Hoe weet je of een off-road helm voldoet aan de veiligheidsnormen?

Deze stapsgewijze handleiding “Hoe weet je of een off-road helm voldoet aan de veiligheidsnormen?” helpt je bij het beoordelen van de veiligheidsnormen van off-road helmen. Het artikel zal je laten zien hoe je kunt controleren of een helm voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen, zodat je met vertrouwen kunt genieten van off-road avonturen.

1

Stap 1: Controleer de keurmerken

Om er zeker van te zijn dat je off-road helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, moet je controleren of er keurmerken op de helm zijn aangebracht. Volg de onderstaande stappen om dit te doen:

 1. Kijk naar de keurmerken die op de helm zijn aangebracht. De belangrijkste keurmerken zijn ECE, DOT en Snell. Deze keurmerken geven aan dat de helm is getest en goedgekeurd volgens specifieke veiligheidseisen.
 2. Zoek naar het ECE-keurmerk. Dit keurmerk wordt erkend in Europa en geeft aan dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Het ECE-keurmerk is te herkennen aan het nummer dat begint met “E”.
 3. Controleer of de helm het DOT-keurmerk heeft. Dit keurmerk wordt gebruikt in de Verenigde Staten en geeft aan dat de helm voldoet aan de Amerikaanse veiligheidsnormen. Het DOT-keurmerk is te herkennen aan de letters “DOT” die op de helm zijn gedrukt.
 4. Let op het Snell-keurmerk. Dit keurmerk wordt gebruikt voor helmen die aan zeer strenge veiligheidseisen voldoen. Het Snell-keurmerk is te herkennen aan het Snell-logo dat op de helm is afgebeeld.

Door deze keurmerken te controleren, kun je er zeker van zijn dat je off-road helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Zorg ervoor dat de keurmerken duidelijk zichtbaar en leesbaar zijn op de helm.

2

Stap 2: Controleer de pasvorm

 • Plaats de off-road helm op je hoofd en zorg ervoor dat het comfortabel zit zonder enige knelpunten.
 • Controleer of de helm stevig op je hoofd zit en niet te losjes. Schud je hoofd voorzichtig om te zien of de helm op zijn plaats blijft.
 • Controleer of de kinband goed is afgesteld. Deze moet comfortabel, maar stevig onder je kin zitten zonder te strak aan te voelen. Je moet nog steeds kunnen praten en je mond goed kunnen openen.
 • Let op eventuele drukpunten op je voorhoofd, wangen en achterhoofd. Deze kunnen ongemak veroorzaken tijdens langere ritten.
 • Voorbeeld: Als je de helm op hebt, moet je nog steeds in staat zijn om je wenkbrauwen te fronsen en te glimlachen zonder belemmering.
 • Als de helm niet goed past, probeer dan een andere maat of model om de beste pasvorm te vinden.
 • Onthoud dat een goede pasvorm essentieel is voor de veiligheid, dus neem de tijd om de juiste helm te vinden die perfect op je hoofd past.

Houd er rekening mee dat een off-road helm moet voldoen aan de veiligheidsnormen en gecertificeerd moet zijn. Raadpleeg de handleiding van de fabrikant voor specifieke instructies met betrekking tot de pasvorm van de helm.

3

Stap 3: Controleer het materiaal

Controleer het materiaal waarvan de off-road helm is gemaakt. Kijk of de helm gemaakt is van stevig en schokbestendig materiaal, zoals glasvezel of carbon. Deze materialen bieden betere bescherming bij impact. Zorg ervoor dat je de helm grondig inspecteert op eventuele scheuren, deuken of andere beschadigingen. Controleer ook of de buitenkant van de helm glad en zonder barsten is.

Daarnaast is het belangrijk om de voering van de helm te controleren. Controleer of de voering goed vastzit en geen scheuren of losse draden heeft. Een goed passende en intacte voering zorgt voor extra comfort en bescherming.

Ten slotte, controleer de sluiting van de helm. Zorg ervoor dat de sluiting goed werkt en stevig vastklikt. Dit zorgt ervoor dat de helm goed op je hoofd blijft zitten tijdens het off-road rijden.

Door het materiaal van de helm en de bijbehorende onderdelen grondig te controleren, zorg je ervoor dat je de best mogelijke bescherming hebt tijdens het off-road rijden.

4

Stap 4: Controleer de kinband

De kinband van je off-road helm is van cruciaal belang voor een goede pasvorm en veiligheid tijdens het rijden. Volg deze eenvoudige instructies om ervoor te zorgen dat je kinband goed is aangepast:

 1. Controleer de bevestiging: Zorg ervoor dat de kinband stevig vast te zetten is en niet gemakkelijk loskomt tijdens het rijden. Trek aan de kinband om te controleren of hij goed is vergrendeld.Voorbeeld: Als je met de kinband probeert te wrikken en hij loskomt, moet je de sluiting mogelijk opnieuw afstellen om hem steviger vast te maken.
 2. Pas de lengte aan: Stel de lengte van de kinband zo in dat hij comfortabel om je kin past zonder te knellen. Je wilt dat de kinband goed aansluit, maar niet te strak zit.Voorbeeld: Als de kinband te strak zit en ongemakkelijk aanvoelt, verleng hem dan door de verstelsluiting losser te maken. Als hij te los zit en beweegt tijdens het rijden, maak hem dan strakker.
 3. Controleer het comfort: Doe je off-road helm op en voel of de kinband prettig om je kin zit zonder irritatie te veroorzaken. Je moet vrij kunnen bewegen zonder dat de kinband in de weg zit.Voorbeeld: Als je merkt dat de kinband tegen je huid schuurt of je ademhaling belemmert, pas dan de positie of de pasvorm van de kinband aan.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je kinband goed is aangepast en comfortabel zit tijdens het rijden. Vergeet niet regelmatig te controleren of de kinband nog steeds goed vast zit en comfortabel aanvoelt. Rij veilig!

5

Stap 5: Controleer de ventilatie

Een goede ventilatie is belangrijk voor comfort tijdens het rijden. Controleer of de off-road helm voldoende ventilatieopeningen heeft om warmte en vocht af te voeren. Dit zorgt voor een koel en aangenaam gevoel tijdens het dragen van de helm. Om de ventilatie van je helm te controleren, volg je deze stappen:

 • Kijk aan de voorkant van de helm en zoek naar de ventilatieopeningen. Zorg ervoor dat er voldoende openingen zijn om lucht door te laten.
 • Controleer of er ook ventilatieopeningen aan de zijkanten en achterkant van de helm zijn. Deze helpen bij het afvoeren van warme lucht en vocht.
 • Voel met je handen of er luchtstroom is bij de ventilatieopeningen. Als je lucht voelt, betekent dit dat de ventilatie goed werkt.
 • Controleer of er geen obstakels zijn die de ventilatieopeningen blokkeren, zoals stof of vuil. Verwijder eventuele blokkades voor een optimale luchtstroom.

Door regelmatig de ventilatie van je off-road helm te controleren, kun je ervoor zorgen dat je tijdens het rijden comfortabel blijft en kunt genieten van een koel en aangenaam gevoel.

6

Stap 6: Controleer de vizier

Controleer eerst of het vizier van je off-road helm stevig is bevestigd. Geef een voorzichtige ruk aan het vizier om te controleren of het vastzit. Als het vizier los zit, moet je het opnieuw bevestigen volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat alle bevestigingspunten goed zijn vastgedraaid.

Vervolgens moet je controleren of het vizier voldoende bescherming biedt tegen zonlicht, stof en insecten. Dit is essentieel om comfortabel en veilig te kunnen rijden. Een vizier dat te veel licht doorlaat, kan je zicht belemmeren, vooral bij fel zonlicht. Controleer daarom of het vizier een zonneklep heeft of een donker getinte coating heeft om de schittering te verminderen.

Daarnaast moet het vizier bescherming bieden tegen stof en insecten. Controleer of het vizier goed aansluit op de helm en er geen openingen zijn waar stof of insecten doorheen kunnen komen. Dit is vooral belangrijk als je op off-road terrein rijdt, waar je meer kans hebt om stof en insecten tegen te komen.

Het is belangrijk om regelmatig het vizier van je off-road helm te controleren, vooral voordat je op pad gaat. Door deze simpele stappen te volgen, zorg je ervoor dat je vizier stevig is bevestigd en voldoet aan de nodige veiligheidseisen. Veel plezier en veilige ritten!

7

Stap 7: Raadpleeg experts en reviews

Als je de perfecte off-road helm wilt vinden, is het belangrijk om experts te raadplegen en reviews te lezen voordat je tot aankoop overgaat. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Begin met het lezen van reviews van verschillende off-road helmen. Dit geeft je een idee van de ervaringen van andere gebruikers en kan je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.
 2. Raadpleeg experts op het gebied van off-road helmen, zoals motorwinkels of professionals in de motorsport. Zij kunnen je waardevol advies geven over welke helm het beste bij jouw behoeften past. Stel gerust vragen en luister naar hun aanbevelingen.
 3. Controleer of de off-road helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Veiligheid is immers van groot belang bij het rijden off-road. Let op keurmerken zoals ECE, DOT of Snell en zorg ervoor dat de helm voldoet aan de vereiste normen.
 4. Overweeg je specifieke behoeften en voorkeuren. Heb je bijvoorbeeld een helm nodig met extra ventilatie of een bepaald design? Denk na over welke functies voor jou belangrijk zijn en zoek een helm die hieraan voldoet.

Door experts te raadplegen en reviews te lezen, kun je de juiste off-road helm vinden die aan jouw eisen voldoet. Veiligheid en comfort zijn van groot belang, dus neem de tijd om grondig onderzoek te doen voordat je een beslissing neemt.

Veiligheid gegarandeerd: conclusie en aanbevelingen

Conclusie:

Samenvattend is het belangrijk om verschillende aspecten te controleren om te bepalen of een off-road helm voldoet aan de veiligheidsnormen. Dit omvat het controleren van keurmerken, pasvorm, materiaal, kinband, ventilatie, vizier en het raadplegen van experts. Door deze stappen te doorlopen, kun je een weloverwogen keuze maken voor een veilige en comfortabele off-road helm. Neem de tijd om deze controlepunten na te gaan en zorg ervoor dat je een helm kiest die aan alle veiligheidseisen voldoet. Veiligheid staat immers voorop bij het rijden in off-road omstandigheden.

Benodigde gereedschappen

 • Een off-road helm
 • Een meetlint
 • Een spiegel
 • Een zaklamp
 • Een checklist van keurmerken
 • Een checklist van pasvormcriteria
 • Een checklist van materiaaleisen
 • Een checklist van kinband specificaties
 • Een checklist van ventilatiecriteria
 • Een checklist van viziervereisten
 • Toegang tot experts en reviews

Handige tips

 • Controleer de certificering: Zorg ervoor dat de off-road helm voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen. Kijk naar de certificeringen, zoals de ECE-norm (Economic Commission for Europe) of de DOT-norm (Department of Transportation)
 • Onderzoek het materiaal: Kijk naar het materiaal waarvan de helm is gemaakt. Off-road helmen zijn meestal gemaakt van sterk en lichtgewicht materiaal zoals glasvezel, carbon of polycarbonaat
 • Controleer de pasvorm: Een goede pasvorm is essentieel voor de veiligheid. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit en niet te los of te strak zit. Probeer verschillende maten en merken uit om de juiste pasvorm te vinden
 • Kijk naar de sluiting: Controleer of de helm een stevige en betrouwbare sluiting heeft, zoals een dubbel D-ring sluiting. Dit zorgt ervoor dat de helm goed op zijn plaats blijft tijdens een val
 • Let op de ventilatie: Off-road rijden kan zwaar en intensief zijn, dus zorg ervoor dat de helm voldoende ventilatieopeningen heeft om je koel en comfortabel te houden
 • Controleer het vizier: Het vizier beschermt je ogen tegen vuil, stof en insecten. Zorg ervoor dat het vizier van goede kwaliteit is, eenvoudig te verwijderen en te vervangen, en dat het geen belemmering vormt voor je zicht
 • Onderzoek de reputatie van het merk: Kies voor een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en veiligheid. Lees reviews en vraag advies aan andere off-road rijders om een goed geïnformeerde keuze te maken
 • Controleer de garantie: Kijk of de helm wordt geleverd met een garantie. Dit geeft je gemoedsrust en een mogelijkheid om de helm te vervangen als er iets mis is
 • Probeer de helm uit: Voordat je een off-road helm koopt, probeer hem eerst uit. Ga naar een winkel en zet de helm op om te zien hoe hij zit en aanvoelt. Dit helpt je om te bepalen of het de juiste keuze is voor jou
 • Vraag advies aan professionals: Als je twijfels hebt over de veiligheid van een off-road helm, aarzel dan niet om advies in te winnen bij een expert op het gebied van motorhelmen. Zij kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw specifieke behoeften

5 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kunnen jullie aanbevelingen doen voor betrouwbare off-road helmen? Ik ben op zoek naar een nieuwe helm en ik zou graag willen weten welke merken jullie aanraden.

 2. Ik heb de stappen in deze gids gevolgd, maar ik heb ook extra gelet op het gewicht van de helm. Ik wilde een lichtere helm hebben voor meer comfort tijdens het off-road rijden. Ik vond een helm die aan alle veiligheidsnormen voldoet en toch licht van gewicht is. Het is belangrijk om de stappen aan te passen aan je persoonlijke behoeften!

 3. Een andere interessante vraag om te overwegen is hoe vaak je je off-road helm moet vervangen. Ik heb gehoord dat het aanbevolen wordt om een helm elke 5 jaar te vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. Wat denken jullie?

 4. Ik heb gemerkt dat sommige off-road helmen een ingebouwd zonnevizier hebben. Dit kan echt handig zijn omdat je niet steeds een aparte zonnebril hoeft te dragen. Het is iets om te overwegen bij het kiezen van een helm!

 5. Ik heb de tips in dit artikel toegepast bij het kopen van mijn off-road helm en ik ben er echt blij mee. Het voelt stevig en veilig aan en ik ben gerustgesteld dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet. Bedankt voor het delen van deze handige gids!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen