Hoe werkt een zonnevizier op een motorhelm?

Hoi daar! Ben je ooit op je motor gestapt en verblind geraakt door de felle zon? Het kan behoorlijk vervelend zijn, vooral als je op de weg bent. Gelukkig is er een handige oplossing – een zonnevizier op je motorhelm! In deze blogpost gaan we je alles uitleggen over hoe een zonnevizier werkt, zodat je altijd met een helder zicht kunt rijden, zelfs op de zonnigste dagen. Lees verder om erachter te komen hoe dit handige stukje uitrusting jouw rijervaring kan verbeteren.

Wat is een zonnevizier?

Een zonnevizier is een handig accessoire dat op de motorhelm kan worden bevestigd. Het dient als een extra laag bescherming tegen fel zonlicht en schittering tijdens het rijden. In dit blogartikel zullen we in detail bespreken wat een zonnevizier is, hoe het werkt en waarom het een essentieel onderdeel is van je motorkleding.

Waarom heb je een zonnevizier nodig?

Het rijden op de motor kan een geweldige ervaring zijn, maar het kan ook uitdagend zijn als je wordt geconfronteerd met fel zonlicht. Het kan je zicht belemmeren en je concentratie verminderen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Een zonnevizier biedt een eenvoudige oplossing voor dit probleem door het zonlicht te filteren en schittering te verminderen, zodat je helder en veilig kunt blijven rijden.

Hoe werkt een zonnevizier?

Een zonnevizier is meestal gemaakt van een speciaal getint materiaal dat het zonlicht filtert en de schittering vermindert. Het kan worden bevestigd aan de binnenkant van je motorhelm, bovenop het bestaande vizier. Wanneer je het vizier naar beneden klapt, komt het zonnevizier tevoorschijn en biedt het je extra bescherming tegen de zon.

Voordelen van een zonnevizier

Een zonnevizier biedt tal van voordelen voor motorrijders. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom je er een zou moeten overwegen:

 • Bescherming tegen fel zonlicht en schittering: Een zonnevizier zorgt ervoor dat je geen last hebt van verblindend zonlicht tijdens het rijden, waardoor je zicht helder blijft en je veiligheid wordt vergroot.
 • Comfortabel rijden: Door het verminderen van de schittering op de weg, zorgt een zonnevizier ervoor dat je comfortabeler kunt rijden, zelfs op zonnige dagen.
 • Geschikt voor verschillende weersomstandigheden: Naast het beschermen tegen fel zonlicht, kan een zonnevizier ook van pas komen bij regenachtige dagen. Het biedt een extra laag bescherming tegen regendruppels die je zicht kunnen belemmeren.
 • Eenvoudige installatie: Een zonnevizier kan gemakkelijk worden bevestigd aan je bestaande motorhelm. Het is een snelle en eenvoudige upgrade die je meteen kunt gebruiken.

Populaire merken en modellen

Er zijn verschillende merken die hoogwaardige zonnevizieren aanbieden. Hier zijn enkele populaire opties:

 • Shoei CNS-1 Zonnevizier: Dit zonnevizier is compatibel met verschillende Shoei motorhelmen en biedt uitstekende bescherming tegen de zon en schittering.
 • AGV Horizon Zonnevizier: Ontworpen voor AGV motorhelmen, biedt dit zonnevizier een perfecte pasvorm en optimale bescherming tegen fel zonlicht.
 • HJC HJ-20M Zonnevizier: Dit zonnevizier is geschikt voor HJC motorhelmen en biedt een helder zicht met verminderde schittering.

Hoe werkt een zonnevizier?

Een zonnevizier is een handige accessoire voor motorhelmen die je beschermt tegen de felle zon tijdens het rijden. Het kan het rijden in fel zonlicht veiliger en comfortabeler maken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe een zonnevizier werkt en waarom het een must-have is voor motorrijders.

Materialen en constructie

Een zonnevizier is meestal gemaakt van getint of gepolariseerd materiaal. Deze materialen helpen om het felle zonlicht te filteren en verminderen schittering, waardoor je een beter zicht op de weg hebt. Het vizier kan handmatig worden bediend en naar beneden worden geklapt wanneer er behoefte is aan bescherming tegen de zon.

Plaatsing op de helm

Het zonnevizier wordt vaak in een gleuf boven het hoofdvizier van de motorhelm geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het vizier gemakkelijk kan worden gebruikt en opgeklapt wanneer je het niet nodig hebt. Het is belangrijk om te controleren of het zonnevizier compatibel is met je helm voordat je er een aanschaft.

Voordelen van een zonnevizier

Een zonnevizier biedt verschillende voordelen voor motorrijders. Hier zijn een paar belangrijke punten om te overwegen:

 • Bescherming tegen zonlicht: Een zonnevizier biedt bescherming tegen fel zonlicht, wat vermoeidheid en verminderd zicht kan veroorzaken. Het vermindert schittering en helpt om je ogen comfortabel en in goede staat te houden tijdens het rijden.
 • Gemakkelijk te gebruiken: Een zonnevizier kan eenvoudig worden bediend en opgeklapt wanneer je het niet nodig hebt. Dit maakt het handig in gebruik en stelt je in staat om snel aan te passen aan veranderende lichtomstandigheden.
 • Verbetert de veiligheid: Door het verminderen van schittering en het bieden van beter zicht, verbetert een zonnevizier de veiligheid van het rijden. Het helpt je om potentiële gevaren op de weg beter te kunnen waarnemen en te vermijden.

Populaire merken en modellen

Er zijn verschillende merken en modellen van zonnevizieren op de markt. Hier zijn een paar populaire opties die je kunt overwegen:

 • Shoei CNS-1 Zonnevizier: Dit zonnevizier is ontworpen om te passen op Shoei-helmen en biedt uitstekende bescherming tegen de zon. Het kan gemakkelijk worden bediend en heeft een anti-kras coating voor een langere levensduur.
 • AGV GT2 Zonnevizier: Het GT2 zonnevizier van AGV is compatibel met verschillende modellen van AGV-helmen. Het heeft een krasbestendige coating en biedt een breed gezichtsveld om je zicht tijdens het rijden te verbeteren.

Bescherming tegen fel zonlicht en schittering

Een zonnevizier is een essentieel accessoire voor motorrijders, omdat het je ogen beschermt tegen fel zonlicht en schittering. Tijdens het rijden op de weg kan de zon soms behoorlijk verblindend zijn, vooral tijdens de vroege ochtenduren of late namiddagen. Een zonnevizier blokkeert dit intense licht en zorgt ervoor dat je een helder zicht op de weg behoudt. Dit vermindert het risico op verblinding en vergroot je veiligheid tijdens het rijden.

Veilig en comfortabel rijden

Naast het beschermen van je ogen tegen fel zonlicht, draagt een zonnevizier ook bij aan veilig en comfortabel rijden. Doordat het zonlicht wordt geblokkeerd, hoef je je minder in te spannen om je ogen open te houden en je zicht te behouden. Dit vermindert vermoeidheid en oogspanning, waardoor je meer ontspannen en alert kunt blijven tijdens lange ritten. Met een helder zicht op de weg kun je sneller reageren op verkeerssituaties en mogelijke gevaren vermijden.

Handig en praktisch

Een ander voordeel van een zonnevizier is dat het handig en praktisch is. In tegenstelling tot een aparte zonnebril hoef je geen extra accessoire mee te nemen tijdens het motorrijden. Een zonnevizier is eenvoudig te bevestigen aan je helm en kan gemakkelijk omhoog of omlaag worden geklapt, afhankelijk van de lichtomstandigheden. Dit bespaart je niet alleen de moeite om een zonnebril mee te nemen en op te zetten, maar ook de zorgen over het verliezen of beschadigen van je zonnebril tijdens het rijden.

Verschillende opties beschikbaar

Er zijn verschillende opties beschikbaar als het gaat om zonnevizieren voor motorhelmen. Hier zijn enkele belangrijke details en voordelen om rekening mee te houden:

 • Getinte vizieren: Deze vizieren hebben een donkere tint die helpt bij het verminderen van fel licht en schittering. Ze zijn ideaal voor zonnige dagen en bieden bescherming zonder je zicht te belemmeren.
 • Fotochromatische vizieren: Deze vizieren passen automatisch de tint aan op basis van de lichtomstandigheden. Ze worden donkerder bij fel zonlicht en lichter bij bewolkte omstandigheden. Dit biedt een optimale bescherming zonder dat je handmatig van vizier hoeft te wisselen.
 • Anti-condens vizieren: Deze vizieren zijn voorzien van een speciale coating die voorkomt dat ze beslaan, zelfs bij vochtige omstandigheden. Dit zorgt voor een helder zicht, ongeacht het weer.
 • Krasbestendige vizieren: Deze vizieren hebben een extra laag die bestand is tegen krassen, waardoor ze duurzamer en langer meegaan.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een zonnevizier

Als je op zoek bent naar een zonnevizier voor je motorhelm, zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Het kiezen van het juiste zonnevizier kan namelijk het verschil maken tussen een comfortabele en veilige rit, en een rit waarbij je constant last hebt van schittering en slecht zicht. Hier zijn enkele factoren die je moet overwegen bij het maken van je keuze:

1. Pasvorm op jouw motorhelm

Een van de eerste dingen waar je naar moet kijken bij het kiezen van een zonnevizier is de pasvorm op jouw motorhelm. Elk merk en model van motorhelm kan een iets andere vorm hebben, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het zonnevizier perfect past op jouw helm. Een zonnevizier dat niet goed past, kan oncomfortabel zijn om te dragen en kan ook invloed hebben op je zicht tijdens het rijden.

2. Kwaliteit van het materiaal

De kwaliteit van het materiaal waarvan het zonnevizier is gemaakt, is een andere belangrijke overweging. Het is essentieel dat het vizier gemaakt is van duurzaam en krasbestendig materiaal, zodat het lang meegaat en je altijd een helder zicht hebt. Sommige populaire materialen voor zonnevizieren zijn polycarbonaat en spiegelglas. Het is ook de moeite waard om te kijken naar de ventilatieopeningen in het zonnevizier, aangezien deze kunnen helpen om beslaan te voorkomen.

3. UV-bescherming

Een goede zonnevizier moet ook voldoende UV-bescherming bieden om je ogen te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. UV-straling kan schadelijk zijn voor je ogen en kan op lange termijn leiden tot oogziektes. Zorg er dus voor dat het zonnevizier dat je kiest een hoge UV-beschermingsfactor heeft, bijvoorbeeld UV400.

4. Gemakkelijk te bedienen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het zonnevizier gemakkelijk te bedienen is, vooral tijdens het rijden. Je wilt niet constant moeten stoppen om het vizier aan te passen. Kijk naar modellen met handige mechanismen, zoals snelkoppelingssystemen of vizieren die met één hand kunnen worden geopend. Dit zal je rijervaring aanzienlijk verbeteren en je in staat stellen om snel en gemakkelijk aan te passen aan veranderende weersomstandigheden.

5. Blijft goed zitten tijdens het rijden

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het zonnevizier goed blijft zitten tijdens het rijden. Je wilt niet dat het vizier wiebelt of beweegt, aangezien dit je zicht kan belemmeren en afleidend kan zijn. Kijk naar zonnevizieren met een stevig bevestigingssysteem dat ervoor zorgt dat het vizier op zijn plaats blijft, zelfs bij hoge snelheden.

Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze, zijn hier enkele populaire zonnevizieren die aan bovenstaande criteria voldoen:

 • Merken: Shoei, AGV, HJC, Nolan
 • Modellen: Shoei CWR-1, AGV Horizon, HJC HJ-20M, Nolan N53

Belangrijke details en voordelen:

 • Shoei CWR-1: Anti-kras, anti-mist coating, eenvoudig te verwisselen, biedt 99% UV-bescherming
 • AGV Horizon: Gemaakt van polycarbonaat, ventilatieopeningen, eenvoudig te bedienen mechanisme, biedt UV400-bescherming
 • HJC HJ-20M: Anti-kras, anti-mist, snel vervangbaar, biedt 95% UV-bescherming
 • Nolan N53: Gemaakt van polycarbonaat, gemakkelijk te bedienen systeem, biedt 100% UV-bescherming

Kortom, bij het kiezen van een zonnevizier is het belangrijk om rekening te houden met de pasvorm, kwaliteit van het materiaal, UV-bescherming, gebruiksgemak en stabiliteit tijdens het rijden. Door deze factoren in overweging te nemen en te kijken naar betrouwbare merken en modellen, kun je een zonnevizier vinden dat perfect aansluit bij jouw behoeften en je rijervaring naar een hoger niveau tilt. Happy riding!

Ontdek de voordelen en conclusie van het gebruik van een zonnevizier op een motorhelm

Om samen te vatten, een zonnevizier op een motorhelm is een handig accessoire dat jouw ogen beschermt tegen fel zonlicht en schittering. Je kunt het vizier handmatig bedienen en boven het hoofdvizier van je motorhelm plaatsen. Bij het kiezen van een zonnevizier is het belangrijk om te letten op de pasvorm, kwaliteit en UV-bescherming. Wij raden aan om een zonnevizier te gebruiken voor een veiligere en comfortabelere rijervaring.

Veelgestelde vragen over motorhelmen met zonnevizier

Biedt het zonnevizier bescherming tegen schadelijke UV-stralen?

Ja, een zonnevizier biedt bescherming tegen schadelijke UV-stralen. UV-stralen kunnen schadelijk zijn voor de huid en de ogen, en een zonnevizier helpt om deze stralen tegen te houden. Het zonnevizier fungeert als een soort barrière tussen je gezicht en de zon, waardoor het de hoeveelheid UV-straling die je huid en ogen bereikt vermindert. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle zonnevizieren dezelfde mate van bescherming bieden. Het is raadzaam om een zonnevizier te kiezen dat specifiek is ontworpen om UV-stralen tegen te houden en dat een goede UV-bescherming biedt.

Hoe schakel je het zonnevizier in en uit op een motorhelm met zonnevizier?

Om het zonnevizier op een motorhelm in en uit te schakelen, zijn er meestal twee methoden. De eerste methode is door het gebruik van een schakelaar aan de buitenkant van de helm. Deze schakelaar bevindt zich meestal aan de zijkant van de helm, in de buurt van het zonnevizier. Door deze schakelaar omhoog of omlaag te bewegen, kun je het zonnevizier in- of uitschakelen.

De tweede methode is door middel van een schuifknop aan de binnenkant van de helm. Deze schuifknop bevindt zich meestal bovenop de helm, aan de achterkant van het zonnevizier. Door deze schuifknop naar voren te schuiven, wordt het zonnevizier ingeschakeld. Om het zonnevizier uit te schakelen, schuif je de knop gewoon terug naar zijn oorspronkelijke positie.

Het is belangrijk om te onthouden dat de exacte locatie en bediening van het zonnevizier kan verschillen tussen verschillende helmen. Daarom is het altijd raadzaam om de handleiding van jouw specifieke helm te raadplegen voor gedetailleerde instructies.

10 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb een zonnevizier op mijn helm en het maakt echt een verschil tijdens het rijden op zonnige dagen. Het is een geweldige toevoeging!

  • Bedankt voor het delen van je positieve ervaring! Ik ben blij dat je het nut van een zonnevizier op je helm hebt ervaren. Het kan zeker een groot verschil maken tijdens het rijden op zonnige dagen en je beschermen tegen fel zonlicht.

 2. Ik heb gemerkt dat sommige zonneviziers getinte lenzen hebben. Heeft de kleur van de lens invloed op de bescherming tegen de zon?

  • Ja, de kleur van de lens kan invloed hebben op de bescherming tegen de zon. Over het algemeen bieden donker getinte lenzen een hogere bescherming tegen fel zonlicht, terwijl lichtere tinten geschikter kunnen zijn voor bewolkte dagen. Het is belangrijk om de beschrijvingen en specificaties van de lenskleuren te controleren bij het kiezen van een zonnevizier.

 3. Ik kan je zeker enkele merken en modellen aanbevelen! Een populair merk voor zonneviziers op motorhelmen is bijvoorbeeld Shoei. Ze hebben verschillende modellen met geïntegreerde zonneviziers die goed worden beoordeeld door gebruikers. Je kunt ook kijken naar merken als AGV, HJC en Nolan.

 4. Ik vind het handig dat een zonnevizier beschermt tegen fel zonlicht, maar ik vraag me af of het ook helpt tegen verblinding van koplampen ’s nachts?

  • Een zonnevizier is primair ontworpen om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht en niet specifiek tegen verblinding van koplampen ’s nachts. Het kan wel enige verlichting bieden, maar het is belangrijk om altijd je hoofdlichten correct af te stellen en je aandacht te houden bij het rijden bij weinig licht.

 5. Ik vraag me af of een zonnevizier het zicht kan belemmeren tijdens het rijden in de regen. Wat zijn jouw gedachten hierover?

  • Goede vraag! Een zonnevizier kan het zicht enigszins beïnvloeden tijdens het rijden in de regen, omdat het waterdruppels kan verzamelen. Het is belangrijk om regelmatig je vizier schoon te maken om ervoor te zorgen dat je altijd een helder zicht hebt. Sommige zonneviziers hebben ook een waterafstotende coating om dit probleem te verminderen.

 6. Kun je een specifiek merk of model zonnevizier aanbevelen?

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen