motorhelm?” leer je hoe je ervoor kunt zorgen dat je motorhelm perfect past. Het doel van deze handleiding is om je te helpen begrijpen waarom een goede pasvorm essentieel is en om je praktische tips te geven om ervoor te zorgen dat je helm goed zit en je maximale bescherming biedt tijdens het rijden.

1

Stap 1: Bepaal je hoofdmaat

Om de omtrek van je hoofd te meten, pak je een meetlint. Plaats het meetlint ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen en wikkel het rond je hoofd op het breedste gedeelte. Zorg ervoor dat het meetlint mooi aansluit, maar niet te strak zit. Noteer de gemeten omtrek en je bent klaar! Bijvoorbeeld:

“`

 1. Pak een meetlint.
 2. Plaats het meetlint ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen.
 3. Wikkel het meetlint rond je hoofd op het breedste gedeelte.
 4. Zorg ervoor dat het meetlint mooi aansluit, maar niet te strak zit.
 5. Noteer de gemeten omtrek.
 6. Klaar!“`
2

Stap 2: Kies de juiste maat helm

Gebruik de maattabel van de fabrikant om de juiste maat helm te bepalen op basis van je hoofdmaat. Meet je hoofd met een meetlint en vergelijk de afmetingen met de maattabel. Bijvoorbeeld, als je hoofdomtrek 54-58 cm is, kies dan maat M. Als de helm eenmaal op je hoofd zit, zorg ervoor dat deze strak maar comfortabel zit. Schud je hoofd heen en weer – de helm mag niet bewegen. Let er ook op dat de helm niet te strak zit en geen drukpunten op je hoofd veroorzaakt.

3

Stap 3: Controleer de pasvorm

 • Zet de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze goed aansluit.
 • Controleer of de helm gelijkmatig druk uitoefent op je hoofd zonder ongemakkelijk te zijn.
 • Let erop dat de helm niet te ver naar voren of naar achteren helt.
4

Stap 4: Pas de helm aan

Pas de helm indien nodig aan voor een betere pasvorm. Zorg ervoor dat de kinbandjes goed aansluiten rond je kin, maar niet te strak zitten. Vervolgens kun je de wangkussentjes aanpassen zodat ze comfortabel tegen je wangen rusten. Experimenteer met verschillende instellingen totdat je de perfecte pasvorm hebt gevonden.

5

Stap 5: Doe de kinbandtest

Maak de kinband vast door deze onder je kin te plaatsen en de sluiting stevig vast te klikken. Controleer vervolgens of de kinband strak genoeg zit. Het is belangrijk dat de kinband stevig, maar comfortabel, onder je kin zit zonder dat het je ademhaling belemmert.

6

Stap 6: Controleer het gezichtsveld

Kijk om je heen en controleer of je een helder en onbelemmerd gezichtsveld hebt terwijl je de helm draagt. Zorg ervoor dat de helm je zicht niet beperkt of hindert. Als je bijvoorbeeld de helm op hebt en je kunt niet goed over je schouder kijken, dan kan dit gevaarlijk zijn tijdens het rijden op de fiets of motor.

7

Stap 7: Draag de helm en maak een proefrit

Stap 7: Draag de helm en maak een proefrit om te testen of de pasvorm comfortabel is tijdens het rijden. Zet de helm stevig op je hoofd en zorg ervoor dat de kinband goed is vastgemaakt. Neem vervolgens een korte proefrit en let op eventuele ongemakken of drukpunten. Als de helm niet comfortabel zit, pas dan de pasvorm aan volgens de instructies in stap 6.

8

Stap 8: Regelmatige controles en vervanging

Controleer regelmatig de pasvorm van je helm door deze op je hoofd te zetten en te controleren of hij goed aansluit. Let op eventuele drukpunten of losse bandjes. Als je merkt dat de pasvorm niet meer optimaal is, is het tijd om de helm te vervangen. Helmen hebben een beperkte levensduur en moeten ook worden vervangen als ze beschadigd zijn geraakt door een val. Zorg ervoor dat je altijd een goed passende en veilige helm draagt tijdens het fietsen.

Tips voor de perfecte pasvorm

In deze blogpost hebben we besproken hoe je kunt zorgen voor een goede pasvorm van je motorhelm. Het is essentieel om de juiste maat te kiezen en ervoor te zorgen dat de helm goed aansluit op je hoofd. Daarnaast hebben we benadrukt hoe belangrijk het is om de helm op de juiste manier af te stellen, zodat hij comfortabel en veilig zit. Vergeet niet om regelmatig de pasvorm van je helm te controleren en deze indien nodig aan te passen. Door de juiste maat te kiezen en de helm goed af te stellen, zorg je voor een optimale bescherming tijdens het motorrijden. Veel plezier en veilige ritten!

Handige tips

 • Meet je hoofdomtrek: Gebruik een meetlint om je hoofdomtrek op te meten, net boven je wenkbrauwen. Dit helpt je om de juiste maat helm te kiezen
 • Pas meerdere helmen: Probeer verschillende merken en modellen helmen om te zien welke het beste bij de vorm van je hoofd past. Elk merk kan namelijk een andere pasvorm hebben
 • Controleer de pasvorm: Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op je hoofd, zonder te knellen. Je moet de helm stevig kunnen vastmaken zonder dat het oncomfortabel wordt
 • Controleer de kinband: De kinband moet stevig, maar niet te strak zitten. Je moet je mond kunnen openen en sluiten zonder dat de kinband teveel druk uitoefent
 • Controleer de wangkussens: De wangkussens van de helm moeten goed aansluiten op je wangen, zonder dat het ongemakkelijk wordt. Ze moeten ook stevig genoeg zijn om je hoofd te beschermen bij een val
 • Controleer het gezichtsveld: Zorg ervoor dat de helm je gezichtsveld niet beperkt. Je moet vrij kunnen kijken zonder dat de helm in de weg zit
 • Draag de helm op de juiste manier: Zorg ervoor dat de helm recht op je hoofd staat en niet naar voren of naar achteren gekanteld is. Dit zorgt voor de beste bescherming en comfort
 • Controleer regelmatig de pasvorm: Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de helm nog steeds goed past. Het kan zijn dat de pasvorm na verloop van tijd verandert, dus houd dit in de gaten

Hoe gebruik je de motorhelm test?

 • Zorg ervoor dat je de juiste maat helm hebt. Dit is essentieel voor de veiligheid en het comfort tijdens het rijden
 • Controleer of de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Kijk naar het ECE-label aan de binnenkant van de helm om er zeker van te zijn dat deze aan de vereiste normen voldoet
 • Pas de helm correct aan. Zorg ervoor dat de kinband goed is vastgemaakt en dat de helm stevig op je hoofd zit zonder te bewegen
 • Voer visuele inspecties uit om ervoor te zorgen dat er geen zichtbare schade is aan de helm, zoals deuken of scheuren. Een beschadigde helm biedt mogelijk niet de juiste bescherming bij een ongeval
 • Overweeg om een helm te kiezen met extra functies, zoals een zonnevizier of een geïntegreerd communicatiesysteem. Deze functies kunnen je rijervaring verbeteren en het gemak vergroten
 • Volg deze richtlijnen om ervoor te zorgen dat je de “Motorhelm test” op de juiste manier gebruikt en optimaal profiteert van je helm tijdens het rijden

Veelgestelde vragen over de motorhelmtest

Wat zijn de verschillende soorten tests die worden uitgevoerd op motorhelmen?

Er worden verschillende soorten tests uitgevoerd op motorhelmen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen. Enkele van de belangrijkste tests zijn:

 1. Schokabsorptietest: Deze test meet hoe goed de helm in staat is om de impactkracht van een val of botsing te absorberen. Hierbij wordt de helm op een testhoofd geplaatst en van verschillende hoogtes laten vallen om de prestaties te beoordelen.
 2. Penetratietest: Tijdens deze test wordt er een scherpe pen gebruikt om de helm op verschillende punten te doorboren. Dit test de weerstand van de helm tegen penetratie.
 3. Kinriemtest: Hierbij wordt de kinriem van de helm blootgesteld aan herhaalde belastingen om de sterkte en veiligheid ervan te testen.
 4. Zichtveldtest: Deze test meet het zichtveld van de helm om ervoor te zorgen dat de bestuurder een optimaal gezichtsveld heeft en geen belemmeringen heeft tijdens het rijden.
 5. Brandtest: Deze test beoordeelt de weerstand van de helm tegen vlammen en hoge temperaturen, om te zorgen voor een goede bescherming in geval van brand.

Worden er ook andere eigenschappen van een motorhelm getest, zoals ventilatie of geluidsisolatie?

Ja, er worden ook andere eigenschappen van een motorhelm getest, waaronder ventilatie en geluidsisolatie. Bij de ventilatietest wordt gekeken naar de luchtstroom door de helm en of deze voldoende frisse lucht naar binnen laat. Hierbij wordt gelet op de plaatsing en het aantal ventilatieopeningen. Ook wordt er gekeken of de ventilatieopeningen gemakkelijk kunnen worden geopend en gesloten tijdens het rijden.

Bij de geluidsisolatietest wordt gekeken naar hoe goed de helm het geluid van de wind en andere omgevingsgeluiden dempt. Dit wordt gemeten in decibels. Helmen met een goede geluidsisolatie helpen bij het verminderen van vermoeidheid en gehoorschade tijdens het rijden.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle helmen op dezelfde manier worden getest en dat de resultaten kunnen variëren. Daarom is het aan te raden om verschillende helmen te proberen en advies te vragen bij een gespecialiseerde winkel om de helm te vinden die het beste bij jouw behoeften past.

Welke aspecten worden er meestal getest bij een motorhelm?

Bij het testen van een motorhelm worden meestal verschillende aspecten onderzocht om de veiligheid en kwaliteit te waarborgen. Enkele van deze aspecten zijn:

 1. Schokabsorptie: De helm wordt getest op zijn vermogen om de impact van een botsing te absorberen en te verspreiden, om zo hoofdletsel te minimaliseren.
 2. Penetratiebestendigheid: De helm wordt getest op zijn vermogen om weerstand te bieden tegen penetratie door scherpe voorwerpen, zoals stenen of scherven.
 3. Kinriem: De bevestiging van de kinriem wordt getest om ervoor te zorgen dat deze stevig genoeg is en de helm goed op zijn plaats houdt tijdens een ongeval.
 4. Zichtbaarheid: Er wordt gekeken naar de zichtbaarheid van de helm, bijvoorbeeld door het gebruik van reflecterende materialen.
 5. Gewicht en balans: Het gewicht en de balans van de helm worden ook getest om ervoor te zorgen dat deze comfortabel op het hoofd van de drager zit.

Wat is het verschil tussen een integraalhelm en een jethelm tijdens de test?

Een integraalhelm en een jethelm verschillen op verschillende manieren tijdens een test. Ten eerste biedt een integraalhelm meer bescherming omdat deze het hele hoofd bedekt, inclusief de kin. Een jethelm daarentegen bedekt alleen de bovenkant van het hoofd en laat de kin bloot.

Tijdens een test wordt gekeken naar verschillende factoren, zoals de impactbescherming, het comfort en de aerodynamica van de helm. Een integraalhelm presteert over het algemeen beter in termen van impactbescherming, omdat deze een stevigere constructie heeft. Een jethelm kan daarentegen lichter en comfortabeler zijn om te dragen.

Daarnaast kan de aerodynamica van een helm ook een rol spelen tijdens een test. Een integraalhelm heeft vaak een gestroomlijnder ontwerp, wat kan resulteren in betere prestaties bij hogere snelheden. Een jethelm kan echter meer luchtweerstand hebben vanwege het open ontwerp met de kin blootgesteld.

Het is belangrijk om te benadrukken dat beide helmen voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen en dat het uiteindelijke verschil in prestaties afhangt van het specifieke model en merk van de helm. Het is altijd aan te raden om helmen te passen en te vergelijken voordat je een keuze maakt, zodat je kunt bepalen welke het beste bij jouw behoeften past.

11 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik vond deze gids erg nuttig en informatief. Ik zou graag willen weten of er specifieke merken of modellen helmen zijn die je zou aanbevelen voor een goede pasvorm.

 2. Wat moet ik doen als ik tussen twee maten val? Moet ik de kleinere maat kiezen en hopen dat hij na verloop van tijd wat uitrekt?

  • Het is belangrijk dat je een helm kiest die goed past en niet te strak zit. Als je tussen twee maten valt, raden we aan om de grotere maat te kiezen en eventueel gebruik te maken van de aanpassingsmogelijkheden in stap 4 om de pasvorm te verbeteren.

 3. Dankzij deze gids heb ik de perfecte helm gevonden en ik voel me nu veel veiliger tijdens het rijden. Bedankt!

 4. Ik heb gehoord dat sommige helmen een uitneembare voering hebben. Is dit belangrijk voor de pasvorm en het comfort?

  • Ja, een uitneembare voering kan helpen bij het aanpassen van de pasvorm en het comfort van de helm. Het stelt je in staat om de voering aan te passen aan de vorm van je hoofd en het gemakkelijker schoon te maken.

 5. Reply
  Schaamtelozehumorist maart 25, 2024 op 11:19 pm

  Kun je een specifiek merk of model helm aanbevelen voor mensen met een ovaalvormig hoofd?

 6. Ik had wat moeite met de kinbandtest. Kun je wat tips geven om ervoor te zorgen dat ik het goed doe?

  • De kinbandtest is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kinband goed is afgesteld en de helm stevig op zijn plaats blijft zitten. Zorg ervoor dat de kinband strak maar comfortabel zit en dat je nog steeds vrij kunt bewegen en praten. Als je twijfelt, kun je altijd de hulp van een professional inschakelen om de juiste afstelling te controleren.

 7. Ik heb de stappen in deze gids gevolgd en ik ben erg tevreden met de pasvorm van mijn nieuwe helm. Ik heb echter wel een andere methode gebruikt om mijn gezichtsveld te controleren. In plaats van vooruit te kijken, bewoog ik mijn hoofd heen en weer om te controleren of de helm goed op zijn plaats bleef zitten. Het werkte voor mij, maar is dit ook een effectieve methode?

  • Het is geweldig om te horen dat je tevreden bent met de pasvorm van je helm! Het controleren van de pasvorm door je hoofd heen en weer te bewegen kan inderdaad ook een effectieve methode zijn om ervoor te zorgen dat de helm goed op zijn plaats blijft zitten. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt en dat de helm stevig vastzit tijdens het dragen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen